Verschillen partnerkeuze tussen man en vrouw universeel zegt onderzoek

31 Mar 2022, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

Mannen zouden vallen op uiterlijk en vrouwen op mannen met geld. Is dit een achterhaald stereotype? Recent wetenschappelijk onderzoek bevestigt deze clichés juist.

Financieel welvarende mannen

Hoe universeel de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen in partnerkeuze, is al vele decennia een hot topic binnen de psychologie.

De resultaten van dit onderzoek bevestigen grotendeels dat wat eerdere onderzoeken decennia lang al aantonen.

Een van de bevindingen is dat vrouwen financiële welvarendheid belangrijker vinden dan mannen. Deze uitkomst is volledig in lijn met eerdere onderzoeken, en lijkt culturele en maatschappelijke invloeden te overstijgen.

Een ander resultaat bevestigt dit klassieke beeld juist minder. In de meeste samenlevingen, maar niet alle, vinden mannen fysieke aantrekkelijkheid in een vrouw erg belangrijk. Maar in sommige samenlevingen is dit verschil bijna nul. Op enkele plekken vinden vrouwen dit zelfs ietsjes belangrijker dan mannen.

Leeftijdsverschil tussen partners

Echter, het grootste verschil tussen mannen en vrouwen zit ‘m volgens het onderzoek juist in iets anders. Voor alle samenlevingen geldt namelijk dat jongere vrouwen tot oudere mannen aangetrokken zijn, en andersom.

Bovendien geldt, dat naarmate mensen ouder worden, het leeftijdsverschil tussen partners alleen maar groter is. Dit was het geval in alle onderzochte culturen en samenlevingen.

Maatschappelijk overstijgend

Het nieuwe onderzoek is groots aangepakt.

Er waren 45 landen betrokken met in totaal 14.399 deelnemers en het is uitgevoerd door 85 onderzoekers.

Met name het aantal participanten was bijzonder hoog, en dat maakt ten eerste de uitkomsten geloofwaardiger. Ten tweede was het voor de onderzoekers zo veel gemakkelijker om daadwerkelijke sekseverschillen te ontdekken.

Een derde voordeel is dat de conclusies cultureel en maatschappelijk overstijgend zijn. De resultaten zijn daarmee universeel en gelden voor alle samenlevingen.

Dan wordt het voor de onderzoekers mogelijk om iets te zeggen over mannen en vrouwen in het algemeen. En daarmee is het uit te sluiten dat het met de cultuur of de samenleving te maken heeft.

Goede genen

De onderzoekers ontdekten verder ook in welke mate de omgeving invloed heeft op seksuele voorkeur. In oudere onderzoeken werd fysieke aantrekkelijkheid namelijk belangrijker gevonden in landen waar infecties en parasitaire ziektes frequenter voorkwamen.

De verklaring hiervoor lijkt eenvoudig: fysieke aantrekkelijkheid duidt op een goede gezondheid, en daarmee op gezonde genen die bestand zijn tegen dergelijke ziektes.

Maar voor deze bevinding werd in het nieuwe onderzoek geen bewijs gevonden. Dit kan te maken hebben met het feit dat vroegere ontwikkelingslanden sindsdien veel welvarender zijn geworden. Ook is de gezondheidszorg daar flink verbeterd en zijn vaccinaties tegen dodelijke ziektes nu veel beter beschikbaar.

Sociale ongelijkheid

Hoewel de resultaten wijzen op universele verschillen, spelen in detail wel degelijk maatschappelijke factoren mee. Het eerder genoemde leeftijdsverschil waartoe beide seksen zich aangetrokken voelen, is groter in landen met een hogere sociale ongelijkheid.

In landen met een lager geboortecijfer en betere gezondheidszorg verouderen de vrouwen minder snel. Hierdoor is het leeftijdsverschil met hun man over het algemeen kleiner.

Bovendien zijn deze vrouwen gemiddeld beter opgeleid, waardoor ze pas op latere leeftijd trouwen.

Universeel

Volgens het onderzoek verschillen mannen en vrouwen universeel in wat ze aantrekkelijk vinden in een seksuele partner.

Hiermee blijken de klassieke stereotypen dus grotendeels waar.

 

 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlMensen met sociale angst willen nog steeds nieuwe mensen ontmoeten
PijlLachende, plagende en roastende stellen zijn tevredener over hun relatie
PijlOnderzoek wijst uit: Mannen met mondkapje aantrekkelijker
PijlOnveilige hechting maakt je naïef zegt onderzoek

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie