5 Hacks voor een positief zelfbeeld

19 Apr 2016, door datingcoach Daan de Ram in Zelfvertrouwen

Het is een vraag die veel mensen op een moment in het leven zichzelf stellen over hun zelfbeeld: ‘Wie ben ik nou eigenlijk?’ Als je zelf antwoord gaat zoeken op deze vraag kom je al gauw in een draaikolk van nog meer vragen waar je geen antwoord op kan vinden.

Wie wil ik eigenlijk zijn? Ben ik wat ik doe? Of ben ik nou juist wat ik niet doe? Is mijn uiterlijk onderdeel van wat ik zou moeten zijn?

Als je geen duidelijke richtlijnen kent om jezelf of je eigenwaarde te vinden levert het vooral verwarring op. De vragen dansen als het ware rond in je hoofd.

Als je lang genoeg in de vragen blijft hangen is het geen wonder dat je wat depressief wordt. Iets waar niemand wat mee opschiet!

Depressiviteit is ja.. klote. Je gaat niet alleen somberder denken. Je inspanningboog wordt ook korter, je geeft sneller op, begint later met opdrachten en je komt in een neerwaardse spiraal.

Je gezicht lacht wel, maar je lacht niet en je wordt vooral passief..

Herkenbaar?

Hier verschillen mensen duidelijk met de rest van het dierenrijk. Een hond is namelijk totaal niet bezig met de vraag of hij wel op de juiste manier een hond aan het zijn is. Een hond doet simpelweg zijn hondendingen.

Het is niet makkelijk jezelf vinden. Je zal diep in je onderbewuste moeten graven om jouw essentie, de meest solide ‘jij’ omhoog te krijgen.

Gelukkig zijn er al veel mensen die zich dezelfde vraag hebben gesteld en op bevredigende antwoorden zijn gekomen. Daar kun jij je voordeel mee doen ;)

In deze post ga je leren:

Waarde vs Prijskaartjes

Stel je voor: er zijn twee truien. De ene is een heuze Chanel (of whatever) en de ander is van de Primarkt.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

De prijzen tussen de twee producten zullen duidelijk anders zijn. Chanel heeft al gauw drie cijfers terwijl de Primarkt braaf rond de 20/30 euro blijft.

Welk van deze twee truien heeft meer waarde?

Is dit een strikvraag Bas? Chanel natuurlijk!

Duidelijk dus. Maar hier moet je even wat vertellen over waarde en prijs.

Een prijs wordt namelijk gegeven aan een product en waarde wordt gehecht aan een object.

Laten we als voorbeeld de vergelijking tussen de twee truien in een andere context plaatsen:

De trui van Chanel wordt gegeven aan rijkeluiskind die al een hele Chanel-collectie in haar inloopkast heeft. Ze trekt hem voor een dag aan, maar zodra ’t ‘Dolce & Gabanna pyjama-tijd’ is verdwijnt de trui voor de komende 6 maanden.

De trui van de Primarkt wordt gegeven aan een vrouw in de bijstand zit en geen geld voor kleding heeft. Ze is er dolblij mee want nu kan ze eindelijk haar oude trui vervangen.

Laat me je nu de vraag wat anders stellen: ‘Aan welk van deze twee truien wordt de meeste waarde gehecht’?

Jep.

Veel mensen denken ze dat hun eigenwaarde kunnen ophogen door dure kleding of make-up te kopen. Maak deze essentiele denkfout svp nooit meer... VERWAR ‘waardevol’ NOOIT met ‘kostbaar’.

Binnen de self-help wereld wordt je waarde proberen te verhogen door iets externs ook wel externe validatie genoemd. Externe validatie werkt impel gezegd als volgt:

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

A wil meer waarde hebben-> Persoon A gaat waarde zoeken -> Persoon A vindt een object dat ‘kostbaar’ en dus schijnbaar ‘waardevol’ is -> Persoon A krijgt het object in zijn bezit -> Persoon A is ervan overtuigd dat hij nu meer waarde “heeft”.

Begin je hem te snappen? A heeft eigenlijk haarzelf geprobeerd waarde te geven, in plaats meer waarde aan zichzelf te hechten.

De harde waarheid is  dat A nog geen stap verder gekomen de zoektocht naar haarzelf. Ze heeft simpelweg meer dingen verzameld.

En zo doen  we dat, zowel mannen als vrouwen. Denk maar aan make-up, kleding, auto’s, een rijke vriend, de hete Instagram-chick, views op youtube.. Noem. Maar. Op.

Om een eind aan dit stukje de breien: Je bent niet wat je bezit, je bent niet de make-up die je draagt, je bent niet de foto’s die op internet plaatst, je bent zelfs niet jouw fysieke lichaam.

Om jouw eigenwaarde te vinden moet je jezelf eigenlijk naakt in een lege kamer voorstellen, want alleen als er niets meer over is om waarde aan te hechten kan beginnen dat bij jezelf te doen.

Klinkt allemaal nog erg verwarrend en moeilijk, weet ik. Maar volg jij de stappen in dit artikel, dan doe ik mijn best om je jezelf te laten vinden.

Zo, laten we naar het sappige gedeelte gaan J

TIP: Guide: Vrouwen ontmoeten en aanspreken: Openingszinnen en gesprekstechnieken

Jezelf beter leren kennen

Laten we een zelfonderzoek doen! Zie de vragen als stukjes van een grote puzzel: jezelf. Elke informatie die naar boven komt tijdens deze oefening is een stukje van jouw persoonlijke puzzel.

Bij deze oefening zijn er geen goede of slechte antwoorden, gewoon antwoorden. Het doel is dan ook jezelf beter te leren kennen.

Dus neem even de tijd, pak een pen, papier, een theetje en let’s go J

 1. Wat is het dat je doet en wat je liever niet zou willen doen? Wat geloof je over jezelf en de wereld, dat je dat toch doet?
 2. Welke dingen doe je soms die je eigenelijk niet wil doen, maar die je toch doet, en waarbij je je ongemakkelijk door voelt?
  Wat geloof je over jezelf en jouw omgeving waardoor je je dit toch doet?
 3. Over welke zeg je dat je ze niet kunt doen, al zou je ze nog zo graag willen doen? Dingen waarvoor het lijkt dat je jezelf geen toestemming geeft?
  Wat geloof je over jezelf waardoor je dit tegen jezelf zegt?
 4. Wat is het dat je verschrikkelijk zo vinden mocht het echt waar zijn over jezelf?
  Wat is het ergste dat je zou kunnen ontdekken over jezelf?
 5. Wat is uniek aan jou, wat is jouw geschenkt aan je omgeving, iets wat je omgeving niet of minder zou hebben als jij er niet was? Hoe voelt het jij dit aan jouw omgeving kan bieden?
 6. Wat zou je wensen dat echt waar was over jezelf? 

Wat geloof je over jezelf waardoor je dat nu nog niet kunt zijn?

TIP: Guide: Alles over dates, de datingfase en gesprekken

Met deze vragen heb je stukjes van jouw persoonlijke puzzel naar de oppervlakte van je gedachten gebracht. De puzzel is ook een hele mooie metafoor voor je onderbewuste.

Door dit soort vragen te beantwoorden over jezelf kom je erachter wat jij onbewust over jezelf denkt. Als je steeds meer over je onderbewust te weten komt, krijg je een alsmaar beter beeld van hoe je eigenlijk over jezelf denkt.

Het doel wat je wilt hebben is om steeds meer van die onbewuste gedachten en overtuigen (aka puzzelstukjes) die je over jezelf hebt boven water te krijgen. Tijd voor de volgende stap: Aan de slag met puzzelstukjes!

Je zelfbeeld upgraden

De puzzelstukjes die we hebben verzameld is eigenlijk een beschrijven van hoe jouw relatie met jezelf is. Het is heel belangrijk om de overtuigingen en gedachten die je over jezelf hebt op het goede spoor te krijgen.

Waarom?

Als er puzzelstukjes tussen zitten die negatief zijn, zijn dit als het ware kronkels in jouw zelfbeeld.

Als je namelijk een bepaalde overtuiging of gevoel over jezelf hebt gevormd, worden dat automatische filters die bepalen wat je wel of niet denkt of doet.

Je kan bijvoorbeeld een talent hebben voor dansen. Maar als jij tegen jezelf zegt dat je toch niet zo goed kan dansen, ga je ook niet zo goed dansen.

Je misvormt als het ware een puzzelstukje waardoor hij niet meer in de puzzel past. Zou ongemakkelijk als je dat overkomt toch? :p

Gelukkig zijn er manieren om deze  gedachtenfilters te verversen en je innertalk op het positieve pad te krijgen.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

1. Makkelijk gezegd maar o zo belangrijk: accepteer jezelf.

Iedereen is mens. Daarin zijn we allemaal gelijk. Elke vrouw heeft zo haar onzekerheden en tegenslagen gehad in het leven.

Daarin ben je zeker niet alleen. Accepteer dat je als onwetende baby in deze wereld bent gezet en dat er nou éénmaal dingen gebeuren die jij als traumatisch ervaart. Dat de wereld niet perfect is, en dat er zaken zijn waar jij niet blij mee bent.

Je had het zelf ook niet voor het kiezen dat je jezelf bent, maar wees je er wel bewust van dat je voor jezelf de belangrijkste persoon in wereld bent.

Jij bent het meest waardevolle wat er voor jou in de wereld bestaat. Geen prijskaartje op te plakken, niets mee te vergelijken, jij bent de hoofdrolspeler in jouw verhaal.

Je kan dit zien als iets egoïstisch, maar dat is niet zo. Het is wel egocentrisch, maar daar is niks mis mee. Je kan de wereld niet door de ogen van iemand anders beleven.

Niemand anders kan jouw verhaal schrijven. Dat zou niet authentiek zijn.

2. Verklaar de liefde aan jezelf

Let’s face it, voor jou ben jij de belangrijkste persoon op aarde. Laat los van alles wat je denkt dat andere mensen over je denken.

Pak pen en papier erbij en zet op de eerste regel ‘ik hou van...’.  Begin met schrijven over wat je leuk/grappig/sexy/cool/interessant/noem-maar-op aan jezelf vindt, zolang het maar positief is.

Kleine dingen, grote dingen, grappige dingen, knullige dingen, schrijf ze allemaal op. Zie deze oefening als het schrijven van een liefdesbrief aan jezelf.

De truc is om niet te stoppen met schrijven voor 10 minuten.  

3. Bepaal jouw waardepunten

Zijn er punten uit je lijstje waar je een bepaald gevoel bij kreeg? Of sommige waarvan je zeker weet dat ze zo zijn?

Highlight deze punten en schrijf ze nog een keer op, maar nu net wat anders.

Begin dit keer elk punt met de woorden ‘Ik ben’, ‘ik heb’ of ‘ik kan’.

Klaar?

Dit zijn jouw persoonlijke waardepunten en deze staan vast. Niemand kan je iets anders wijsmaken!

Dit is waar jij voor hebt gekozen om over jezelf te geloven. Houdt wel als vuistregel wel vast dat als 10 mensen tegen je zeggen dat je iets aan je gedrag kan veranderen, het waarschijnlijk zo is.

Neem dit niet op als pesterij of plagerij, maar als feedback zodat jij jezelf kan verbeteren. Jij hebt zelf de kracht om hier positief mee om te gaan!

4. Doe aan positieve zelfpraat meditatie

Het grappige aan de hersenen van de mens is dat hoe vaker we dingen gaan herhalen, hoe meer we geloven dat ze ook écht zo zijn.

Een goede meditatie om dit te doen is door een simpele meditatie-hack:

Ga comfortabel zitten en sluit je ogen. Adem rustig vier tellen in en vervolgens zes tellen uit. Doe dit eerst voor een minuutje of twee tot je merkt dat je hoofd rustig begint te worden.

Als je hoofd eenmaal rustig is geworden kan je aan de volgende stap beginnen: Wanneer je inademt zeg je in jezelf ‘Ik ben’, ‘ik heb’ of ‘ik kan’. Bij het uitademen zeg dingen van jouw lijstje.

De truc is om je helemaal in het gevoel in te leven en het bijbehorende gevoel in je lichaam toe te laten.

Wat dit doet is dat het na herhaalde oefening het negatieve denken uit je gedachtenpatroon haalt. Het is een upgrade voor jouw filters.

5. Interpreteer altijd alles positief

Over alles wat je doet over wat je overkomt heb jij de keuzevrijheid om het positief te interpreteren. Wat je dan doet is een positiviteitsloop in je gedachten creëeren.

Het kost in het begin wat moeite, maar je zal merken dat het over tijd steeds makkelijker zal worden.

Als je bijvoorbeeld een foutje maakt, kan je het positief intepreten door tegen jezelf te zeggen: ‘Dit is positief voor mij, want hier kan ik van leren.’

Na een tijdje zul je niet alleen merken dat je er lol in krijgt, maar dat je ook positiever naar jezelf gaat kijken.

Pas vandaag nog deze 5 zelfbeeld hacks toe en zie hoe mensen positiever naar je gaan kijken omdat jij positiever naar jezelf kijkt!

Deel je ervaringen in de comments, ik ben benieuwd.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl9 Tips Voor Als Een Vrouw Ruimte Nodig Heeft
PijlAfwijzing: 7 Flirttips om afwijzingen in je voordeel te gebruiken
PijlFlirten in de kroeg: 10 Tips voor versieren bij het uitgaan
Pijl39 Beste Date Ideeƫn in Groningen (+Tips voor je eerste date)

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie