Drie Sleutels Om Een Liefdeskunstenaar Te Worden

22 Aug 2012, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

Zo word je een liefdeskunstenaar

Deze blogpost gaat je helpen beter te begrijpen wat liefde is en hoe je er beter in kunt worden. Hoe je een liefdeskunstenaar kunt worden.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Dat klinkt pretentieus, ik weet het. Ik zou er überhaupt niet aan begonnen zijn als ik niet een zeer bijzonder boek in mijn hand gedrukt had gekregen door een zekere vriend (Robin, dank!).

Dit bijzondere boek is ‘The Art of Loving’ van Erich Fromm. Het is een klassieker die al meer dan 50 jaar in druk is en die je soms om de paar zinnen moet neerleggen omdat er zo ontzettend veel diepzinnige wijsheden in staan.

Ik zal een aantal van deze wijsheden, de belangrijkste (sleutel) lessen, hier voor jou samenvatten.

Sleutel # 1. Onderscheiden van VOLWASSEN en onvolwassen liefde

De sterkste drijfveer van een mens is om zich te verbinden met ander mensen. Nu zijn er allerlei vormen van verbinding mogelijk, ook minder volwassen vormen waarbij ‘voor wat hoort wat’ geldt.

We noemen dit een symbiotische verbinding die zich kenmerkt door afhankelijkheid. De passieve vorm van afhankelijkheid is onderdanig gedrag. De actieve vorm is dominant gedrag.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Dominant klinkt misschien beter omdat de ander zich aan lijkt te passen aan de dominante figuur in de relatie. Toch is de dominante persoon nog steeds afhankelijk van externe factoren.

Beter gezegd, hij is niet in touch met zijn eigen integriteit. Volwassen liefde is namelijk overgave aan de ander met behoud van eigen integriteit / eigen individualiteit.

Sleutel # 2. Begrijpen dat liefhebben is een werkwoord is, maar ook WAT ERACHTER zit

We kennen misschien allemaal wel de uitspraak liefde is geen gevoel maar een werkwoord. Maar dit kan ook makkelijk verkeerd worden verstaan. Een activiteit wordt vaak gezien als energie ergens aan geven zodat een doel kan worden bereikt.

Iemand is actief wanneer deze een hoop werk verzet, iets maakt, oplost, een studie doet of een sport bedrijft.

Wat niet meegenomen wordt is de MOTIVATIE van (c.q. de intentie achter) de activiteit. Iemand kan voordurend tot over zijn over in bepaald werk zitten, maar dit kan gedreven zijn door een diep gevoel van eenzaamheid of onzekerheid.

Of door hebzucht en valse ambitie. In dat geval is zijn ogenschijnlijk actieve houding in feite een houding van PASSIVITEIT. Hij wordt namelijk gedreven, hij is het lijdend voorwerp, niet de ACTERENDE KRACHT.

Sleutel # 3. Weten wat ECHT GEVEN inhoudt

Er zijn veel misverstanden over wat ‘geven’ daadwerkelijk is, in de context van liefde. Eén van de grootste is dat ‘geven’ als iets opgeven of iets opofferen wordt gezien.

Geven is dan een verarming. Een ware liefdeskunstenaar ziet ’geven’ als hoogste vorm van expressie van zijn potentieel. Hij (of zij) ervaart hiermee zijn kracht, zijn welvaart en overvloed. Hij ervaart zelfs ten diepste zijn eigen ‘levend-zijn’.

Niet hij die veel heeft is rijk, hij die geeft is rijk! Hij die bang is iets te verliezen is, psychologisch gesproken, arm ongeacht hoeveel hij daadwerkelijk heeft.

Het is algemeen bekend dat arme mensen vrijgeviger zijn dan rijke mensen. De belangrijkste vorm van geven heeft echter geen betrekking op materiële zaken.

Wat is het belangrijkste dat iemand kan geven? Zichzelf, dat wat in hem leeft!

Zijn vreugde, zijn interesses, zijn kennis, zijn empathie, humor, verdriet – alle expressies en manifestaties van dat wat leeft in hem.

Door dit te geven verrijkt hij het leven van de ander, het gevoel te leven in de ander.

De liefdeskunstenaar geeft niet om te ontvangen. Geven op zich geeft diepgaande vreugde. Tegelijkertijd wordt er iets opgewekt bij de ander, en dat straalt ook weer terug op jou.

Dit is hoe het ware geven werkt. Liefde produceert liefde. Het wordt niet minder, het vermenigvuldigt zich.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlZelfverzekerder worden: 19 Tips voor ijzersterk zelfvertrouwen
PijlOnveilige hechting maakt je naïef zegt onderzoek
PijlWel appen maar niet afspreken: 10 Redenen + Hoe je 't NU verandert
Pijl78 beste complimenten voor vrouwen: Zo maak je haar dag

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Samuel
Wow, dit is echt EYEOPENING.
Bedankt voor de info...

Samuel

Plaats een Reactie