Lachende, plagende en roastende stellen zijn tevredener over hun relatie

09 Jan 2022, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

Lachen en humor wordt in romantische relaties door de meeste mensen sterk gewaardeerd. Omdat voor velen deze eigenschappen zeer belangrijk zijn in relaties, wilden psychologen van Martin Luther University Halle-Wittenberg hier meer onderzoek naar doen.

Uit het onderzoek is gebleken dat stellen die lachen, elkaar plagen en elkaar roasten tevredener zijn met hun relatie dan stellen die dat niet doen.

Indicator van relatietevredenheid

De functies van humor waren al eerder onderzocht, maar er was nog weinig bekend over de specifieke rol van plagen en uitlachen. Daarom wilden ze weten welk effect deze gedragingen hebben op stellen in een romantische relatie.

Het resultaat van het onderzoek is dat dit wel degelijk van belangrijke invloed is op de relatie. Sterker nog, het lijkt een goede indicator voor hoe tevreden mensen zijn met hun relatie, ongeacht of dit gaat om gedeeld lachen of uitlachen.

Om te weten te komen wat het effect van lachen is in een relatie, hebben de onderzoekers voor deze studie 154 stellen online geïnterviewd. Individueel beantwoordden de participanten vragen over hoe tevreden ze zijn in hun relatie, hoe gelukkig ze zijn over hun seksleven en hoe vaak er ruzie binnen de relatie is.

De belangrijkste vragen voor de onderzoekers waren echter hoe de participant omgaat met uitgelachen worden door de partner en of deze zelf ook plezier haalt uit het plagen en uitlachen van zijn of haar partner.

Effect van plagen op de relatie

Partners, in het bijzonder de vrouwen, gaven vaker wel dan niet aan tevreden te zijn met hun relatie en zich meer aangetrokken te voelen tot hun partner. Daarmee zagen de onderzoekers dat het uitlokken van een ander om je uit te lachen voornamelijk positieve effecten heeft.

De vrouwen en mannen neigden bij deze dynamiek ook allebei even gelukkig met hun seksleven te zijn.

Hoe mensen reageren op lachen, verschilt overigens sterk. Omgekeerd geldt namelijk ook dat mensen die bang zijn om geplaagd te worden, juist minder gelukkig in hun relatie zijn. Verder hebben ze minder vertrouwen in hun partner.

Dit heeft weer consequenties voor de ander: mannen rapporteerden in die gevallen vaker ontevredenheid over hun seksleven wanneer hun partner bang was voor plagerijen of om uitgelachen te worden.

Deze samenhang tussen plagen en relatiegeluk lijkt overigens niet te gelden voor het belachelijk maken van de partner – niet dat dit als een verrassing kwam voor de onderzoekers. Psycholoog Kay Brauer, die het onderzoek uitvoerde samen met professor René Proyer, noemt hierbij als voorbeeld dat deze mensen vaak te ver gaan en hun partner beschimpen. Deze stellen maken dan ook vaker ruzie, aldus Brauer.

Vrijgezellen

Echter, om vast te stellen of een relatie succesvol is, is meer nodig dan enkel de graadmeter hoe stellen omgaan met plagen en uitgelachen worden, concluderen de onderzoekers.

Wel kan het een interessante invalshoek bieden voor relatietherapie. In vervolgstudies willen de onderzoekers dan ook deze resultaten van koppels combineren met resultaten van vrijgezellen en hoe zij omgaan met lachen.

 

 

 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlGetrouwde stellen scheiden 6x meer wanneer online ontmoet
PijlDeze fout kostte Match Group $441 miljoen - Oprichters blij
PijlTinder introduceert Music Mode - De nieuwste functie van Tinder en Spotify
PijlTevredenheid over je seksleven staat vast, zegt onderzoek

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie