Sociale angst is een bitch

20 May 2014, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Sociale angst is een bitch

Het klinkt als een heel groot ‘ding’, sociale angst. Maar weet je wat het is, we hebben het allemaal wel een beetje en sommige van ons hebben het in wat extremere mate dan anderen.

Trouwens: Als #1 datingcoach van Nederland heb ik een revolutionaire methode ontwikkeld: De FLOW-Methode.

Dit zijn 4 ingrediënten die jou als man helpen om eindelijk succes te krijgen met vrouwen.

Download hier gratis de FLOW-Methode in mijn gratis Transformatie-pakket

En ik weet precies wat je doormaakt. Je loopt een tent binnen en je hartslag springt omhoog. Je bent in de buurt van mensen die je niet kent en het maakt je oncomfortabel. Je hebt het gevoel dat mensen je aan het beoordelen zijn… dat gevoel SUCKT!

Ok, het feit dat je dit aan het lezen bent wil waarschijnlijk zeggen dat je meer sociale angst hebt dan de meeste mensen. Laten we daar wat aan gaan doen. Waarom zeg ik dat? Omdat ik als geen ander weet dat je er wat aan kunt doen.

Jarenlange worsteling met sociale angst

Ik ben namelijk zelf zo’n hardcase geweest die zelfs de deur niet uit durfde om een broodje te gaan halen bij de snackbar om de hoek..!

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Ik heb zelf dus jaren geworsteld met dit probleem, altijd op zoek naar goedkeuring van andere mensen door mij te gedragen op een bepaalde manier. Gelukkig hoef je niet voor altijd met die angst te leven, het is iets waar je jezelf enorm in kan verbeteren.

Want als ik dat kan dan moet jij dat ook kunnen.

Bestempel jezelf niet als een hopeloos geval

Hier is mijn nummer één tip. Pas op met jezelf te labelen als iemand die extreme sociale angst heeft. Nee, leer te accepteren dat je awesome bent! Dit wil niet zeggen dat je moet vergeten dat je sociale angst hebt, je moet je er gewoon van bewust zijn en dit niet als excuus gebruiken.

Ja, je gaat meer moeite moeten doen dan de meeste mensen – en dat moet je aanvaarden. En ja, wat je zult moeten doen is jezelf meer in sociale situaties brengen - die jou angst geven – dan anderen dat wellicht hoeven te doen. En ik zal je ook eerlijk zeggen dat het tijd en moeite zal kosten om jezelf hierin te trainen.

Het is zeker mogelijk maar denk niet dat er een magische pil of snelle manier is. Het aanwerven van nieuwe gewoontes en afleren van oude vergt tijd en energie.

De voordelen van iemand te zijn met veel sociale angst

Ja, je leest het goed. Dit is een voordeel! Ok, jij moet meer moeite steken in het verbeteren van jezelf dan anderen wellicht. Maar de lessen die je hierdoor leert zijn van onschatbare waarde. De kans bestaat dat je zo veel fanatisme ontwikkeld dat je een uiteindelijk hoger niveau zal bereiken dan mensen die het allemaal is komen aanwaaien.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Als je niet zoveel sociale angst had, dan had je die pijn ook niet gevoeld. Die pijn is een geschenk. Het is de brandstof die je voorstuwt in het het verbeteren van jezelf. Na een tijdje zul er lol in krijgen – iets dat je je nu misschien nog niet kunt voorstellen – maar zo werkt het. Dat waar je goed in wordt krijg je ook plezier in.

En daarnaast geeft de overwinning op jezelf, en van je sociale angsten, een ultieme kick. Het is onwijs bevredigend en doet worden voor je zelfrespect.

Speel de kaarten die je gedeeld krijgt

Dit is de les. Je moet je sociale angst en in diepere zin, de manier waarop jou hersenen werken, gebruiken als een breekijzer en niet als handicap. De handicap is natuurlijk dat het je nu meer moeite en energie kost. De kans ligt erin jij dingen kan bereiken in je leven die anderen nooit zullen bereiken omdat zij dat breekijzer niet hebben.

Verhoogde creativiteit is ook iets dat in je voordeel speelt. Jij hebt een moeilijkere tijd als gevolg van sociale angsten en je zoekt een manier om hieruit te geraken. Dit forceert je brein om creatief te zijn.

Er zijn vast momenten waarop je denkt, waarom kan ik niet wat makkelijker hebben. Ik heb veel van zulke momenten gehad, maar hey het is wat het is. Aanvaard het, kijk waar de voordelen liggen en gebruik die! Het is frustrerend als je mensen ziet waarvoor het veel gemakkelijker is om bepaalde dingen te doen. Gebruik het als motivatie om je veel harder in te zetten...

Uiteindelijk is je situatie vast zo slecht nog niet. Ik bedoel, kijk maar eens om je heen: het kan altijd veel slechter. Wij leven in een Westerse wereld, de problemen waar wij mee te maken hebben zijn anders dan de problemen van een eenbenige Afrikaanse boer die al maanden geen regen heeft gezien.

Kortom, aanvaard de kaarten die je gedeeld krijgt en speel ze uit op de beste manier die je kan. 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlDe 17 Beste Versierzinnen (+ Geheime Camera Beelden!)
PijlJe gesprek gaande houden: 19 Must-have Tips (+21 voorbeeldzinnen)
PijlOpen relatie? 9 Simpele tips voor een geweldige open relatie
Pijl5 Belangrijke tips om met je Minderwaardigheidscomplex af te rekenen

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie