Vragen? patrick@attractiongym.nl of bel: 06 - 539 69 751
Home / Blog / Zelfvertrouwen / verschil tussen zelfvertrouwen en narcisme

Het Verschil Tussen Zelfvertrouwen En Narcisme

07 Aug 2012, door Arnoud in Zelfvertrouwen

narcistische vrouw

Hij kreeg meer aandacht van vrouwen dan ik

Eén van mijn beste vrienden met wie ik vaak op stap ben geweest had vrijwel altijd meer aandacht van vrouwen dan ik.

Voordat je dit artikel leest raad ik je trouwens aan om mijn gratis rapport te lezen. Daarin leer je hoe jij die seksueel aantrekkelijke man wordt

Menigmaal heb ik meegemaakt dat vrouwen met wie hij wat had gehad, of laten we zeggen sex had gehad, kwamen klagen bij mij. Ze probeerden hem te begrijpen terwijl ik hen probeerde te begrijpen.

Wat was het toch dat hem zo aantrekkelijk maakte voor hen? Ik kende beter uitziende mannen dan hij (ik, om er eentje te noemen – geintje) die minder sjans hadden dan hij. Hij maakte iets los bij een hoop vrouwen.

Ik heb er lang over nagedacht en wat mij nog wel het meest opviel was hoe hij over zichzelf dacht.

Bonustip: Mijn beste tip voor succes met vrouwen

Herken je dit?

Je ziet een mooie vrouw, maar je bevriest als je haar aan wilt spreken. Of je hebt wel gesprekjes, maar het leidt helemaal nergens toe.

Of je zit op Tinder en je gesprekken lopen simpelweg dramatisch. Als je überhaupt al matches krijgt.

Misschien wel het ergste: je vindt iemand leuk maar je zit metersdiep in de friendzone...

Oef, ik voel je bro. Ik was vroeger precies zo.

Totdat ik het geheim van aantrekkingskracht ontdekte en me ontwikkelde tot een versiergoeroe.

Omdat ik je wil helpen eindelijk succes met vrouwen te krijgen heb ik mijn beste tips gebundeld in mijn Transformatie-pakket.

Je krijgt:

 • 5 Stappen en 7 openingszinnen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
 • 17 Kant-en-klare gesprekstechnieken waarmee je gesprekken nooit meer saai zijn
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf in elk gesprek gebruik
 • 3 Stappen om eindelijk uit de friendzone te komen
 • De #1 openingszin voor Tinder die altijd werkt

Wil je ook een rockster worden met vrouwen?

Hier download je het Transformatie-pakket gratis

Charisma, zelfvertrouwen en narcisme

Hij vond zichzelf de shit. Op mij kwam het soms narcistisch over. Een constante behoefte aan bevestiging. Maar ook een enorme sterke realiteit en een energie die zorgde dat je erin meeging.

Ik vroeg me daarom ook vaak af, wat is er zo aantrekkelijk aan narcisme? En wat is het verschil tussen charisma, of zelfvertrouwen, en narcisme?

Noot: Charisma en zelfvertrouwen gebruik ik in deze blogpost even door elkaar als eigenschappen die leiden tot aantrekkingskracht tussen een man en vrouw.

TIP: 9 Tips: Hoe een Vrouw Bevredigen in Bed (Alles wat je moet weten)

Nu zijn er gezonde en minder gezonde vormen van charisma ben ik achter gekomen. Narcisme is een ongezonde vorm.

Op een geven moment ben ik tot het punt gekomen dat ik bepaalde zaken niet meer hoef, niet meer aantrekkelijk zijn, voor mij. Hoewel ze op het eerste gezicht lijken te werken heb ik er niets mee en zal ik dat soort personen mijden.

Als iemand charismatisch is maar een lul, dan denk ik waarom maakt die persoon het zichzelf zo moeilijk. Hij zal het wel moeilijk hebben dat ie zo doet. Jammer dat ie zichzelf zo onaantrekkelijk maakt. Ik ga er in ieder geval niet te veel energie aan besteden.

Dat heeft dus te maken met bepaalde normen en waarden die voor mij belangrijk zijn. Dat komt omdat ik inmiddels weet dat er een overvloed is aan leuke mensen.

Je kunt je leven vormgeven dat je meer dan genoeg leuke mensen kent, maar dit is voor een volgende blogpost (die zal gaan over social circle game, bij gebrek aan een betere term).

Gezond zelfvertrouwen

Laat ik even terugkomen op de central vraag. Wat is het verschil tussen narcisme en laten we zeggen een gezond zelfvertrouwen? Dit kan verklaard worden door het begrip emotional neediness, of in het Nederlands: emotionele behoeftigheid.

Hoeveel zelfvertrouwen iemand heeft is namelijk omgekeerd evenredig aan hoe emotioneel behoefig iemand is!

Met andere woorden, des te minder emotioneel behoeftig je bent des te meer zelfvertrouwen je hebt, en des te aantrekkelijker je bent. De volgende definitie van zelfvertrouwen zal het hopelijk duidelijk maken.

TIP: 7 Beste Online Dating Profieltekst Tips waarmee je indruk maakt

Investeren in andermans perceptie van jou

Neediness is wanneer je meer geïnteresseerd bent, meer investeert, in de PERCEPTIE VAN ANDEREN van jou – dan in je eigen PERCEPTIE VAN JEZELF.

Dus wanneer je meer energie steekt in wat anderen van je vinden, dan je energie steekt in wat jij van jezelf vindt ben je BEHOEFTIG. Het verschil in behoefte tussen externe validatie en interne validatie bepaalt de MATE VAN NEEDINESS.

En dit verschil voelen vrouwen haarfijn aan. Vrouwen voelen zich alleen aangetrokken tot mannen mannen die emotioneel minder investeren in de vrouw dan ze investeren in zichzelf.  

Met investeren bedoel ik dan dat ze hun eigen gevoelens / mening / motivaties opofferen of bijstellen voor die van een ander. Wat ik dus zeg is dat je als man in een relatie je MINDER bereid moet zijn om je gedachten / gevoelens / motivaties bij te stellen of op te geven DAN ZIJ bereid is te doen.

Emotionele neediness

Dit klinkt misschien egoïstisch of zelfs narcistisch, maar dat is het niet. Het betekent alleen dat je emotioneel minder behoeftig dient te zijn dan zij! Of anders gezegd, in staat moet zijn in je eigen emotionele behoeften te voorzien.

Misschien is dit wel nobeler dan de taak van een vrouw. Hoe dan ook, het is niet een morele uitspraak. Het is gebaseerd op wat wel en wat niet werkt.

Het moment dat een man zich emotioneel laat domineren door een vrouw is het klaar. Hij is niet langer betrouwbaar in haar ogen. Hij is zijn power, zijn vermogen om haar zich veilig te laten voelen kwijt geraakt. Samen met zijn aantrekkelijkheid.

Investeer in jezelf.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Flirtcoach Daan de Ram: 7 Must-Have flirttips om indruk te maken
Mijn Vrouw / Vriendin Heeft Nooit Zin: 9 Slimme Tips die Haar Opwinden
9 Belangrijke tips voor een geslaagde Lange Afstandsrelatie
Top 10 Afknappers Bij Vrouwen - Waar Vrouwen HARD op Afknappen

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Stop met moeizame gesprekken en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
 • Stuur me het Transformatie Pakket!

Gerelateerde artikelen

Check deze funny en leerzame video's

Reacties

steven
Bedankt voor deze bijdrage. Vaak als je tegen mensen met narcisme zegt: je lijkt god op aarde wel, krijg je als antwoord: dat ben ik toch ook? Dat moment was voor mij de druppel in de vorige relatie. Daarna ben ik zelf schrijver geworden over narcisme. Vroegtijdig professionele hulp erbij betrekken om de narcisme stoornis te duiden is dan ook mijn advies.
Reageer op deze reactie
Arnoud
Hoi Steven, je bent zelf schrijver geworden over narcisme? Interessant...
Reageer op deze reactie

Plaats een ReactieWorkshops & Trainingen

Datum Programma Locatie Beschikbaarheid
5 Jun. '20 Attraction Bootcamp Amsterdam VOL MEER INFO ›
16 Jun. '20 Summerbootcamp Barcelona VOL MEER INFO ›
3 Jul. '20 Attraction Bootcamp Amsterdam VOL MEER INFO ›
10 Aug. '20 Summerbootcamp Budapest VOL MEER INFO ›
28 Aug. '20 Attraction Bootcamp Amsterdam VOL MEER INFO ›
25 Sep. '20 Attraction Bootcamp Amsterdam VOL MEER INFO ›
23 Oct. '20 Attraction Bootcamp Amsterdam VOL MEER INFO ›
27 Nov. '20 Attraction Bootcamp Amsterdam
MEER INFO ›
18 Dec. '20 Attraction Bootcamp Amsterdam
MEER INFO ›

Meer events en trainingen
Bel mij terug verzoek

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)