Eigenwaarde vergroten: 7 Praktische tips om NU te doen

13 Jan 2023, door datingcoach Daan de Ram in Zelfvertrouwen
Vrouwen, let op!
Dit artikel is voor mannen. Ben je een vrouw? Bekijk dan eens dit artikel:
Eigenwaarde vergroten: Van onzeker naar zelfverzekerd in 7 tips

Heb jij een laag zelfbeeld en vraag jij jezelf af: hoe kan ik mijn eigenwaarde vergroten?

In dit artikel geeft datingcoach Daan de Ram zijn zeven beste tips voor het onder handen nemen van je zelfrespect en eigenwaarde.

Inhoud van dit artikel: Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Na het lezen weet jij precies wat je moet doen om je eigenwaarde te vergroten. 

Wat is eigenwaarde en zelfrespect?

Eigenwaarde is hoe waardig jij jezelf vindt ten opzichte van anderen. Deze hangt af van de criteria die jij gebruikt om jezelf te vergelijken met anderen. Zelfrespect is hoe je over jezelf oordeelt.

1. Begrijp hoe je eigenwaarde verkeerd inzet

Heb jij het gevoel dat je minder waard bent dan andere mensen?

Dat is een enorm rotgevoel om mee rond te lopen. En dit zorgt voor afstand tussen jou en anderen.

Waarschijnlijk vraag jij je af: “Waarom heb ik zo’n laag zelfbeeld?

Gelukkig kun je concrete stappen nemen om je zelfrespect te vergroten.

Welke stappen dat zijn, hangt af van je vertrekpunt.

Kijk eens kritisch naar de criteria die jij gebruikt om te bepalen dat jij kennelijk minder waard bent dan een ander.

Voel jij je minder omdat je in je eigen ogen niet zo knap, rijk, sterk of sociaal bent dan anderen?

Of zijn er dingen gebeurd in je leven waardoor je de conclusie hebt getrokken dat je minderwaardig bent?

Zoals je ziet, zijn er specifieke criteria die je gebruikt om je eigenwaarde te bepalen. Kies andere criteria die beter bij je passen en je eigenwaarde krijgt gelijk een boost.

Kijk zorgvuldig naar de beoordeling die je gebruikt voor je eigenwaarde en of dit overeenkomt met wat je echt belangrijk vindt in het leven.

Schrijf op welke criteria je gebruikt om je eigenwaarde te bepalen. Voor bonuspunten schrijf je gelijk op waar deze vandaan komen. Zijn er boodschappen in het verleden die jou hebben geleerd dat deze criteria belangrijk zijn?

In de tips die volgen, geef ik je concrete stappen om je eigenwaarde snel te vergroten en waardes die niet meer bij je passen, los te laten.

Wil je daarnaast leren hoe je meer van jezelf kunt houden? Lees dan dit artikel:

2. Heel van nare ervaringen in het verleden (als je die hebt)

Als mijn klanten met een moeilijk verleden deze stap opvolgen, neemt hun zelfvertrouwen drastisch toe:

Heb je dingen meegemaakt waardoor je aan jezelf bent gaan twijfelen?

Dan ben je niet alleen. Iedereen heeft dit soort ervaringen gehad.

De meeste mensen leren om zich niet hierdoor te laten definiëren. Sommige ervaringen zijn zo intens of duren zo lang, dat je eigenwaarde voorgoed een deuk heeft opgelopen.

Stel dat je als kind een paar keer bent uitgescholden tijdens het voetballen. Geen probleem, toch?

Maar het is andere koek als je drie jaar lang elke dag bent gepest op school en niemand tegen je zei dat je OK was. Zelfs als je in het heden de juiste mensen om je heen hebt, hebben die ervaringen je waarschijnlijk gevormd.

Is je lage eigenwaarde het gevolg van nare ervaringen? Ga naar een psycholoog en vraag hulp om deze ervaringen te verwerken.

Goede therapie voor je eigenwaarde vergroten duurt niet lang, afhankelijk van wat je hebt meegemaakt. Maar zelfs een groot aantal nare ervaringen kan worden verwerkt in een paar maanden tijd. Daarna is het veel makkelijker om realistisch naar jezelf te kijken.

Daarna kun jij je eigenwaarde te baseren op wat je in het heden belangrijk vindt. Niet wat mensen om jou heen tien jaar geleden tegen je hebben gezegd.

Wil je meer tips voor het overwinnen van onzekerheid? Lees dan dit artikel:

3. Laat anderen niet bepalen wat belangrijk voor jou is

Als je online rondkijkt, zie je continu mensen die mooier, rijker, sterker en leuker zijn dan jijzelf.

Sociale media confronteren je continu met mensen die het beter voor elkaar (lijken) te hebben dan jij.

Als je regelmatig naar beelden op sociale media kijkt en je met deze mensen vergelijkt, is het niet raar dat je eigenwaarde naar beneden gaat.

Er is echter één klein dingetje wat de meeste mannen compleet over het hoofd zien:

Je kunt jezelf altijd vergelijken met iemand die veel beter is dan jij, maar dan praat jij jezelf de put in. Vergelijk jezelf nooit met mensen die heel anders zijn dan jij.

Stel dat je kijkt naar een bodybuilder die enorm gespierd is. Dit komt voor een groot gedeelte door zijn genetische aanleg. Daarnaast staat hij uren per dag in de sportschool en gebruikt hij allemaal enge drugs.

Als jij niet dezelfde genetische aanleg hebt en geen zin hebt om steroïden te gebruiken, is het niet slim om je met deze bodybuilder te vergelijken.

Stel dat je naar mijn YouTube-video’s kijkt en me ziet zoenen met honderden vrouwen. Als jij jezelf met mij vergelijkt, denk je misschien: “Ik ben niets waard vergeleken met Daan.

Maar bedenk heel goed of je wel met honderden vrouwen wilt zoenen. Is het niet veel leuker om een fijne vriendin te hebben om je leven mee te delen? (Ik heb het antwoord. Ik heb ook gewoon een relatie.)

Daarnaast is dating coaching mijn werk. Ik heb alle tijd genomen om alles te leren over het versieren van vrouwen. Als jij geen datingcoach bent, is het niet fair om je met mij te vergelijken.

Kies waarden die bij je passen en die binnen je bereik liggen. Vergelijk jezelf niet met mensen met grote voordelen ten opzichte van jezelf. Kijk voornamelijk naar je eigen vooruitgang.

Als jij jezelf met iemand vergelijkt, kies dan iemand met dezelfde mogelijkheden als jij. En doe dat op de volgende manier:

4. Maak een lijstje van doelen die je trots maken op jezelf

Worstel je nog steeds met je eigenwaarde nadat je Instagram van je telefoon hebt gegooid? Doe dit:

Het beste geneesmiddel voor lage eigenwaarde is het nastreven van doelen die goed bij jou passen.

Stel dat jij goed kunt voetballen. Je hebt een leuk team en hebt er plezier in.

Met jezelf de afspraak maken om iedere week twee keer te trainen (en je daaraan te houden), is een goede manier om je zelfrespect te vergroten.

Als jij jezelf vergelijkt met de andere mannen waarmee je voetbalt, zie je al snel dat de meeste niet consequent twee keer per week op de grasmat staan.

Natuurlijk is het niet verstandig om je te vergelijken met spelers van het Nederlands elftal. Zij trainen elke dag. En als jij een gewone baan hebt, is elke dag vijf uur trainen natuurlijk niet haalbaar.

Kies een aantal doelen waarvan je denkt: “Als ik deze naleef, voel ik me beter over mezelf.” Ga vooral voor haalbare doelen en doe er niet teveel tegelijk. Als je dit consequent doet, gaat je eigenwaarde omhoog.

Dit soort doelen zijn een goede manier om jezelf te ontwikkelen. Wil je meer tips om je zelfontwikkeling te optimaliseren? Lees dan dit artikel:

5. Omring je met mensen die je eigenwaarde verhogen

Vinden je vrienden het leuk dat jij je best doet om een beter mens te worden? Of bekritiseren ze jou juist?

Stel dat je vrienden jou bekritiseren omdat jij juist je best doet om een beter mens te worden. Dan is dat funest voor je motivatie.

Maar als je vrienden je stimuleren om je leven in eigen hand te nemen, dan wordt het een stuk makkelijker om vol te houden.

Gedisciplineerd aan je trauma’s en doelen werken is al moeilijk genoeg. Als mensen in je omgeving niet willen dat je verandert, is dit nog veel moeilijker.

Je hebt niet per se cheerleaders nodig die applaudisseren bij alles wat je doet. En het is ook niet erg als je niet diep kunt praten met je vrienden over wat je doet om je eigenwaarde te vergroten.

Maar wat meestal echt niet goed is, is als je vrienden je actief onderuit halen of er helemaal geen snars van begrijpen.

Gelukkig komen er altijd nieuwe mensen op je pad die het belangrijk vinden om aan zichzelf te werken. Of die het op zijn minst kunnen waarderen dat jij dit doet.

Wil je leren hoe je kunt herkennen of iemand positief in het leven staat? Lees dan dit artikel:

6. Geef jezelf ruimte om te ontspannen

De meeste mannen die hard aan de slag gaan met het verbeteren van hun eigenwaarde maken deze fout:

Het is belangrijk om je goed te voelen over jezelf. Maar dit is niet het enige wat telt.

Een goede band met je familie en vrienden is net zo belangrijk. Net als jezelf de ruimte geven om bij te komen van een dag hard werken.

Als je druk bezig bent met zelfverbetering is het belangrijk om af en toe een pauze in te bouwen. Juist zodat je eigenwaarde niet afhangt van hoeveel je die dag hebt gedaan.

Wanneer je continu bezig bent met presteren, kan de energie die je in iets steekt je voornaamste bron van eigenwaarde worden.

Dat is niet per se verkeerd. Het is goed om jezelf te beoordelen op hoeveel moeite je in iets steekt.

Maar als je te veeleisend bent en hoge doelen stelt die je nauwelijks kunt halen, dan maak je het jezelf steeds lastiger. Je doet dan alleen dingen omdat je denkt dat ze je beter maken, niet omdat je er intrinsiek van geniet.

Doe elke dag gewoon iets omdat je het leuk vindt, zonder dat er een doel aan kleeft. Kijk je favoriete serie, maak een wandeling of kook iets lekkers voor jezelf.

Zorg ervoor dat het echt een rustmoment is, zodat je er daarna weer tegenaan kunt.

7. Ontdek het geheim van een man die aantrekkelijk is voor vrouwen

Stel dat je binnenloopt op een feestje. En alle vrouwen kijken naar jou. Met hoop in hun ogen.

De hoop dat jij op haar afstapt en een gesprek met haar begint.

Als er iets is wat je eigenwaarde verhoogt, dan is het positieve signalen van vrouwen.

De meeste mannen kunnen alleen maar dromen van zo’n reactie.

Dit soort gewildheid is alleen maar weggelegd voor een selectief groepje mannen.

Ik heb ontdekt wat deze mannen anders doen, waardoor ze onweerstaanbaar zijn voor vrouwen.

Wil jij weten hoe jij deze seksueel aantrekkelijke man wordt? Klik op de knop hieronder. Dan stuur ik je mijn Transformatiepakket toe met daarin het geheim van de seksueel aantrekkelijke man.

Na het lezen weet je precies wat jij moet doen om je aantrekkingskracht drastisch te verhogen.

Je bro,
Daan de Ram

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl5 Belangrijke tips om met je Minderwaardigheidscomplex af te rekenen
PijlPositief Denken: 15 Tips om Geluk Aan Te Trekken
PijlZelfontwikkeling: In 19 Gewoontes naar de 2.0 Versie van Jezelf
PijlOnzekerheid Overwinnen: Schop je angst zijn kont in 17 Tips

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie