Onderzoek toont aan: profieltekst doorslaggevend op datingapps en websites
Recent onderzoek toont maar weer eens aan dat vaardig zijn in het geschreven woord je online dating zoektocht verbeterd. Een selectie van je beste foto’s is niet meer genoeg. Een grove taalfout wel of niet maken, kan ervoor zorgen dat je die leuke match misloopt.
Profielfoto’s als compensatie voor je profieltekst
“Je kunt een slecht tekst niet compenseren met je foto”, blijkt uit onderzoek van Tess van der Zanden aan de Tilburg University. Ondanks dat datingapps en websites de focus leggen op je profielfoto’s, en daarmee soms de keuze al gemaakt is, is de tekst eronder vaak de doorslaggevende rol.
Tess haar onderzoek richtte zich op oogbewegingen van de mensen. Ze zag dat mensen niet alleen kijken naar de foto’s op de datingprofielen, maar daarna ook altijd naar de tekst. Waarbij eerst altijd naar de foto’s werd gekeken, werd er daarna, en langer, naar de tekst gekeken. Tekst is lastiger te verwerken voor onze hersenen dan beelden, dus kost meer tijd. In andere woorden, krijgt de tekst dus ook meer focus. Als er dan nog een spelfout instaat, blijkt de persoon er nog langer naar te kijken. Ofwel, een doorslaggevendere rol in de keuze wel of geen match.
“Ook omdat er vaak zo weinig ruimte is voor tekst, valt een taalfout des te meer op”, zegt Tess van der Zanden. Ze is communicatiewetenschapper aan de Tilburg University. Voor haar proefschrift analyseerde ze meer dan tienduizend datingprofielen. Daarbij liet ze een selectie van echte en gemaakte profielen beoordelen door gebruikers van de apps en websites.
Resultaat, zegt Tess: “Mensen die meer taalfouten maken, worden minder intelligent ingeschat en daardoor als minder aantrekkelijk gezien.”
Tikfouten in je bio zijn zonde
Van alle fouten die Tess tegenkwam werd één derde niet als fout herkent door de proefpersonen. “Waarschijnlijk omdat ze die fouten zelf ook maken. Vooral spatie- en interpunctiefouten komen heel vaak voor”, zegt Tess.
Van de proefpersonen die de fouten wél zag, ervaarde ze als erg storend. De onderzoekster zegt: “Deze groep droeg het hele negatieve effect”.
Wat wel opgemerkt moet worden aan dit onderzoek is dat de gemiddelde leeftijd rond de 50 lag. Het is mogelijk dat jongere gebruikers coulanter zijn met het afstraffen van taalfouten. Wat trouwens niet wil zeggen dat je op jonge leeftijd ook niet op je spelling moet letten, zoals in een eerder bericht duidelijk werd.
Met alleen goede profielfoto’s red je het niet
In een vervolgstudie keek Tess van der Zanden keek wat voor impact het type fout had op bepaalde persoonlijkheidseigenschappen.
Spelling- en grammaticafouten werden gekoppeld aan onzorgvuldigheid en daarmee lagere intelligentie. Beide een negatief effect op de aantrekkingskracht.
Hierbij waren de vrouwen vele malen kritischer dan de mannen. “De vrouwen in ons onderzoek waren sowieso veel kritischer dan de mannen. Ze gaven gemiddeld altijd lagere scores op aantrekkelijkheid”, zegt Tess.
Er werd onderscheid gemaakt tussen fysieke aantrekkelijkheid, en sociale en romantische aantrekkelijkheid. De taalfouten waren vooral funest voor de sociale aantrekkelijkheid.
Fysieke aantrekkelijkheid bepaalde de proefpersonen eigenlijk enkel aan de foto’s.
Werd er om een gemiddelde gevraagd, dan was de profieltekst doorslaggevend. Tess zegt: “Mensen kijken dus wel naar de tekst en gebruiken die echt om een indruk te vormen. Als je een datingprofiel maakt, kun je een slechte tekst niet compenseren met je foto.”
Wat voor profieltekst doet het goed?
Maar ook blijkt uit het onderzoek dat je met bepaald taalgebruik extra punten kan scoren. Originele tekst scoorden namelijk hoger.
Creatieve teksten werden geassocieerd met intelligentie en humor.
Het hangt vooral samen met het geven van persoonlijke informatie. “Iedereen houdt van koken en reizen. Je valt meer op als je zegt wát jouw favoriete vakantieland is, of wat jouw specialiteit is in de keuken.”
Daarnaast waren metaforen ook in trek. “Soms ging het om een enkel zinnetje zoals ‘laten we kijken of er chemie is’, een andere keer werd een metafoor doorgetrokken in een hele tekst door iemand die zichzelf vergeleek met een hond. Een vrij brede categorie dus, maar je tekst wordt er net wat origineler door.”
Taalgebruik maakt je aantrekkelijker
De conclusie van het onderzoek dat creatief taalgebruik je aantrekkelijker maakt, komt overeen met wat taalwetenschapper Marc van Oostendorp van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft geschreven.
Marc is ervan overtuigd dat taal evolutionair gezien dezelfde functie heeft al een pauwenstaart. Met een mooie pauwenstaart, of in dit geval, taalgebruik, kun je indruk maken op een mogelijke partner.
Van Oostendorp zegt verder: “Dat betekent niet dat mensen zich heel bewust bloemrijk gaan uitdrukken, maar onbewust speelt het wel een rol in de partnerkeuze.”
Het komt wat hem betreft overeen met onderzoek naar kansrijkere sollicitatiebrieven. Creatief taalgebruik en foutloos verhoogt je baankans.
Taalgebruik met daten?
Volgens Tess van der Zanden is taalgebruik als je tegenover elkaar zit minder van belang. “Als je iemand in levenden lijve ziet, krijg je veel meer non-verbale informatie, bijvoorbeeld via lichaamstaal of hoe iemand is gekleed. Tikfouten en spelfouten kun je niet maken in gesproken taal. Je hoort dan wel weer vaker dat mensen afknappen op iemands accent, daar heb je over het algemeen geen last van bij een datingprofiel.”
Van Oostendorp knikt daarop ook ja. In het echt vallen taalfouten minder op: “Als je zit te borrelen met iemand, ben je waarschijnlijk iets minder gespitst op de vraag of iemand ‘groter dan’ of ‘groter als’ gebruikt. Negen van de tien keer hoor je het niet eens. Maar of iemand een leuk, sprankelend gesprek kan voeren, speelt wel mee. En wat zeker een rol speelt, is de manier waarop je de ander spiegelt. Uit onderzoek blijkt dat mensen anderen sympathieker vinden als ze op hen lijken qua taalgebruik. Dat zal een datingcoach dan ook zeker aanraden.”
Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen
Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.
- 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen - 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken - 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten - Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen - Friendzone Houdini
De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Over de auteur

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.
Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:
'Zin? Lekker? Fijn?' voor praten over seksuele grenzen en wensen
Nederlandse Datingapp Breeze organiseert haar 10.000ste date
Spellingsfouten in je datingprofiel funest voor liefde zegt onderzoek
Tinder's nieuwste veiligheidsfuncties 'Stoort Dit Jou' en 'Weet Je Het Zeker'
Hoe nuttig vond je dit artikel?
Training kalender
Attraction Bootcamp

Summerbootcamp

Infield Bootcamp

Attraction Bootcamp

Summerbootcamp

Summerbootcamp

Attraction Bootcamp

Infield Bootcamp

Attraction Bootcamp (Daytime only)

Attraction Bootcamp

Reacties
Plaats een Reactie