Sociale angst? Reken af met de innerlijke criticus

20 May 2014, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Hoe je de innerlijke criticus de mond snoert

Het is erg lastig om je vol zelfvertrouwen te voelen als je geen innerlijke rust hebt en je niet weet hoe innerlijke criticus kwijt raakt. Dit is één van de grootste uitdagingen voor veel van mijn klanten wanneer ze af willen rekenen met sociale angst en hun zelfvertrouwen willen vergroten.

Trouwens: Als #1 datingcoach van Nederland heb ik een revolutionaire methode ontwikkeld: De FLOW-Methode.

Dit zijn 4 ingrediënten die jou als man helpen om eindelijk succes te krijgen met vrouwen.

Download hier gratis de FLOW-Methode in mijn gratis Transformatie-pakket

Als je merkt dat je onwaardig voelt en inauthentiek ook al is er geen enkele reden voor, dan komt dit waarschijnlijk door je innerlijke criticus. Dit komt helemaal vaak voor wanneer je aan iets nieuws begint, zoals een nieuwe vaardigheid leren zoals de kunst van het flirten en vrouwen versieren.

Als je hier onbewust van bent kan de innerlijke criticus een negatieve impact hebben op heel je leven. Juist wanneer je een positieve verandering in je leven wilt maken kan dit ervoor zorgen dat je blijft steken en nooit het succes zult hebben dat in het verschiet ligt.

Hoe de innerlijke criticus je succes saboteert

De innerlijke criticus zal iedere keer de kop opsteken wanneer je vol inspiratie en energie iets positiefs voorneemt. Het stemmetje in je hoofd zal dan iets zeggen als ‘Dit is niet de juiste tijd, ik ben er nog niet klaar voor’ of ‘wie denk je wel dat je bent, waarop baseer je dat je dit wel kunt?’

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

De innerlijke criticus zorgt niet alleen voor een hoop beperkingen en ontneemt je je plezier en positieve verwachtingen. Het maakt je ook bezorgd, wantrouwend, ontevreden en gewoon een beetje down overal. Het is prima is als je je af en toe zo voelt, dat hoort erbij en kun je het beste accepteren.

Het is echter vaak zo dat juist wanneer we een nieuwe weg inslaan dat we onze zo voelen. Als je dit echter herkent kun je er wat aan doen met de tips die ik je hieronder ga geven.

Innerlijke rust in plaats van een innerlijke criticus

Als je alle angsten afpelt die mensen hebben dan blijft vaak de angst van ‘niet goed genoeg zijn’ over. Dit is een angst die we allemaal kennen omdat we allemaal sociale wezen zijn, die ergens bij willen horen. En het is top om in harmonie te leven met de wereld om ons heen maar de eerste stap is om innerlijke harmonie te krijgen.

Wanneer je deze innerlijke harmonie hebt gevonden zal de innerlijke criticus veranderen in je beste vriend, die je aanmoedigt op je weg naar succes. Laten we kijken naar [5] manieren hoe je de Innerlijke Criticus kunt omturnen in je Innerlijke Grootste Fan.

Stap # 1: Word je bewust van je Innerlijke Criticus

Elke stap vooruit begint met bewustwording. Wanneer je je dus down voelt, onwaardig of inauthentic let dan op je innerlijke dialoog. Let op welke flarden tekst voorbij komen in je gedachten. Misschien hoor je ‘dat wordt toch niks’ of ‘wat zal die of die wel niet denken’. Je hoeft verder niets te doen, slechts te luisteren welke redenen worden aangevoerd waarom je nep bent, niet goed genoeg of het succes dat je wilt niet waardig.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Wat je denkt komt er ook op de een of andere manier uit. Als iemand zegt ‘ik heb zoveel geluk gehad dat ik makkelijk talen leer’. Er is echter meer nodig dan talent als je een taal wilt beheersen. Als je op deze manier brengt dan doe je jezelf tekort voor al het harde werk dat je erin hebt gestopt. Het is niet alleen geluk geweest maar een welverdiende prestatie.

Wanneer je je bewuster wordt ga je aanwijzingen zien. En met deze aanwijzingen kun je beginnen je gedachten te veranderen, en daarmee je acties. En door middel van je acties kun je leven veranderen.

Stap #2. Ontdek je sterktes

Wat is er beter dan een lijst van je sterktes om je innerlijke criticus de mond te snoeren? Deze lijst is het bewijs dat er wel degelijk een hoop is dat voor jou spreekt. Misschien ben je geweldig in het maken van connecties met mensen. Misschien ben je ontzettend creatief in het vinden van oplossingen. Wat het ook is, schrijf het op. Opschrijven zet je gedachten om in moleculen en geeft er meer kracht aan.

Kijk terug en schrijf alle zaken op waar je trots op bent. Denk vooral terug aan wanneer je aan iets nieuws en uitdagends begon. Hoe moeilijk het in het begin was, hoe het geleidelijk makkelijker werd en hoe je het je uiteindelijk meester maakte. Schrijf positieve feedback op die je hebt gekregen. Alle deze zaken zijn ‘voedsel voor de ziel’, voeding voor je eigenwaarde.

Stap #3. Heel je jezelf van je gevoelens van schaamte

Je innerlijke criticus houdt ervan als je je beschaamd of vernederd voelt. Sommigen verhullen deze gevoelens door zich arrogant voor te doen en door erkenning te verzamelen van anderen. Wanneer je je bewust wordt van deze gevoelens en het compensatiegedrag dat je vertoont kan het helingsproces beginnen.

Hier is een gouden tip voor je. Wist je dat het onmogelijk is om twee tegenovergestelde emoties tegelijkertijd te ervaren? Wat je dus het beste kunt doen is om de tegenover gestelde emotie te ontwikkelen en te cultiveren. Gevoelens van zelfwaarde, onconditionele zelfliefde en een diepe connectie met jezelf zullen de gevoelens van schaamte langzaam helen.

Stap #4. Vind een coach, mentor of trainingsprogramma

Veel mensen hebben helaas nog geen ervaring gehad met de impact die een coach of mentor kan hebben. Of een lange termijn trainingsprogramma. Het is voor iedere topsporter ondenkbaar om het zonder coach te doen. Ditzelfde geldt voor de tal van topondernemers en managers.

Het programma dat ik je kan aanraden is het online trainingsprogramma ‘Sociale Vrijheid’ van angstcoach Florian. Het is een stap voor stap methode om je innerlijke criticus te veranderen in je grootste bondgenoot. Het is het programma dat ik al mijn klanten aanraad die hun sociale angsten willen overwinnen. Je kunt het hier uitchecken 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlRelatie Loopt Niet Lekker: 10 Oplossingen Van Een Expert
PijlSlim opscheppen: leuk overkomen zonder te overdrijven
Pijl13 Redenen Waarom Mannen (Lang) Droog Staan
Pijl11 Manieren om een Vrouw te Laten Lachen

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie