Tevredenheid over je seksleven staat vast, zegt onderzoek

24 Dec 2021, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

De hoeveelheid en kwaliteit van de intimiteit speelt een grote rol bij mensen die hun leven en relaties naar tevredenheid beoordelen.

Resultaten van recent onderzoek wijzen uit dat een goed seksleven ervoor zorgt dat je elkaars kleine eigenaardigheden sneller accepteert.

Daarnaast zorgt tevredenheid over het seksleven voor meer intimiteit in het algemeen en betere communicatie onder stellen.

30% ontevreden met seksleven

Het eerste wat voorafgaande studies laten zien, is dat ongeveer 30% van de mensen ontevreden is over zijn of haar seksleven in het algemeen.

En gezien intimiteit een grote factor speelt voor tevredenheid bij de meeste mensen, is het interessant om erachter te komen wat mensen tegenhoudt om een voldoenend seksleven te hebben. Zelfs binnen een relatie.

Het recente onderzoek kijkt daarvoor naar iemands hechtingsstijl. Deze studie lijkt te onderbouwen dat wanneer iemand onveilig gehecht is, deze eerder last zal hebben van een onvoldoenend seksleven.

Hechtingsstijl bepalen de tevredenheid over je seksleven

Eerst even een stukje over hechtingsstijl en wat dat is.

Hechtingsstijlentheorie zegt dat de manier hoe je in relaties stapt al in je kindertijd gevormd is. Met name gevormd op basis van hoe vooral je ouders zich gedroegen.

Cijfers over de verschillende manieren van hechten zijn ook bekend.

Zo hebben veilig gehechte mensen vroeger een gezonde en regelmatige hoeveelheid liefde ontvangen. Zij zullen op latere leeftijd dan ook meer neigen naar gezonde en comfortabele relaties, omdat die omgeving zo vertrouwd voelt.

Onveilig gehechte mensen ervaren dit anders. Waarbij er hier gesproken kan worden over twee typen, namelijk vermijdend gehecht en angstig gehecht.

Waarbij eenvoudig gezegd angstig gehechte mensen vroeger onregelmatige hoeveelheid warmte en liefde kregen. De ene keer kregen ze het, de andere keer werd het ze onthouden. Hierdoor zijn ze over het algemeen angstiger voor verlating en zoeken ze meer bevestiging bij de ander. Diegene kan dat dan te verstikkend vinden.

Vermijdend gehechte mensen zijn opgegroeid met emotioneel afwezige ouders. Ouders die zelf niet wisten hoe ze met hun eigen emoties en emoties van anderen om moeten gaan. Vermijdend gehechte mensen hebben over het algemeen daarom op volwassen leeftijd zelf ook minder toegang tot hun eigen emotionele binnenwereld. Vooral uit angst voor afwijzing mochten ze die emoties wel tonen. Anderzijds kunnen ze zich ook onhandig voelen tussen mensen die wel eenvoudig bij hun emoties kunnen en ze uit kunnen spreken.

Hechtingsstijl en je seksleven

Met het lesje hechtingsstijlen achter de rug is het te begrijpen waarom mensen met een onveilig gehechte basis minder tevreden zijn over hun seksleven.

Maar een duidelijkere waarom is bij dit recente onderzoek boven tafel gekomen. Het onderzoek zegt dat onveilig gehechte mensen vaak minder mindfulness zijn gedurende intieme momenten. Ze denken vaak aan het verleden of de toekomst, in plaats van dat ze met hun aandacht zijn bij hetgeen wat nú gebeurt.

De reden hiervoor is, zeggen de onderzoekers, omdat onveilig gehechte mensen over het algemeen meer en sterkere onzekerheden hebben die door hun hoofd rondgaan.

Uit enquêtes bij het onderzoek blijkt dat angstig gehechte mensen ten eerste bezig zijn met niet afgewezen willen worden tijdens de seks. Ten tweede hebben ze een hoge verwachting van de mate van connectie en gevoel van intimiteit tijdens de seks wat door hun hogere afwezigheid niet gehaald wordt.

Vermijdend gehechte mensen hebben de angst dat seks ervoor zorgt dat ze afhankelijk raken van hun partners. Uit bescherming houden ze intimiteit dan ook ergens koud en afstandelijk.

De invloed van je hechtingsstijl op je seksleven

De schrijvers van dit onderzoek zeggen het volgende: “Onveilig gehecht zijn verlaagd plezier in seks door een lagere mate van mindfulness. Negatieve gedachten en onzekerheden houden mensen uit het moment. Iets wat cruciaal is bij seksuele activiteiten. Hun gedachten en onzekerheden houden hen weg bij de fysieke sensaties in hun lichaam en de uitingen van hun partner."

Zelfs voor mensen die tevreden zijn over hun seksleven valt er iets te leren uit dit onderzoek. Namelijk dat het plezier en genot dat uit seks gehaald kan worden sterk afhangt van de mate waarin je je kan overgeven en je gedachten kan laten vieren.

Hoe meer men aanwezig kan zijn bij alles wat er in het moment gebeurt, des te meer plezier men kan ervaren.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl'Zin? Lekker? Fijn?' voor praten over seksuele grenzen en wensen
PijlSpellingsfouten in je datingprofiel funest voor liefde zegt onderzoek
PijlTinder's nieuwste veiligheidsfuncties 'Stoort Dit Jou' en 'Weet Je Het Zeker'

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie