De kracht van kwetsbaarheid

20 Jan 2015, door datingcoach Daan de Ram in Zelfvertrouwen

Heb je wel eens dat je zo onbewust bekwaam bent in een bepaalde skill dat je je niet eens realiseert dat je hem hebt? Ik ben continu bezig, als gewoonte al vanaf toen m’n moeder mijn veters nog strikte, met analyseren wat voor invloed mijn gedrag op mensen heeft. En waarom mensen zich zo gedragen als ze doen. Je zult dan ook begrijpen dat ik de afgelopen jaren mijn eigen flirtskills en alles wat er tussen mij en een vrouw gebeurt helemaal kapot analyseer!

En toch was ik zo onbewust bekwaam in een essentiële versier-skill, of beter gezegd connectie-building-skill dat deze me pas recent duidelijk werd.

MIND BLOWN

Het afgelopen jaar heb ik verschillende vrouwen gedate en wat me altijd opviel was dat ze stuk voor stuk na enkele dates, of soms zelfs na de eerste date, zeiden:

“Dit is zo bijzonder allemaal, ik heb het gevoel dat ik je al jaren ken. We hebben zoveel gemeen. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt dat ik zo’n diepe connectie heb met iemand.”

Dit is natuurlijk geweldig om te horen en het raakt me ook als iemand dat zegt. Ondanks dat ik vaak dacht: “Huh, maar we hebben helemaal niks gemeen”. Ook had ik zelden het gevoel dat ik nou echt meer connectie met haar had dan met een willekeurig ander persoon. Ik ging er gemakshalve maar vanuit dat m’n game kennelijk heel goed was al kon ik nooit precies pinpointen wat hier nou voor zorgde. 

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

The Dude

The DudeEen dikke maand geleden had ik ergens een zakelijke afspraak. Toen ik weer weg ging zei één van de twee waarmee ik de meeting had: “Hey laten we eens casual een biertje drinken, volgens mij kunnen wij wel wat van elkaar leren”. Ik wist dat hij samen woonde met zijn vriendin dus mijn Gaydar gaf groen licht. Leuk idee en zo geschiedde het. We aten een hapje in een eetcafé. Niet te lang want ik had daarna (natuurlijk) een date ;) Toen we samen naar buiten liepen eindigde hij:

“Wauw dat was echt gezellig man. Alsof ik een oude vriend weer zag na jaren. Echt heel gaaf en bijzonder. Dit moeten we echt vaker doen.”

Terug fietsend naar huis zat ik na te denken… Als ik dit zelfde sterke effect op dudes heb en ik flirt echt niet met ze (echt waar ik zweer het!), dan moet er toch iets anders aan de hand zijn.

De andere dude

Later had ik het hierover met Arnoud. Hij vroeg me waar we het dan over gehad hadden, en ik vertelde dat we het ‘gewoon’ gehad hadden over ‘normale’ dingen als dat ik vroeger heel alternatief was, hoe ik gekwetst was door exen toen ik jong was, hoe mijn relatie met m’n ouders was, hoe ik ooit Ayahuasca heb gebruikt (een spirituele drug) en dat dat me allemaal diepe inzichten in mezelf gaf, hoe ik ooit glaasje draaide en geesten zag en hoe me dat beangstigde etc…

Arnoud keek me enigszins vertwijfeld met opgetrokken wenkbrauw aan: “Ehm, dat noem je normaal? Dat je zomaar al die kwetsbare persoonlijke dingen op tafel gooit bij iemand die je niet of nauwelijks kent. Ik zou me wel drie keer bedenken….” Hij legde me uit hoe het niet heel normaal is dat mensen zich zo open opstellen.

Allereerst vroeg ik me af waarom mensen NIET zo open zouden zijn. Waar zijn ze bang voor dan? Kan iemand dit tegen je gebruiken dan? Of ben je bang om raar gevonden te worden?

Toen realiseerde ik me dat hier een aantal grondprincipes en overtuigingen aan ten grondslag liggen die ik me zo’n 12 jaar geleden eigen heb gemaakt. En die nu zo vanzelfsprekend zijn voor me dat ik ze niet eens meer bewust was.

DAT was het Eureka-moment toen ik me realiseerde wat een impact dit op mijn game heeft zonder dat ik het zelf door had. En dat is precies wat ik je hier wil meegeven.

De kracht van kwetsbaarheid

Ik ben bij vrouwen, en bij iedereen eigenlijk, altijd heel open en eerlijk. Ik heb weinig geheimen. Soms vertel ik over hoe ik moest huilen toen ik voor het eerst de film The color Purple zag of laat ik muziek horen waar ik een brok van in m’n keel krijg. Hoe ik ooit een hondje had die Bobbie heette waar ik helemaal gek op was en hoe ik soms nog steeds aan hem denk. Ik vertel ze dat ik enig kind ben en hoe dat ervoor zorgde dat ik nooit leerde te delen en hoe ik dan kinderen die aan mijn speelgoed zaten van het kleine trapje af duwde van de woonkamer naar de keuken.

Ook vertel ik soms dat ik een paar jaar samengewoond heb en hoe ik thuis soms nog de vriendschapsring om doe die ik had met m’n ex omdat het zo’n fijn gevoel van melancholie geeft.

Op hun beurt delen ze dan ook meer en meer over zichzelf. Hoe meer je je open stelt voor iemand en hoe meer je de muur van bescherming om jezelf afbreekt, en als de ander dat ook doet. En des te sterker wordt de connectie die je samen hebt. Je kent zulke persoonlijke dingen van de ander en leert de emotionele belevingswereld van de ander zo goed kennen, dat het voelt alsof je elkaar al jaren kent. Omdat je geestelijk zo intiem wordt met de ander vertrouw je de ander sneller.

Let wel op, de Comfort die je bouwt, zoals de klassieke pick-up literatuur het noemt, is de helft van wat er nodig is. Wanneer je deze combineert met Attraction dus alle aantrekkelijke eigenschappen die onder de categorie flirten vallen, dan heb je een ijzersterke formule in handen.

Formule

De angst om kwetsbaar te zijn

Jezelf kwetsbaar opstellen is echter vaak niet zo makkelijk. Het woord zegt het al, wanneer je kwetsbaar bent kan je gekwetst worden, en wie wil dat nou. Niemand wil gekwetst worden.

Vaak horen we dat mensen met name bang zijn wat anderen van hun vinden. Ze hebben een soort ideale persona van zichzelf in gedachten die in essentie niet overeen komt met wie ze écht zijn. Bij die persona horen allemaal overtuigingen als:

“Wat zullen mensen wel niet van me denken als ik dit vertel” is de nummer één gedachte.

Hier komt de twist: Wanneer je juist al die dingen omarmt en accepteert van jezelf en er volledig comfortabel mee bent, dan ben je veel mannelijker en aantrekkelijker.

Want waarom hechten we waarde aan alle punten hierboven? Omdat we onze eigenwaarde laten afhangen van wat andere mensen van ons vinden! Daarom willen we een identiteit creëren waarvan we denken dat iedereen die Goed keurt en dan voelen wij ons ook okee. Dat is het nummer één recept om jezelf te verneuken, en dat wil je jezelf niet aandoen.

De ultieme overtuiging die je daarom daarvoor in de plaats wilt internaliseren is:

Ik ben de ENIGE persoon die mijn eigenwaarde beïnvloedt en niemand anders kan of mag dat.

Ik ga je nu uitleggen hoe ik ertoe gekomen ben om dit ook echt te gaan geloven, zodat jij het ook kunt.

Boeddhistische wijsheden

Toen ik 18 was had ik een Aziatische periode (en geloof me dat is niet de enige rare periode die ik gehad heb). Hieronder zie je een foto van m’n kamer toen. Denk aan de Chinese kalenders, sweaters met rode draken, gouden kattebeeldjes die met hun pootjes heen en weer gaan, een enorme collectie anime-films, en natuurlijk de gehele filmcollectie van Bruce Lee. Ja, wanneer je mijn kamer binnen liep had je het gevoel een chinees restaurant binnen te lopen. (Als je goed kijkt naar de deur hangt er nog een Area51 plakkaat, een overblijfsel van de voorgaande Alien-periode).

Kamer

Wat toen enorm mijn interesse had en een enorme impact heeft gehad op mijn leven is het boeddhisme. Ik raad iedereen aan om daar het één en ander over te lezen.

Eén van de belangrijkste lessen is de les van mededogen. Het boeddhisme pleit ervoor mededogen te voelen met iedereen op aarde. Mededogen betekent morele betrokkenheid bij anderen, het beste willen voor iedereen en compassie. Vanuit mededogen zou je dan altijd iedereen willen helpen om hen uiteindelijk gelukkiger te maken.

Vervolgens schrijft de Dalai Lama, de spiritueel leider van de Boeddhisten, in ‘Open Je Hart’ dat we ons eigen geluk NIET moeten zoeken in wat we TERUG krijgen van de mensen die we helpen maar simpelweg ons geluk moeten halen uit het feit DAT we anderen helpen, omdat we weten dat we met onze volledige overtuiging goed doen. Onvoorwaardelijk goed doen, ongeacht wat daarvoor terug komt of hoe mensen het interpreteren wat je doet. Kortom, door een keuze die je zelf maakt en waar je 100% controle over hebt en het handelen dat daaruit voort vloeit ben je of word je gelukkig.

Ik herinner me dat ik in de bus zat toen ik dit las. Het had zo’n impact op me dat ik besloot vanaf dat moment onvoorwaardelijk goed te doen. Ik kreeg ineens zo’n gelukszalig gevoel dat ik letterlijk in de bus opstond en me net in kon houden om mensen te gaan omhelzen in de bus.

De maanden daarna hielp ik verschillende vrienden en vriendinnen met hun problemen als een soort online chat-psycholoog en hielp ik ze met verscheidene andere zaken. Ik zat in een enorme groep vrienden (waar ik slechts enkelen vaak van zag) en het begon op te vallen dat ik zo behulpzaam was. Ik was vrij gesloten en op mezelf dus ik had niemand verteld over wat ik allemaal gelezen had. Mensen begonnen over me te praten: “hmmm niemand is zomaar zo aardig, hij zit vast stiekem achter al die meisjes aan ondanks dat ze vriendjes hebben”. Ze begonnen aan mijn motieven te twijfelen. Op een gegeven moment kreeg ik dit te horen en hadden klaarblijkelijk een aantal mensen een hekel aan me gekregen.

Ik realiseerde me dat het een misverstand was omdat niemand wist met welke overtuiging ik het deed. Dit deed me zoveel pijn, dat ik in dat moment besloot om altijd open en eerlijk tegen iedereen te zijn. Op die manier zou immers nooit iemand meer aan mijn motieven kunnen twijfelen.

Haal je geluk uit je eigen daden
De belangrijkste les die ik dus uit het Boeddhisme haalde was dat het gelukkig zijn altijd een resultaat moet zijn van de keuzes die je zelf maakt en de daden die jij verricht. Het gaat dus niet om wat je terug krijgt van anderen wat jou gelukkig moet maken.

Ondanks dat was ik natuurlijk alsnog gekwetst door de extreem negatieve reactie op mijn behulpzaamheid. Maar zijn we niet allemaal menselijk? De grootste dalen in je leven zijn meestal de perfecte motivatie om écht iets te veranderen. De keuze die daaruit voortvloeide om altijd open en eerlijk te zijn bleek dus een gouden keuze (Al zijn m’n ouders niet per sé blij met elk ranzig detail wat ik ze vertel tegenwoordig).

De circel van invloed en van betrokkenheid

Vlak na de vorige periode las ik het bekende meesterwerk van Stephen R. Covey: ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. Ga in de hoek staan en ga je schamen als je die nog niet gelezen hebt ;). Daarin wordt alles nog duidelijker. Hierin beschrijft hij dat we in ons hoofd bezig zijn en ons zorgen maken om een grote verscheidenheid aan dingen. Dit valt allemaal binnen wat hij noemt hij de cirkel van betrokkenheid. Slechts op een klein deel daarvan kunnen we echter invloed uitoefenen (cirkel van invloed). De uitdaging is om bewust minder belang te gaan hechten aan zaken waar je geen invloed op kunt uitoefenen en je daar minder druk om maken. Focus je juist op zaken die wel helemaal binnen jouw invloedsfeer liggen.

Circel of concern vs circle of control

Op wat andere mensen van jou vinden kan je bijvoorbeeld nauwelijks invloed uitoefenen. Het is een gevolg van welke gedragingen ze van jou zien en daar trekken ze een conclusie uit. Je kan wanhopig proberen altijd een goede indruk te maken, maar dat is bijzonder lastig. Focus je liever op iets waar je wel invloed op hebt: Je eigen keuzes en overtuigingen. Ben je daar content mee?

Dr Phil (There, I said it)

Dr PhilJaja de enige echte Amerikaanse tv-psycholoog. Lekker typisch Amerikaans, je kunt veel van hem vinden,  maar deze kerel zegt slimme dingen. In zijn boek ‘Leef voor jezelf’ legt hij uit hoe we heel veel keuzes in ons leven niet voor onszelf maken, maar voor anderen. We gaan studeren omdat dat van ons verwacht wordt, we gaan daarna maar een zogenaamd succesvolle baan zoeken omdat we onze ouders niet willen teleurstellen of omdat dat ‘toch van je verwacht wordt.’

We willen heel wat lijken tegenover onze vrienden en willen dat mensen ons als succesvol zien. Als we met iemand thuis komen, een nieuwe vriendin, moet ze wel voldoen aan de minimale verwachtingen van onze ouders. En je gaat je in je relatie gedragen naar wat jij denkt hoe zij wil dat je bent.

Serieus vriend, fuck dat! Fuck verwachtingen van anderen, fuck wat anderen van je denken, wees gewoon wie je wilt zijn en doe wat jij wilt doen. Punt.

Als het aan mijn ouders lag, en dat benadrukken ze met enige regelmaat, dan was ik nu getrouwd, had ik een zoon en een dochter en een baan met veel zekerheid. Ik hou oneindig veel van m’n ouders, respecteer ze voor wie ze zijn en snap hun realiteit. Maar ik ga me er niet aan aanpassen als dat mijn eigen geluk ondermijnt. Als zij dat niet zouden snappen dan is dat hun probleem.

Ga ervan uit dat anderen jou moeten respecteren om wie je bent en welke keuzes je maakt. Als JIJ jezelf in de spiegel aan kunt kijken omdat je achter je eigen normen en waarden staat en daar naar handelt - dan is het niet jouw probleem als een ander daar wat anders van vindt. En wanneer een ander jou daarom veroordeelt, dan zijn ze jou niet waard.

Accepteer jezelf

Kwetsbaar durven zijn begint dus met de goedkeuring van anderen niet meer nodig hebben door eerst JEZELF goed te keuren! Wanneer jij jezelf accepteert is acceptatie van anderen niet meer nodig.

Jezelf accepteren doe je door:

Om dat te bereiken is het wel noodzakelijk dat jij je kwetsbaar opstelt naar jezelf. Kijk altijd honderd procent eerlijk naar jezelf of jij nog staat achter wat je doet. Of het gedrag dat je vertoont naar anderen zelf goed keurt of niet. Dat is de meter die test of jij nog met jezelf door één deur kan. Wanneer jij het op één van de bovenstaande 3 punten af laat weten, DOE er iets aan. Wees eerlijk en zeg “Ja, ik heb hulp nodig” of geef jezelf een schop onder de kont.

Dat is een continu proces waar je mee bezig blijft. Zo heb ik er bijvoorbeeld moeite mee om helemaal eerlijk te zijn naar vrouwen dat ik geen relatie wil maar alleen een leuke tijd samen. Waarom heb ik er moeite mee om dat tegen ze te zeggen? Is dat omdat ik bang ben dat ik dan geen goedkeuring van ze krijg? Nee, het is omdat ik mijn kansen dan verlaag. Puur egoïsme dus. Maar oneerlijk zijn tegen een vrouw past niet in mijn eigen normen en waarden en dat tast mijn eigenwaarde aan. Af en toe geef ik mezelf dan een schop onder de kont.

Wanneer je ervoor kiest blind te blijven voor alle dingen die je doet die je niet waardig acht, DAN geraak je in een identiteitscrisis. Danverlies je je zelfrespect en ga je nog meer op zoek naar de goedkeuring van anderen.

Kwetsbaarheid

Nu jij

De kracht van je kwetsbaar opstellen is enorm. Je gaat een enorme connectie krijgen met mensen zoals je die nooit eerder ervaren hebt. Je gaat je ook meer open stellen voor die connectie omdat je zelf niet meer goedkeuring zoekend bent. Je gaat meer onbevangen voor oprecht contact. Maar het begint allemaal met je kwetsbaar opstellen naar JEZELF.

Niemand kan jou kwetsen en niemand kan jou van je stuk brengen, dat kan je alleen zelf. Niemand weet wat er precies in jouw hoofd omgaat en met welke beweegredenen jij exact doet wat je doet. Niemand kent jouw hele geschiedenis. Niemand kent jouw referentiekaders. Dus wie zijn zij om jou te beoordelen of te veroordelen.

Tuurlijk leer van wat ze zeggen of wat ze van je vinden, het zegt iets over jouw communicatie. En heroverweeg met regelmaat je normen en waarden, die kunnen veranderen.

Alleen jij hebt de macht om jezelf te beoordelen en daar iets mee te doen.

Wees content met wie je bent en je durft jezelf volledig te geven aan een ander.

Peace out bro.
Patrick

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl9 Simpele tips om iemand echt te leren kennen (+ 36 slimme vragen)
PijlLiefde loslaten: 12 Vlijmscherpe tips om eindelijk verder te kunnen
PijlWat vinden vrouwen leuk om te horen: 12 Krachtige dingen
Pijl12 Verleidingstechnieken Waar Vrouwen Voor Smelten (Expert Tips)

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Rinspirator
Hey Patrick,

Thanks voor je leerzame inzichten. Ik ben ook heel erg bezig met 100% mezelf zijn, en niet meer in de aangeleerde rollen te vallen in situaties. Bij elke situatie juist nu mezelf zijn en me gewoon durven te uiten.

Ik vind het tof dat jullie (net als een aantal andere coaches die ons helpen met vrouwen)je niet alleen richten op zinnen die je uit je hoofd leert en nazegt als een schaap. Jullie gaan juist dieper in op wie je bent en hoe jezelf te zijn bij een vrouw of wie dan ook.

Thanks daarvoor! Veel plezier nog met jezelf ontdekken en anderen te laten ontdekken wie ze echt zijn.

Rinspirator
Reacties
AttractionGym Patrick
Dank je voor je reactie Rinspirator! Uiteindelijk draait alles om echte verandering van binnen :)
Stephan
Ik denk dat veel jonge mannen zich kwijtraken in wat ze moeten zeggen/doen, oftewel 'outer game'. Door juist te focussen op verandering van binnen uit (inner game) kan er veel positiviteit in iemands leven worden gebracht.

Weliswaar geloof ik dat voor het beter worden met vrouwen een gezonde mix van inner Ć©n outer game nodig is.
Tjerk
Ik reageer op jullie informatie, ongeacht de bron.
Ik ben inmiddels 74 jaar, weduwnaar (na 53 jaar een fijne monogame vaste relatie) en redelijk succesvol geworden in het contact maken met een aantal vrouwen.
Mede door jullie ben ik o.m. de vrouw als ''wezen'' gaan bestuderen.Nooit eerder gedaan. Was ook niet nodig. Helaas had ik die kennis van jullie en van internet graag ten behoeve van mijn overleden echtgenote toegepast.
Na twee volbrachte latrelaties heb ik besloten voorlopig nog puur te gaan voor vriendschap. Met als doel meerdere vriendinnen een fijne levenswinter te bezorgen.
Ik houd het hierbij.
Een warme groet van Tjerk Kloostra
Reacties
George
Hi Tjerk, dat ziet er uit als een gelukkige ontdekking op de oude dag! Nooit te oud om te leren. Het lijkt me meer zeggen over je gevoel nu als een warm hart voor je overleden echtgenote, terugkijkend op, dan dat je er toen werkelijk veel aan wist te doen.
Ik zou suggereren, ga nergens voor, tenzij het doel je zelf gelukkig maakt. Bijvoorbeeld: een vriendin voegt iets toe aan mijn leven en ik wil leren omgaan met vrouwen op een wezenlijke manier. Pas dan heb je ze iets te bieden, namelijk jouw positieve energie. Kick some love-ass op je oude dag, enjoy!

Over dit stuk: relaxte, heldere en rake woorden, bedankt voor het delen Patrick! :)
Stephan
Wat ik zo enorm positief vind is dat ook oudere mannen hier hun levenswijsheden vandaan halen. Temeer ook omdat Patrick zich niet enkel richt op 'outer game' maar ook op 'inner game', oftewel uitgaan van jezelf en daar kracht uit halen.
AG Patrick
Dank je voor je reactie Tjerk.

Laten we hopen dat we zoveel mogelijk mannen kunnen bereiken met deze informatie om hun (toekomstige) relaties een positieve draai te kunnen geven :)
Joris
Gewoon lekker jezelf zijn en jezelf niet voor de gek houden... mijn motto: wie liegt moet veel onthouden.

Een 'ander spelen' hou je niet vol en schept alleen maar verkeerde verwachtingen.
Reacties
AG Patrick
Klopt als een bus Joris.

Het is wel de uitdaging om de beste meest aantrekkelijke versie van jezelf te ontdekken en die naar buiten te brengen, maar nooit iemand anders zijn.
Rob
Ik merk dat vrouwen het echt prachtig vinden als je je kwetsbaar opstelt, en die reactie die ze mij geven maakt me dan weer gelukkig ;)
Stephan
Sterk artikel. Waar ik zelf heel erg aan relateer zijn is hoe mensen verwachtingen van je hebben.

Zo ben ik na verschillende studies afgerond te hebben eindelijk afgestudeerd op mijn 27e. Tot die tijd vroegen vrienden en familie altijd: hoe gaat het op je studie? Een simpele 'goed' was afdoende.

Nu wil ik een jaar werken en sparen om vervolgens op reis te gaan. Ik heb daarom verschillende baantjes (veelal horeca) wat niet 'strookt' met mijn opleidingsniveau. Ik zou toch immers veel hogerop aan de bak moeten komen. Dit vergt al veel meer uitleg.

Sterker wordt het wanneer ik terug kom van mijn reis ik vrees de smaak te pakken te hebben en wellicht weer een jaar wil werken/sparen om vervolgens wederom er op uit te trekken.

De uitdaging voor mij is achter mijn plannen blijven staan en deze ook helder kunnen doorspelen naar anderen, ongeacht hun mening.
Faruk
beste Pertik,

Ben ik totaal eens over het kracht van kwetsbaarheid voor een diepe connecties/relaties. en het lukt me langzamer beter. toch heb ik af en toe neigingen of ik snel of ik te snel en te diepe vragen stel. zoals je aangeeft. 'Het motivatie zoeken achter wat iemand zegt of doet'.

mvg,

faruk
Mesmerized
Een van de beste artikelen over dating die ik in een tijd heb gelezen. Vind het wel gaaf dat jullie een mannelijke maar heel eerlijke filosofie hebben en niet zo zijn van de trucjes. Ga zo door!
Reacties
AG Patrick
Dank je voor het compliment M. Daar gaan we voor!
HH
Kwetsbaarheid is de #1 onontdekte vaardigheid van aantrekkingskracht. En dat bedoel ik dan dieper dan man-vrouw aantrekkingskracht. Ik bedoel in charisma overall. Geweldig geschreven Patrick. Petje af.

HH
r
patrick, bedankt voor jouw mooi geschreven stuk.

Ik keek laatst Adam zoekt Eva met 1 man en 2 vrouwen. De ene vrouw was een voormalig dikkertje dat nu een mooie en lieve/aardige vrouw was. De andere vrouw kwam uit de Bijlmer en zei gewoon alles recht voor zijn raap. Tot het bitcherige aan toe. Wij krijgen natuurlijk maar een half uur tv terwijl ze er 3 dagen zijn dus wij zien niet volledig hoe tussen die mensen, letterlijk met elkaar opgescheept en dus best lang 3 dagen aan 1 stuk, een connectie groeit.

De man vond de bitch aantrekkelijk en koos voor haar. Zelfs haar concurente de ''nice-girl'', die op het eerste ogenblik met haar aan het katten was en tot het einde aan toe de ene na de andere opmerking kreeg, zei (oprecht) op tv dat ze haar wel mocht: 'want het was zo fijn dat ze zo uitgesproken was zodat je weet wat je er aan hebt.' Ze leek zelfs te denken dat ze vriendinnen waren, ondanks dat je aan de bitch merkte dat het niets meer dan concurrenten waren.

Moraal van het verhaal is dus zoals jij schetst Patrick. Doe en zeg wat jij zelf vind. Ook als iets je niet aanstaat kan een ander dat waarderen. Beter dan dat ze jou niet helemaal kunnen vertrouwen omdat ze instinctief aanvoelen dat je iets verbergt.
Reacties
AG Patrick
Mooi voorbeeld R.

Klopt zeker. Het is echter wel belangrijk om niet door te schieten in een botte eikel. Denk wel om het gevoel van anderen. Soms is iets minder direct of minder eerlijk zijn beter voor iemand anders zelfvertrouwen e.d.

De kunst is de juiste balans vinden :)
Marius
Betekend dit ook dat juist body building slecht is voor je resultaten? Of juist goed als je zwaar gespierd bent maar dan wel weer kwetsbaar durft te zijn tegenover vrouwen?

Want laten we eerlijk zijn: mannelijk en dominant zijn is goed, maar ik zie je punt in de kwetsbaarheid ook. Maar word je eerder afgeschreven als 'macho' door veel vrouwen als je erg gespierd bent of blijft dit vooralsnog een voordeel om te verkijgen?

Gr. Marius
Sander
superboeiend, thanks!
Pepijn
Beste Patrick,

Allereerst wil ik zeggen dat je een mooi artikel hebt geschreven dat interessante inzichten geeft. Ik ben echter het spoor wel een beetje bijster, omdat ik vaak hoor dat kwetsbaarheid tegenover vrouwen snel tot de friendzone leidt. Hoe denk jij hierover?
Reacties
Pepijn
Met kwetsbaarheid bedoel ik dan in de zin van \"open en kwetsbaar\" zoals in het artikel, in plaats van onzelfverzekerd overkomen.
AG Patrick
Best Pepijn,

Kwetsbaarheid is slechts 1 onderdeel van aantrekkingskracht. Andere minstens zo belangrijke zijn bijvoorbeeld mannelijkheid, flirten, haar niet nodig hebben. Wanneer je die niet toepast heb je inderdaad een enkeltje naar friendzoneland.

Daarnaast is het belangrijk in kwetsbaarheid dat je niet al je problemen bij haar uitstort e.d. Dat is niet mannelijk of aantrekkelijk. Zie het als dingen delen uit het verleden, waar je nu ver boven staat en zelf om kan lachen :)
M.
Het lezen van het kwetsbaar opstellen is daaraan toe, maar in praktijk brengen is wat anders. Brok in mijn keel ondanks toch proberen mannelijk over te komen heb ik voor mijn gevoel me enorm kwetsbaar opgesteld met het onderstaande verhaal.
Ik vind al tijd je een jonge dame leuk die in drogisterij werkt. Wel leeftijdsverschil, maar goed wat ik al gelezen heb wat is leeftijdsverschil. Tijdje terug wel even leuke interactie geweest omdat ik belangstelling toonde aan dame bij een drogist en verbaasd spontaan dingen te horen kreeg die ze in feite mij niet hoefde te vertellen over prive dingen zoals afgestudeerd en dat ze nu opleiding doet voor maatschappelijk werk. Daarin concludeerde ik, ze voelt zich op haar gemak bij mij want ik heb haar geobserveerd en dit doet ze niet zomaar bij willige keurige klant waar ze werkt. Daarna tijdje stil geweest ook omdat ik zelf op vakantie was. Daarna gedag, hallo soms helemaal niet ze druk was.
Tot vandaag ik haar even alleen zag bezig te zijn spullen uitpakken in ruimen, dus ik dacht dit is me moment, brok in me keel. Eerst openingszin is het druk, druk geweest en waren in het winkelcentrum soort van figuren voor kinderen waarmee de kinderen op de foto konden, dus ook deze tactiek maar als gesprek te beginnen, ze had er niet echt weet van wat er daar afspeelde. En later heb ik gevraagd, kan ik je na je werk even spreken? Ik kreeg snel al duidelijk antwoord: Nee, ik moet rechtstreeks naar huis. En brak iets in mij. Omdat ik echt dacht dit is het moment en de dag om......... Maar goed, of ik dit nou als afwijzing moet interpreteren of dat er toch nog een opening is. Dat het niet persoonlijk naar mij gericht is en dat ze gewoon op tijd thuis moet zijn voor...... van alles kan invullen.
Dus mijn advies vraag, is er nog opening hiermee en dus niet definitieve nee, afwijzing?
Ik vind het ook moeilijk omdat de situatie ook iets verder gaat dan dit. Omdat mijn zwager & zus een winkel hebben in het zelfde winkelcentrum en in winkelierscommissie zitten en de eigenaresse van die winkel van de dame waarover ik het heb ook daarin zit. En als ze daar dus weet van krijgen, dat zij er geen problemen mee gaat krijgen, want ik voel wel klein beetje afstandelijkheid van deze dame met vergelijking helemaal in begin, dat ze misschien aangesproken wordt niet lang mag praten. Los van het feit dat die mede personeel, collega's van haar weten wie ik ben, dat ik de zwager, broer ben van.... Ik heb al eerder meegemaakt dat me zwager met me liefdes leven bemoeide omdat ook iets geschiedde iemand leuk vond in het winkelcentrum en uiteindelijk een vader van die dame mijn zwager benaderde dat het moest stoppen en me zwager naar mij toekwam, terwijl ik het liefste zo had van, mijn zwager en zus erbuiten te houden. maar ja die vader deed roet in het eten gooien. Ook vond ik dat onvolwassenheid van die vader, die had namelijk persoonlijk naar mij toe moeten komen en het ergste is nog die vader blijkt mij ook nog te kennen.
Maar goed terug te komen op die dame van drogisterij, dat ik haar nu dus aangesproken heb met brok in mijn keel of het nu een afwijzing is of nog opening. En mij bezighoud dat ik het dus in de winkel deed en die overige personeelsleden er ook weet vermoeden hebben omdat ze haar ook wel in de gaten houd. En dat die personeel het dan misschien weer doorvertellen aan mijn zus&zwager je weet hoe snel dat vaak gaat dingen te ronde gaan. Dus hoe ga ik hiermee om. In feite vind ik het belachelijk dat ik dan niks meer zou mogen ondernemen in een winkel iemand die ik leuk vind om aan te spreken omdat ze dan aan het werk is. Ik heb ook al paar keer poging gewaagd haar dan maar op te wachten na haar werk en kijken waar ze heen fietst naar huis welke route. En daarna geprobeerd dus op te wachten, maar ze is vaak vliegensvlug weg, gaat allemaal zo snel. En maak ik nu nog wel kans omdat ze dus vandaag Nee heeft gezegd om niet met me kunnen praten buiten haar werktijd om, omdat ze rechtstreeks naar huis moet, wat ze zei. Dat ik het op een andere dag, tijdstip nog keer kan wagen, doen? Dat ik het niet specifiek moet interpreteren van definitieve afwijzing. En zij misschien wel nu heeft van, indruk van mij heeft dat ik het geprobeerd heb en interesse in haar heb getoond. Alleen misschien dat het nu niet uitkomt, niet juiste moment, tijdstip, juiste plaats. Zou graag reactie zien hoe hiermee om te gaan.
Reacties
M.
Nog even toevoeging met betrekking bovenstaande. Achteraf bedacht ik bij mijzelf: had ik door moeten vragen met: zou het een andere keer kunnen om je even te spreken na je werk. Maar ja, omdat dit voor mij al een progressie was, en ik in dit moment een Nee kreeg, sloeg ik dicht (misschien eigen interpretatie van afwijzing, ze wijst me af of het invullen van dat ze in de gaten wordt gehouden door haar oudere collega's en betrekking met mijn zwager die weer de eigenaresse kent en de eigenaresse mij ook kent. Dus ga je al snel in allerlei complot theorieėn bedenken. Terwijl ze eigenlijk altijd nog me me antwoord heeft gegeven wat ze niet hoefde te doen. Maar door dat ik door had gevraagd, of het een andere keer zou kunnen, had ik waarschijnlijk voor mijzelf meer zekerheid gekregen, stel dat ze dan ook Nee had gezegd, dat dan wel de conclusie zou zijn geweest om te stoppen. Nu is het een twijfel, afwijzing of niet nog poging moet wagen.

Plaats een Reactie