Krachtige manieren om van je sociale angst af te komen

22 Jan 2014, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Afrekenen met sociale angst

Angst is een verschijnsel dat iedereen wel kent. De één gaat er alleen beter mee om dan de ander. Of beter gezegd, heeft geleerd er beter mee om te gaan. Wat is de oorsprong van angst? Angst komt voor uit de gedachte dat we bepaalde situaties niet kunnen controleren. Met andere woorden, dat we er geen macht over hebben. Er kan dan iets gebeuren dat we niet willen, iets dat pijn oplevert.

Trouwens: Als #1 datingcoach van Nederland heb ik een revolutionaire methode ontwikkeld: De FLOW-Methode.

Dit zijn 4 ingrediënten die jou als man helpen om eindelijk succes te krijgen met vrouwen.

Download hier gratis de FLOW-Methode in mijn gratis Transformatie-pakket

Angst neem dus af door een gevoel van controle. Nu is het zo dat er altijd oncontroleerbare zaken zullen blijven. Je favoriete voetbalclub blijft maar verliezen, de economie wil maar niet aantrekken, ze wil maar niet met je afspreken. Het is hetzelfde wanneer je een baan hebt. Het bedrijf waar je werkt kan op de fles gaan en dan sta je toch op straat.

Dat kun je niet voorkomen. Je kunt soms zelfs nauwelijks beïnvloeden. En als je ze wel wil controleren dan gaat dat altijd ten koste van iets. Angst om je baan kwijt te raken waardoor je knetterhard gaat werken gaat ten koste van je sociale leven. Angst om geen goedkeuring te krijgen leidt tot het willen pleasen van iedereen, wat je nooit kunt volhouden. Dit soort controle werkt dus niet.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Wat je wel onder controle hebt is je eigen vermogen om waarde toe te voegen. Door waarde te bieden aan anderen zul je altijd een inkomen hebben. Ik kan kiezen waarop ik me focus: bijvoorbeeld op ‘de economie’ of op mijn eigen skills. Van het eerste word ik niet blij, van het tweede wel.

Sociale angst verminderen door zelfvertrouwen op te bouwen

Eigenlijk ontstaat sociale angst uit het gevoel ‘Als dit en dat gebeurt, dan kan ik dat niet handlen’. Feitelijk is het een gebrek aan vertrouwen op de eigen vaardigheden. Jouw vermogen op wél een oplossing te vinden voor de problemen die je tegen komt. Het is dus een geloof in jezelf en jouw probleemoplossend vermogen. Je zou kunnen zeggen dat de ultieme vorm van zelfvertrouwen de overtuiging ‘I can handle it’.

Ik kan alles aan wat er op mijn pad komt. Kijk maar welk zelfvertrouwen je in het verleden gebruikt hebt om situaties tot een goed einde te brengen. Ongetwijfeld is niet alles gelukt (bij wie wel?), maar er zijn uitdagende situaties die jij aankon. Daarin heb je op jezelf vertrouwd, anders was je niet tot de overwinning gekomen.

Zelfvertrouwen kun je laten groeien. Je doet dit door jezelf uit je comfortzone te pushen zodat je telkens weer bewijst aan jezelf dat je het kunt. Je actiespier wordt hiermee getraind en je zelf-vertrouwen wordt letterlijk steeds groter.

Sociale angst verminderen door uit je hoofd te komen

Sociale angst heeft eigenlijk altijd te maken met iets dat nog moet gebeuren in de toekomst. Je gaat iemand ontmoeten en je weet niet wat je moet zeggen, ze gaat je niet leuk vinden en afwijzen, je gaat onderuit bij die belangrijke presentatie. Allemaal toekomstprojecties die zich in je hoofd afspelen. Doordat de angstgedachten daar rondzwerven worden ze steeds weer herhaald en worden ze krachtiger.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Als je een angstgedachte één maal hebt gehad, dan weet je het heus wel. Het voegt niets toe aan een oplossing om die gedachte duizend maal te herhalen. Je kunt je hersenen wat dat betreft net zo goed even vrijaf geven. Dat doe je door je minder met je gedachten te idenficeren. Laat ze maar eventjes doen wat ze willen, laat ze maar los. Meditatieve oefenen helpen hierbij.

Als je er wel voor kiest om je gedachten op constructieve wijze in te zetten doe dat dan positief en oplossingsgericht. Dit vergt training, zeker wanneer je mind gewend is om allerlei angstgedachten te produceren. Kijk eens wat er gebeurt wanneer je regelmatig naar tapes luistert met positieve affirmaties (je vindt ze onder andere op Youtube, zoals deze https://www.youtube.com/watch?v=diBGtabwDaQ of deze https://www.youtube.com/watch?v=QFvelHlN9Rw).

Herhaal bijvoorbeeld de volgende mantra in je hoofd, ‘I can handle it’. Je denkt dan aan alles dat het leven op je pad kan gooien en je zegt dan tegen jezelf ‘I can handle it’. Blijf dit herhalen totdat het ingesleten is. Andere goede affirmaties zijn ‘Ik maak mijn hoofd leeg’, ‘Ik laat mijn behoefte aan goedkeuring los’, ‘Ik ga uit van het goede’ en ‘Wat er ook gebeurt: ik kan alles aan’.

Blijf werken aan je zelfvertrouwen, het groeit niet vanzelf. Succes en je vragen en opmerkingen mag je hieronder achterlaten. Tot hier op het blog of op één van onze programma’s. Veel succes!

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl19 Eerste Date Tips voor de perfecte Date - De Ultieme Gids
Pijl10 Tips Om Je Huwelijkscrisis Te Overleven
PijlNederlands #1 Datingexpert Onthult 10 Must-Have Tips
Pijl15 Tinder profiel tips: Zo krijg je vanavond al 10x zoveel matches

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie