Sociale angst overwinnen

07 Oct 2014, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Jezelf verliezen om jezelf te vinden: sociale angst en aandacht

 Ken je het gevoel dat je wel is een dinertje of verjaardag afzegt omdat je niemand kent behalve de persoon die je heeft uitgenodigd? Word je al bang bij de gedachte dat je een praatje met iemand moet maken die je niet kent? Je weet natuurlijk dat je niet echt gevaar loopt, maar de angst om fouten te maken tijdens de interactie spookt door je gedachten. Angst hebben voor de reactie en kritiek van anderen kan in héél veel situaties voorkomen.

Trouwens: Als #1 datingcoach van Nederland heb ik een revolutionaire methode ontwikkeld: De FLOW-Methode.

Dit zijn 4 ingrediënten die jou als man helpen om eindelijk succes te krijgen met vrouwen.

Download hier gratis de FLOW-Methode in mijn gratis Transformatie-pakket

Als je sociale angst ervaart wordt je extra bewust van wat er met je gebeurd. Op z’n ergst slokt je zelfbewustzijn AL je aandacht op. Het maakt het moeilijk om iets anders op te merken dan je innerlijke ervaring – en dit kan je sociaal verlammen.

In je hoofd zitten zal in elke sociale situatie een negatieve invloed hebben, zelfs al ben je met je beste vrienden op stap. Een kamer vol mensen betreden of afscheid nemen van iedereen op het moment dat je vertrekt zijn vooral momenten wanneer zelfbewustzijn op de voorgrond treedt.

Dit maakt zelfs de meest simpele vragen een onoplosbaar probleem. Wie moet je een hand geven? Wie een kus? Wie drie kussen? Zelf bewust zijn heeft te maken het gevoel dat anderen op je letten, en voor mensen met sociale angst gebeurd dat op een extreem kritische manier...

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Hoe minder zelfbewust je bent, hoe makkelijker het is om op natuurlijke wijze jezelf te zijn in je interacties met anderen. Een krachtige om dit te doen: is je aandacht buiten jezelf te richten. Een bioscoop kan vochtig zijn en een treinstation druk, maar dit gaat compleet langs je heen als je aandacht op je angst gericht is.  Omgekeerd, geef je andere mensen en zaken aandacht dan is er minder ruimte om je sociale angst (of ongemak) op te merken.

Sociale angst en waarde

Nu we beter begrijpen dat sociale angst met aandacht te maken heeft, kunnen we kijken naar het volgende. Sociale waarde.

Als je denkt dat je geen waarde hebt, zal je vooral in je hoofd zitten. (je bent bezig jezelf te micro managen.

Als jij denkt dat je waarde hebt, zal je aandacht buiten jezelf liggen Je zult in het moment zijn.

Symptomen van in je hoofd zitten:

Symptomen van in het moment zijn:

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Je sociaal waardig voelen kan komen door een specifieke situatie. Dit noemen we situationeel zelf vertrouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hoogleraar die een college geeft. Die zal in de collegezaal in het moment zijn en niet zelfbewust. Of een barman in de discotheek, die zal zich ook op zijn gemak voelen en niet in zijn hoofd zitten.

De grap is, zet je deze twee mannen in de omgekeerde situatie zal dit er waarschijnlijk anders aan toe gaan.

Iedereen kan zich wel een situatie inbeelden waarin hij of zij domineert, die kracht hebben we dus al. Ik daag je uit om dat ook even te doen, bij wijze van oefening. Het geheim is nu om je overal sociaal waardig te voelen, niet alleen bij je naasten of het veld waarin je werkzaam bent. Dit heeft alles te maken met… 

Sociale angst en identiteit

Identiteit (of zelfbeeld) is het concept van wie jij bent. En het zal je niet verbazen dat jouw identiteit een enorme invloed heeft op hoe jij met de wereld omgaat. We hebben continu te maken met nieuwe prikkels van buitenaf. Vanuit een overlevingsoogpunt onderzoekt je brein doet de prikkels om te zien of ze een bedreiging vormen. Eén manier waarop je brein dat doet is op zoek gaan naar sociale feedback om te kunnen bepalen hoeveel sociale waarde jij hebt op dat specifieke moment.

TIP: Guide: Vrouwen ontmoeten en aanspreken: Openingszinnen en gesprekstechnieken

Dit doet je brein om je te kunnen bepalen welk deel van je persoonlijkheid het kan gebruiken is op dat moment: de diplomaat, de zelfverzekerde vechter, de bange ontsnapper, et cetera.

Om bij het “zelfverzekerde vechter” deel van je persoonlijkheid te komen is het belangrijk om bepaalde waarden te versterken.  Dit zijn de waarden die ik bij al onze coaches zie en wat maakt dat zij zich rondom onbekende mensen nog steeds lekker in hun vel zitten. De waarden die je wilt aannemen en verstrerken zijn:

- Je identificeert jezelf als een individu die niet in een hokje kan worden geplaatst. Je het een dynamische en flexibele identiteit die elk moment die jij kiest kan ontwikkelen en uitbreiden. Je weet waar je doorheen geweest bent in je leven en vertrouwd op jezelf om door elke nieuwe situatie heen te komen.

- Je hecht meer waarde aan je eigen mening dan de meningen van anderen. Je doel is om aan je eigen standaarden te voldoen, niet aan die van anderen. En je bepaald je eigenwaarde door criteria die je jezelf oplegt en niet die anderen opleggen.

- Je weet dat geaccepteerd worden in een specifieke situatie nooit een bedreiging is voor je geluk.

- Je weet dat je aanzienlijke waarde kan bieden aan anderen en als zij dat niet weten, is dat niet jouw probleem.

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien niet bijzonder, maar ik verzeker je dat dit  de onderliggende waarden van sociaal zelfverzekerde mensen zijn. Die mensen die in elke sociale situatie altijd zichzelf laten zien. Gebruik deze tips om dit voor jezelf te creëren!

Liefde,

Chico

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlBeste 29 Date Idee├źn in de Winter / Herfst + 11 Tips
Pijl11 Simpele tips om zelfverzekerd over te komen en te worden
PijlVerliefd op een Vriendin: Beste 10 Tips om Haar te Krijgen
Pijl10 Leuke Gespreksonderwerpen Voor Een Spannende Date

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie