'Zin? Lekker? Fijn?' voor praten over seksuele grenzen en wensen

03 Sep 2021, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) in samenwerking met Sense lanceren een nieuwe campagne tegen ongewenst gedrag.

Met ‘Zin? Lekker? Fijn?’ willen ze jongeren handvatten te geven om tijdens intieme momenten seksuele wensen en grenzen makkelijk bespreekbaar te maken.

Voor jongvolwassenen, en eigenlijk iedereen, is het cruciaal om comfortabel te kunnen praten over wat ze wel en niet willen tijdens intieme momenten, zeggen het ministerie VWS en Sense. Om zo onprettige situaties te voorkomen en niet voorbij je grenzen te hoeven gaan.

De campagne loopt van 30 augustus tot 4 oktober. Spotjes zullen te zien en horen zijn op televisie, radio en social media. Betrokken partijen zijn Soa Aids Nederland, Rutgers, de GGD/Centra voor Seksuele Gezondheid en het RIVM.

Grenzen en wensen aangeven is lastig

Maar grenzen aangeven wanneer de wensen verschillen kan lastig zijn. Wat als de ander niet luistert? Ook rijst de vraag: wanneer geef je dit aan? En is het niet te laat als het intieme moment al begonnen is?

Door middel van de campagne en een simpel ‘mantra’ wil Sense dit gemakkelijk maken. “Want elk moment is het juiste moment om te praten over wat je wél en níet wil.”

Op de website van Sense.nl vind je de uitleg van de 3 vragen ‘Zin? Lekker? Fijn?’. Zodat je vóór, tijdens en erná alles boven tafel kan halen en bespreekbaar maken.

Consent is belangrijk

Zoals te verwachten is er uit de peiling van het Sense en het ministerie gekomen dat jongeren en jongvolwassenen het moeilijk vindt om te praten over intiem contact met de ander. Namelijk 1 op de 5.

Aangeven of vragen om te knuffelen, zoenen of vrijen vindt 4 op de 5 daarentegen wél belangrijk.

9 op de 10 wil graag weten wat de ander op dat gebied wel niet wil.

Van de vrouwen geeft tweederde meestal of altijd aan wat hun grenzen en wensen zijn. De helft van de mannen doet die meestal. Een kwart van de ondervraagden doet het soms.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS zegt over consent:
“Met deze campagne willen we wensen en grenzen bespreekbaar maken, of het nu gaat om relaties of seks. Om ongewenst gedrag te voorkomen is een duidelijke norm nodig: het is normaal dat je zelf je keuzes maakt over wat je wel en niet wilt en dat je partner dit respecteert. Dat vraagt om goede communicatie, hoe spannend dat soms ook is. ‘Zin? Lekker? Fijn?’ kan hierbij helpen.”

Dokter Rosa Joosten van Sense vertelt:
“Over het algemeen is het goed gesteld met de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren en jongvolwassenen. Toch hebben nog te veel jongeren negatieve ervaringen, van daten tot seks. We willen jongeren helpen ontdekken hoe bevrijdend en fijn het is om met elkaar te praten over wat je wel en niet wil, als je eenmaal de eerste stap hebt gezet.”

Opmerking geeft opluchting

Jongeren die in het verleden openlijk hun wensen en grenzen hebben uitgesproken tijdens intieme momenten zeggen dat het voor opluchting zorgt. En in veel gevallen tot een verdieping van het contact.

Wat het voor de campagne ‘Zin? Lekker? Fijn?’ voor de rest van de Nederlandse jongvolwassen gaat doen de komende paar maanden gaan we ondervinden.

Hoe dan ook, ‘Zin? Lekker? Fijn?’ is een hulpmiddel om met elkaar te praten over je wensen en grenzen. Deze zijn namelijk zeer persoonlijk en kunnen telkens weer anders zijn. Maar door hierover in gesprek te blijven een zekere manier elkaar nog beter te leren kennen

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlInitiatief Nemen met Vrouwen: 7 Krachtige Tips in Dating & in Bed
Pijl9 Tips Voor Als Een Vrouw Ruimte Nodig Heeft
Pijl7 Tips om Het Contact te Verbreken Zonder Drama
Pijl15 dingen waar vrouwen opgewonden van raken

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie