Sociale angst voor vrouwen: 7 Tips hoe je er vanaf komt

01 Sep 2021, door datingcoach Daan de Ram in Angsten

Je zou dolgraag vrouwen ontmoeten, of een vriendin krijgen.

Maar je hebt een enorme sociale angst voor vrouwen.

Oef, dat is heftig.

Gelukkig ga ik je in dit artikel helpen om daar definitief afscheid van te nemen.

Inhoud van dit artikel: Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

De uitdaging van man zijn

Sociale angst voor vrouwen is voor mij een bijzondere en interessante uitdaging. Ik zal uitleggen waarom ik het interessant vind, namelijk om een paar redenen:

1) Als mannen, wordt verwacht van ons dat we onze (sociale) angsten overwinnen. Dat we zelf de oversteek maken van het gebied van angst naar het gebied van vrijheid, door de confrontatie met onze angsten. Dit terwijl we nog nooit in dat gebied van sociale vrijheid zijn geweest.

2) Mannen gedragen zich graag stoer. We geven niet graag toe dat we hulp nodig hebben, wij willen de indruk wekken dat we alles in ons eentje kunnen oplossen. Wij zien vragen om hulp als een teken van zwakte, iets negatiefs. We doppen liever onze eigen boontjes.

3)  Wanneer je de eerste twee punten combineert, krijg je de situatie dat van een man verwacht wordt dat hij zelf ergens naar toe gaat waar hij nog nooit geweest is, en helemaal de weg niet kent. Maar hij mag niet toegeven dat hij bang is.

Sociale angst leidt tot stille wanhoop

Dit opgeteld leidt tot een staat van ‘’stille wanhoop’’. Het is een doolhof zonder uitweg. En om het vuur van de wanhoop en verwarring verder op te stoken, krijgen we berichten als ‘’wees zelfverzekerder’’– alsof “zelfvertrouwen’’ een pil is die je kunt innemen.

Ik heb hier persoonlijk meerdere jaren last van gehad. Als ik om me heen keek en een vrouw zag die ik wilde aanspreken, maakte de gedachte alleen al me al nerveus.  Ik had geen idee wat ik zou kunnen zeggen of doen en ik zorgde simpelweg dat ik zo snel mogelijk weg was uit de situatie.

Mijn conclusie was dat ik te weinig zelfvertrouwen had en dat ik daar iets aan moest doen. Als ik zelfverzekerder zou zijn, zouden mijn angst en nervositeit vanzelf verdwijnen. Dan zou ik gewoon zonder enige problemen vrouwen kunnen aanspreken, flirten, versieren, et cetera.

Tip 1: Je hebt helemaal geen zelfvertrouwen nodig

Na het lezen van diverse boeken over het onderwerp en allerlei dingen te hebben geprobeerd om mijn zelfvertrouwen te verbeteren, had ik nog steeds hetzelfde probleem. Ik ervaarde nog steeds een enorme drempel om vrouwen aan te spreken.

Rond diezelfde tijd maakte ik kennis met een aantal jongens die erg goed waren in het versieren van vrouwen. Daardoor ontdekte iets heel interessants:

Veel van deze mannen die goed zijn met vrouwen, zijn nog steeds nerveus wanneer ze hen benaderen! 

Ze hadden kennelijk gewoon geleerd om met die biologische reactie - het nerveus worden – om te gaan. Simpelweg door dit te realiseren, kon ik alles opnieuw benaderen vanuit een nieuw perspectief.

Het gaf mij als het ware toestemming om vrouwen te benaderen.

Ik hoefde niet eerst iets te fixen, voordat ik het kon gaan doen. Er viel gevoelsmatig een last van mijn schouders. Door daarna veel vrouwen te benaderen, raakte ik langzamerhand vertrouwd met het gevoel. Ik kon nog steeds nerveus zijn, maar het werd wel steeds minder.

Tip 2: Angst los je niet op met zelfvertrouwen

Voor mij was het probleem niet gebrek aan zelfvertrouwen. Ik moest niet zelfverzekerder worden, ik moest mijn onzekerheid accepteren! Belangrijk verschil. Ik moest het oké vinden om nerveus te zijn! Ik begon te beseffen dat de reden waardoor ik zenuwachtig werd was omdat ik op een onbewust niveau een aantal dingen dacht:

In mijn gedachten moest ik leuke en originele dingen bedenken om indruk te maken op haar. Dat zou maken dat ze me zou zien als de aantrekkelijke man waar zij naar verlangde.

Door hier langere tijd mee bezig te zijn geweest kwam ik tot de volgende inzichten:

Wat ik wil dat je hieruit meeneemt is dit:

Je angst lost niet op door te wachten tot je zelfvertrouwen krijgt.

Zelfvertrouwen is het resultaat van veel positieve ervaringen. En zelfs dan is de angst niet altijd weg. Maar je laat je er niet meer door weerhouden.

Tip 3: Sociale angst ombuigen

In plaats van angst op te lossen, kan je het ook transformeren. Je kan sociale angst ‘om buigen’. Daarmee bedoel ik dat je de energie die je ‘angst’ noemt ziet voor wat het is. Het is energie. Je kunt deze energie op verschillende manieren gebruiken. Je kunt het namelijk gebruiken te zorgen dat je enthousiast, gemotiveerd en volledig scherp wordt.

Misschien heb je dit wel eens meegemaakt in andere situaties in je leven: een wedstrijd in een sport waarin je uitblinkt of een presentatie over iets waar je alles van weet. Het zijn eigenlijk dezelfde vlinders in je buik. Of deze vlinders je ziek maken of dat ze maken dat je op de uitdaging afrent, heeft te maken met jouw vertrouwen op je vermogen om te dealen met wat er op je afkomt…

Als je bijvoorbeeld te horen zou krijgen dat je een operatie zou moeten uitvoeren op iemand zonder dat je ooit zoiets gedaan hebt, dan zou je zelf waarschijnlijk ziek worden van de zenuwen. Stel je voor dat je te horen zou krijgen dat je een opstel zou moeten schrijven van vijf duizend woorden en het zou af moeten zijn in vijf uur. De winnaar van het beste voorstel krijgt een prijs van € 5.000.

Sociale angst is een energie

Je zou nerveus zijn maar ook vol energie, opgewonden door de kans die je krijgt. Dat je op dit blog zit geeft al aan dat je geen dom persoon bent, en dat verhoogt je kansen alleen maar. Tuurlijk is het een uitdaging, zoals je een operatie zonder enige voorkennis ook uitdagend kunt noemen. Je hebt in beide gevallen een fysieke reactie. Alleen in het ene geval leidt het ertoe dat je meer gefocussed, meer alert, meer gedreven bent.

In het het operatie voorbeeld zou je brein volledig overladen zijn met indrukken die er waarschijnlijk toe leiden dat je bevriest, je maag omkeren en vanuit blinde paniek zou proberen uit de situatie te ontsnappen. Wat is het verschil? Jouw vertrouwen in je vermogen de taak voor je tot een goed einde te brengen.

Dit leidt tot een vicieuze cirkel. Hoe kan iemand die absoluut nul ervaring heeft met vrouwen (of juist vooral negatieve ervaringen) opeens vertrouwen krijgen in zijn vaardigheden met vrouwen?

Tip 4: Oefen aanspreken zonder bijbedoelingen

In de cognitieve gedragstherapie heeft men een aanpak ontwikkelt voor mensen die te kampen hebben met trauma’s. Deze aanpak wordt geleidelijke desensitatie genoemd.

Het betekent dat iemand die lijdt onder ernstige sociale angsten geleidelijk kleine veranderingen aanbrengt over een langere periode. De eerste stapjes zijn zo klein dat je bijna niet mis kunnen gaan. Hierdoor bouwt je iedere dag meer sociale vrijheid op, stapje voor stapje. Het maakt het proces ook plezieriger omdat je telkens beloont wordt met een dosis positieve feedback.

Wees gerust, je hoeft niet naar de psycholoog.

Wat je gaat doen is het volgende:

Ga naar buiten en praat in de komende 30 dagen met 100 verschillende vrouwen en houdt bij wat er gebeurt. Praat dus gedurende de komende 30 dagen elke dag met drie nieuwe vrouwen.

Ja, je leest het goed. Je gaat in het dagelijks leven korte praatjes maken. Dat kan zo simpel zijn als iemand de tijd vragen. Of in de supermarkt vragen waar iets staat. Naar mate je oefent worden je gesprekken vanzelf interessanter.

De truc is dat je deze vrouwen niet met romantisch bedoelingen, benader ze met het idee dat je ze nooit meer zult zien.

Ik geef je wel één missie mee:

Je enige doel met al deze vrouwen is om ze te laten glimlachen! Het cadeau dat jij aan deze vrouwen geeft is dat ze zich goed voelen en een mooie glimlach op hun gezicht krijgen.

Na 100 vrouwen een glimlach op het gezicht te hebben getoverd, zonder de mogelijkheid dat er iets uit kan ontstaan, zal je je beseffen dat je vrouwen wel degelijk wat te bieden hebt.

Hou een dagboek bij van alle 100 interacties, en schrijf niet alleen op wat de reacties zijn, maar ook wat er gevoelsmatig met jouw gebeurt..

Tip 5: Warm sociaal op voordat je in de buurt van vrouwen komt

Maak niet de fout om pas in de club in een sociale stemming te komen! Je bent dan eigenlijk al te laat en de drukke vibe van de club kan je gemakkelijk overnemen.

Zorg er dus voor dat je  al sociaal wordt voordat je in de club aankomt. Terwijl je nog thuis bent draai je jouw muziek om in de party mood te komen. Misschien bel je ook nog even je wingman om samen in de stemming te komen.

Zodra je het huis uit gaat om naar de club te gaan, ben je op zoek naar kleine interacties die je kunt hebben met willekeurige mensen.

Geef bijvoorbeeld iemand een high five aan een wildvreemde voorbijganger of vertel iemand die je op straat ziet iets wat jij grappig vindt.

Al deze kleine interacties zorgen ervoor dat je in kleine stapjes meer sociaal wordt. Als je dan de club binnen gaat voel jij je alvast sociaal versus dat je dat pas daar wilt gaan doen.

Tip 6: Spreek zo snel mogelijk iemand aan, ongeacht wie

Als je net in de club aangekomen bent spreek je de eerste persoon aan die je ziet. Het maakt niet uit of het de gemeen ogende uitsmijter, de toiletjuffrouw of die superlekkere blonde serveerster met die prachtige ogen is: je spreekt de eerste persoon aan die je ziet. Hiermee zeg je tegen je onderbewustzijn: ik ben de baas en vanavond gaan we vrouwen versieren.

Nadat je de eerste hebt aangesproken blijf je continu mensen aanspreken en regel je allemaal korte, leuke interacties. Op deze manier bouw je je steeds meer sociaal momentum op.

Tip 7: Houd je aan de 3-seconden regel

De 3-seconden regel zegt dat je, als je een leuke vrouw tegenkomt, je deze vrouw binnen drie seconden moet aanspreken. Waarom drie seconden? Omdat je met drie seconden je onderbewuste angsten meteen de kop indrukt en in sommige gevallen zelfs voor bent! Drie seconden zijn simpelweg te kort om onzeker te worden dus lukt het je wel om op die leuke dame af te stappen.

Heel veel succes!

Je bro,
Daan de Ram

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl
Pijl
PijlVerliefd op een onbereikbare vrouw: 3 situaties + oplossingen
PijlMannelijke en vrouwelijke energie: De 7 grote verschillen

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Arnold
Hee gasten, gave oefening zeg. Simpel maar wss inderdaad wel doelgericht. Om eindelijk eens van die angst af te komen. Volgens mij hebben alle jongens wel die angst? Ook als ze wel al meer succes hebben? Ik ga in ieder geval, starting today, 3 vrouwen per dag aanspreken!

Hebben jullie nog tips wat ik dan moet zeggen?

gr,
Arnold
aldo
Hahahaha, ik heb ook een gynefobie, maar ik zie dat als een groot voordeel. Heeft me veel ellende bespaard. Veel van mijn leeftijdgenoten zijn al aan de 2e,3e leg begonnen en onder evenzovele verkeerde vrouwen geraakt. Ik vraag me af wie er beter af is,ik of zij?Sommigen zijn aan de grond geraakt dankzij de dames, ja ze zijn er zelf bij dus geen medelijden mee. Ik neem het vrij nuchter, je komt alleen op de wereld en je gaat er alleen uit, en het komt heus wel goed hoor! Uiteindelijk wel: je eindigt toch wel in een gat.
aldo
Jongens, mannen cut the crap, vrouwen willen een gevulde portemonnee om te shoppen tot ze doodvallen. Hoe de man ik kwestie eruitziet doet er niet toe ook niet hoe hij geschapen is, lelijk, kromme beentjes klein etc etc. Stop eens te doen alsof vrouwen op een pedestal horen, nee zijn gewoon net als wij mannen, willen zich goed voelen, een goede wip, en ego bekostigen, meer niet. Ik kan evenveel of weinig als vrouw, alleen geen kinderen krijgen, en om seksuele voldoening te hebben heb je ook niet per se een persoon nodig. seks is iets van het brein, dus ja.Ach vrouwen zijn leuk alleen je moet er niet teveel bij denken. Ik zoek al eeuwen een rijke vrouw, die intelligent is en er goed uitziet. Vergeet het, intelligent,mooi en lief gaan niet samen.Sorry dames, maar ik loop te lang op deze wereld om in sprookjes te geloven.
aldo
Lachwekkend dit, denk dat je beter 30 euro vr een wip kan uitgeven dan voor een boek. Goede humor is het halve werk, alleen veel vrouwen hebben geen kaas gegeten van humor
Pieter
Klopt ik ben bang voor vrouwen. Ga er ook niets aan veranderen ook. Waarom zou ik? Haalt toch niets uit. Krijg ik weer waardeloze tips, nietszeggend advies, etc.
Pieter
Domme vrouwen heb je ook. Zoals die ene die ooit tegen mij zei "Als ik zo'n kop had als hem had ik allang zelfmoord gepleegd" om nog maar te zwijgen over dat exemplaar dat zegt "Jij bent echt kankerlelijk".
Pieter
Schei toch uit man, met je slinkse verkooppraatjes, je oplichting, je zogenaamde marketing, etc. Als ik belazerd wil worden ga ik wel naar de KPN.

Hhh
Doris
Top
Conclusie gewoon doen
Niks moeilijker maken dat het is

Bedankt maat

Plaats een Reactie