Hoe kom je over je liefdesverdriet heen?

28 May 2014, door datingcoach Daan de Ram in Liefdesverdriet

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Liefdesverdriet: hoe raak je de blues kwijt?

Soms denk ik wel eens dat liefde de belangrijkste drijfveer is die we als mensen hebben. De behoefte om geliefd te worden en om onze liefde kwijt te kunnen. De behoefte aan seks, aan genegenheid, aan begrepen geworden. Het leven delen met iemand die je lief, mooi, boeiend en grappig vindt, die je bewondert – de wens zit in iedere vezel van ons lichaam.

Als het dan anders loopt dan je gehoopt had kan je wereld volledig uit elkaar vallen. Het enige dat je dan kunt doen is uithuilen, de stukken oprapen en verder gaan. Maar hoe doe je dat? Ik geef je een aantal tips die je helpen om de juiste route te nemen om van heartbreak avenue af te geraken. Deze routebeschrijving stellen je in staat om zelf stappen te nemen, je verdriet te verwerken en het los te laten.

Realiseer je wel dat je deze stappen goed wel mogelijk meerdere malen zult moeten herhalen om het verdriet los te laten. Je kunt met je denken en verwachtingen het verdriet niet “weg eisen”. Het verdriet geeft zelf aan of het er nog is of dat het opgedroogd is. Vertrouw erop dat wat er naar boven komt naar boven moet komen.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Liefdesverdriet tip 1: verwelkom het verdriet

Dit klinkt waarschijnlijk contra-intuïtief. Je wilt niets liever dan het verdriet wegdrukken. Maar toch wil ik je vragen dat wanneer je merkt dat je verdrietig wordt dat je hier voor open staat. Ga geen afleiding zoeken maar laat het toe. Durf zo kwetsbaar te zijn als een baby, voel het verdriet echt en laat de tranen de vrije loop als ze komen. Besef vooral dat het liefdesverdriet een iets in jou is dat gehoord wil worden. Gun het de tijd en geef het ruimte. Voel dat het gevoel er mag zijn en waardeer het…

‘Waardeer het?’ roep je nu misschien… ‘Ik zou niets liever willen dat die pijn weg gaat!’ Maar vergeet niet dat de emoties ‘liefdesverdriet’ jou helpt om je te herinneren wat liefde voor jou betekent!’. Het helpt jou te beseffen wanneer liefde en geluk van jou is afgepakt of wanneer jij andere dingen belangrijker bent gaan vinden dan jouw geluk.

Liefdesverdriet tip 2: geef het verdriet een functie

Je liefdesverdriet komt omhoog doordat iets waar je aan denkt of wat er gebeurt je triggert. Het komt niet zomaar omhoog op dat betreffende moment. Elke emotie heeft een bepaalde functie. Wanneer het geen functie zou hebben, dan zou het er niet zijn. En dus is de vraag: ‘Wat is de functie van het verdriet wat ik nu voel? Hoe helpt dit verdriet mij?’ Zie je hoe radicaal anders deze focus is...?

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

De stap die je dient te nemen om deze mindshift te maken is je deze vraag te stellen en erop te vertrouwen dat wat omhoog komt het antwoord is. Alleen jij kunt weten wat waar is voor jou. Angstcoach Florian gaf tijdens één van zijn trainingen uitleg over het ontstaan van emoties. Er was een deelnemer in de groep die niet begreep waar zijn blozen vandaan kwam. Ik zei tegen hem: “Kijk, je wordt nu rood. Je bent er bijna. Voel nu waar die warmte-ontwikkeling vandaan komt. Wat wil het je vertellen? Wat probeer je te verbergen?”

En BAM, daar barstte hij in tranen uit. Daarna zei hij direct: “Dit is het! Nu weet ik het!” Vervolgens liet hij zijn tranen rollen en vertelde hij wat hem zo verdrietig had gemaakt. Zijn blozen verdween overigens ter plekke. Alsof het niet meer nodig was..! En zo had dus zijn blozen de functie hem bewust te maken dat hij verdrietig was. Door het verdriet er te laten zijn en te uiten verdween het rood worden.

Op dezelfde wijze kan liefdesverdriet ook een functie hebben. Ik geef je hier een aantal voorbeelden.

Het verwerken van dit liefdesverdriet kan één van de meest waardevolle periodes uit je leven zijn… Mits je het verdriet een functie geeft en de actie die daar wellicht uit uitvoert. De actie kan nooit negatief en kwaadwillig zijn. Als dat zo is dan ben je niet bezig met het loslaten van het verdriet, maar het vast te houden voor wraak. Wees eerlijk naar jezelf en nodig jezelf uit om weer liefde, vergeving en geluk te ervaren…

Liefdesverdriet tip 3: Kom weer in beweging en neem stappen

Veel mensen die met verdriet kampen worden passief. Zie in dat zonder enige verandering in jou zelf, je geen verandering kunt verwachten. Doe je niet iets met de lessen die het liefdesverdriet je geeft, dan is dat gemiste kans. En bovendien, zolang jij niet naar het verdriet luistert, zal het verdriet proberen jou deze lessen te laten leren. Het verdriet blijft dan zijn best doen om jou ergens bewust van te maken!

Onderneem dus positieve stappen waardoor jij meer geluk in jouw leven gaat ervaren. Gaat het om meer aandacht aan je vrienden besteden, of je nu een wel of geen relatie hebt? Richt je leven dan zo in dat dat ook gebeurd. Was je je zicht op je passies helemaal kwijtgeraakt in de vorige relatie? Ontdek dan wat jou echt gelukkig maakt, los van een vriendin, en leer dat uiting te geven. Is het belangrijk voor jou om weer een hobby te gaan beoefenen? Integreer dat dan in je leven. Ben je gelukkiger met een andere baan? Durf er dan voor te gaan.

Onderneem de actie die nodig is om geluk terug te laten komen in jouw leven.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlThe Tinder Swindler: Netflix docu schaduwzijde van datingapps
Pijl16 Signalen dat je tweede keuze bent + Zo word je toch #1
PijlAantrekkingskracht: De 7 ingrediënten + Zo herken je het
PijlWat sturen naar iemand die je leuk vindt: 12 Voorbeelden

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie