Hoe kom je over liefdesverdriet heen: 8 Helende tips

05 May 2023, door datingcoach Daan de Ram in Ex terug

Je relatie is uit en je voelt je verschrikkelijk. Je gaat kapot van de liefdesverdriet.

In dit artikel geef ik je mijn beste tips om snel over je liefdesverdriet heen te komen en weer positief vooruit te kijken.

1. Accepteer je verdriet

Eén van de kernwaardes die we leren aan alle deelnemers aan onze cursussen is Acceptatie.

Het is van vitaal belang dat je je emoties accepteert in plaats van tegen ze vecht. Hoe langer je vecht tegen je emoties, des te langer zullen ze je vasthouden.

Er kan geen verwerking plaatsvinden zolang jij emoties vast houdt. Het belangrijkste is dat je jezelf toestaat om verdrietig te zijn. Luister niet naar vrienden die zeggen dat je je niet moet aanstellen of dat je een ‘pussy’ bent als je toegeeft dat je verdrietig bent.

Uit elkaar gaan is nooit leuk en vaak ook niet makkelijk. Als je daar niets bij zou voelen ben je of een robot of is er nooit veel geweest.

Het is juist slim om je best te doen er alles uit te gooien. Kijk wat voor jou werkt. Misschien een goed avondje goed janken of juist bier zuipen met vrienden. Vaak ben je ook boos op je ex en kun je alleen nog maar slecht over haar praten, ik zeg: prima!

Praat een avond lang alleen maar over haar slechte eigenschappen, maak desnoods een lijst, en zeik haar helemaal af.

Zolang het maar oplucht en misschien hebben jij en je vrienden er ook wat lol mee. Ook dat is menselijk, om te lachen tijdens je verdriet.

Aan de andere kant helpt dit ook om alles er echt goed uit te gooien zodat je vrienden het daarna niet de hele tijd hoeven te horen. Want laten we eerlijk zijn, het kan erg irritant worden als een vriend nog maandenlang elke keer als je hem ziet begint over zijn ex.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

2. Geef het verdriet een functie

Je liefdesverdriet komt omhoog doordat iets waar je aan denkt of wat er gebeurt je triggert. Het komt niet zomaar omhoog op dat betreffende moment. Elke emotie heeft een bepaalde functie. Wanneer het geen functie zou hebben, dan zou het er niet zijn.

En dus is de vraag: "Wat is de functie van het verdriet wat ik nu voel? Hoe helpt dit verdriet mij?" Zie je hoe radicaal anders deze focus is?

De stap die je dient te nemen om deze mindshift te maken is je deze vraag te stellen en erop te vertrouwen dat wat omhoog komt het antwoord is. Alleen jij kunt weten wat waar is voor jou.

Tijdens een van onze trainingen was er een deelnemer in de groep die niet begreep waar zijn blozen vandaan kwam. Ik zei tegen hem: “Kijk, je wordt nu rood. Je bent er bijna. Voel nu waar die warmte-ontwikkeling vandaan komt. Wat wil het je vertellen? Wat probeer je te verbergen?”

En BAM, daar barstte hij in tranen uit. Daarna zei hij direct: “Dit is het! Nu weet ik het!” Vervolgens liet hij zijn tranen rollen en vertelde hij wat hem zo verdrietig had gemaakt. Zijn blozen verdween overigens ter plekke. Alsof het niet meer nodig was. En zo had dus zijn blozen de functie hem bewust te maken dat hij verdrietig was. Door het verdriet er te laten zijn en te uiten verdween het rood worden.

Op dezelfde wijze kan liefdesverdriet ook een functie hebben. Ik geef je hier een aantal voorbeelden.

Het verwerken van dit liefdesverdriet kan één van de meest waardevolle periodes uit je leven zijn. Mits je het verdriet een functie geeft en de actie die daar wellicht uit uitvoert. De actie kan nooit negatief en kwaadwillig zijn. Als dat zo is dan ben je niet bezig met het loslaten van het verdriet, maar het vast te houden voor wraak. Wees eerlijk naar jezelf en nodig jezelf uit om weer liefde, vergeving en geluk te ervaren.

3. Kijk vooruit in plaats van terug

Een andere AttractionGym kernwaarde is verantwoordelijkheid nemen.

Waarschijnlijk wil je niet de deur uit, wil je niet onder de mensen zijn en geen leuke dingen doen. Erken dat dit allemaal vormen van zelfmedelijden zijn, van vasthouden aan je liefdesverdriet.

Misschien is het niet jouw schuld dat het uit is. Maar het is wél jouw verantwoordelijkheid om weer vooruit te kijken en door te gaan.

Even medelijden hebben met jezelf is oké. Maar het is passief: er verandert niet spontaan iets aan je huidige situatie. Alleen als jij besluit om de touwtjes in handen te nemen en de architect te worden van je eigen toekomst, kom je uit de liefdesverdriet.

4. Begrijp dat afwijzing niks te maken heeft met jouw waarde

Als het de ander is die het heeft uitgemaakt en je je afgewezen voelt dan is het belangrijk je te realiseren, dat de reden altijd – in honderd procent van de gevallen – te maken heeft met de gevoelens van die ander.

Het is per definitie een subjectief oordeel, dat nooit gebaseerd kan zijn op wat jij waard bent als persoon. De waarde van jou als persoon of als partner kan echt niet meer zijn dan een mening.

Als een kunstwerk als de Mona Lisa van Leonardo da Vinci door heel de wereld bejubeld wordt dan verandert de intrinsieke waarde van dit schilderij niet doordat er iemand is die het dramatisch slecht vindt.

Omgekeerd ook niet, al was er maar één persoon die een mooi werk vond dan veranderde dat niets aan de intrisieke waarde. Iedereen heeft recht op een mening, maar die mening maakt geen enkel verschil over de waarde die jij als mens in je hebt.

5. Laat de social media van je ex met rust

Als je merkt dat je er moeite mee hebt om je ex te laten gaan, dan is het wellicht verstandig om haar te verwijderen van al je social media.

Uren naar haar Facebook profiel staren maken je alleen maar meer miserabel.

Je voelt je alleen maar slechter wanneer je ziet dat zij leuke dingen aan het doen is of wanneer ze (of hij, als je een vrouw bent) misschien al vrij snel met een andere man is verder gegaan.

6. Laat de gedachte om terug te gaan naar je ex los

Misschien heb je eerst nog een tijd het gevoel dat je je ex terug wilt. Maar bedenk dan eerst of je dat werkelijk wilt (of zou moeten willen).

Terug komen bij je ex-vriendin is vaak een vorm van het zoeken naar externe validatie (zelfbevestiging). Je zou echter niet op zoek moeten zijn naar externe validatie. Een belangrijke levensles is dat de enige validatie die je nodig hebt is die van jezelf. 

Ga voor jezelf na wat de reden is dat je weer terug wilt naar je ex. Angst? Dat is een slechte reden. Pijn? Ga na wat voor pijn en maak het verschil tussen 'goede pijn' en 'slechte pijn'.

Goede pijn heb je wanneer iets pijn doet maar je ergens wel weet dat het 't beste is. Slechte pijn, daar moet je iets aan doen. Als je écht diep van binnen merkt dat je haar terug wilt, vecht er dan voor!

Of je nu verder wilt met je leven en nieuwe vrouwen wilt ontmoeten, of dat je je ex terug wilt krijgen geldt hetzelfde: er is werk aan de winkel. 

Als je wilt dat de de zaken op magische wijze op hun pootjes terecht komen dan kom je bedrogen uit. Je zult moeten leren dat jij je je eigen geluk moet creëren.

7. Herontdek je passies

Je voelt liefdesverdriet omdat er iets moois uit je leven is verdwenen.

Het is dan ook niet zo raar dat de beste remedie tegen liefdesverdriet leuke dingen doen is.

Wat zijn je diepste passies en hobbies? Zijn er misschien dingen die je niet of minder deed in je relatie omdat de ander het niet leuk vond?

Dit is je kans. Vond zij het bijvoorbeeld verschrikkelijk als jij een weekendje wilde gaan vissen? Ga dan vissen! Had zij een hekel aan jouw muziek? Ga dan naar een concert van je favoriete band!

Hoe dan ook, zorg dat je leuke dingen gaat plannen met vrienden. Zien dat je leven ook leuk kan zijn zonder haar is de perfecte manier om over je liefdesverdriet heen te komen.

Mocht je niks kunnen bedenken, zorg dan dat je werk maakt van je lifestyle en ga op zoek naar nieuwe hobby’s. Ontdek je passies! Als vrijgezel heb je de kans om dingen te ontdekken en kun je gaan en staan waar je zelf wilt, er is niemand met wie je rekening hoeft te houden.

8. Geef je zelfvertrouwen een boost

Laten we eerlijk zijn, je zelfvertrouwen krijgt best een deuk na een verbroken relatie. Je gaat aan alles twijfelen en niet in de laatste plaats aan jezelf.

Echter wil ik dat je dit begrijpt: Er zijn geen goede of slechte emoties, alleen goede of slechte reacties op die emoties.

Hoe je omgaat met wat er gebeurt zal heel ondermijnend of opbouwend voor je karakter zijn. Besef je dat je altijd een keuze hebt om er je eigen betekenis aan te geven.

Ik las ooit het verhaal in een boek van Tony Robbins over twee broers die niet veel verschilden qua leeftijd. De één had een leuk gezin en leefde een gelukkig leven. De ander zat in de bak. Hun vader was heel zijn leven drugsverslaafd geweest en had het grootste deel van zijn leven ook in de gevangenis gezeten.

Toen iemand hen vroeg hoe het kon dat hun leven zo was gelopen gaven ze allebei hetzelfde antwoord: 'Wat had ik anders kunnen doen met zo'n vader'. Verleg je focus dus op positieve zaken. Dingen die je een goed gevoel geven, die je trots maken op jezelf.

Als je deze stappen doorloopt maak je korte metten met je liefdesverdriet.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlVrouwen versieren op festivals in 7 simpele stappen
PijlWaar kijken vrouwen naar bij mannen: Het zijn deze 22 dingen
Pijl20 Manieren om de aandacht van vrouwen te trekken
PijlMeer dan vrienden maar geen relatie: 7 Tips voor meer

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie