Relatieverslaving net zo erg als heroine

14 Feb 2014, door datingcoach Daan de Ram in Dating tips

Relatieverslaving is een epidemie

Zoiets stond er laatst boven een artikel in de Metro. De directeur van een GGZ afdeling werd geïnterviewd en deze beweerde dat mogelijk honderdduizend mensen lijden aan een relatieverslaving. Klinkt ernstig, maar wat wordt er eigenlijk onder een relatieverslaving verstaan? Laten we beginnen om vast te stellen dat het in tachtig procent van de gevallen gaat om vrouwen, aldus een schatting van de GGZ directeur.

De vrouwen hebben vaak een relatie met een ‘probleemgeval’, iemand met een drugs- of alcohol probleem of een narcistische persoonlijkheidstoornis. Het probleem ligt erin dat deze mensen een noodzaak ervaren om voor iemand te zorgen die ‘hen nodig heeft’. Ze zijn ziekelijk gehecht aan een persoon die emotioneel onbereikbaar is.  Weggaan bij zo een persoon, wat een logische oplossing lijks, is een ondraaglijke gedachte.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Relatieverslaving: gevoelens van angst, wanhoop en paniek

Het veroorzaakt gevoelens van paniek, wanhoop en diepe eenzaamheid bij de relatieverslaafde. ‘Het meest onderschatte afkickproces’, zegt de GGD directeur, ‘Ik heb heb het bij geen een verslaving zo extreem gezien’. Dat wil wel wat zeggen! Met als gevolg een monsterverbond. Een disfunctionele relatie, de één maakt misbruik van de ander, de ander voelt de noodzaak de eerste te helpen.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Superveel strijd, veel geweld – emotioneel en zelfs fysiek. En op de zeldzame momenten dat het goed met de ‘foute partner’ krijgt de relatieverslaafde een enorme kick, vergelijkbaar met de rush van een shot heroïne. Helaas leidt het, net als andere verslavingen, er ook toe dat men steeds meer in een isolement terecht komt. Vriendinnen bijvoorbeeld snappen niets van de relatieverslaafde.

‘Waarom ga je niet weg bij die loser?’

‘Waarom ga je niet weg bij die loser?’ is de voor de hand liggende vraag. Daar is moeilijk antwoord op te geven. Daar komt bij dat relatieverslaving een relatief onbekend fenomeen is, zowel bij vrienden als bij hulpverleners. De vrouwen die het betreft hebben vanwege emotionele verwaarlozing uit hun jeugd vaak last van diepe bindingsangst en verlatingsangst.

Het is echter niet zo duidelijk als bij een heroïneverslaafde die drugs in zijn aderen spuit. Wanneer is er sprake van een verslaving? Een nuttige vuistregel om patronen te herkennen is de volgende: ‘Eén keer is een incident, twee keer is verdacht, drie keer is een patroon.’ Een relatie die niet werkt is ons allemaal wel eens overkomen. Die heb je met veel pijn en moeite achter je kunnen laten.

Afrekenen met je verslavingen

Hiervan zeg je achteraf ‘Dit nooit meer. Ik heb mijn lesje geleerd.’ Misschien dat je daarna nog een keer aan die uitspraak werd herinnerd, maar daarna zat de les er waarschijnlijk wel goed in. Stap één is dus bewustwording. Bewust worden van patronen. Pijn, drama, je gekwetst voelen zijn zaken die je kunt verwachten in een relatie. Maar verdiept het jullie band, of maakt het onderdeel van een voortdurende pijn-genots cyclus?

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Je ook bewust worden dus van welke impact de relatie heeft op je eigenwaarde. Voel je dat je als persoon groeit en bloeit dankzij je partner, of voel je dat de relatie je het gevoel geeft dat je steeds kleiner wordt, minder in je kracht staat? Feedback van je omgeving kan een hint zijn maar deze heb je als je eerlijk bent naar jezelf absoluut niet nodig. Je intuïtie geeft je het antwoord wanneer je daar naar durft te luisteren.

Stop met excuses

Stop met de als-dan gedachtegang. Stop met dromen over een betere toekomst. Stop met excuses verzinnen. ‘Als hij minder zou drinken, dan wordt het weer als vroeger…’ ‘Als ik meer zelfvertrouwen had..’ Nee! F*ck dat. Zelfvertrouwen en zelfwaarde krijg je DOORDAT je uit een disfunctionele relatie stapt. Je KUNT GEEN goede, gave, mooie, bevredigende relatie hebben met een ander als je die niet ook met jezelf hebt.

Dat dient je prioriteit te zijn. Jouw eigenwaarde is je graadmeter, je intuïtie je kompas.  Dat en de realisatie dat jij meer bent dan je verslaving. En dat als je vastbesloten bent om iets beters en mooiers van je leven te maken je de OPLOSSING ZULT VINDEN zolang je maar niet opgeeft.

Zodra jij je bewust wordt van je eigenwaarde zul je ook leren je grenzen aan te geven. De volgende keer dat hij (of zij) weer voor de deur staat om het goed te maken is dit jouw antwoord:

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlWaar houden vrouwen van? Daan de Ram vertelt je de 15 aandachtstrekkers van vrouwen
PijlDe Vakantieliefde Gids: 10 Tips Voor Tijdens en Na Je Vakantie
PijlFlirten in de gym: 8 Geaccepteerde manieren voor gymflirts
PijlVijfde date: 7 Tips voor een serieuze stap naar meer

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties


ik vind dit een erg interessant artikel. Wist niet dat er zoiets als een “relatie’ verslaving bestond. Je moet dus eigenlijk eerst de relatie met jezelf verbeteren voordat je de relatie met je partner kunt verbeteren?
Xander.
Frans
inderdaad een boeiend artikel, heb me altijd al afgevraagd waarom vrouwen bij een blijven die hen slecht behandelt. Had ook nog nooit van verlatingsangst gehoord. Leuk blogs, blijf zo doorgaan!

Plaats een Reactie