Dit is waarom mannen eerder dan vrouwen zeggen ‘ik hou van jou’

23 Mar 2022, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

Wanneer je zou moeten gokken of mannen of vrouwen romantischer zijn in relaties, kies je misschien eerst voor de vrouwen. Zeker wanneer het gaat om de vraag wie sneller ‘ik hou van jou’ zegt. Echter, de feiten lijken op iets geheel anders te wijzen.

Drie keer hogere kans

Wat blijkt? Mannen voelen en zeggen deze drie woorden eerder dan vrouwen. Met maar liefst een drie keer zo grote kans. Dit wordt bevestigd door eerdere onderzoeken over dezelfde vraag.

Het nieuwe onderzoek is uitgevoerd in zeven landen verspreid over drie continenten. Daarmee lijkt het zo goed als uitgesloten dat het samenhangt met etniciteit of cultuur.

Meer keuze

Echter, met de onderzochte landen lijkt nog iets extra’s aan de hand te zijn. In de landen waar mannen eerder de liefde bekenden, hadden de mannen meer keuze. Dat wil zeggen, er waren meer vrouwen dan mannen qua populatie.

Maar bedoelen mannen en vrouwen ook daadwerkelijk hetzelfde wanneer ze ‘ik hou van je’ zeggen? Ander onderzoek lijkt er namelijk op te wijzen dat vrouwen een stuk meer emotioneel geïnvesteerd zijn in hun relatie dan mannen.

De onderzoekers wilden daarom dieper ingaan op de motieven waarom mannen en vrouwen dit uitspreken.

Liefdesverklaring voor of na de seks maakt verschil

Wat volgde, was een opmerkelijk resultaat: vrouwen zijn een stuk blijer met een liefdesverklaring NA de seks dan VOOR de seks.

En het frappante is dat het voor de meeste mannen precies omgedraaid is: mannen zijn gelukkiger als een vrouw vóór de seks al ‘ik hou van jou’ heeft gezegd in plaats van erna.

Eerlijk over intenties

De onderzoekers kwamen ook met een duidelijke oorzaak voor dit verschil.

Mannen zijn vóór de seks het gelukkigst met liefdesverklaringen van vrouwen. Maar voornamelijk wanneer ze op zoek zijn naar een one-night-stand of scharrel. De mannen zien deze bekentenissen als signalen die wijzen op een hogere kans op seks, aldus een eerder onderzoek.

Vrouwen lijken juist sceptischer te zijn wat betreft vroege liefdesverklaringen van mannen. Zij interpreteren dit voornamelijk als pogingen om seks te krijgen. De ‘after-seks’-liefdesverklaringen beschouwen ze daarentegen als eerlijker.

‘Ik hou van jou’ als strategie

Het lijkt alles te maken te hebben met intentie. Voor een vrouw is het vanuit evolutionair perspectief riskanter om seks te hebben dan voor een man. Dit om de simpele reden dat vrouwen zwanger kunnen raken.

Hiermee zijn vrouwen eerder de poortwachters terwijl mannen actief op zoek zijn naar seks, aldus het onderzoek. Doordat de timing van het zeggen van ‘ik hou van jou’ te maken lijkt te hebben met seks, kunnen mannen dit onbewust als een strategie inzetten.

Een man kan zo zeggen dat hij bereid is om relatie aan te gaan, terwijl het in werkelijkheid seks is wat hij wil.

Afstemming over de betekenis

Voor mannen die op zoek zijn naar een relatie en niet naar iets kortstondigs geldt het volgende: ze zijn gelukkig wanneer een vrouw vóór de seks de liefde bekent, maar het allergelukkigst wanneer erna. Voor vrouwen is dit niet anders, zeggen de onderzoekers.

Afstemming tussen beide partners wat ze willen in het contact werkt daarom het beste. Wanneer jij en je partner op een lijn zitten over wat deze woorden betekenen, begrijp je beter wat het betekent voor de relatie.

 

 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlTevredenheid over je seksleven staat vast, zegt onderzoek
PijlMensen met sociale angst willen nog steeds nieuwe mensen ontmoeten
PijlLachende, plagende en roastende stellen zijn tevredener over hun relatie
PijlOnderzoek wijst uit: Mannen met mondkapje aantrekkelijker

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie