Bindingsangst: 12 Tips om het te overwinnen (bij jezelf of je partner)

13 Dec 2022, door datingcoach Daan de Ram in Angsten
Vrouwen, let op!
Dit artikel is voor mannen. Ben je een vrouw? Bekijk dan eens dit artikel:
Is een relatie mogelijk met een man met bindingsangst?

De meeste mannen staan vroeg of laat voor de volgende uitdaging:

Hoe ga ik om met bindingsangst?

In dit artikel krijg je 12 tips om iemand met bindingsangst te confronteren. (Of het nou je partner is of jijzelf.)

Inhoud van dit artikel: Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Na het lezen weet je precies hoe je moet omgaan met bindingsangst.

1. Test hier of je ernstige bindingsangst hebt

(Of als je denkt: mijn vriendin heeft bindingsangst. Test het hier.)

De meeste mensen met bindingsangst maken een grote fout, waardoor ze hun angst versterken:

Ze proberen gelijk antwoord te krijgen op de vraag: “Hoe ga je om met bindingsangst?” In plaats van eerst vast te stellen hoe ernstig hun bindingsangst eigenlijk is.

Bij sommige mensen zit de bindingsangst diep verankerd in hun persoonlijkheid. Deze mensen hebben vaak stevige hulp nodig om er vanaf te komen.

De meeste mensen hebben meestal geen bindingsangst. Alleen soms, onder bepaalde omstandigheden, kan dit opspelen. Voor hen is het situatie-afhankelijk.

Test of je heftige bindingsangst hebt. Als blijkt dat dit zo is, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. En heb je lichte bindingsangst, dan zijn aanpassingen in je relatie genoeg.

Hoe erg je bindingsangst is, hangt samen met je hechtingsstijl. Dat zit zo:

Hoe je opvoeding je huidige relatie in de weg kan zitten

Vroeger werd er al onderzoek gedaan naar het verschijnsel verlatingsangst. Waar de onderzoekers achter kwamen is dat tijdens het opgroeien bepaald wordt met welk type mensen je het beste kunt binden en met welke niet.

De mate waarin je ouders vroeger voor je zorgden, resulteert nu met welke personen én in welke mate je kunt binden.

Iemand met een veilige hechtingsstijl is in een normale situatie opgegroeid en kreeg voldoende aandacht.  Gelukkig is meer dan 50% van de bevolking opgegroeid in deze omstandigheden.

Maar er zijn ook veel mensen met een vermijdende hechtingsstijl. Moest je vroeger al op jonge leeftijd voor jezelf zorgen, omdat je ouders er niet vaak waren, dan val je onder dit type.

Karakteristiek voor deze personen is dat ze extreem onafhankelijk zijn en precies alles op hun eigen manier doen.

Iemand met een ambivalente hechtingsstijl kon tijdens zijn jeugd niet voorspellen wanneer hij positieve aandacht krijgt. Soms was het er wel, soms niet.

Als je onder dit type valt, betekent het dat je tegenwoordig constant op zoek bent naar zekerheid. Je wil zeker weten dat de ander van je houdt en het beste met je voor heeft. Door je geschiedenis kun je er niet vanuit gaan dat dit standaard zo is. Hierdoor zoek je veel bevestiging bij je partner.

Tot slot is er het gedesorganiseerde/gedesoriënteerde type. Als je bang was van je ouders maar ook liefde van ze kreeg, ontwikkel je deze hechtingsstijl. Je bent snel bang in relaties en weet niet hoe je moet reageren.

Wil je weten welk type je bent? Test het hier.

Als je bent opgegroeid in een onveilige omgeving en hierdoor klachten hebt, is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

Vaak blijven je klachten niet bij bindingsangst alleen.

Ben je opgegroeid op een relatief veilige manier? Test dan hoe heftig je bindingsangst is met de volgende test:

2. Besef je dat vrouwen ook verlatingsangst hebben

Als mannen dit eenmaal doorkrijgen, staan ze tien keer steviger in hun schoenen:

Als je écht verlatingsangst voelt voor iemand, dan is ze niet zomaar iemand. Ze is niet zomaar een meisje in een club. Niet zomaar een Tinder date. Niet zomaar een voorbijganger in jouw leven.

Ze heeft de macht over jou om je diep in je hart te raken, zij kan jou een echte afwijzing geven die op een zielsniveau pijn doet.

Maar weet je wat zo verrassend is?

Het werkt ook andersom.

Zo kan het zomaar voorkomen dat een vrouw heel verliefd op jou is, en alles voor je over heeft. Echter, jij voelt niets voor haar.

Nu heb jij de macht in handen waar je eerder zo voor vreesde.

Besef je dat vrouwen net zo goed worstelen met bindings- en verlatingsangst. Misschien maakt dit het makkelijker als jij je heel bang voelt in contact met een vrouw. Ze is geen mythisch wezen, maar een mens van vlees en bloed.

Wat dit ook laat zien, is dat je bindingsangst een emotie is. En emoties kun je naast je neerleggen. Om beslissingen te nemen waar je daadwerkelijk beter van wordt.

3. Schrijf op wat er allemaal POSITIEF is aan een relatie

Constant nadenken over bindingangst zorgt ervoor dat je in een tunnelvisie terechtkomt. Hierdoor saboteer jij je kans op een gelukkige relatie: 

Als je in je bindingsangst zit, dan ben je enkel bezig met de KOSTEN van ‘je binden’. Je denkt alleen aan wat je inlevert:

Vaak verpakken mensen met bindingangst dit als voordelen van vrijgezel zijn. Ze denken bijvoorbeeld dat ze “houden van vrijheid” terwijl ze in werkelijkheid bang zijn voor intimiteit.

Dit is als een backpacker die ik ken, die 12 jaar lang over de wereld reist. Hij heeft elk tempeltje en elke waterval wel 3x gezien. Voor veel mensen het toppunt van vrijheid.

Maar in werkelijkheid is deze backpacker reuze eenzaam. Omdat hij telkens verhuist, heeft hij geen blijvende vriendschappen. Alleen tijdelijke reisvrienden. Mijn vermoeden is dat hij bang is voor emotionele intimiteit.

Toch verpakt hij dit als een voordeel door altijd te praten over zijn vrijheid en de mooie dingen die hij heeft gezien.

Snap je wat ik bedoel?

Maak een lijstje van de voordelen van je hechten aan anderen. Wat voor mooie dingen kan een relatie je brengen?

Denk aan:

Bindingsangst is niet het enige waar je als man last van kunt hebben tijdens het daten.

Wil je weten met welke angsten je nog meer te maken kunt krijgen? Lees dan:

Let even op…

Aan het einde van het artikel heb ik een gratis hulpmiddel voor je.

Dit geeft je de tools om je relatie altijd spannend en nieuw te houden, wanneer je straks die binding aangaat met je vriendin.

Eén van de gouden regels voor een succesvolle relatie is deze altijd spannend houden.

Verveling is namelijk het begin van het einde voor een relatie.

4. Neem jezelf voor om minstens zes maanden bij haar te blijven (wat er ook gebeurt)

Als mijn klanten met bindingsangst dit trucje ontdekken, zijn ze hard op weg om hun bindingsangst definitief te overwinnen:

Stel. Je bent een hele leuke tijd met een vrouw. Maar nu wil die vrouw wel met jou in een relatie stappen.

“Ik wil graag verder met jou, en samen iets opbouwen.”

Haar woorden grijpen je bij de keel. Je staat op het punt om smoesjes te verzinnen, waarom je geen relatie met haar wil aangaan. Maar eigenlijk hou je van haar. En is het de bindingsangst die voor je spreekt.

Als je deze vrouw echt leuk vindt, is dit de oplossing:

Ga zes maanden een relatie met haar aan. Neem je voor om het in die tijd niet uit te maken, wat er ook gebeurt. Alleen als zij het uitmaakt of de zes maanden verstreken zijn, mag je weg.

Hierdoor maak je gebruik van het wetenschappelijk bewezen principe “exposure.” Je stelt jezelf bloot voor iets waar je bang voor bent. Hierdoor leer je dat er niets naars gebeurt en dat je angst onterecht is.

Een tweede voordeel is dat je een relatie aangaat met een leuke vrouw. En geniet van alle positieve dingen die dit oplevert.

Maak een contract met jezelf

Stel een contract met jezelf op dat je minimaal 6 maanden met haar in de relatie stapt. Dit hoef je je vriendin niet eens te vertellen. Het gaat hier om jou.

Na deze 6 maanden ben je helemaal vrij om te doen wat je wil.

Misschien kom je er wel achter, dat je je vriendin eigenlijk helemaal niet zo leuk is en is dat de conclusie…

Was het achteraf toch geen verlatingsangst, maar twijfel.

Misschien verdwijnt je verlatingsangst wel volledig en heb je een mooie relatie met een prachtige vrouw.

Of blijft de verlatingsangst toch echt telkens opdagen en staat het zweet je elke ochtend op je voorhoofd…

Dan wordt het tijd om het op andere manieren aan te pakken.

Dus als je nu voor de keuze staat.

Commit jezelf.

5. Toon begrip als je vriendin in het verleden een nare ervaring had

Dit is de meest voorkomende redenen dat vrouwen twijfelen om in een nieuwe relatie te stappen. En dit is hoe je ermee omgaat:

Er gebeuren vreemde dingen in deze wereld…

Zo kan een vrouw een hele leuke man tegenkomen en de eerste paar weken helemaal weg van hem zijn. Dan wanneer ze in een relatie met hem stapt, komt de aap uit de mouw.

Nu hij haar in de relatie heeft, kan hij zijn ware aard tonen. Hij is eigenlijk helemaal niet zo lief als het lijkt. Hij verbiedt de vrouw allerlei dingen en wil ten alle tijden weten wat ze uitspookt. Of hij vindt het nu welletjes en het enige wat hij doet is op de bank kijken naar voetbalwedstrijden. Uiteindelijk komt ze met veel gezeur van hem af.

Dan komt ze jou tegen. Een net zo lieve man die haar altijd het beste gunt. Maar ééntje die nadat jullie in de relatie stappen ook 100% voor haar klaar blijft staan.

Maar ze kan niet de toekomst voorspellen. Als zij een relatie met je begint, weet ze niet of jij na verloop van tijd net zo naar wordt als haar ex in het verleden. Het enige wat zij ziet is de volgende man die in het begin lief voor haar is en daarna wellicht weer een claimerige trol wordt.

Heeft ze nare ervaringen gehad met mannen? Toon begrip, dring jezelf niet op en laat haar in haar eigen tempo ontdekken hoe lief je bent. Als ze doorkrijgt dat jij niet zo bent, begint ze uit zichzelf over een relatie.

Wil je meer tips voor het omgaan met bindingsangst bij vrouwen? Bekijk deze video:

6. Zorg voor voldoende spanning in de relatie

Veel mensen vallen voor het idee van een lange termijn relatie.

…“Same toewerken naar iets groters.”

Voor anderen ligt het moeilijker.

…“Kijk naar alles wat ik opgeef voor haar”

Als je op je plaats van bestemming bent aangekomen is de spanning van het autorijden weg. Wat gebeurt er zodra je het portier van de auto achter je dichtgooit? Dan is de spannende rit voorbij.

Hetzelfde gevoel kun je hebben als je een relatie aangaat. Het aanspreken van de vrouw, haar versieren, haar krijgen en dan elkaar leren kennen is allemaal nieuwe en spannend. Maar zodra je elkaar kent, zodra de verliefdheid over is, is het hetzelfde van het oude.

Veel mensen hoppen van de ene naar de andere relatie met dit idee in hun achterhoofd: “Zodra er niets nieuws meer te ontdekken valt, is het tijd om te vertrekken.”

Op deze manier blijf je ongelukkig.

Ga je een relatie aan? Zorg voor genoeg spanning en afleiding. Dit maakt de kans groter dat jullie bij elkaar blijven. En je verlegt je aandacht van je bindingsangst naar het beter maken van de relatie.

Wat zijn goede manieren om spanning aan je relatie toe te voegen

Door samen nieuwe dingen te ondernemen:

Wil je een lijst met spannende uitjes? Lees dan dit artikel:

7. Leer comfortabel te zijn met improvisatie

Als mensen met bindingsangst leren om op hun instincten te vertrouwen, kunnen ze veel makkelijker ontspannen in een relatie.

Ik post wel eens op de Facebook Alumnigroep van onze oud-versiercursus deelnemers een oproep. We zijn namelijk continu op zoek naar mensen die ons graag willen helpen bij bijvoorbeeld het vertalen, editen, of ondertitelen van video’s of andere klussen die een assistent zou kunnen vervullen.

Binnen luttele seconden staat er een lijst met reacties van geïnteresseerde mensen.

Deze mensen zijn dan op te delen in twee groepen:

Dan vraag je af of de eerste groep later om al die details gaat vragen, of dat ze zich improviseren op de weg naar succes?

Of wil de andere groep eerst zeker weten of ze het aankunnen, voordat ze de klim naar de top maken?

Dit is vergelijkbaar hoe mannen met bindingsangst reageren als ze worden geconfronteerd met een vrouw die een relatie wil.

Bindingsangst heeft vaak te maken met de angst voor het onbekende.

Mensen met bindingsangst doen eerst het licht aan voordat ze een donkere kamer binnenstappen, dan dat ze eerst naar binnen stappen en daarna de lichtknop zoeken.

Maar, zodra je doorkrijgt dat eerst ‘ja’ zeggen en daarna details pas uitwerken je door hele nieuwe poorten laat lopen…

…Dan pak je opeens hele nieuwe ervaringen met beide handen bij de hoorns.

En ervaar je het plezier wat nieuwe ervaringen met zich meebrengen.

Ga je een relatie aan en voel je sterke bindingsangst? Zeg tegen jezelf: “Wat er ook gebeurt, ik zal reageren zo goed als ik kan. Ik kan het aan..

Wanneer we naar bindingsangst kijken, wil je niet van tevoren nadenken over wat er allemaal bij komt kijken, bij het opzetten van een relatie.

Nee.

Je wil de relatie aangaan, mits je natuurlijk helemaal zeker van de ander bent, en dan gaandeweg de details oplossen.

Het mooie daarbovenop is dat je het ook nog eens samen aan kunt pakken. Je staat er niet alleen voor.

8. Reken af met je versierverslaving

De meeste mannen die goed worden met vrouwen, krijgen vroeg of laat het volgende probleem:

Zodra je erachter komt hoe je vrouwen moet versieren, kan de kick die dat geeft verslavend werken.

Elke keer weer alles op de juiste manier spelen, zodat aan het einde van de avond een leuke chick aan jouw zijde met je mee naar huis gaat.

Dit kan zo verslavend werken, dat je gehecht raakt aan het spel…. En geen zin meer hebt in een relatie.

Merk je bij jezelf wel eens op dat je in het nabij zijn van vrouwen woorden zoals: ‘relatie’, ‘vriendin’ en ‘samen’ vermijdt?

En wanneer zij over een relatie begint dat jij haar ervan beschuldigd dat ze te veeleisend is, of dat jij last hebt van verlatingsangst, of er nog niet klaar voor bent?

Dan kan dit een excuus zijn. Een excuus om niet aan je verslaving te hoeven toegeven.

Check of je last hebt van een versierverslaving. Is dit het geval? Kies dan voor een relatie met een leuke vrouw, als je de kans krijgt. En overleg eventueel met je huisarts.

9. Laat haar over een relatie beginnen

Heb je het volgende wel eens opgemerkt:

Etiquette schrijft voor dat…

Wanneer jullie samen naar boven lopen, de man vooroploopt op de trap.

De man houdt de deur open voor de vrouw.

De man leidt de vrouw.

Hieruit blijkt dat de man altijd eerst gaat. En dat is helemaal prima als het aan komt op dat type etiquette. Maar is het bij een relatie aangaan precies hetzelfde?

Het antwoord is een hardgrondig NEE.

Vrouwen zijn over het algemeen volgers, ze gaan niet graag de confrontatie aan. Ze zal het niet aangeven maar, als jij over een relatie begint leg je druk op haar om ‘ja’ te zeggen, ook al wil ze dat misschien niet.

Een reden om geen harde ‘nee’ te hoeven zeggen is dat ze het liever “rustig aan wil doen” (Op deze specifieke zin en hoe je ermee om wil gaan, vertel ik je later meer over)

Laat haar zelf beginnen over het aangaan van een relatie. Zo voorkom je dat je haar afschrikt als ze er nog niet klaar voor is.

10. Neem afstand zodat ze je mist

Hier is een slimme “hack” die bindingsangst doet smelten als sneeuw voor de zon:

Eén van de vele vragen die ik in mijn mailbox ontvang:

“Yo Daan. Mijn vriendin heeft steeds minder tijd voor mij. Ze is elke dag drukker en drukker. Ik werk nu een dag extra thuis, zodat de momenten die we samen kunnen zijn, ook plaats kunnen vinden. Echter het lijkt averechts te werken… “

Het antwoord is eenvoudig:

Waarom zij meer afstand van jou neemt is, omdat ze juíst meer ruimte wil hebben. Als jij haar nu gaat volgen heeft dit het tegenovergestelde effect. Hiermee maak je de bindingsangst erger. Het komt op haar over alsof jij haar haar vrijheid niet gunt.

Een coachingsklant maakte precies hetzelfde mee. Hij bracht elke minuut door met zijn nieuwe vlam. De spanning liep steeds hoger op, en niet op een positieve manier.

Toen ging hij voor een tijd op vakantie en hadden hij en zijn vriendinnetje alleen sporadisch contact via WhatsApp. Ze begonnen elkaar, toen er eindelijk adempauze was in de hele situatie, toch te missen.

Geef haar af en toe de ruimte. Zoek een tijd lang minder contact zodat ze naar je kan verlangen. Zonder verlangen verdwijnt de spanning in de relatie.

11. Maak het leuk (en niet te zwaarmoedig)

De meeste mannen met een vriendin maken de volgende fout (en vergroten hiermee de kans op een snelle break-up):

Heb je weleens meegemaakt dat de twijfel ineens toeslaat in een relatie?

Deze twijfel maakt je voorzichtig. Je gaat risico uit de weg en probeert alles veilig te stellen.

Helaas, echter, vaak gebeuren juist de ongewenste dingen als je het opeens ‘veilig’ aan gaat pakken.

Mannen die het op veilig spelen in een relatie, jagen hun vriendinnen weg. Deze mannen willen zekerheid van haar dat ze van hen houdt.

Ze gaan aan haar vragen om bevestiging, kopen opeens allerlei cadeautjes en doen plots veel te slijmerig tegen haar. Hierdoor krijgt de vrouw een beklemmend gevoel.

Opeens voelt de relatie niet meer zo vrijblijvend en leuk, maar als een gevangenis. Hierdoor jaag je haar bindingsangst aan.

Zorg simpelweg dat het leuk is samen, dat jullie graag dingen samendoen en bij elkaar willen zijn. Op een vrijblijvende en leuke manier.

Dit zorgt ervoor dat ze vanzelf meer naar je toetrekt.

Wil jij je angst voor afwijzing overwinnen?

Lees dan dit artikel:

12. Geef elkaar de ruimte om onafhankelijk te zijn

Twee mensen die een relatie gaan beginnen, passen zich vaak op verschillende vlakken aan elkaar aan.

Waar het snel fout gaat, is als jij van haar eist dat ze dingen voor jou opgeeft.

Je verwacht bijvoorbeeld dat ze er altijd voor je is, of je wil niet meer dat ze uit gaat met haar vriendinnen tot diep in de nacht, zonder dat ze laat weten wat ze precies aan het uitspoken is.

Hoe zou jij het vinden als je vriendin je vanalles verbiedt?

De meest gezonde relaties houden ruimte voor autonomie. Jullie hebben allebei jullie eigen leven. En komen bij elkaar uit liefde.

Als je haar vanaf het begin genoeg vrijheid geeft, is de kans een stuk kleiner dat ze last krijgt van bindingsangst.

Maak je relatie zo leuk dat bindingsangst verdwijnt

Nu de bindingsangst uit de weg is geruimd, wordt het hoogste tijd om deze aan de ketting te leggen en weg te stoppen in een donkere kelder.

Leg eventueel nog een rotsblok voor de ingang, om er zeker dan te zijn dat deze niet meer terug kan komen.

Want bindingsangst ligt altijd op de loer. Wachtend om opnieuw toe te slaan. Zo kan het zijn dat je de initiële angst uit de weg bent gegaan, maar halverwege de relatie kom je erachter dat het toch nog benauwend voelt.

Om dit, bij jezelf en je vriendin, niet te laten gebeuren heb ik speciaal voor jou het gratis Transformatiepakket gemaakt.

Met dit gratis pakket krijg je alle nodige hulpmiddelen om van jullie relatie een plek te maken waar jullie beiden graag willen zijn.

Een paradijs voortkomend uit jouw handelingen.

Klik hiervoor op de knop hieronder en dan verschijnt het gratis Transformatiepakket direct in je mailbox.

Je bro,
Daan de Ram

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlOnline chatten: 8 Flirttips voor online dates regelen
PijlEen Vrouw Mee Uit Vragen: 10 Tips Die Succes Garanderen
PijlTe Lief/Aardig Tegen Vrouwen: 11 Harde Tips Voor Nice Guys
PijlVriendschap Tussen Man en Vouw Mogelijk? De Keiharde Waarheid

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie