Sociale angst en de factor tijd

28 Jul 2014, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Verdwijnt sociale angst vanzelf na verloop van tijd?

Niemand wordt echt blij van zijn angsten. Ik ken geen mens die zijn verlegenheid en sociale angsten niet graag zou inruilen voor extra dosis zelfvertrouwen. Moeiteloos met iedereen contact leggen, een charismatische indruk maken in elke sociale setting waar je komt en dates regelen bij de vleet. Het klinkt als droom voor sommigen.

Trouwens: Als #1 datingcoach van Nederland heb ik een revolutionaire methode ontwikkeld: De FLOW-Methode.

Dit zijn 4 ingrediënten die jou als man helpen om eindelijk succes te krijgen met vrouwen.

Download hier gratis de FLOW-Methode in mijn gratis Transformatie-pakket

De vraag is nu of onze emotionele reacties op spannende situaties veranderen als er tijd overheen gaat zonder dat wij er iets specifieks voor hoeven te doen? Gaat sociale angst weg als ik het wat tijd gun? Het is een troostende gedachte dat het zo zou werken. Het enige dat je hoeft te doen is te wachten, gaat de verlegenheid weg en ben je meer zelfverzekerd.

Waar of onzin? Dit is wat mijn mening is, gebaseerd op vijf jaar ervaring als een datingcoach… Allereerst heb ik die tijd geen universele, altijd geldende, regel kunnen ontdekken als het gaat het overwinnen van sociale angsten. Als iemand geen actie onderneemt om iets aan zijn sociale angsten te doen dan kan de situatie soms verbeteren uit zichzelf.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Sociale angsten nemen normaal gesproken toe in de loop van de tijd

Er is echter wel een algemene, vaak geldende, regel en dat is wat ik in tachtig procent van de gevallen zie gebeuren. Namelijk dat tenzij je iets doet om je sociale angsten te overwinnen het geleidelijk slechter gaat, niet beter. Dit is niet alleen mijn ervaring, het is ook wat andere experts en lange termijn onderzoeken concluderen. Dit komt door de ervaringsfactor.

Mensen die voldoende sociaal zelfvertrouwen hebben zullen vaker iets ondernemen, nieuwe mensen ontmoeten en een actief sociaal leven hebben. Langzaam maar zeker zullen hun sociale vaardigheden en sociale intelligentie toenemen. Ze gaan sociale situaties beter doorzien en maken daar slimmer gebruik van. Hun sociale intuïtie wordt groter.

Bij mensen die thuisblijven om computerspelletjes te spelen zal dit uiteraard niet snel gebeuren. Het is lastig om de advanced stuff te leren - hoe je charmant, charismatisch of grappig bent - als je op de eerste plaats niet weet hoe je een gesprek aanknoopt en gaande weet te houden.

Mensen die zich sociaal niet ontwikkelen zullen zich vaak steeds rottiger voelen en sociaal minder zelfverzekerd omdat ze steeds meer in een isolement raken. Het gemis van de sociale vaardigheden wordt steeds meer gevoeld en de schaamte voor het eigen gebrek aan ontwikkeling wordt steeds groter.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Zelf-vertrouwen is een werkwoord

Zoals gezegd, het komt soms voor dat mensen hun sociale angsten overwinnen terwijl ze daar niet bewust aan werken. Dit komt dan vaak doordat ze op een andere terrein van hun leven opeens succesvol worden. De impact die dit heeft op hun zelfbeeld werkt dan door naar hun sociale leven. Als mensen erkenning krijgen voor een bepaalde kwaliteit of prestatie dan wordt het makkelijker om een positieve cyclus in hun sociale leven te creëren.

Aan de andere kant hoeft dit ook helemaal niet het geval te zijn en dan leiden successen op het werk of met hobby’s helaas totaal niet tot meer sociaal zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen of sociale angst is en zal namelijk altijd een intern c.q. mentaal proces blijven. Ook al zegt de hele wereld dat je waanzinnig getalenteerd bent, als je het zelf niet gelooft ben je f*cked…

Dit alles leidt tot de conclusie dat als je niet tevreden bent over het zelfvertrouwen dat je hebt je er beter iets aan kunt doen! En dat is het goede nieuws: je kunt er iets aan doen… Zelfvertrouwen is iets dat je in eigen hand hebt! Er zijn manieren waar je zelfvertrouwen kan laten groeien als kool.

Gebruik een effectieve strategie

Het vraagt van je dat je bewust werkt aan de manier waarop je jezelf, anderen en sociale situaties ziet. Het vraagt van je dat je je grenzen continue verlegt, niet op een blinde manier maar vanuit een strategie. Het vraagt erom dat je net als karatekid, nieuwe patronen blijft oefenen totdat je ze erin gestampt hebt.

Veel advies over het opruimen van sociale angsten is generiek en simplistisch. Ik raad je daarom aan om een kijkje te nemen naar een effectief en praktisch programma. De beste cursus dat wij tegen zijn gekomen, is het Sociale Vrijheid programma van angstcoach Florian Hiele. Het heeft zich in de praktijk bewezen bij meer dan twee duizend mensen die te lijden hadden onder de meest uiteenlopende social angsten.

De bal ligt bij jou. Stap in je kracht en ga vandaag nog aan de slag om je sociale vrijheid terug te pakken!

 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlDe kunst van conversatie: zo hangt ze aan je lippen
PijlZe zegt de date af of wil niet afspreken: 5 Tips +Whatsapp voorbeeld
PijlRoss Jeffries en speed seduction: Versier vrouwen simpel en snel
PijlFlirten, Versieren & Mannelijkheid

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie