Onveilige hechting maakt je naïef zegt onderzoek

16 Mar 2022, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

Een van de belangrijkste ingrediënten voor een goede en gezonde relatie is vertrouwen. De basis voor het bepalen of iemand betrouwbaar is, wordt gevormd door de moeder-kindrelatie in de zeer vroege jeugd.

Nu hebben psychologen van de Universiteit van Illinois iets bijzonders ontdekt. Hun wetenschappelijk onderzoek toont aan, dat jongeren die als kleuter onveilig gehecht zijn met hun moeder sneller de betrouwbaarheid van een vreemde overschatten.

Verminderd vermogen om onbetrouwbaarheid te herkennen

De deelnemers ondergingen een MRI-scan. Bij het brein van de onveilig gehechte jongeren was een verminderde hersenactiviteit meetbaar. Specifiek in het gebied waar emoties verwerkt worden op het moment dat ze een onbetrouwbaar gezicht te zien kregen.

Bovendien kregen de jongeren de vraag hoe groot de kans zou zijn dat ze die persoon zouden benaderen voor hulp. Dit ging dan bijvoorbeeld om aanwijzingen om de weg te vragen als ze alleen waren in een onbekende stad.

Het lukte de jongeren met een onveilige hechtingsstijl minder goed om de minder betrouwbare gezichten als onbetrouwbaar in te schatten.

Hogere gevoeligheid

De jongeren die WEL veilig gehecht zijn hadden hier een aantoonbaar hogere gevoeligheid voor, aldus Xiaomei Li, promovenda en hoofdauteur van het onderzoek.

Het is de onderzoekers daarmee gelukt om vast te stellen hoe sociale relaties in iemands vroege jeugd voorspellen hoe een adolescent zal functioneren.

Het gaat om een uitgebreide studie, waarvan de deelnemers zowel in hun kleutertijd zijn onderzocht als tien jaar later.

Verdedigingsmechanisme

Het onderzoek maakt eveneens duidelijk waarom de onveilig gehechte jongeren moeite hebben met het herkennen van onbetrouwbaarheid.

Kinderen met een onveilige hechting hebben op een minder consequente en betrouwbare manier zorg gekregen en ervaren toen ze jong waren.

Als methode om zichzelf te beschermen, lijken ze er op onbewust niveau voor te hebben gekozen om negatieve sociale signalen te negeren of te vermijden als een verdedigingsmechanisme, zegt Li.

Dit idee wordt ondersteund door de afwezigheid van hersenactiviteit in het respectievelijke hersengebied.

Je kunt het fixen

Gelukkig biedt het onderzoek ook perspectief.

Ook al ben jezelf onveilig gehecht, het betekent niet dat je gedoemd bent en er niets aan zou kunnen doen. Een verminderd vermogen om signalen van onbetrouwbaarheid te herkennen, is te repareren, benadrukken de onderzoekers.

Het tienerbrein is nog volop in ontwikkeling. Daarnaast zijn tieners al veel beter in staat om bewust over hun emoties na te denken en erop te reflecteren. Dit maakt het al veel gemakkelijker om negatieve patronen te doorbreken.

Ook ouders kunnen hierin veel betekenen. Ze kunnen kinderen en tieners helpen hoe ze het beste met negatieve signalen kunnen omgaan door middel van discussie, rollenspel, of door zelf het goede voorbeeld te geven.

 

 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

  • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
    En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
  • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
    Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
  • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
    En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
  • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
    En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
  • Friendzone Houdini
    De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlTevredenheid over je seksleven staat vast, zegt onderzoek
PijlMensen met sociale angst willen nog steeds nieuwe mensen ontmoeten
PijlLachende, plagende en roastende stellen zijn tevredener over hun relatie
PijlOnderzoek wijst uit: Mannen met mondkapje aantrekkelijker

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie