Julien Blanc: Wat je wel en niet van hem aan wilt nemen

02 Feb 2023, door datingcoach Daan de Ram in Vrouwen versieren

Dating en zelfontwikkelingscoach Julien Blanc, vooral bekend bij het grote publiek van 'Take Down Julien Blanc'.

Wie is hij en wat vinden wij als AttractionGym van hem?

In dit artikel gaan we er dieper op in.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

'Pickup artist Julien Blanc meest gehate man ter wereld'

Even terug in de tijd.

Bijna tien jaar geleden had ik de behoefte mijn huis te ontvluchten. Mijn woonkamer diende namelijk als headquarters van de AttractionGym.

Dat niet alleen, mijn appartement van 66 m2, was ook een soort hotel voor datingcoaches, soms inclusief date / scharrel, en andere vrienden. Meestal gingen de vrienden inclusief dates na een paar nachten ook weer weg maar die maand was het anders.

Glenn, een Belgische oud-deelnemer van onze bootcamps was namelijk in Amsterdam en ik had hem aangeboden bij ons in de woonkamer te bivakkeren.

Ik had er niet heel erg bij stilgestaan dat dat voor 10 dagen zou zijn, terwijl er ook nog anderen zouden blijven slapen in verband met onze video projecten.

De reden van zijn verblijf was dat hij meereisde met de toen 'meest gehate man ter wereld' Julien Blanc als zijn assistent.

Zo hoorde ik dus van dicht bij de bron wat er allemaal speelde. 

Rel in vrouwen versieren land

Nu is leren vrouwen versieren al een mediageil onderwerp op zich, maar Julien bedacht zich dat er vast nog wel een schepje bovenop kon. Althans of het allemaal zo bedacht is betwijfel ik. 'Alle publiciteit is goede publiciteit' is iets voor te zeggen, zeker als je een rockster bent of als rockster wilt overkomen.

Wat hij heeft gedaan is echter wel van een heel andere orde dan een onschuldige marketingstunt.

Ik kende Julien vrij goed oomdat ik hem al een tijd volgde.

Zijn mind werkt als volgt: Hij is bloedfanatiek. Om de headlines te halen en om zichzelf continue te pushen beter te worden volgt hij de volgende strategie: hij pakt iets bestaands en kijkt hoe ver hij daarmee kan gaan. Pushing the extremes.

Zijn bread and butter, de kern van wat hij deed was push-pull. Warm, koud, I love you, I hate you. Een vrouw van emotionele piek naar piek brengen – ‘spiken’ uit het pick-up jargon.

Lessen die RSD's Julien Blanc leert

Julien was één van de bekendste figuren uit de versier-scene en dat heeft alles te maken met zijn onorthodoxe technieken en ook de 'resultaten' die hij boekt.

Niet alleen bij de vrouwen die hij versiert of date maar ook bij zijn publiek dat hij bespeelt. Hij spiked niet alleen de dames, hij spiked ook zijn publiek. Spiking the crowd noemt hij dat. Hij spiked zelfs zichzelf, en hier heb je meteen een groot deel van de verklaring voor zijn extreme gedrag.

De les van jezelf gamen is een hele sterke. Wanneer je beter wilt worden in het veroveren van zomaar een vrouw of de vrouw van je dromen, de geliefde waarmee je de rest van je leven wilt doorbrengen, dan is dit een hele diepe levensles.

Je wilt namelijk eerst de emoties opwekken bij jezelf die je de ander wilt geven. Dat is uiteindelijk ook de enige – congruente – manier om een vrouw te versieren. En om meer geluk in het leven te ervaren voor wat dat aangaat.

Dit heeft alles te maken met de 'wet van energie overdracht'. Dat wat jij voelt, voelt zij ook. Emoties zijn aanstekelijk. Voel jij je blij dan voelt zij dat ook, mits ze met je in contact wil zijn (jullie 'rapport' hebben in NLP termen). Voel jij je enthousiast, dan voelt zij zich enthousiast, et cetera.

Er zijn ook niet congruente manieren, waarbij je je verdrietig voordoet terwijl je je zo niet voelt. Of dat je je verliefd voordoet terwijl je dat niet bent.

Mirror Neurons

De twee denkscholen in het versieren

Dat is waar vrijwel de hele 'pick-up scene' zich mee bezig hield tien jaar geleden. De foute hypnose technieken en de manipulatieve list en bedrog tactieken, waar sommige bedrijven zich vandaag de dag nog steeds op voorstaan.

Wij vinden dat yuk, en zien dat het ook alleen maar op de korte termijn werkt. Terwijl je jezelf en de ander voor de gek houdt, dat nog even als toevoeging. Je zou wat dat betreft kunnen zeggen dat er twee scholen zijn, in vrouwen versieren land.

De 'het maakt mij niet uit hoe ik het doe zolang ik haar maar in mijn bed krijg denkschool' En de 'vrouwen versieren is een vorm van persoonlijke ontwikkeling school'.

De tweede school, waartoe wij nadrukkelijk behoren, vindt het belangrijk dat je je als persoon ontwikkelt en gaat ervan uit: hoe authentieker, hoe aantrekkelijker. Ik kan het weten, want ik heb bij beide denkscholen trainingen gevolgd.

Ik deed een training bij de 'most hated man in the world' himself, Julien Blanc (en nog tal van andere gerenomeerde pickup artists zoals Neil Strauss) en trainingen uit de andere denkschool als Authentic Man Program en bij 'polariteitsgoeroe' & bestselling auteur David Deida.

'Authentic man program' dat is wel duidelijk waar dat voor staat maar polariteitsgoeroe? Yes. Deze man is eigenlijk een school op zich, een pionier en gerespecteerd door iedereen binnen de 'pickup community' maar ook geliefd in vrouwen groepen en tantra kringen. Door mannen én vrouwen dus.

Love Eternity

Vrouwen versieren als win-win spel 

'Eén van de zaken die mij altijd heeft verbaasd over relaties in het algemeen en over de hele pickup / seduction community in het bijzonder, is dat het vaak een strijd lijkt. Een machtspel. Een win-lose game.

Er dient kennelijk een winnaar te zijn en dus ook een verliezer. Dit is meer een publiek geheim omdat het niet heel 'cool' is om het hierover te hebben, maar het valt mij in ieder geval regelmatig op.

Bij de seduction community krijg je al snel het idee dat mannen een soort onbalans in de machtsverhoudingen willen herstellen (omgekeerd ook uiteraard, ik hoor niet anders wanneer ik het hier met vrouwen over heb).

Fair enough. Wanneer een aantal boeren in Zuid Amerika zich organiseren om een vuist te maken tegen grotere en rijkere afnemers lijkt me dat een goede zaak, ook zo wanneer je je skill met vrouwen wilt verbeteren.

Maar kan het einddoel een machtstrijd zijn? Lijkt me toch niet het hoogste ideaal of de meest wenselijke invulling van je relatie.

Waarom zijn relaties van nature niet win-win? Waarom is dating van nature niet win-win? Eén voor de hand liggend antwoord is dat mannen meer uit zijn op seks zonder commitment en vrouwen uit op seks met commitment.

Dit is uiteraard lang niet altijd het geval, en er zijn ook andere redenen hiervoor te bedenken (controledrang etc).

Laten we de seks met of zonder commitment issue eens beetpakken. Seks an sich kan al een win-lose game zijn. Mannen komen binnen enkele minuten al tot een hoogtepunt, terwijl een vrouw nog niet eens op stoom is gekomen en bij lange na geen kans heeft gekregen om een orgasme te krijgen.

Wat ik heel interessant vond toen ik tantra ontdekte was dat seks ook win-win kan zijn. Tantra leert dat mannen hun orgasmes ook kunnen uitstellen en dat ejaculatie en klaarkomen zelfs van elkaar gescheiden kunnen worden.

Stel je voor: net zulke heftige orgasmes als vrouwen (potentieel) kunnen beleven, en dat keer op keer zonder uitgeput te raken. Niet verkeerd toch? Niet per se waar dit artikel over gaat maar wel een interessant voorbeeld van win-win in relaties.

Mannen en vrouwen die in staat zijn om uren lang de liefde te bedrijven en een steeds diepere connectie op te bouwen. Gaandeweg ben ik gaan ontdekken dat dating en relaties meer win-win te maken één van de hogere doelen is van het werk dat wij met AttractionGym doen.

Julien Blanc, de meest gehate man ter wereld? 

Wat vind ik dus van Julien Blanc? Het klinkt misschien verkeerd maar iedere keer als deze rel voorbij kwam moest ik glimlachen.

Niet om alle kritiek die Julien over zich heen krijgt. Dat is mijn inziens een consequentie van hoe scherp aan de wind hij heeft gezeild. Of anders gezegd van zijn gebrek aan smaak.

Of het ook een gebrek aan moraliteit is daar twijfel ik al een hele tijd over. Voordat ik alle haters over me heen krijg, laat me mijn overwegingen uitleggen.

Kijk, ik hou ook wel van een rel. Zoveel zie ik er niet sinds ik gestopt ben met tv kijken, lang geleden. En uiteraard als het gaat over een wereldje dat ik goed ken, over een persoon die ik heb meegemaakt en waar ik veel over weet.

PR technisch is het natuurlijk ook smullen, als het jezelf niet betreft, want hoe dit gaat uitpakken voor RSD kunnen we allemaal vanaf de zijlijn bekijken.

Ik weet ook dat de co-founder van RSD, Owen Cook aka Tyler, en Julien Blanc (heerlijke foute naam overigens hoorde ik al iemand opmerken) dikke maten zijn.

Dus hoe gaat een werkgever om met zijn beste vriend die zo een stomme video als die hij in Japan heeft geschoten post. Niet dat het een incident is, want hij postte aan de lopende band video's, tweets en berichten de wereld in met de bedoeling om de crowd (zijn publiek) en de vrouwen in zijn leven te spiken.

Met als uitschieter of kroon op zijn werk de video waarbij hij op straat vrouwen hun hoofd pakt en naar zijn kruis duwt. Typisch zijn humor.

Mij gaat het te ver, maar héy ik stond op de middelbare school bekend om mijn Hitler- en homo humor, dus ik weet wat het is om niet politiek correct te zijn.

Nu denk ik dat dat gewoon onderdeel is van wie ik ben, van mannen onder elkaar humor en dat dat heel erg gezond en positief is.

Waar het niet over gaat

Als je door de grappen heen kunt kijken ten minste, want een homoseksueel zou ze vast niet zo grappig vinden als ik en mijn vrienden.

Of misschien wel. Je kunt je niet alles aantrekken immers. Of wel? Dit is voor een groot deel van waar de rel rond Julien Blanc echt over gaat.

Niet over zijn intenties, en zelfs niet over de beschuldigingen dat hij een vrouwenhater zou zijn of mensen aan zou zetten tot geweld. Dat is klinkklare onzin: dat doet hij niet. Als je zijn video's en blogs niet uit de context haalt zul je dat zien.

Objectificeert hij vrouwen? Soms wel ja, maar welke man doet dat niet. 'Zie je haar, wat een heerlijk lichaam!'

En welke vrouw doet dat niet zou ik willen zeggen. Draait het bij hem alleen om de seks? Dat idee zou je makkelijk kunnen krijgen. Maar als je hem een beetje kent weet je dat er meer achter zit.

Hij is gepassioneerd bezig met zijn carrière en probeert mannen te helpen beter te worden met vrouwen. Mannen die dat kunnen gebruiken en die er gelukkiger van worden.

Worden de vrouwen gelukkiger van de onorthodoxe methoden die hij propageert, dat is de vraag die iedere vrouwelijke lezer zich stelt. Hier gaan we weer een laagje dieper, en wordt het weer een stuk interessanter.

Als je kijkt wat hij met argeloze voorbijgangers op straat doet in Japan, zou je op het eerste gezicht zeggen nee! Toch kun je je daarin vergissen. Het echte criterium dat wordt gehanteerd is namelijk kunnen vrouwen hier nog om lachen...

Dat was wel zo namelijk, heb ik me laten vertellen, tijdens de acties van Julien in Japan. Het is in ieder geval wel de algemene regel, zo niet de gouden regel! Ik moet overigens wéér een nuancering maken, en in die zin is het heel tricky wat RSD doet, want de kans dat hun volgelingen al deze nuances iets minder goed doorhebben of in de praktijk weten te brengen is natuurlijk aanwezig. Ik weet namelijk dat RSD als bedrijf zich daar soms niet al te druk over maakt.

Leren vrouwen versieren vrouwonvriendelijk?

Niet als beleid, maar wel in de praktijk. Julien manipuleert zich namelijk de tering, als een volleerd sociopaat. Op een manier die mij te ver gaat, terwijl ik toch niet vies ben van een beetje drama.

En toch ben ik Julien hier min of meer aan het verdedigen, terwijl het een concurrent is nota bene, waarom is dat? Dat heeft er mee te maken dat ik snap waar het vandaan komt en waarom ze het doen...  

De waarheid is dat ik RSD al ken sinds het uitkomen van het boek The Game, waarin Tyler nogal slecht werd afgebeeld. Toen ik ze later tegen kwam op Youtube had Tyler nog steeds een beetje de creepy uitstraling zoals hij ook afgeschilderd wordt in de bestseller over de 'secret society of pickup artists'.

Maar langzaam aan begon ik respect en bewondering te krijgen voor veel ideeen die zij naar buiten brachten. Stapmaten van mij waren fans en ik zag hen de stijl toepassen die door RSD werd geleerd.

Hoe zal ik deze stijl omschrijven? Bot, hard, direct en regelmatig onvriendelijk. Ik vind mezelf nou niet de meest gevoelige persoon op aarde, maar wat ik van hun zag vond ik toch nét te lomp.

Waarom moet het op zo'n domme manier dacht ik terwijl ik toch niet kon ontkennen dat een stapmaat van mij buitengewoon succesvol was met vrouwen – dankzij deze stijl durf ik te stellen. Het was pas nadat ik bij polariteitsgoeroe David Deida was geweest dat ik het allemaal kon plaatsen....

Echt goed weten wat ik kon verwachten deed ik niet, maar ik had zojuist een saaie freelance klus afgerond waarmee ik veel geld had verdiend. Ik wilde mezelf belonen en besloot een 7-daagse cursus bij the man himself te gaan doen in Amerika. The art of sexual yoga of zoiets. Het sex deel sprak me sowieso wel aan, maar ik was met name gegrepen toen ik op een avond een boek van hem las waarin hij iets schreef over onvoorwaardelijk liefhebben. Ik wist toen dat ik zijn training moest volgen. 

David Deida's 'Art Of Sexual Yoga'

Daar aangekomen, in een of andere hippiecentrum in de staat New York, bleek de groep te bestaan uit evenveel mannen als vrouwen, zo'n 60 in totaal. Deels in relatie, en een enkeling met hun partner.

Juist die laatste groep bleek interessant (minder interessant dan de single vrouwen, eerlijk is eerlijk, maar vanuit leeroogpunt des te meer).

Waarom waren zij daar? Eén stel met wie ik bevriend raakte bestond uit een succesvolle Amerikaanse investment banker en zijn nogal dominante tweede vrouw.

Wat bleek, en dat gold misschien wel voor de meerderheid van de mensen in een relatie, dat zij daar waren om meer schwung, meer passie, meer dynamiek en meer vuurwerk te beleven in hun relatie.

Deze training was een stuk beter georganiseerd dan menig andere tantra training waar ik was geweest. Veel meer zorg voor het bewaken van de grenzen van de deelnemers bijvoorbeeld. Allemaal dankzij de ervaring die was opgebouwd doordat Deida al 30 jaar bezig met deze trainingen.

Het was genot om de meester aan het werk te zien. Hij kon zich ongelofelijk goed verplaatsen in de belevingswereld van de vrouwen. Hij begreep, zo leek het, regelmatig beter wat het betekent om ten volste vrouw te zijn dan de dames die aanwezig waren in de zaal.

Hetzelfde gold voor de mannen. De training bestond (gelukkig) voor een groot deel uit oefeningen. Niet de oefeningen die je zou verwachten van een gebalanceerde, begripvolle en spirituele goeroe als David Deida.

Nee, wat we leerden was met name hoe je door middel van rollenspellen je partner spikes kon geven die haar / hem de rillingen over de rug gaven. Pure agressie en rauwe mannelijkheid. Ongecensureerde femininiteit.

We oefenden met mentaal domineren en met suggesties van lichamelijk geweld, uiteraard gecontroleerd ;-), in een seksuele context. Zonder de ander ook maar een greintje fysiek geweld aan te doen, laat ik dat heel duidelijk zeggen voordat ook David Deida aangevallen wordt door een of andere extremist. En met de kleren aan, helaas... ;-)

(Leuke side note: het schijnt dat de aanstichtster die de aanval heeft geopend op Julien Blanc een Aziatische dame is die allerlei racistische opmerkingen de wereld inslingert via haar Twitter account)

Whiteness

Polariteit is key voor aantrekkingskracht

Polariteit is één van de minst begrepen elementen van relaties waar anderen jaloers op zijn en meer succes bij het daten. Dat heeft alles te maken met hoe onze cultuur zich ontwikkelt heeft, en hoe deze ons conditioneert om ons als makke schapen te gedragen en in het veilige midden te blijven.

Het zijn inzichten opgedaan bij David Deida die rechtstreeks hebben bijgedragen bij het tot stand komen van mijn werk over de FLOW methode.

De O uit het flow model staat namelijk voor het Opwekken van tegengestelde emoties.

In het populaire boek leg ik in detail uit waarom deze polariteit zo belangrijk is en hoe je 'm toepast in de praktijk zodat je precies het gewenste effect realiseert: namelijk meer passie en  aantrekkingskracht in relaties en tijdens het daten.

Het is deze polariteit die Julien ook begreep maar ook weer niet kennelijk :-).

Ja hij begrijpt als geen ander hoe je de boel moet spiken, getuige zijn verschijning op CNN met als kwalificatie 'meest gehate man ter wereld' (ik blijf lachen over hoe onzinnig het is dat hij in het denkbeeldige rijtje met Osama bin Laden en Saddam Hussein is terecht gekomen).

Niet alleen in de media, maar ook met vrouwen. Als je dit ver doorvoert kun je vrouwen inderdaad verslaafd maken. Want in dit geval geldt méér is beter.

Alleen zonder een bepaalde ondergrond, zonder een morele – sommigen noemen het een spirituele – basis is het allemaal een ziek manipulatiespel.

Sure, alle communicatie is ergens manipulatie, want alle communicatie wordt gedaan om een eigen agenda te verwezenlijken. En net als met de boel polariseren is het onmogelijk om volledig open kaart te spelen, anders werkt het namelijk niet meer. Het komt dus altijd neer op wat zijn je intenties. 

Vanuit welke plek kom je?

Het komt hier echter neer op de personal judgement, het persoonlijke oordeel, van iemand. En op iemand eigen gevoel van stijl en smaak.

Julien zegt over zichzelf dat hij iemand is die zich snel verveelt en dat hij dus extreme spikes nodig heeft om zichzelf te vermaken.

Hij maakt hier een sport van met allerlei extreme humor waarin hij vrouwen aanspreek als hondjes, vergelijkingen trekt met de klassieke bling bling pimps die je tegenkomt in documentaires als deze.

Zelf trek ik dit niet, niet eens zozeer omdat ik denk wat deze mannen doen moreel verwerpelijk is. Ik heb er niet eens de behoefte aan daar over na te denken. Ik haak al af bij het irritant domme taalgebruik van de personages, die zich in mijn ogen gedragen als een karikatuur van cool.

Maar ja, dat is mijn smaak. Ik ken tal van vrienden wiens humor ik de ene keer geniaal vind en de andere keer, laten we zeggen, minder ;-). Omgekeerd verwacht ik niet dat het veel anders zal zijn – hoewel,  als iemand mijn humor niet snapt ligt het vanzelfsprekend aan hen, kom op! ;).

Los van wat grappig of smaakvol is, is het belangrijk dat ik nog één concept introduceer dat verklaart waarom het zo belangrijk is wat je intenties zijn en waarom het van zo'n ondergeschikt belang is wat exact de inhoud is van je communicatie.

Dit is voor iedereen die echt goed wil worden met vrouwen meemaakt: de bizarre ervaring dat vrouwen nauwelijks tot niet reageren op de teksten en onderwerpen die je gebruikt.

Subcommunicatie tot in het extreme

Ze reageren wanneer je emotioneert (denk aan het 'opwekken van tegengestelde emoties') vooral op de subcommunicatie: de non verbale lichaamstaal en energie waarmee en achter wat er verbaal gezegd wordt.

Als je dit ver doortrekt kun je dus over de meest extreme zaken praten zonder dat het er veel toe doet, mits je dit met de juiste energie doet. Kwam Julien hier bij vrouwen mee weg? Ja, hier is hij een meester in.

Kom hij hier mee weg in de media of wordt hij afgemaakt? We gaan het zien. Wellicht resoneert het grotere publiek met de intenties die erachter zitten. Of zijn de massamedia niet in staat een genuanceerd beeld neer te zetten. Of allebei.

Zelf heb ik me regelmatig de vraag gesteld, tot welke denkschool behoorde Julien? Tot de 'personal development school of de list en bedrog manier. Mijn conclusie is dat er elementen van beide inzitten.

Inmiddels is Julien uit de datingwereld gestapt en is hij zelfontwikkelingscoach met, zo lijkt het, behoorlijk wat succes.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlMultidaten: 8 Tips om oprecht te blijven (En wat is het?)
PijlMaakt uiterlijk uit bij vrouwen versieren: De waarheid
Pijl17 Tips om te flirten op Whatsapp & Tinder (23 Screenshots)
PijlFlirten in de gym: 8 Geaccepteerde manieren voor gymflirts

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Arnoud
Hey Krista, lijkt me leuk. Heb met veel plezier ook jouw stuk gelezen. Je moet Julien inderdaad ook wel wat credits geven. Door zaken in het extreme te trekken worden ze namelijk wel duidelijk(er). Grts!
Joris
Hoi Arnoud, je schrijft een heel genuanceerd verhaal vanuit uw perspectief op basis van jouw ervaringen en kennis opgebouwd door de jaren heen in de pua scene.

Ik kan nog veel van je leren. ;-)
Stephan
Met name Julien is er ver gegaan is zijn nonchalante, semi-seksistische houding en uitspraken in zijn video's. Nu geloof ik niet dat hij daadwerkelijk neerkijkt op vrouwen. Hij uit zijn passie voor game op extreme manieren. Vinden zijn aanhangers - waaronder velen hier - geweldig, maar nu het onder het grote licht is gebracht geven massa's mensen hier hatelijke aanstoot aan.

Mediamakers spelen hier natuurlijk gretig op in met zware termen als racist en vrouwenhater. Neem bv. de eerste 5 seconde van de volgende video:
https://www.youtube.com/watch?v=sQ8VtD0NzFA

Ik kan me dat fragment nog herinneren. Julien was hier juist op grappige wijze aan het tonen hoe mensen denken dat game zo werkt, terwijl het dat juist n├şet zo is.

Stephan
JJ
hahah classic Julien, wat een gek, nu issie iets te zweverig en vaag naar mijn smaak
Teun
Thanks

Plaats een Reactie