Tinder kondigt aan: Premium prijzen gelijk voor iedereen

16 Feb 2022, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

Tinder stopt met het hanteren van verschillende prijsklassen voor gebruikers op basis van leeftijd. Dit is een reactie op een recentelijk verschenen rapport dat deze schaduwpraktijk onderzocht heeft.

Oneerlijke prijsverschillen het grootst in Nederland

Uit het rapport van Mozilla en Customers International blijkt de Nederlandse oudere gebruiker er het slechtst vanaf komt. Het onderzoek laat zien hoe sterk Tinder verschillende prijzen hanteert voor gebruikers van Tinder Plus op basis van leeftijd, en dat het voor oudere gebruikers aanzienlijk duurder is. Deze oneerlijke prijsverschillen zijn het sterkst in Nederland.

Wereldwijd gezien betalen gebruikers tussen de 30 en 49 jaar gemiddeld 65.3% meer dan jongere gebruikers tussen de 18 en 29 jaar in vrijwel alle landen, aldus het rapport.

Sommige abonnementen bijna vijf keer zo duur

Het onderzoek heeft de oneerlijke prijsdiscriminatie als volgt blootgelegd. Tussen mei en september 2021 waren 96 ‘mystery shoppers’ in zes landen actief om na te gaan in welke mate Tinder prijsverschillen hanteerde: Nederland, de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Zuid-Korea, India en Brazilië waren vertegenwoordigd.

In Nederland bestaan er 31 verschillende prijzen voor Tinder Plus. Sommige jongere gebruikers (tussen de 18 en 29 jaar) betalen omgerekend €3,89 per maand, terwijl sommige oudere gebruikers (tussen de 30 en 49 jaar) omgerekend €22,69 per maand kwijt zijn. Dit is een verschil van 483%. In de Verenigde Staten is er 441% verschil tussen de hoogste en laagste prijs voor een betaald abonnement van Tinder Plus. Brazilië is met 19,5% verschil de enige uitzondering.

Prijsverschillen voor gebruikers met beperkt budget

Tinder geeft aan deze prijsverschillen destijds geïntroduceerd te hebben voor de volgende reden: het zou “Tinder betaalbaar maken voor mensen op school of aan het begin van hun carrière”.

Dit zou zijn omdat jongere gebruikers nu eenmaal een krapper budget hebben. Het is echter niet uit te sluiten of Tinder profiteert van gebruikers die het financieel ruimer hebben en wanhopiger op zoek zijn naar liefde.

Als reactie op het rapport heeft Tinder aangekondigd de op leeftijd gebaseerde prijsverschillen compleet te zullen afschaffen. In de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn de prijzen afgelopen jaar al gelijk getrokken, en tegen het einde van het tweede kwartaal van 2022 zal dit volgens Tinder ook gelden voor alle andere landen waar de app beschikbaar is.

In een verklaring zei een woordvoerder van Tinder dat het rapport vol gebreken zat en compleet onjuiste en buitensporige aantijgingen bevat. De verklaring ging verder niet in op details over welke beschuldigingen juist of onjuist waren.

 

 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlLachende, plagende en roastende stellen zijn tevredener over hun relatie
PijlThe Tinder Swindler: Netflix docu schaduwzijde van datingapps
PijlDating app Snack bestraft dit slechte gedrag van gebruikers
PijlOnderzoek wijst uit: Mannen met mondkapje aantrekkelijker

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie