Te verlegen om vrouwen te versieren

13 Mar 2015, door datingcoach Daan de Ram in Vrouwen versieren

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

De vloek van verlegenheid

Iedereen kent ze wel. Mensen die zo verlegen zijn ze nooit hun mond opendoen. Je nauwelijks durven aan te kijken. Misschien ben je zelf zo iemand of heb je af en toe last van een bui van verlegenheid, waarin je het liefst onzichtbaar zou willen zijn. Ik heb beide. Ik kan soms (met de nadruk op soms) best wel aanwezig zijn en andere keren uitermate onopvallend. Het gekke hiervan is dat je het fenomeen verlegenheid op twee manieren meemaakt.

Want als ik een ander persoon zie die zich verlegen gedraagt, dan tja – dan denk je 'die is stil' en heel misschien 'dat is vervelend' maar eigenlijk denk je er niet echt over na. Zijn of haar probleem. Het kan wel pijnlijk worden wanneer je iemand na langere tijd ontmoet en opeens heel hard moet graven waar je hem ook weer van kent – omdat hij zo fakking onopvallend was dat je hem nauwelijks nog kunt herinneren!

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Ik kreeg zojuist nog een facebook berichtje van iemand, een dame. We hebben samen ooit een trainingsweekend gedaan, maar ik kan me haar écht, écht niet meer herinneren. Zij doet heel amicaal, en het is waar: we waren allebei daar. Maar helaas, ik herinner me NIETS meer van haar – en heb heel eerlijk gezegd ook geen zin om daar heel hard over na te denken. Maar ja, wat als IK nu  die persoon was. Wat die persoon ben ik vaak genoeg geweest in groepen!

Verlegen mensen worden genegeerd

Verlegen mensen worden genegeerd. 'Wie niet vraagt wordt overgeslagen'. 'Een brutaal mens heeft de halve wereld'. Het is keihard, ergens domweg oneerlijk, maar het is wel hoe het werkt. Het is niet het ergste dat ik er ook aan mee doe, er is nog iets ergers. Iedereen doet er aan mee, wanneer ze geconfronteerd worden met een verlegen persoon: jij ook durf ik te beweren, hoe empathisch je ook bent. Waarom? Omdat verlegen mensen gewoon niet leuk zijn.

Het is kennelijk echt waar dat 'als jij ergens niet van overtuigd bent, dat anderen dat ook niet kúnnen zijn'. In dit geval slaat dat dus op jezelf: als jij er niet van overtuigd bent dat wat jij te zeggen hebt de moeite waarde is, dat anderen dat onmogelijk kunnen zijn. Sure, er zullen mensen zijn die uit empathie of medelijden je een kans geven om je te laten horen, maar als je die niet pakt gaat die ook weer snel voorbij.

Het is kennelijk een sociale wetmatigheid: je moet er zelf in geloven, je moet het gaan halen, afdwingen, claimen – want je krijgt het niet vanzelf. Ik weet dat dit oneerlijk kan aanvoelen, omdat ik dat zelf ook had. Ik voelde me vaak overgeslagen. Niet omdat ik wat ik te vertellen had niet de moeite waard was, maar omdat ik het simpelweg niet goed kon brengen. Hetzelfde met meisjes. Ik was wel een leuke aantrekkelijke knul, maar ik kon het gewoon niet goed communiceren.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Verlegenheid is slechts een patroon

Maar als je je zo voelt, als je het liefst onzichtbaar zou willen zijn, wat kun je daar dan aan doen? Het begint met enige afstand te nemen van je eigen situatie (vaak een goed idee!). Dan begin je te zien dat verlegenheid eigenlijk niets meer is dan een patroon, een gewoonte. Hoe die tot stand is gekomen, dat is niet eens zo interessant. Wel welk doel dit patroon dient. Het antwoord is: ontwijken van sociale situaties die je angst bezorgen.

Wat het goede nieuws is, is dat jij slim bent. Jazeker. Je bent namelijk het internet opgegaan op zoek  naar wat je kunt doen om je leven beter en leuker te maken – anders was je niet hier beland. En weet jij, beste vriend(in), hoe bijzonder dat is? Ook al krijgen wij best veel bezoekers op ons blog, het is slecht een fractie van alle mensen die lijden onder verlegenheid en daardoor bijvoorbeeld bij lange na niet het liefdesleven leiden dat ze zouden kunnen leiden.

Want nu ben jij hier, en kan ik je vertellen dat het enige dat je nodig hebt om handig om te gaan met je verlegenheid skills zijn. Een skill die je aanleert door slim te werk te gaan gecombineerd met het nodige doorzettingsvermogen. En zoals met de meeste zaken die je aanleert: op een gegeven moment wordt het (zelfs) leuk!

Niet in het begin misschien, maar zodra je ooit in één ding goed bent geworden dan weet je dat er een punt komt dat zó bevredigend is, zo als een overwinning voelt, dat het alle struggle driedubbeldwars de moeite waard maakt!! Yep, dat klopt. Het leuk vinden om te praten, jezelf te laten zien, dat te claimen dat van jou is, is iets dat je kunt leren! Het is niet zo simpel als leren je veters vast te knopen, maar misschien ongeveer net zo moeilijk als leren autorijden? 

TIP: Guide: Vrouwen ontmoeten en aanspreken: Openingszinnen en gesprekstechnieken

Focus op het tegenovergestelde van verlegenheid

In plaats van te denken in termen van 'verlegenheid', 'sociale angst' etc. moedig ik je aan om andere woorden te gebruiken. 'Sociaal vaardig' is een goede term. Je gaat je sociale vaardigheden vergroten. Ga vooral niet aan de slag met het wegdrukken of ontkennen van gevoelens van onzekerheid en verlegenheid. Accepteer gewoon dat je ze hebt, dan pas kun je gaan werken aan sociale skills.

Het betekent ook helemaal niet dat je extravert hoeft te worden, bijvoorbeeld om een vrouw te kunnen versieren. Ik wil jou, de verlegen man, niet vragen om zeven dagen per week in een soort van extroverte modus te gaan leven. Dat is niet te doen en ook niet nodig. Het maakt alleen je leven wel verdomd makkelijk als je van tijd tot tijd je verlegenheid aan de kant kunt zetten. Dan kan je op de momenten dat het je uitkomt de vaardigheden van de extrovert gebruiken.

Hoe dan vraag je je af. Laat me je een paar praktische tips geven, zoals altijd. De eerste is, zoals altijd: acceptatie is de eerste stap tot verandering. Naast het leren van bepaalde vaardigheden is 'sociaal sterk zijn' vooral ook een kwestie van mindset. Ga sociaal krachtige mensen maar eens bestuderen (zoals ik al mijn hele leven doe). Eén van de zaken die je zal opvallen is dat ze een zeer positieve kijk hebben op alles.

Sociaal sterk worden en je verlegenheid overwinnen

Train jezelf dus om positieve betekenissen aan zaken te geven. Begrijp me niet verkeerd, sociale interacties zullen je de nodige afwijzing en negatieve ervaringen opleveren. Maar jij wilt je mentale spieren zo sterk maken dat je daar nauwelijks iets van merkt. Je wilt je trainen op alles in een positief daglicht te bekijken. Als je daar moeite mee hebt, begin dan met een positiviteitsdagboek: schrijf iedere dag minimaal 10 zaken op waar je trots op en dankbaar voor bent. Iedere dag, dertig dagen lang of langer.

TIP: Guide: Alles over dates, de datingfase en gesprekken

Leg dus ook ook niet te veel druk op jezelf. Geef jezelf wat tijd om te acclimatiseren in sociale omgevingen: neem wat tijd om te wennen. Verlegen mensen komen simpelweg langzamer ‘op gang’. Als je dit accepteert raak je eerder je verlegenheid en angst kwijt, dan dat je je ertegen verzet. Verlegen zijn is prima, heel veel mensen zijn verlegen. Maar ga er wel slim mee om, door jezelf geen onrealistische verwachtingen op te leggen.

Je hoeft niet meteen in de juiste mood te raken zodra je op een feestje bent. Je bezit niet minder sociale vaardigheden bezitten dan anderen je komt gewoon op gang in je eigen tempo. Ga jezelf niet vergelijken met de sociaalste mensen. Kijk ook eens naar de rustige mensen, die ook niet als een party animal rondspringen. Bedenk dat je ook thuis had kunnen zitten, op de bank voor de tv met een grote zak chips.

Begin de hele wereld te zien als één grote speeltuin, of proeftuin zo je wilt, waarin iedere interactie je beter en krachtiger gaat maken, zolang jij jezelf maar aanleert om van kansen gebruik te maken. Dat is namelijk het mooie: ieder persoon die je ziet biedt jou de kans om een leuke interactie aan te gaan, hoe klein ook – en tegelijkerheid om weer een klein beetje socialer te worden! Ik heb het hier over kunst van 'smalltalk'.

Trainingschema voor smalltalk

Smalltalk geeft het al aan: het hoeven geen grootse dingen te zijn waarover je praat. Het weer, de bus, de koffie. Vraag bijvoorbeeld naar een zaak waar je goede koffie kunt drinken, geef iemand een complimentje of bied iemand vrijwillig je hulp aan. Op deze manier zet je een gesprek op gang waarbij je bewust veel input van de ander losmaakt, waar jij op jouw beurt weer op kan inspelen. Op deze manier conditioneer je jezelf naar een veel socialer leven via deze korte smalltalks.

Stel je voor wat er gebeurt wanneer je de komende maanden deze smalltalk challenge inbouwt in je wekelijkse routine? Ik ga je op weg helpen met een ubersimpel (en dus effectief trainingschema).

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlBindingsangst: 12 Tips om het te overwinnen (bij jezelf of je partner)
PijlIs Zij Verliefd Op Mij? Test Het Met 7 Signalen
Pijl11 Mannelijke eigenschappen waar vrouwen als een blok voor vallen
PijlLat Relatie: 7 Grootste fouten + 12 Tips voor de perfecte lat relatie

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie