Tinder Blind Date brengt terug het daten vóór de smartphone

16 Feb 2022, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

Tinder laat gebruikers weer een nieuwe ervaring beleven. Het bedrijf introduceerde vorige week de feature ‘Blind Date’. Gebruikers kunnen met deze oude klassieker een nieuwe manier van connectie en interactie aangaan. Nu gaat het niet om twee gebruikers die letterlijk op blind date gaan met elkaar, maar om een nieuwe feature binnen de app.

Blind chatten op Tinder

Blind Date is te vinden in het relatief nieuwe Explore gedeelte van de app, welke wordt gebruikt als een testomgeving voor experimenten. Zo zijn sinds de lancering van Explore september vorig jaar verschillende functies toegevoegd, waaronder Music Mode, Swipe Night, Hot Takes en Vibes.

Het werkt als volgt. Wanneer je van Blind Date gebruik wil maken, moet je eerst een aantal vragen beantwoorden om gelinkt te worden aan iemand die vergelijkbare antwoorden heeft gegeven. Dit gaat om luchtige en grappige vragen van het type "Het is oké om een shirt ____ keer te dragen zonder het te wassen" en "Ik doe ketchup op____." Vervolgens opent zich een chatomgeving waar een aflopende timer zichtbaar is. In dit stadium weet je nog niets anders van elkaar dan elkaars antwoorden op de vragen. Pas als de timer afloopt, kun je het profiel van diegene bekijken, iemands foto’s zien en het profiel naar links of naar rechts swipen.

Meer manieren van communiceren met je medegebruiker

Het doel van de nieuwe feature is om mensen te inspireren een eerste indruk van een medegebruiker niet te bepalen op basis van iemands foto’s, maar op basis van persoonlijkheid en het gesprek met diegene, aldus Tinder.

Echter, in een breder perspectief lijkt de introductie van Blind Date een reactie om de concurrentie voor te blijven. Critici stellen dat Tinder en andere dating apps het proces van daten oppervlakkig maken, omdat het een gebruiker conditioneert om binnen een fractie van een seconde te beslissen of een persoon wel of niet aantrekkelijk is enkel op basis van foto’s. Als tegengeluid op deze ontwikkeling kwamen er diverse dating apps op de markt, zoals S’More, SwoonMe en Jigsaw, die zichzelf profileren als authentiek en juist niet oppervlakkig. Bij deze apps zijn bijvoorbeeld de foto’s verborgen, of communiceren gebruikers via spraakmemo’s.

Alles om mensen dus niet met elkaar in contact te brengen op basis van uiterlijk, maar op basis van persoonlijkheid. En Tinder lijkt met deze functie te willen laten zien dat die ervaring binnen hun eigen app zelf ook mogelijk is.

Blind Date voor authentieke connectie

Volgens Tinder past de introductie van deze functie dan ook binnen de huidige tijd waarin Generatie Z behoefte heeft aan authentieke connectie en gevoelig is voor nostalgie naar de jaren ’90 voordat smartphones hun intrede deden. Met de functie Blind Date zou zodoende beter de huidige datingcultuur weerspiegeld worden.

In de testfase was Blind Date redelijk succesvol. Het bedrijf meldt dat het 40% meer matches opleverde dan voor gebruikers die een andere Fast Chat optie gebruikten waar de profielen wel zichtbaar waren. Volgens Tinder laat dit zien dat gebruikers bereid zijn iemand te ontmoeten die ze in een andere setting wellicht over het hoofd zouden hebben gezien.

Sinds afgelopen week is Blind Date beschikbaar in de app voor gebruikers van Engelstalige landen en in de komende weken verschijnt de nieuwe feature ook in Nederland in de app.

 

 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlLachende, plagende en roastende stellen zijn tevredener over hun relatie
PijlThe Tinder Swindler: Netflix docu schaduwzijde van datingapps
PijlDating app Snack bestraft dit slechte gedrag van gebruikers
PijlOnderzoek wijst uit: Mannen met mondkapje aantrekkelijker

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie