17 Tips voor eeuwig gespreksstof (Date, WhatsApp, Tinder)

26 Jan 2023, door datingcoach Daan de Ram in gespreksonderwerpen
Vrouwen, let op!
Dit artikel is voor mannen. Ben je een vrouw? Bekijk dan eens dit artikel:
50 Leukste gespreksonderwerpen: De leukste gesprekken

Zoek jij naar wat je moet zeggen op dates, op Tinder of voor WhatsApp gesprekken? Oftewel: zoek je naar gespreksstof?

In dit artikel geef ik je mijn vijfentwintig beste tips zodat jij altijd weet wat je moet zeggen als je praat met iemand die je leuk vindt.

Inhoud van dit artikel: Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Na het lezen ben jij gewapend met een flinke lading gespreksonderwerpen en denk jij nooit: “Ai, ik heb geen gespreksstof.”

Mijn beste tips voor gespreksstof op dates, Tinder en WhatsApp (Video)

Voordat je de rest van mijn tips leest, heb ik een speciale video voor je gemaakt. Daarin krijg je mijn 10 beste gespreksstof tips om nooit meer met je mond vol tanden te staan:

1. Beantwoord vragen met een verhaal

Om te beginnen, heb ik goed nieuws voor je:

Epische gesprekken voeren is te leren.

Vrees niet als jij nu niet uit je woorden komt of mensen in slaap vallen wanneer je jouw levensverhaal vertelt. Als je mijn tips opvolgt, verander jij in de meest welbespraakte persoon in de ruimte.

Je eerste opdracht is om te stoppen met het geven van korte antwoorden.

Een goede spreker is een goede verhalenverteller. Als iemand je een vraag stelt, geef je antwoord met een verhaal.

Dus, stel dat jouw leuke date je vraagt naar je werk… Zeg dan niet: "Ik ben ICT-er." Nee, je vertelt het verhaal eromheen. Bijvoorbeeld:

"Vroeger, als kind, nam mijn pa eens een grote lompe PC mee. Je kent ze nog wel, met zo’n koelkast als beeldscherm. Het klinkt vast nerdy en dat is het ook, maar sindsdien ben ik verkocht aan de techniek in computers."

Je geeft dus altijd meer context dan een simpel ‘ja’, ‘nee’ of een ander één-woord-antwoord.

2. Begin je verhaal met een probleem en eindig met de oplossing

Verhalen vertellen is een vrij letterlijke kunst. Je wordt niet binnen 24 uur een grootmeester.

Soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen of wat je dan moet vertellen. Wanneer je verhalen vertelt, is dit het tweede principe dat je daarbij wil gebruiken:

Als je een verhaal vertelt, ga je van het probleem naar de oplossing. Hierdoor maak jij je verhalen spannend om naar te luisteren.

Stel je voor dat jij vertelt over hoe jij je huidige baan hebt gekregen. Je kunt beginnen bij het moment dat je nieuwe baas je belde om je te feliciteren.

Maar je kunt ook beginnen bij het moment dat jij je vorige baan verloor, even goed in de put zat, toen een maand elke dag tien sollicitaties hebt verstuurd om na een langdurig interview-proces deze geweldige baan te krijgen.

Welke manier van dit verhaal vertellen is interessanter, denk je?

3. Maak je verhalen emotioneel

De meeste mannen maken deze fout en saboteren daarmee de impact van hun verhalen:

Als jij je alleen bij de feiten houdt, is een verhaal dodelijk saai.

“Ik zocht naar werk. Ik reageerde op een advertentie. Ik stuurde miin CV. Toen kreeg ik de baan.”

Dodelijk saai. Please, make it stop.

Maar als je vertelt over de emotionele reis die je hebt gemaakt en over hoe je ups en downs meemaakte (zoals ik schreef in de vorige tip), is je verhaal veel spannender om aan te horen.

Wanneer je dus een verhaal vertelt, waarin je vanuit een probleem naar een oplossing toewerkt, wil je precies terughalen wat de emoties waren die je toen had.

Emoties maken de spanningsboog van je verhaal nog groter en geven je verhaal nog meer kleur.

Natuurlijk wil je niet alleen nare emoties in de strijd gooien. Je wilt een vrouw ook laten lachen.

Hoe je dat doet, lees je in dit artikel:

4. Gebruik deze voorbeeldzinnen en verhalen

De beste gespreksonderwerpen lijst voor leukere gesprekken op date, met je vriendin, met vrienden.

Voor diepere, grappige en leuke gesprekken.

Bekijk hem hier:

5. Maak je smalltalk zo spannend mogelijk

De meeste vrouwen vallen in slaap als man een poging wagen om met ze te praten. Maar bij jou hangen ze aan je lippen als je deze tip toepast:

Smalltalk ziet er ongeveer zo uit:

"Hey, hoe is het?" "Ja, goed, met jou?" "Met mij ook. Hoe gaat het op je werk?" "Prima. Jij nog druk aan de studie?" "Zeker"

En je loopt vast…

Dat komt doordat de 3 gesprekstofboosters voor epische gesprekstof hier volledig ontbreken.

Dit zijn ze:

Als je naar de smalltalk hierboven kijkt, zie je dat geen van de 3 daarin zit. Toch kun je ze vanaf het begin in je smalltalk toepassen.

Emotioneel momentum gaat over iets spectaculairs wat je hebt meegemaakt. En kwetsbaarheid bijvoorbeeld over iets gênants.

Emotioneel momentum en kwetsbaarheid ga je nog terugzien in dit artikel, maar ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat de wij-bubbel is:

6. Creëer de 'Wij-Bubbel'

Wat je vaak ziet in gesprekken, is dat mensen vaak in een ik/jij-spelletje belanden. OF ze zijn steeds over zichzelf aan het praten, Of ze luisteren naar wat de ander vertelt.

Hierdoor is er sprake van twee bubbels. En als je allebei in je eigen bubbel zit, is het alleen maar moeilijker om het gesprek gaande te houden.

Wat je dan vaak ziet, is dat er een afstandelijk ping-pong-spelletje ontstaat tussen jouw verhalen en haar verhalen. Kortom:

Je wil een wij-bubbel creëren. Wat je doet, is dat je alles wat zij inbrengt of wat jij inbrengt in het wij-samen-format giet.

Dus zegt zij dat ze gestrest is door haar werk. Dan zeg jij bijvoorbeeld:

“Weet je wat… Wij gaan samen naar een pretpark om door elkaar geslingerd te worden in de octopus. Als je het overleeft delen we samen zo’n gigantische roze suikerspin.”

Of als zij zegt dat ze van reizen houdt… Dan zeg jij bijvoorbeeld:

“Weet je wat… Wij gaan samen een fietstaxi kopen en van Noord- naar Zuid-India fietsen. Ondertussen halen we reizigers en locals op in onze fietstaxi. Ik hoop dat je legday niet overslaat in de sportschool.” ;)

Wij-samen-formats zijn op alles toe te passen. En wanneer je jullie samen in een scène plaatst, heb je meteen het emotionele momentum te pakken.

Wil je meer leuke tips om met vrouwen te praten? Lees dan dit artikel?

7. Duik samen in de toekomst

Als je dit gespreksonderwerp gebruikt, weet ik zeker dat ze zich aangetrokken tot je voelt en jullie niet uitgepraat raken:

Veel mensen zijn geneigd om het tijdens dates te hebben over wat ze NU doen. Ze hebben het over hun werk, hun hobby’s en meer dingen die op dit moment zijn zoals ze zijn.

De reden dat het gesprek stilvalt wanneer ze het hierover hebben, is dat dit dingen zijn die vaststaan. Je kunt er niets meer aan veranderen.

Dat geldt niet voor de toekomst. In de toekomst is alles mogelijk. En de toekomst is oneindig.

Je kunt het hebben over ambities, dromen, of over een tof plan dat je in de toekomst met je date gaat uitvoeren.

Praat over de toekomst, het liefst die van jullie samen. Maak het romantisch en spannend en vooral niet te klef.

Bedenk gerust dingen die in het echt niet mogelijk zijn, zoals verre reizen of dromen over enorme rijkdom.

8. Ga terug naar de kindertijd

Onderschat niet deze geweldige bron van gespreksstof en hoe leuk vrouwen deze vinden:

Ook in het verleden valt heel veel te halen. Je kindertijd is daarom het tweede onderwerp dat je kunt toepassen in gesprekken.

Het voordeel van de kindertijd is dat de kans groot is dat je daar wel een paar anekdotes aan over hebt gehouden. De kans is groot dat er destijds wel iets awkwards is gebeurd of iets pijnlijks wat je kunt vertellen.

En de kans is heel klein dat jij je hier zo voor schaamt, dat je het niet met je date durft te delen.

9. Praat over reizen

Dit is mijn geheime wapen om gesprekken tijdens een date 10x leuker te maken:

Reizen is nog zo’n onderwerp dat gesprekken meteen veel levendiger maakt dan werk of hobby’s.

Bijna iedereen heeft wel een epische herinnering aan een toffe reis of droomt ervan om in de toekomst een reis te maken.

Een bijkomend voordeel is dat wij als mensen moeilijk onderscheid kunnen maken tussen wat fictie is en wat er daadwerkelijk gebeurt.

Dat is waarom we tijdens horrorfilms ook echt doodsangsten uitslaan en tijdens romantische sitcom’s soms een traan kunnen wegpinken (geef maar toe, bro).

Dus doordat je aan het praten bent over reizen je al gauw de emoties ervaart die je tijdens het reizen hebt ervaren.

Deze emotionele laag is precies wat je gesprek zoveel beter maakt. Zeker als je praat met vrouwen is dit belangrijk als je een meer emotionele connectie met een vrouw zoekt.

10. Gebruik 'open loops'

Om te voorkomen dat het gesprek stilvalt nadat je een verhaal hebt verteld, wil je open loops in je verhaal verwerken.

Wat je doet, is dat je details vertelt in je verhaal, maar daarbij niet alles weggeeft. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

“Ik was laatst bij de missie van de Verenigde Naties in Israël, op de grens van Syrië. Daar ontmoette ik een dude die me de beste voedingstip ooit gaf. Hij vertelde me over een Israëlisch recept dat bla bla bla…”

Zoals je ziet, gaat het verhaal in op een voedingstip… Terwijl de luisteraar ondertussen zal denken: "Wacht eens even, de missie van de Verenigde Naties op de grens van Syrië? Wat deed hij daar?"

Natuurlijk is niet iedereen zo cool als ik. Als jij nooit meegaat met missies van de VN, kun je dit ook vervangen door iets anders. Bijvoorbeeld: “Ik zat laatst met wat collega’s bij de beste film die ik ooit heb gezien en waar we nog maanden over hebben nagepraat, toen….

Geef niet direct alles prijs, laat wat informatie achter. Zo blijft het gesprek interessant en geef je je gesprekspartner dingen om op door te vragen.

Wil je meer tips voor het praten met je crush? Lees dan dit artikel:

11. Moedig haar aan om meer te vertellen

Als je wilt voorkomen dat het gesprek stilvalt, is dit de ideale truc:

Ook wanneer je gesprekspartner iets vertelt, is er een techniek die je kunt toepassen om het gesprek te laten doorvloeien.

Stel bijvoorbeeld dat je net te horen hebt gekregen dat je gesprekspartner verpleegster is of van dansen houdt. Bij veel mannen valt het stil zodra ze dit soort informatie krijgen, of ze blijven haar vermoeien met saaie vragen als: “Oké, wat doe je precies in de verpleging?” Of: “Wat is je favoriete dans?

Gebruik praatcommando’s om haar aan te moedigen meer te praten. Herhaal de informatie van je gesprekspartner en volg dit op met “vertel”.

Dus stel dat je gesprekspartner net heeft gezegd: “Ik zit in de verpleging.” Dan spreek jij in de gebiedende wijs:

Op deze manier houd je het gesprek gaande zonder té veel vragen te stellen.

12. Bereid het gesprek voor

Gespreksboosters, gespreksonderwerpen en de gespreksprincipes om verhalen te vertellen…

Je bent goed op weg met het bouwen van een episch gesprekstofarsenaal… Toch kun je in gesprekken altijd voor onverwachte situaties komen te staan. Waardoor je in paniek raakt.

Je maakt het jezelf veel makkelijker als je van te voren denkt over wat je gaat zeggen.

Maak een lijstje met onderwerpen die je date interessant vindt. Denk na over leuke vragen. En bestudeer mijn lijstjes met flirtzinnen.

Wil je weten wat de beste gespreksonderwerpen voor een date zijn? En hier je kennis over bijspijkeren, zodat je zeker weet dat je een leuke vriendin krijgt? Dan is dit artikel voor jou:

13. Leg haar een leuk dilemma voor

Toen ik dit trucje ontdekte, werd het veel makkelijker om een vrouw te vermaken:

Gebruik het dilemma spel om haar aan het praten te krijgen. Daarbij geef je haar steeds twee keuzes waaruit zij moet kiezen:

Om er een leuk gesprek uit te halen, wil je niet alleen haar keuze weten, maar ook WAAROM ze de keuze heeft gemaakt. Omdat ze dan over haar keuzes gaat nadenken, zijn dat de momenten dat je interessante antwoorden van haar gaat krijgen.

Let op: Leg haar alleen leuke dilemma’s voor. Kom niet met vragen als: “Er is brand en je kunt alleen je vriend of je kat redden. Wie kies je?” Dat is geen leuke vraag en de kans is groot dat jij doodongelukkig raakt van het antwoord.

Pro Tip:

Als je nog eens een database met 575 voorbeeldzinnen + 17 gesprekstechnieken wilt (waarbij je slechts de lege vakken van een format hoeft in te vullen), check daarvoor eens ConversatieKoning.

14. Leg een database aan met interessante gespreksstof

Als je echt goed wilt worden in gesprekken voeren op date is deze tip voor jou:

Lines voorbereiden is één ding. Toch ben je met een paar lines gauw uitgepraat. Daarom wil je doen wat professionele performers doen om een optreden voor te bereiden:

Wat je namelijk niet ziet wanneer ze op een podium staan of in een video hun verhaal vertellen, is dat ze niet slechts hun lines voorbereiden. Ze schrijven ervaringen uit en slaan informatie op in een systeem.

Omdat ik goed wilde worden in dating, heb ik zelf ook zo’n systeem. Ik noem dit de database.

De database is mijn USB-stick, een systeem met allerlei mappen en documenten, waarin ik letterlijk alles bewaar wat ik van waarde vind. Alles wat ik in het leven tegenkom, breng ik onder in die database.Inspirerende ervaringen, grappige anekdotes, theoriebestanden waarin ik allerlei lessen heb uitgewerkt over business, wetenschap, productiviteit, communicatie, psychologie…

Noem het maar op of je vindt het erin terug.

Ik weet het… Ik heb mijn nerdy trekjes… Toch is het bizar hoeveel dit me heeft opgeleverd.

Natuurlijk hoef je geen USB-stick te gebruiken. Je kunt ook de Notitie-app op je telefoon erbij pakken.

Stel dat er een onderwerp ter sprake komt over iets in je database. Dan kun jij daar gelijk op inhaken.

En als je even niet weet waar je over moet praten, denk je terug aan je database en kies je iets uit.

15. Praat over je top 3 ervaringen aller tijden

Als mensen zijn we dol op lijstjes. De top 40, de Top 100 IMDB en de ranglijst van de Eredivisie. Als gedreven analytici willen we het allemaal precies bijhouden.

En het levert eindeloos gesprekstof op.

Ik zal je dus meer voorbeelden geven die vrouwen graag willen horen. Op dates kun je dit toepassen door het volgende te doen:

Je maakt een “Top 3 [onderwerp] Aller Tijden”. Deze bijvoorbeeld: De Top 3 [Meest Awkward Ervaringen] Aller Tijden.

Die je dan om de beurt gaat uitwisselen… #kwetsbaarheid

Daarbij daag je haar eerst uit om een gênante situatie te delen. En mocht ze dat te awkward vinden, dan neem jij de leiding door een awkward ervaring te delen.

Om de drempel laag te maken, wil je je eerste verhaal niet te overdreven beschamend maken… Om uiteindelijk als derde ervaring je meest pikante verhaal te delen.

Zo kun je dit spel als een simpele methode gebruiken om de seksuele aantrekkingskracht in het gesprek op te voeren.

16. Spreek alles uit wat je voelt als het awkward is

Toen ik dit trucje ontdekte, werd ik elke awkward situatie de baas:

Eerder werd ik altijd heel erg zelfbewust van ongemakkelijke situaties. Ik kreeg het warm en begon zelfs een beetje te stotteren.

Maar dat is helemaal niet nodig. Ik ontdekte namelijk dat eerlijk zijn op zo’n moment het beste werkt. Zo kun je heel nonchalant en op een droge manier lines inbrengen als:

Op deze manier haal je de complete lading uit de stilte. De kans is groot dat ze er zelfs om kan lachen, omdat jij het sociale ongemak benoemt.

17. Word een gesprekkenkoning

Ben je nu op dreef en wil je een nog grotere gesprekskoning worden? Dan heb ik iets voor je.

Ik heb een Transformatiepakket voor je gemaakt, dat bomvol zit met gesprekstechnieken voor op date, op WhatsApp en op Tinder. Klik op de knop hieronder en ik stuur het direct naar je toe.

Oh ja, en het is gratis;)

Check het hieronder uit.

Van je bro,
Daan de Ram

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlHoe praat je met vrouwen? 10 Tips (+ 24 voorbeeldzinnen)
PijlDe 6 ingredienten van diepe connectie
Pijl10 Leuke gespreksonderwerpen voor een geweldige date
Pijl9 Simpele tips om iemand echt te leren kennen (+ 36 slimme vragen)

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Jeffrey
Die gesprekstechnieken heb ik net opgeslagen in m'n telefoon zoals je zei in de video. Nice voorbeeld van The Rock!
v Doorn
en wat als het gesprek compleet stil valt, of is het dan te laat?
Reacties
Daan de Ram
Als je gesprek te lang stil is, en het wordt puur awkward: ja.

Gelukkig zijn er veel zinnetjes en dingen die je kan gebruiken. Bereid een aantal leuke vragen voor, die je altijd achter de hand hebt.

Schrijf er hier bijvoorbeeld 10 van op in je telefoon:

https://www.attractiongym.nl/elkaar-beter-leren-kennen/
jason viaene
het is verdorie perfectie op die site gedaan met die facking stiltes hallelujah ;) xp xp

Plaats een Reactie