Liefde op het eerste gezicht

29 Mar 2014, door datingcoach Daan de Ram in Verliefd

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Bestaat er zoiets als liefde op het eerste gezicht?

Alle romantische drama’s zijn gebaseerd op hetzelfde concept: een arme jongen (meisje) uit een achterbuurt werpt een blik op een meisje (jongen) van welgestelde komaf en ze zijn allebei op slag verliefd. Haar familie is tegen, hun liefde zegeviert en ze besluiten te ontsnappen om samen nog lang en gelukkig te leven.

Liefde op het eerste gezicht klinkt als een sprookje. Is het iets dat alleen in films gebeurt, of gebeurt het ook in real life? Het zal je misschien verbazen maar liefde op het eerste gezicht bestaat echt!

Romantische vrouwenfilms

Ik ben een van vele vrouwen die echt houdt van dit soort romantische vrouwenfilms. The Notebook bijvoorbeeld is zo’n film. Ik kan die film iedere week (opnieuw) kijken en een heel pak tissues erbij wegjanken, zo weg ben ik van dit verhaal. Ieder meisje wil een liefde zoals in The Notebook.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Een liefde die super intens is en eigenlijk al ontstaat vanaf het eerste moment dat je elkaar ontmoet. Een liefde die zo sterk is dat het lijkt alsof je pas echt gaat leven nadat je die ene persoon bent tegengekomen.

Maar ja, omdat ik die persoon in real life maar niet tegenkwam werd ik ondertussen ontzettend sarcastisch. Al dat gelul over een ‘wederhelft’! Ik werd er op een gegeven moment vooral chagrijnig van. “Hoezo heb ik iemand anders nodig om “compleet te zijn?”

“Volgens mij heb ik geen missende lichaamsdelen en functioneer ik best prima zo in m’n eentje” was iets wat ik regelmatig tegen vriendinnen zei. Mijn sarcasme en ongeloof in liefde had de hopeloze romantica in mij overwonnen.

Totdat ik Lex tegenkwam.

De sarcast, de romantica en de realist

Ik was samen met een vriendin op een festival en we genoten van een gezellig avondje samen. Het was het laatste festival van het seizoen en ik zou binnenkort voor een paar maanden op reis gaan. We besloten om onze laatste tijd samen gewoon vooral te genieten van elkaar. Ik voelde me ontzettend vrij en blij en was lekker aan het dansen.

Toen zag ik ineens Lex. Hij zei hoi en vroeg hoe het met me ging en ik ging gewoon een gesprekje met hem aan. Na een paar tellen kreeg ik ineens een gevoel. Ik keek hem aan en dacht: “Jij bent de liefde van mijn leven!” De rest van de avond hebben we uren gedanst, gepraat en heel veel gelachen. Ik voelde me ineens zo fijn.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Al mijn sarcasme was binnen een minuut verdwenen en ik wilde me alleen nog maar elke minuut van de dag zo voelen. Ineens wist ik wat er bedoeld werd met je compleet voelen door iemand anders. Het was alsof ik ineens de beste versie van mezelf was en dat kwam door hem.

Die avond kwam ik er ook achter dat Lex al langere tijd een relatie had die op dat moment in een dipje zat. De volgende dag voelde ik me niet verdrietig of teleurgesteld, ik was eigenlijk opgelucht. Ik was wakker geschud en wist ineens dat liefde wel echt bestaat. Mijn sarcasme is nooit meer teruggekomen.

Ik weet nu dat alle mannen voor Lex wel leuk waren en dat dat op dat moment wel liefde was. Maar niet de echte verliefdheid die ik die ene avond voelde.

Liefde op het eerste gezicht: de juiste plek en de juiste timing

Eigenlijk is liefde op het eerste gezicht een kwestie van ‘right place, right time’. Er wordt altijd gezegd dat als je op zoek gaat naar liefde, dat dat averechts werkt. En dat is ook echt zo is mijn ervaring. Juist op het moment dat ik het had opgegeven kwam Lex om de hoek kijken. Liefde op het eerste gezicht heeft te maken met synchronicity: de juiste timing en de juiste plaats.

Maar eigenlijk dus de juiste houding: een soort van overgave aan ‘iets’ (sommigen zullen dit het universum noemen, ik weet het niet). Met vriendinnen vergelijken we het, net als in Seks and the city, vaak met een taxi. Zijn lampje moet net aan staan en jij moet net ergens zijn, waardoor je op dat moment de beste match bent.

TIP: Guide: Vrouwen ontmoeten en aanspreken: Openingszinnen en gesprekstechnieken

Uit onderzoek is gebleken dat liefde op het eerste gezicht het meest voorkomt nadat iemand een moeilijke tijd heeft gehad. Iemand voelt zich teleurgesteld, verdrietig of zelfs lichtelijk depressief is dan helemaal niet bezig met een nieuwe liefde vinden. En dan kan er ineens iemand zijn die ervoor zorgt dat we ons beter voelen.

Liefde op het eerste gezicht gebeurt het snelst als we open staan voor liefde, maar er niet op zoek zijn.

Liefde op het eerste gezicht: de eerste dertig seconden zijn bepalend

Bij onderzoek naar liefde op het eerste gezicht is gebleken dat we binnen dertig seconden verliefd op iemand kunnen worden. Sommige psychologen zeggen dat dat niet helemaal klopt, omdat het vaak lust op het eerste gezicht is. Het is een feit dat we binnen dertig seconden weten of we geïnteresseerd zijn in iemand.

Ga maar eens na. Hoe vaak ben jij aangesproken door een man/vrouw en was het gesprek binnen een minuut al over en staan jullie allebei weer aan de andere kant van de ruimte? Na dertig seconden wist je gewoon dat het niks was.

 

Als ik terugdenk aan mijn avond met Lex dan denk ik ook echt dat die dertig seconden kloppen. Zoals ik al zei keek ik hem na een paar tellen eens goed aan en wist ik dat dit het was. Dat was ongeveer al na een halve minuut.

Liefde op het eerste gezicht: verschil tussen mannen en vrouwen

Het is zeker niet zo dat liefde op het eerste gezicht iets is waar alleen vrouwen in geloven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mannen sneller verliefd worden dan vrouwen. Mannen zijn wel degelijk in staat om binnen dertig seconden te bepalen of ze een vrouw nog vaker willen zien.

TIP: Guide: Alles over dates, de datingfase en gesprekken

In dat geval staat liefde op het eerste gezicht bij mannen vaak wel gelijk aan lust op het eerste gezicht want mannen kiezen (onbewust) met hun penis. Een man weet bijna direct of hij seks met een vrouw zou willen en dat bepaalt zijn interesse. Maar het is meer dan dat. Een man weet vaak ook binnen dertig seconden of hij meer zou willen dan alleen seks

Vrouwen hebben over het algemeen zeker een uur nodig om verliefd te worden. Binnen een uur krijgt een vrouw namelijk een idee van de intelligentie van een man, bijvoorbeeld aan de hand van zijn woordenschat - en heeft ze zijn sociale status ingeschat. Als dat haar allemaal aanspreekt, dan is een vrouw klaar voor meer.

Liefde op het eerste gezicht: het kan meerdere keren voorkomen

Het is niet zo dat liefde op het eerste gezicht maar één keer voor kan komen en als dat gebeurt, dat je dan zeker samen een gelukkig leven gaat leiden. Mensen veranderen namelijk continu en daarmee verandert ook ons beeld van een partner. Je bent nooit dezelfde persoon die je vorig jaar was en je voorkeur voor een bepaald persoon groeit met je mee.

Iedereen heeft namelijk een bepaald ‘eisenpakket’ als het gaat om een ideale partner en vaak verandert dat eisenpakket naarmate we ouder worden. Sommigen zeggen dat dat komt omdat we minder kieskeurig worden, maar dat is niet waar. We worden wijzer en ons beeld van liefde en partnerschap verandert.

Omdat we als persoon groeien, hebben we ook een partner nodig die dezelfde in richting meegroeit. Als dit niet gebeurt, dan groei je onvermijdelijk uit elkaar. Eén van de meest voorkomende stuklopers van relaties...

Soulmates veranderen

Het idee dat er dus voor iedereen op de wereld slechts één soulmate rondloopt klopt niet. Soulmates veranderen, net als dat wij als mens veranderen. Iedereen heeft ontzettend veel soulmates, maar het gaat erom dat je de persoon tegenkomt die je net op dat moment nodig hebt.

Je soulmate kan dus ook iemand zijn die je al jaren kent. Maar omdat net op dat moment je ogen opengaan omdat realiseer je je dat die persoon is wat je zoekt. Daarom komt het regelmatig voor dat een jarenlange vriendschap uiteindelijk een liefdesrelatie wordt.

Uiteindelijk heb ik nog steeds mijn soulmate niet gevonden. Soms denk ik nog terug aan Lex en vraag ik me af wat er gebeurt zou zijn als hij geen vriendin had gehad. Toch weet ik nu dat alles gebeurt met een reden. Als we echt bij elkaar horen, dan gebeurt dat toch wel.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl8 Redenen waarom vrouwen afstandelijk doen + 8 Tips
PijlZoenen zonder tong: 7 Stappen voor een geweldige kus
Pijl7 Dingen Om Op Te Letten Tijdens de Eerste Ontmoeting
PijlHet kogelvrije stappenplan om je collega te versieren

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie