Wat is verliefdheid

14 Aug 2013, door datingcoach Daan de Ram in Verliefd

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Verliefdheid

Jaren geleden voordat ik écht succesvol was met vrouwen heb ik wel een aantal vriendinnetjes gehad. Na een paar maanden maakten ze het echter keer op keer uit, elke keer met de reden: “Tja, ik voel me gewoon niet meer verliefd, dus het is uit.”. Dit maakte mij kapot van binnen. Waarom? Ik was nog zo verliefd op ze en zij ineens niet meer op mij? Hoezo dat? Wat IS dan verliefd zijn?

Nu begrijp ik dat ik veel te lief was. Ik zat als het ware bij mijn vriendinnetjes in de ‘friendzone’. En na de spanning van het begin, was het gevoel snel over.

Toendertijd echter besloot ik een zoektocht te beginnen naar de werkelijke betekenis van verliefdheid. Niet uitgelegd in chemische stofjes e.d. maar in concrete begrijpelijke concepten.

Hou je van magie en wil je het vooral niet begrijpen? Lees dan niet verder ;)

Verliefdheid uitgekleed: Behoeftes & De Spotlight

Elk mens heeft een aantal fysieke en door de samenleving aangeleerde behoeftes. Zoals seks, intimiteit, een levens-partner, altijd iemand die er voor je is, simpelweg gelukkig zijn, etc. Sommige kunnen op verschillende manieren ingevuld worden, bijvoorbeeld door vrienden. Maar veelal zoeken we vervulling van deze behoeftes in een ‘relatie’.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

De mate waarin we deze behoeftes ervaren en ze niet door anderen vervuld worden bepaalt hoe graag we een relatie willen.

Wanneer de behoeftes wat sterker zijn wil je graag hoop hebben. Hoop op een relatie en als het even kan op een specifiek persoon die die relatie met je aan wil gaan en dus in je behoeftes kan voorzien. Als je immers een specifiek persoon op het oog hebt, LIJKT de relatie al iets dichterbij!

Daarvoor hebben we een speciale spotlight in ons hoofd. Een spotlight waar we graag die ene persoon onder zetten waar we graag een relatie mee willen (ofterwijl, waarvan we hopen dat deze in onze behoeftes kan voorzien). Deze spotlight staat altijd aan en we denken vaak aan die persoon. Dat gevoel, dat is verliefdheid. We zijn verliefd op deze persoon. We ervaren de extreme hoop. En dat willen we ook graag!

Verliefdheid in emoties

Wat je misschien wel eens gelezen hebt is dat men zegt dat verliefdheid zelf geen emotie is. Het is eerder een verzameling emoties. Maar welke?

Terugkijkend op al mijn vriendinnetjes vroeg ik mij af wat het betekende “dat ze gewoon niet meer verliefd waren”. Mijn conclusie was de volgende: Doordat ik zo graag wilde, was het voor de meiden overduidelijk dat het goed zat. Ze ervaarden dus op dat moment geen hoop of angst meer. Immers, het was overduidelijk dat ik toch wel hun vriendje bleef. Er was dus op dat moment geen angst om de persoon (ik) die in hun behoeftes voldeed te verliezen. Het enige dat overbleef was zekerheid. En dat is geen emotie. Wanneer behoeftes gevuld worden en er geen kans op verlies is, ervaart men die sterke emotie van hunkeren naar niet meer.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Kortom, wat is verliefdheid? Het is de combinatie van hoop dat iemand in je behoeftes kan voldoen en tegelijk de angst dat de persoon dat NIET doet, of het wegneemt.

Hoe krom vervolgens, dat wanneer de zekerheid er is, de verliefdheid er dus niet meer is!

Daarom zegt men ook vaak dat in een lange relatie de verliefdheid afneemt en het overgaat in houden van. Immers, er is zekerheid. Wanneer de vrouw of man dan eens iets écht bijzonders doet wemelt de verliefdheid weer even op omdat je je dan beseft wat je eigenlijk hebt en hoe je dat niet kwijt wilt raken (ofterwijl, je ervaart een hoop/angst gedachte!)

Wanneer word je verliefd

Wanneer wordt je dan eigenlijk verliefd? Waarom wordt de ene persoon sneller verliefd dan de ander? Hier herkende ik een aantal zaken.

Allereerst is natuurlijk belangrijk hoe het klikt met iemand. Kan je goed met die persoon praten en heb je dezelfde interesses? Of klikt het goed op een dieper niveau? Dit is de meest voor de hand liggende reden waarom je verliefd zou worden op iemand.

Maar dit kan niet de enige zijn. Soms vind je namelijk iemand leuk, maar verwatert dat als het niet beantwoord wordt. Hierin herkende ik een tweede criterium. De kans dat het iets wordt. Wanneer je inschat dat de ander je misschien ook wel leuk vind, maakt dat je automatisch sneller verliefd. Wanneer je bij voorbaat weet dat je nul kans maakt, voorkomt dat eigenlijk dat je verliefd wordt.

TIP: Guide: Vrouwen ontmoeten en aanspreken: Openingszinnen en gesprekstechnieken

Maar ook deze twee samen zijn niet doorslaggevend. Misschien wel de allerbelangrijkste is de mate waarin je een relatie wilt. De mate waarin jij je behoeftes ervaart en wilt dat iemand je behoeftes vult. Hoe grager je dit wilt, hoe sneller je verliefd zult worden.

Je kunt het zien als een formule waarbij deze laatste, je behoefte, de drempel bepaalt. Hoe hoger de behoefte des te lager de drempel. Wanneer de optelsom van hoe goed het klikt met iemand en de kans dat het wat wordt boven deze drempel uit komt, wordt je verliefd.

Een paar voorbeelden:

Wat heb ik hier nou aan?

Deze lessen vertellen je eigenlijk hoe je in de kroeg instant verliefdheid creeert of in de eerste paar weken contact met een vrouw. Natuurlijk ook hoe je het in stand houdt in een langere relatie.

De essentie van verliefdheid is dus het continu heen en weer geslingerd worden tussen hoop dat de ander jou in je behoeftes helpt en de angst dat dat niet zo zal zijn. In contact met een vrouw zul je haar dus steeds deze twee emoties moeten laten voelen. Dat doe je door push-pull of ook wel rapport opbouwen en vervolgens weer verbreken. Jij hebt de macht. Zij weet niet wat je nou eigenlijk wil en krijgt steeds gemixte signalen. Dat maakt jou superaantrekkelijk.

In een relatie geldt dit ook. Wil je dat ze echt verliefd op je blijft? Zorg dan dat je regelmatig rapport verbreekt. Laat je emoties zien, wordt eens kwaad, en doe soms gewoon lekker wat je zelf wilt. Het lijkt heel tegenintuitief, maar dat is precies wat we nodig hebben.

Ik ben erg benieuwd wat je vindt van deze gedachten.

Laat hieronder vooral jouw visie achter en wellicht moet ik mijn theorie herzien!

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlZoenen bij het uitgaan: 7 Simpele stappen (Do's & Don'ts)
PijlZe heeft geen interesse meer: 7 Redenen + Gouden tips
PijlVerlegen vrouwen versieren: 7 Tips die haar aantrekken
PijlLiefde loslaten: 12 Vlijmscherpe tips om eindelijk verder te kunnen

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie