Spellingsfouten in je datingprofiel funest voor liefde zegt onderzoek

08 Oct 2021, door datingcoach Daan de Ram in

Heb je weinig matches op Tinder en andere datingapps? Check dan heel gauw je profiel op spelfouten, want 2 op de 3 vrouwen straffen je daar keihard op af. Je ontvangt niets meer dan een swipe naar links.

Correcte spelling op datingapps wordt beloond

“Ik maakte net op Tinder een grove spelfout (want bril niet op) en nu heeft ie mij ont-matcht. Dat waardeer ik zo in een vent! Ik denk dat ik verliefd ben....

En zij is niet de enige die correcte spelling waardeert. En verkeerde spelling ziet als afknapper.

Tieners en twintigers tussen 12 en 29 jaar weten dat hun grip op juiste spelling wegglipt. Terwijl ze goede taalvaardigheid wel hoog in het vaandel hebben. Dat is het resultaat van de kranten NRC en De Standaard.

Toch blijven datingapp-gebruikers online streng voor elkaar.

2 op de 3 vrouwen en 1 op de 2 mannen matchen geen profielen met grove spellingsfouten.

Deze slordigheid vinden de ondervraagden trouwens zelf ook niet door de beugel kunnen. Vooral dus in de liefde. En naarmate de leeftijd toeneemt, straffen ze elkaar harder af.

Maar ook al vinden ze spellingsfouten niet kunnen, het zullen niet hun eigen schrijfsels zijn. Want slechts 1 op de 5 ziet zichzelf als slechte speller. 2 uit 3 vindt dat hij eigenlijk gewoon goed spelt, met zelfs iets meer zelfverzekerdheid bij de Nederlanders.

 

Onderzoek steunt de online afknapper

Ook al kunnen de kranten door de afgebakende leeftijdgroep niet een representatief beeld schappen voor de hele bevolking, hun resultaat komt overeen met wetenschappelijk onderzoek.

Sociolinguïste Reinhild Vandekerckhove van de Universiteit Antwerpen met haar collega’s Dominiek Sandra en Hanne Surkyn hebben namelijk onderzoek gedaan naar de spellingvaardigheid van 17- en 18-jarige Vlamingen.

Net iets meer dan de helft van hen wist een simpel opdrachtje over werkwoordsvormen met het dt-vormen foutloos te maken. “Een niveau dat je eerder aan het einde van de basisschool verwacht”, zegt Vandekerckhove.

De NRC en De Standaard deden deze enquête omdat het dictee ‘De Schrijfwijzen’ er weer aankomt rond de tijd van dit schrijven.

Dit dictee bevat de gebruikelijke instinkers, maar in plaats van ‘przewalskipaarden’ zijn de tongbrekers wat alledaagser.

 

Vrouwen knappen eerder af op spellingsfouten

Mannen opgelet! Vrouwen zijn gevoeliger voor taalfouten.

Zeker online.

Dat is opzich geen nieuwe informatie. Onderzoek toont al langer aan dat vrouwen online überhaupt minder spellingsfouten maken.

Maar zoals je wellicht zou verwachten, is het niet omdat ze taalvaardiger zijn. Vrouwen zijn gevoeliger voor de spellingsnormen, zo blijkt uit het onderzoek.

Sociolinguïste Reinhild Vandekerckhove zegt: “Vrouwen zijn gevoeliger voor mogelijke stigmatisering die met foute spelling gepaard kan gaan.”

Even samenvattend

Dus je succes in de liefde kun je heel simpel verhogen door even je bio te spelchecken, vóórdat je die leuke dame online tegenkomt.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlFacebook Dating Review: Dating expert legt uit waarom Tinder oud begint te worden
Pijl7 Tips Om Een Awesome Indruk te Maken Op Vrouwen
PijlGelukkig vrijgezel zijn: Het kan, maar DIT is cruciaal
PijlVrouw afwijzen: 8 Tips die tranen tegengaan

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie