Sociale angst overwinnen: 8 belangrijke tips

01 Sep 2021, door datingcoach Daan de Ram in Angsten

Sociale angst. Je zal het maar hebben.

Je vindt het doodeng wat anderen van je vinden en wat er gebeurt in sociale situaties.

En je bent er helemaal klaar mee. Maar hoe overwin je sociale angst?

Gelukkig ben je bij dit artikel uitgekomen.

Want hier ga ik je helpen om van je sociale angst af te komen.

Inhoud van dit artikel: Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Sociale angst: jezelf verliezen door in je hoofd te zitten

Ken je het gevoel dat je wel is een dinertje of verjaardag afzegt omdat je niemand kent behalve de persoon die je heeft uitgenodigd?

Word je al bang bij de gedachte dat je een praatje met iemand moet maken die je niet kent? Je weet natuurlijk dat je niet echt gevaar loopt, maar de angst om fouten te maken tijdens de interactie spookt door je gedachten.

Angst hebben voor de reactie en kritiek van anderen kan in héél veel situaties voorkomen.

Als je sociale angst ervaart wordt je extra bewust van wat er met je gebeurt. Op z’n ergst slokt je zelfbewustzijn AL je aandacht op. Het maakt het moeilijk om iets anders op te merken dan je innerlijke ervaring. En dit kan je sociaal verlammen.

In je hoofd zitten zal in elke sociale situatie een negatieve invloed hebben, zelfs al ben je met je beste vrienden op stap. Een kamer vol mensen betreden of afscheid nemen van iedereen op het moment dat je vertrekt zijn vooral momenten wanneer zelfbewustzijn op de voorgrond treedt.

Dit maakt zelfs de meest simpele vragen een onoplosbaar probleem. Wie moet je een hand geven? Wie een kus? Wie drie kussen? Zelfbewust zijn heeft te maken met het gevoel dat anderen op je letten, en voor mensen met sociale angst gebeurt dat op een extreem kritische manier...

Tip 1: Word je bewust van je innerlijke criticus

Herken je die stem in je hoofd? Die je continu bezig houdt en je enge gedachten geeft?

Het probleem is dat we ons identificeren met die stem. We zijn het zelf die dat tegen ons zegt. Dus niet zo makkelijk om daar iets aan te doen.

Echter is de innerlijke criticus niets meer dan een vervelende stem die gebaseerd is op alles wat je in het verleden hebt meegemaakt.

Het is de gecombineerde stem van alle belangrijke mensen in je leven inclusief je ouders.

Als je goed oplet, dan zijn er momenten dat die stem stil is. En dán is er puur bewustzijn.

Dat fijne gevoel achter de stem, dát is wie je werkelijk bent.

Je daarvan bewust zijn, dat jij niet die kritische stem bent, is de eerste stap naar afstand nemen van je angsten.

Als je alle angsten afpelt die mensen hebben dan blijft vaak de angst van ‘niet goed genoeg zijn’ over.

Dit is een angst die we allemaal kennen omdat we allemaal sociale wezen zijn, die ergens bij willen horen. En het is top om in harmonie te leven met de wereld om ons heen maar de eerste stap is om innerlijke harmonie te krijgen.

Wanneer je deze innerlijke harmonie hebt gevonden zal de innerlijke criticus veranderen in je beste vriend, die je aanmoedigt op je weg naar succes. Laten we kijken naar manieren hoe je de Innerlijke Criticus kunt omturnen in je Innerlijke Grootste Fan.

Tip 2: Richt de aandacht naar buiten

Hoe minder zelfbewust je bent, hoe makkelijker het is om op natuurlijke wijze jezelf te zijn in je interacties met anderen.

Een krachtige manier om dit te doen is door je aandacht buiten jezelf te richten.

Een bioscoop kan vochtig zijn en een treinstation druk, maar dit gaat compleet langs je heen als je aandacht op je angst gericht is.

Omgekeerd, geef je andere mensen en zaken aandacht dan is er minder ruimte om je sociale angst (of ongemak) op te merken.

Richt je aandacht dus naar buiten. Observeer wat je ziet ZONDER dat je het op jezelf betrekt. Vergeet jezelf even volledig.

Tip 3: Sociale angst en waardebesef

Nu we beter begrijpen dat sociale angst met aandacht te maken heeft, kunnen we kijken naar het volgende. Sociale waarde.

Als je denkt dat je geen waarde hebt, zal je vooral in je hoofd zitten. (je bent bezig jezelf te micro managen.) Omdat je hoopt dat andere mensen met meer waarde je accepteren en je niet raar vinden.

Als jij denkt dat je waarde hebt, zal je aandacht buiten jezelf liggen Je zult in het moment zijn. Omdat je zelf in zekere zin al boven of gelijk aan anderen staat.

Symptomen van in je hoofd zitten:

Symptomen van in het moment zijn:

Je sociaal waardig voelen kan komen door een specifieke situatie.

Dit noemen we situationeel zelfvertrouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hoogleraar die een college geeft. Die zal in de collegezaal in het moment zijn en niet zelfbewust. Of een barman in de discotheek, die zal zich ook op zijn gemak voelen en niet in zijn hoofd zitten.

De grap is, zet je deze twee mannen in de omgekeerde situatie zal dit er waarschijnlijk anders aan toe gaan.

Iedereen kan zich wel een situatie inbeelden waarin hij of zij domineert, die kracht hebben we dus al.

Ik daag je uit om dat ook even te doen, bij wijze van oefening.

Zo zie je dat sociale angst niet een ‘definitieve’ staat is. Maar dat hij afhankelijk is van hoe jij je relateert aan de omgeving.

Het geheim is nu om je overal sociaal waardig te voelen, niet alleen bij je naasten of het veld waarin je werkzaam bent. Dit heeft alles te maken met…

Tip 4: Sociale angst en identiteit

Identiteit (of zelfbeeld) is het concept van wie jij bent. En het zal je niet verbazen dat jouw identiteit een enorme invloed heeft op hoe jij met de wereld omgaat.

We hebben continu te maken met nieuwe prikkels van buitenaf. Vanuit een overlevingsoogpunt onderzoekt je brein de prikkels om te zien of ze een bedreiging vormen.

Eén manier waarop je brein dat doet is door op zoek gaan te naar sociale feedback om te kunnen bepalen hoeveel sociale waarde jij hebt op dat specifieke moment.

Dit doet je brein om te kunnen bepalen welk deel van je persoonlijkheid het kan gebruiken op dat moment: de diplomaat, de zelfverzekerde vechter, de bange ontsnapper, et cetera.

Om bij het “zelfverzekerde vechter” deel van je persoonlijkheid te komen is het belangrijk om bepaalde waarden te versterken. 

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien niet bijzonder, maar ik verzeker je dat dit  de onderliggende waarden van sociaal zelfverzekerde mensen zijn. Die mensen die in elke sociale situatie altijd zichzelf laten zien.

Tip 5: Sociale angst verminderen door affirmaties

Sociale angst heeft eigenlijk altijd te maken met iets dat nog moet gebeuren in de toekomst.

Je gaat iemand ontmoeten en je weet niet wat je moet zeggen, ze gaat je niet leuk vinden en afwijzen, je gaat onderuit bij die belangrijke presentatie.

Allemaal toekomstprojecties die zich in je hoofd afspelen. Doordat de angstgedachten daar rondzwerven worden ze steeds weer herhaald en worden ze krachtiger.

Als je een angstgedachte éénmaal hebt gehad, dan weet je het heus wel.

Het voegt niets toe aan een oplossing om die gedachte duizend maal te herhalen. Je kunt je hersenen wat dat betreft net zo goed even vrijaf geven.

Dat doe je door je minder met je gedachten te idenficeren.

Laat ze maar eventjes doen wat ze willen, laat ze maar los. Meditatieve oefenen helpen hierbij.

Als je er wel voor kiest om je gedachten op constructieve wijze in te zetten doe dat dan positief en oplossingsgericht.

Dit vergt training, zeker wanneer je geest gewend is om allerlei angstgedachten te produceren.

Kijk eens wat er gebeurt wanneer je regelmatig naar tapes luistert met positieve affirmaties (je vindt ze onder andere op Youtube, zoals deze

https://www.youtube.com/watch?v=diBGtabwDaQ

https://www.youtube.com/watch?v=QFvelHlN9Rw

Herhaal bijvoorbeeld de volgende mantra in je hoofd:

‘I can handle it’

Je denkt dan aan alles dat het leven op je pad kan gooien en je zegt dan tegen jezelf ‘I can handle it’. Blijf dit herhalen totdat het ingesleten is.

Andere goede affirmaties zijn ‘Ik maak mijn hoofd leeg’, ‘Ik laat mijn behoefte aan goedkeuring los’, ‘Ik ga uit van het goede’ en ‘Wat er ook gebeurt: ik kan alles aan’.

Tip 6: Wacht niet tot sociale angst spontaan verdwijnt met de tijd

Zullen onze emotionele reacties op spannende situaties veranderen als er tijd overheen gaat zonder dat wij er iets specifieks voor hoeven te doen?

Gaat sociale angst weg als ik het wat tijd gun? Het is een troostende gedachte dat het zo zou werken. Het enige dat je hoeft te doen is te wachten, gaat de verlegenheid weg en ben je meer zelfverzekerd.

Er is echter wel een algemene, vaak geldende, regel en dat is wat ik in tachtig procent van de gevallen zie gebeuren.

Namelijk dat tenzij je iets doet om je sociale angsten te overwinnen het geleidelijk slechter gaat, niet beter. Dit is niet alleen mijn ervaring, het is ook wat andere experts en lange termijn onderzoeken concluderen.

Dit komt door de ervaringsfactor.

Mensen die voldoende sociaal zelfvertrouwen hebben zullen vaker iets ondernemen, nieuwe mensen ontmoeten en een actief sociaal leven hebben.

Langzaam maar zeker zullen hun sociale vaardigheden en sociale intelligentie toenemen. Ze gaan sociale situaties beter doorzien en maken daar slimmer gebruik van. Hun sociale intuïtie wordt groter.

Mensen die zich sociaal niet ontwikkelen zullen zich vaak steeds rottiger voelen en sociaal minder zelfverzekerd omdat ze steeds meer in een isolement raken.

Het gemis van de sociale vaardigheden wordt steeds meer gevoeld en de schaamte voor het eigen gebrek aan ontwikkeling wordt steeds groter.

Daarom wil ik je op het hart drukken om vandaag te beginnen aan je transformatie met de tips uit dit artikel.

Tip 7: Identificeer jezelf niet als een sociaal angstige

Pas op met jezelf te labelen als iemand die extreme sociale angst heeft. Zodra je dit doet, ga je jezelf namelijk weer minder waarderen. “Ik ben raar met mijn probleem, en daardoor vindt mijn omgeving me nóg raarder”.

Sociale angst wordt dan een self fulfilling prophecy.

Nee, leer te accepteren dat je awesome bent! Een fantastisch persoon met toevallig een klein probleempje.

Dit wil niet zeggen dat je moet vergeten dat je sociale angst hebt, je moet je er gewoon van bewust zijn en dit niet als excuus gebruiken.

Ja, je gaat meer moeite moeten doen dan de meeste mensen – en dat moet je aanvaarden. En ja, wat je zult moeten doen is jezelf meer in sociale situaties brengen - die jou angst geven – dan anderen dat wellicht hoeven te doen. En ik zal je ook eerlijk zeggen dat het tijd en moeite zal kosten om jezelf hierin te trainen.

Het is zeker mogelijk maar denk niet dat er een magische pil of snelle manier is. Het aanleren van nieuwe gewoontes en afleren van oude vergt tijd en energie.

Tip 8: De voordelen van iemand te zijn met veel sociale angst

Ja, je leest het goed. Je kan sociale angst ook als voordeel gaan zien.

Ok, jij moet meer moeite steken in het verbeteren van jezelf dan anderen wellicht. Maar de lessen die je hierdoor leert zijn van onschatbare waarde.

De kans bestaat dat je zo veel fanatisme ontwikkeld dat je een uiteindelijk hoger niveau zal bereiken dan mensen die het allemaal is komen aanwaaien.

Als je niet zoveel sociale angst had, dan had je die pijn ook niet gevoeld. Die pijn is een geschenk. Het is de brandstof die je voorstuwt in het het verbeteren van jezelf.

Na een tijdje zul er lol in krijgen – iets dat je je nu misschien nog niet kunt voorstellen – maar zo werkt het. Dat waar je goed in wordt krijg je ook plezier in.

En daarnaast geeft de overwinning op jezelf, en van je sociale angsten, een ultieme kick. Het is onwijs bevredigend en doet worden voor je zelfrespect.

Speel de kaarten die je gedeeld krijgt

Dit is de les. Je moet je sociale angst en in diepere zin, de manier waarop jou hersenen werken, gebruiken als een breekijzer en niet als handicap.

De handicap is natuurlijk dat het je nu meer moeite en energie kost. De kans ligt erin jij dingen kan bereiken in je leven die anderen nooit zullen bereiken omdat zij dat breekijzer niet hebben.

Verhoogde creativiteit is ook iets dat in je voordeel speelt. Jij hebt een moeilijkere tijd als gevolg van sociale angsten en je zoekt een manier om hieruit te geraken. Dit forceert je brein om creatief te zijn.

Er zijn vast momenten waarop je denkt, waarom kan ik niet wat makkelijker hebben. Ik heb veel van zulke momenten gehad, maar hey het is wat het is.

Aanvaard het, kijk waar de voordelen liggen en gebruik die! Het is frustrerend als je mensen ziet waarvoor het veel gemakkelijker is om bepaalde dingen te doen. Gebruik het als motivatie om je veel harder in te zetten...

Zoals Tony Robbins het zegt:

Don’t wish it was easier, with you were better.

Zie het als een kans om jezelf flink te ontwikkelen en er vele malen sterker uit te komen.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl7 Must-Have Tips om je Non-Verbale Communicatie te Verbeteren
PijlSociale vaardigheden om vrouwen te versieren: Zo krijg je ze
PijlHoe maak ik het uit? Het veilige stappenplan: relatie verbreken
Pijl9 Simpele tips om iemand echt te leren kennen (+ 36 slimme vragen)

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie