Peer pressure en sociale angst: Jouw geheim tot succes!

27 Apr 2014, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Peer pressure en de rol van opties

Je bent bekend met het effect van je peer group (de groep mensen met wie je omgaat) en hoe groot de peer pressure (sociale druk) is die ze op je kunnen uitoefenen. Dat kan intens zijn. Om te laten zien hoe deze sociale dynamiek echt werkt wilt ik je meenemen op een trip.

Trouwens: Als #1 datingcoach van Nederland heb ik een revolutionaire methode ontwikkeld: De FLOW-Methode.

Dit zijn 4 ingrediënten die jou als man helpen om eindelijk succes te krijgen met vrouwen.

Download hier gratis de FLOW-Methode in mijn gratis Transformatie-pakket

Kijk, ik heb een tijdmachine gebouwd en ik nodig je uit met me mee te gaan. Woesj, we vliegen regelrecht naar een paar eeuwen geleden, naar een middeleeuws dorpje op het platteland. We gaan bij je voorouders op bezoek..! Eens kijken wat daar te beleven valt.

Na jouw eerste opmerking “HOLY CRAP WE ZIJN IN HET VERLEDEN” zou je het volgende fundamentele  verschil met het hedendaagse leven opvallen: “Hm, zij leven hun hele leven lang min of meer MET DEZELFDE mensen samen!” “Dat is een scherpe observatie” zeg ik instemmend terug.

Waarom neem ik je terug naar het verleden om te zien hoe je voorouders leven? Omdat je een belangrijk sociaal principe duidelijk te maken. Geschiedkundig gezien leven we in unieke tijden. Nog nooit is de wereld zo klein geweest! Met een druk op de knop zit je digitaal over de hele wereld verspreid. Koop een ticket en je vliegt (!) binnen een dag naar Australie.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Via sociale media als Couchsurfing en Facebook kan je contact maken met mensen over de hele wereld . De opties zijn eindeloos.

Vergelijk dit met de situatie in ons Middeleeuwse voorouder-dorpje. Als je voorouder, Stan de Smidszoon, een gooi doet naar de vrijgezelle schone dame Odette en hij loopt een blauwtje, wat gebeurt er dan? Het hele dorp zal er over roddelen, dat is wat.

Daarbij komt dan ook nog eens dat Odette één van de weinige vrijgezelle schone dames in het dorp is voor wie Stan echte gevoelens had. Stan zal de daaropvolgende jaren z’n seksuele frustratie moeten botvieren op het aambeeld in de smeeds van z’n vader. Kortom, Stan leeft in een tijd met weinig opties.

Slim omgaan met peer pressure: de kracht van rolmodellen

Maar wij dus niet. Wij leven in een tijd met een bijna onmogelijke hoeveelheid opties. Toch maken we daar bar slecht gebruik van…! We blijven hangen in slechte relaties, we blijven contact houden met vrienden die eigenlijk geen vrienden meer zijn. En we stellen onze dromen uit omdat we bang zijn wat onze omgeving daar van zou denken. Als je lang genoeg je dromen uitstelt wordt je vanzelf een droomloos persoon: je wordt wat je herhaaldelijk doet!

Daniel Goleman zegt het in z’n boek Social Intelligence nog sterker: jij bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meeste tijd doorbrengt. Zijn je beste vrienden vol positieve energie, dan durf ik geld in te zetten dat jij dat ook bent. Zijn je beste vrienden downers? Dan durf ik te wedden dat die negativiteit op jou afwrijft. Mensen zijn sociale wezens; we hebben een diep ingewortelde neiging om sociaal te leren, om gedrag van anderen over te nemen. Soms doen we dat bewust maar voor het overgrote deel doen we het onbewust.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Je rolmodellen kiezen

Het idee dat de mensen om je heen je sterk beïnvloeden dien je breder te trekken: je hele omgeving beïnvloedt je – en niet zo’n beetje ook! De programmas die je kijkt, de facebook feeds die je leest, de sporten die je beoefent.... Allemaal heeft het een effect op je. Jij doet iets in je omgeving, maar de omgeving doet ook iets met jou. Aangezien die invloed zo groot is is de conclusie onvermijdelijk: waarom zou je die omgeving dan niet zo positief mogelijk maken?

Eén reden dat we dat niet durven is dat we het vaak moeilijk vinden om mensen uit het leven weg te ‘snijden’. Dat is emotioneel pijnlijk. En ja, daar zit een punt in. Maar zet hier de korte termijn gevolgen naast de lange termijn gevolgen: een beetje pijn op de korte termijn kan een heleboel pijn op de lange termijn kan besparen. Sommige mensen hebben simpelweg een giftige invloed op je leven en je bent ze beter kwijt dan rijk.

Een tweede oorzaak is dat we bang zijn nieuwe dingen te proberen. Wat je kent is bekend, vertrouwd en veilig. Buiten je comfort zone stappen geeft een ongemakkelijk gevoel. Het leven buiten je comfort zone is onvoorspelbaar.

Jammer genoeg hebben we veel liever voorspelbare rottigheid in ons leven dan onvoorspelbaar geluk. Kort door de bocht kan ik hier alleen zeggen dat dit obstakel een klassieke kwestie is van je angsten overwinnen. Toegegeven, dat kan een stuk moeilijker zijn dan hoe ik het hier zo neer zet. Heb je het gevoel dat je hier wat hulp in kan gebruiken dan raad ik je dit programma aan van ‘angstcoach Florian’.

TIP: Guide: Vrouwen ontmoeten en aanspreken: Openingszinnen en gesprekstechnieken

Je peer group als rolmodel

Maar goed, mocht je het moeilijk vinden om meteen iets te veranderen aan de tijd die je spendeert met je sociale contacten, dan heb je altijd nog de andere factoren in je omgeving. Je hebt namelijk rolmodellen in je echte leven en rolmodellen via alle media. Wat je op tv kijkt, wat je op het internet surft, wat je op je gameconsole speelt, wat je op je smartphone appt...

Elke minuut die je laten we zeggen aan een programma van Gordon besteedt is een investering van jou in Gordon! Ik kan niet voor jou spreken, maar ik weet wel dat Gordon geen rolmodel van mij is. Ik hoef zijn gevoel van humor niet over te nemen. Geef mij maar een film van James Bond. Waar het om gaat is dat je bewust wordt welke rolmodellen je kiest! Want maak geen vergissing mijn vriend, BEÏNVLOED WORDT JE SOWIESO, DE VRAAG IS ALLEEN DOOR WAT OF WIE.

“You are the average of the five people you spend the most time with.”

― Jim Rohn

Gouden peer pressure tip

Goed, om af te sluiten met een tip waar je direct je voordeel mee kunt doen. Een gigantisch technologisch verschil tussen jou en Stan de smidszoon is het medium waardoor je nu dit artikel aan het lezen bent: het internet. Als we het hebben over opties hebben in je leven, dan is internet de onbetwiste winnaar. Wil je leren tuinieren? Er zijn websites voor. Wil je van sociale angst afkomen? Er zijn websites voor. Wil je een gigantische opblaaseend in de tuin van een vriend laten zetten? Er zijn vast websites voor.

Op het internet heb je keuze uit een eindeloze hoeveelheid ‘rolmodellen’. En dit is des te meer belangrijk omdat we meer en meer tijd spenderen achter de computer. Ga dus na: welke sites voegen kwaliteit toe aan je leven en welke nemen kwaliteit weg?

Kies je rolmodellen – het is de grootste bepalende factor waar (of beter gezegd: wie) jij over een tijd zult zijn. 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl10 One Night Stand Tips om nooit meer alleen naar huis te gaan
Pijl6 Manieren Om Je Date Af Te Zeggen Zonder Drama
Pijl9 Tips & Zinnen voor als ze Kortaf en Traag reageert
PijlDating Etiquette: 9 Simpele Regels om Altijd te Volgen

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie