Mensen met sociale angst willen nog steeds nieuwe mensen ontmoeten

05 Jan 2022, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen met een sociale-angststoornis alsnog plezier halen uit het maken van sociale contacten.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met sociale angsten nog steeds veel plezier halen uit de omgang met anderen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Dat betekent dat het vermijden van sociale omgevingen niet de oplossing is om sociale angst te overwinnen.

Aan de 87 participanten werd binnen een tijdsspanne van twee weken op verschillende momenten op de dag gevraagd wat hun gevoel van geluk was op dat moment. Hiervan hadden 42 mensen een gediagnosticeerde sociale-angststoornis. Verder kregen ze de vraag of ze op dat moment samen met iemand waren. De onderzoekers ontdekten dat in tegenstelling tot de algemene opvatting mensen met een sociale-angststoornis juist gelukkiger zijn wanneer ze in gezelschap zijn dan wanneer ze alleen zijn.

Blootstelling aan sociale angst

In een vervolgonderzoek toonden de onderzoekers aan dat mensen een hoger geluksgevoel hadden in het gezelschap van partners en goede vrienden dan bij collega’s, buren en werkgevers. Dit gold zowel voor mensen met als zonder een sociale-angststoornis.

“Het belangrijkste ingrediënt voor de behandeling van angsten is blootstelling hieraan”, zegt psycholoog en hoofdonderzoeker Fallon Goodman. “Om sociale angst te overwinnen, moet men verschillende sociale omgevingen uitproberen, zelfs wanneer – juist wanneer – afwijzing waarschijnlijk is.”

Naar recente schattingen hebben zo’n 300 miljoen mensen wereldwijd last van sociale angst, en de onderzoekers hopen dat dit onderzoek leidt tot nieuwe soorten behandelingen.

“Het stereotype beeld van iemand met sociale angst die liever alleen in zijn kamer zit dan dat deze omgaat met de buitenwereld klopt simpelweg niet”, zegt Goodman.

“Het is niet zo dat ze geen basaal verlangen aan menselijk contact hebben. Ze hebben slechts moeite om dit in bepaalde situaties of met bepaalde mensen voor elkaar te krijgen. Als we met die aanname beginnen, kunnen we twijfelachtige mythes over sociale angst ontkrachten.”

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlOnderzoek toont aan: profieltekst doorslaggevend op datingapps en websites
PijlGetrouwde stellen scheiden 6x meer wanneer online ontmoet
PijlDeze fout kostte Match Group $441 miljoen - Oprichters blij
PijlTinder introduceert Music Mode - De nieuwste functie van Tinder en Spotify

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie