7 Must-Have Tips om je Non-Verbale Communicatie te Verbeteren

03 Feb 2018, door datingcoach Daan de Ram in Aantrekkingskracht

Zwaaien, handgebaren en expressie... Allemaal vormen van non-verbale communicatie.

Wanneer het aankomt op vrouwen versieren, gaat het bij veel mannen niet fout door deze grove vormen ervan. Echter door de veel subtielere communicatie, die je op dit moment waarschijnlijk nog onopgemerkt uitzendt.

Ik ga ja met dit artikel steeds bewuster maken van al deze subtiele vormen van non-verbale communicatie. Niet alleen in gesprekken met vrouwen. Ook in het alledaagse leven.

Met een beetje oefening wordt je vlijmscherp in het opvangen van de ‘nonverbalen’, zoals ik deze signalen graag noem. Je kunt beter en subtieler aanvoelen wat jij en anderen werkelijk communiceren.

Non-verbale communicatie gaat namelijk ongelooflijk diep. Overal kom je het tegen en de invloed ervan is moeilijk te overschatten. Merendeel van je beslissingen worden gemaakt niet op basis van wat er op de oppervlakkige laag gezegd wordt, maar wat ongezegd gecommuniceerd wordt.

Vanuit je onderbewuste.

Als je dit eenmaal doorhebt, is het alsof je door de Matrix kunt kijken. Net als Neo kun jij dan ook de realiteit naar jou hand zetten.

Zo leer je in dit artikel:

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Non-verbale communicatie kom je continu tegen

Dit artikel wilde ik al langere tijd schrijven, en vanochtend had ik de perfecte aanleiding tijdens mijn treinreis…

In de trein ben ik meestal aan het werk. Of als ik een lange nacht heb gehad, droom ik weg, turend door het raam naar buiten. Vanochtend in de trein van Utrecht naar Amsterdam merkte ik op dat ik de reclameborden langs het spoor aandachtig aan het bekijken was.

Wat me opviel waren allerlei verborgen boodschappen op de reclames. Ja, er staat vaak gewoon letterlijk: koop X voor een betere Y.

Maar door de opmaak, de afbeelding en het gebruik van lettertype wordt er veel meer gezegd. Dit soort zaken uitpluizen is mijn vak. Daarom deel ik nu mijn bevindingen en de toepassingen bij het vrouwen versieren met jou.

Want vrouwen versieren gaat natuurlijk gewoon door in de trein ;)

We worden dagelijks geconfronteerd met non-verbale tekens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeersborden. Je ziet de vorm en de kleur en je weet gelijk wat je wel en niet mag, zonder dat je de werkelijke tekst op het bord hebt gelezen.

Door kleuren van de logo’s van bedrijven te bekijken, kom je veel te weten over het bedrijf. Kijk maar naar de afbeelding. Verschillende kleuren hebben een verschillende betekenis.

Muziek is andere grote, welke veel invloed op je kan hebben. Afhankelijk van het genre wordt je energiek, rustig, blij of verdrietig.

Zo krijg ik altijd rillingen over mijn rug als ik luister naar Schools van Supertramp en rond minuut 3:20 de ronduit epische pianomelodie wordt ingezet.

Mán. Wat een opbouw, wat een ‘drop’ ;)

Deze drie facetten van geluid, kleur en de impliciete boodschap worden niet zonder reden dan ook gecombineerd in reclames. Er wordt je iets verteld, zonder dat je het bewust doorhebt.

Je hebt het pas bewust door als je je pincode van je pinpas aan het intoetsen bent bij het afrekenen van je aankoop.

En dan denk je weer bij jezelf. “Aai ben ik weer gevallen voor de reclame. Ik heb deze Slicer Dicer Plus Extreme Edition eigenlijk helemáál niet nodig”. Maar hij is zo multifunctioneel en hip right?

Doordat op de juiste manier gespeeld werd met non-verbale communicatie kregen ze jou zo ver. Het beïnvloed je onderbewuste en van daaruit wordt merendeel van je beslissingen genomen.

Deze beïnvloedingsprincipes werken ongeveer hetzelfde bij vrouwen. Door op de juiste manier je verbale én je non-verbale af te stemmen, zullen je interacties met vrouwen ook veel beter gaan.

Je gaat bewust worden van wat er onderbewust wordt verteld. En je kunt de bewuste en onbewuste laag die je zelf uitzendt op elkaar afstemmen voor extra impact.

Je non-verbale communicatie zegt meer dan 1000 woorden

Bij iets simpels als iemand zijn hand schudden wordt er al zoveel bepaald. Deze alledaagse handeling geeft aan wie de baas is, wie onderdanig is, of geeft aan dat jullie gelijk zijn.

Dit wordt bepaald door de positie van de handen en de druk die je op elkaar uitoefent.

Bekijk de eerste paar minuten maar ‘ns van deze TED-Talk.

Zelf geef ik de vrouw altijd de ‘upper hand’. Gelijk, komt zo zakelijk over. En de baas willen spelen is al helemaal nergens voor nodig. Je bent een man… je hoeft niets te bewijzen en je hoeft nergens voor te compenseren toch?

Haar de ‘upper hand’ geven komt hoffelijk en ridderlijk over. Gelijk die flirtknop aan.

Insider bro-tip: Je kunt haar hand nu soort van vast blijven houden zonder werkelijk te hoeven grijpen of knijpen. Haar hand blijft in jou hand liggen terwijl je haar aandacht wegleidt met het gesprek. Aanraken is altijd goed namelijk ;)

Echter, dit artikel geeft niet alle ins en outs over non-verbale communicatie voor handjes vasthouden. We pakken het groter aan. Daar heb jij namelijk veel meer baat bij.

Genoeg achtergrondinformatie. Laat die praktische tips maar komen.

Tip 1. Je eerste indruk spreekt boekdelen

Mensen zijn hokjesdenkers. Binnen een paar seconden is de eerste indruk al gevormd. Als deze niet positief is, is de kans dat je het daarna weer recht kan breien uiterst klein.

Heb een verzorgd uiterlijk. Zorg dat de kleding die je draagt past…

Ik ga je hier niet als je moeder vertellen wat dat allemaal inhoudt. Maar het betekent wel dat je je óók achter je oren moet wassen ;)

Je begrijpt het wel.

Wat een slecht uiterlijk namelijk communiceert is dat je:

Als we dit verder trekken kan het communiceren dat je andere zaken in je leven ook maar half aanpakt… Een slechte baan, geen passies en jezelf neerleggen bij wat je kunt krijgen in plaats van gaan voor wat je wilt.

Als het er voor een vrouw uitziet dat je niet goed voor jezelf kunt zorgen, komt bij haar de gedachte op hoe jij daarnaast óók nog voor haar zou kunnen zorgen.

Elke vrouw wil van nature veiligheid bij een man voelen. Door een juiste uitstraling kun je dit bereiken.

Maak dat de eerste indruk minimaal positief is. Wie wil er nou vanaf het begin 1-0 achterstaan?

Tip 2. Het is wat je niet zegt dat er toe doet

Er zijn veel zinnen die we dagelijks gebruiken waarmee, wanneer je er objectief naar kijkt, we eigenlijk iets anders bedoelen dan dat we zeggen.

De meest bekende moet toch wel zijn:

“Leuk je te ontmoeten. Doei”

Dit is een zin die ik ondertussen vrouwen wel duizenden keren heb horen zeggen.

Objectief bekeken… zal ze het écht leuk hebben gevonden om die kerel te hebben ontmoet? Misschien wel…ergens. Toch komt erop neer dat ze hem liever niet meer wilt spreken de rest van de avond.

Wat er werkelijk gezegd wordt, wordt gezegd in de sub-communicatie.

Tijdens een interactie met een vrouw ben je elkaar aan het uitchecken. Of jullie wel bij elkaar passen.

Wat veel mannen vaak doen is over zichzelf opscheppen. Jezelf kwalificeren noemen we dit.

Ze denken dat dit werkt bij vrouwen. Maar nee het werkt averechts. Vrouwen vinden de resultaten van je harde werken niet aantrekkelijk. Passie en hard werken daarentegen wel.

Wat je met jezelf kwalificeren sub-communiceert is dat jij jezelf eigenlijk niet goed genoeg vindt en dus materiële  dingen nodig hebt om je goed genoeg te voelen.

Minder aantrekkelijk gedrag komt ook op subtielere manieren naar boven, bijvoorbeeld:

Daarentegen, wat sub-communiceer je als je met een grijns op je bakkes zegt dat je in een kartonnen doos woont naast het Centraal Station, zodat je in ieder geval ’s ochtends de eerste trein naar je werk als spoorbielzenteller niet mist?

Precies. Het tegenovergestelde. Zelfverzekerdheid, humor. Kortom: aantrekkelijke eigenschappen.

Bedenk dus altijd wat je daadwerkelijk communiceert als je iets zegt.

Trouwens, wanneer vrouwen zichzelf gaan kwalificeren, weet je dat je op de goede weg bent. Ze ziet jou dan namelijk als iemand met een hogere waarde dan zij. Hiermee doet ze dus moeite om jou, als de prijs, te overtuigen dat ze leuk genoeg is.

Verderop in het artikel krijg je nog meer voorbeelden van zinnen of handelingen die vrouwen doen, die eigenlijk heel iets anders betekenen.

Nu eerst iets dat wél hand in hand gaat met hetgeen je zegt.

Tip 3. Spreken als de Wolf of Wall Street

Zinnen kun je op verschillende manieren uitspreken.

De combinatie van de woorden en de manier waarop je uitspreekt maakt duidelijk wat je bedoelt.

“We gaan straks naar huis”

Je kunt het verdrietig uitspreken. Dan zeg je dat je eigenlijk niet weg wilt van de plek waar je nu bent. Of juist superblij. Dat je gráág terug naar huis wilt.

…Je kunt het zwoel/spannend uitspreken. Zeker ’s nachts tegen een vrouw weten we wat er dan komende is ;)

De intonatie die je dus bij een zin gebruikt, maakt een verschil van dag en nacht wat je er werkelijk mee bedoelt.

Jordan Belfort was heer in meester in het gebruik van intonaties en op deze manier mensen te laten investeren in de meest ludieke dingen. Alleen maar omdat hij het zo goed kon brengen.

Hij maakt hier gebruik van verschillende stemmen… Mysterieus, enthousiast, etc…

Maar de stem die mijn aandacht trok was de ‘reasonable guy’ stem.

“We maken er gewoon 100 aandelen van weet je, voor maar een klein prijsje van €5000,-“

Alsof het niets is. Alsof je praat over een broodje kaas die je iedere ochtend maakt.

Insider bro-tip: in tekstberichten kun je deze ‘intonatie’ bereiken door verkleinwoordjes toe te passen.

Afgelopen Summerbootcamp in Riga probeerde de coaches en ik deze stem uit.

We spraken meiden aan met zinnen als: “Heb je ooit een trio gehad?”, “Wat is je favoriete standje”. Werkelijk extreme dingen. Maar het mooie was, door gebruik te maken van de ‘reasonable guy’ intonatie kregen we hele serieuze antwoorden van de dames terug.

Deze intonatie wil je bij verschillende situaties in de interactie toepassen:

Zo krijgt ze het veilige gevoel bij jou dat jij haar nooit zal beoordelen

…Alsof het allemaal een broodje kaas is.

Tip 4. De non-verbale taal van het lichaam

Ken je de beweging die mensen maken als er iets is wat ze eigenlijk niet willen of durven zien?

Precies. Ze houden hun handen voor hun ogen. Als een soort beschermingsmechanisme. Wegkijken van de waarheid.

Andere beschermingsmechanismen zijn bijvoorbeeld het aannemen van een geslotene houding, spanning in de schouders, en omlaag kijken (om het nekgebied te beschermen)

Deze vormen van lichaamstaal zijn het geval van situaties buiten onszelf.

Gevoelens van binnenuit, zoals zenuwen, zorgen voor kleinere, ongecontroleerde bewegingen.

Denk aan heen en weer wiebelen, krabben, wegkijken en knipperen…

Als man wil je dit soort uitingen van zenuwen verbannen uit je motoriek. Een bro is niet zenuwachtig in het bijzijn van een vrouw. Het verpest de aantrekkingskracht.

Een ander groot voorbeeld wat hier onder valt, maar weinig opgemerkt wordt totdat één van onze coaches over je schouder meekijkt, is het kleine lachje na een gewaagd zinnetje of tijdens een spannende situatie.

…Vergelijkbaar met een smiley na een tekstbericht.

Ik zie het heel vaak terugkomen bij onze deelnemers tijdens de interactieve theoriesessies bij de weekend bootcamps die we in Amsterdam houden.

Bij de oefeningen zeggen ze een zin, gevolgd door dit lachje. Om het wat af te zwakken, of om aan te geven dat het een grapje is, of om duidelijk te maken dat je ondanks je zinnetje wel een aardige jongen bent.

Echter dit lachje ontkracht de hele voorgaande zin.

Sterker nog. Het slaat de spanning plat op zijn gat.

Daarentegen, als een vrouw deze zenuwachtige trekjes vertoont, is het een positief teken. De spanning die tussen jullie ontstaat wordt te veel voor haar en die moet ze kwijt. Deze spanning vertaald zich nu juist in aantrekkingskracht.

Eerst zien dan geloven. We willen aan de ander kunnen zien wat ze bedoelen. Wat ze letterlijk zeggen maakt weinig uit.

Voor alle ins en outs specifiek gericht op lichaamshouding en lichaamstaal heb ik een speciaal artikel geschreven: ‘7 Must-have tips om vrouwen te versieren met lichaamstaal’. Dan sta je er ook nog eens als een baas bij.

Dat brengt ons bij de volgende tip.

Tip 5. De spiegels van de ziel

Mensen in de ogen kijken is niet eng. Het is maar welke associatie je eraan hangt. Waarschijnlijk associeer jij ‘in de ogen kijken’ met iets intiems. Door deze connectie ga je elke keer spanning voelen als je in iemands ogen kijkt.

Niet erg. Nuttig zelfs, vertel ik je verderop. Echter wegkijken of knipperen is nu waarschijnlijk de grootste orde van de dag.

Dit communiceert dat je zenuwachtig bent of niet de waarheid vertelt. Iets dat je niet wilt tonen als je voor een vrouw staat. Zenuwen en liegen zijn killers als het aankomt op aantrekkingskracht bij een vrouw.

Bekijk (pun intended) het op een andere manier. Noem het niet: ‘in de ogen kijken’, alsof je naar iets diepers kijkt. Maar noem het: ‘naar ogen kijken’, maak het net zo normaal als naar een prijskaartje van een product kijken.

Dit oefenen is eenvoudig. Naast de manier die ik je hierboven vertelde is een extreem praktische methode door eerst jezelf in de ogen te durven kijken.

Pak er een spiegel bij.

Kijk eerst alleen naar jezelf. Ga daarna tegen jezelf praten. Trek gekke bekken. Probeer deze staring-contest van jezelf te winnen door steeds intenser te kijken.

Als je niet naar je eigen ogen durft te kijken, hoe kun je dan ooit naar iemand anders zijn of haar ogen kijken?

Wanneer je dit under the knee hebt, gaan we het proberen in de buitenwereld bij echte mensen.

Bij het aankijken van echte mensen wil je, als hulpmiddeltje, in je hoofd gaan tellen. Dit haalt je aandacht van het aankijken af.

Uiteindelijk kun je al deze steuntjes laten vallen en is iemand in zijn ogen kijken niets anders dan in de ochtend naar de wc gaan.

Als je beter wordt met die spanning te managen in jezelf. Kun je de associatie dat het iets intiems is weer terugbrengen. Nu kun je in iemands ogen kijken júist inzetten om de spanning in de interactie te vergroten.

Liegen

Iets anders dat je kunt lezen door mensen in hun ogen te kijken is of ze liegen. Er is hier veel onderzoek naar gedaan, maar dan gericht op politiewerk.

Ik zeg, waarom zou deze nuttige informatie niet gebruikt kunnen worden bij het vrouwen versieren ;)

Bijvoorbeeld bij een spelletje waar je haar een aantal dingen laat vertellen waarvan er ééntje niet waar is… 

Nuttiger is het om te kunnen checken wat ze zegt wel écht zo is. Haar mond kan van alles zeggen. Maar haar ogen zullen altijd de waarheid vertellen.

Per persoon kan het verschillen, echter over het algemeen geldt zoals aangegeven is op de afbeelding. De richting is hoe zij kijkt als ze voor je staat.

Bij mezelf weet ik bijvoorbeeld dat als ik naar links kijk (voor jou rechts), ik inderdaad iets probeer te herinneren. Terwijl als ik naar rechts kijk (voor jou links), ik niet helemaaaal de waarheid vertel ;)

En bro. Gebruik dit niet om op haar te bitchen mocht ze liegen. Maar om voor jezelf in te schatten hoe het er voor staat met de interactie.

Tip 6. Adem in, adem uit

Ademhalen is één van de weinige dingen dat echt moet. Daarnaast doe je het je hele leven. Dag in dag uit. Ongeveer zevenhonderdmiljoen keer tijdens je leven.

Echter, hoe vaak staan we er bij stil en letten we precies op hoe we ademen?

Rustig, hijgerig, zuchtend of heel hoog en oppervlakkig.

En elke manier van ademen heeft zo zijn eigen betekenis.

Rustig ademen, komt ontspannen over. Hijgerig laat ik even... Dat komt wel op een ander moment ;)

Zuchtend, oppervlakkig en snel wil je vermijden. Deze communiceren een aantal zaken die niet als aantrekkelijk worden gezien.

Een rustige ademhaling toont zelfverzekerdheid. Het geeft je meer rust en hiermee ruimte om te denken. Zo kun je op de juiste momenten bijvoorbeeld een gevatte opmerking maken en haar plagen. Zodat die echte, authentieke persoonlijkheid van jou naar boven komt die vrouwen aantrekkelijk vinden.

Je gaat merken dat het gesprek ook door deze denkruimte veel minder snel zal doodbloeden. Wil je daarnaast nog een aantal ideeën over onderwerpen die je kan aansnijden. Check ‘dé 5 praktische pijlers van aantrekkelijke gesprekken’.

Voor een juiste ademhaling heb ik ook een aantal praktische oefeningen voor je.

Sowieso wil je minimaal door je neus inademen, je neemt dan namelijk meer zuurstof op. Een goede ademhaling zit hem erin vanuit je buik te ademen. Dan bedoel ik niet dat bij je navel de lucht naar binnen komt, maar de manier waarop je longen zich volzuigen.

Je longen kunnen zich in de richting van je borstkas vergroten. Dit is oppervlakkige ademhaling.

Of je longen kunnen zich richting je buik vergroten. Nu haal je adem vanuit je buik.

Leg je hand op je buik, begin met ademen, en voel of deze uitzet. Check met je andere hand of je borst niet beweegt.

Lukt dit? Proficiat. Je ademt nu vanuit je buik.

Een ander voordeel van vanuit je buik ademen is dat je stem gelijk een stuk dieper klinkt.

Nog een manier om in je rust terug te keren, tijdens een spannende situatie, is door je neus te ademen en de in- en uitgaande lucht langs je neusvleugels proberen te voelen.

Hiermee richt je al je aandacht op één specifiek punt en sluit je je af van alle hectiek om je heen, die bloedmooie, slanke, perfect geklede vrouw die voor je staat en alle spanning die dat met zich meebrengt.

Zo kom je terug in je rust en communiceer je non-verbaal de juiste dingen.

Ok bro. Haal even diep adem. We hebben jou ‘nonverbalen’ getweaked en afgestemd op je verbalen. Laten we nu een uitstapje maken naar de non-verbale communicatie bij de vrouw.

Tip 7. Vrouwen zijn meesteressen in non-verbale communicatie

En dan vooral het verschil in wat ze zeggen en wat ze bedoelen.

Want vrouwen zijn van nature conflict vermijdend. Ik geef je een aantal extreem praktische voorbeelden:

Ik geef je wel m’n nummer, maar ik ben eigenlijk niet geïnteresseerd dus zal niet op je berichtjes reageren.

Ik wil je zoenen, maar mijn vriendinnen staan erbij. Ik wil niet beoordeeld worden dus laten we even ergens anders gaan staan.

Ik vind je leuk. Dit is de manier dat ik het je laat weten

Ik denk er serieus wel over na, maar ik moet dit even zeggen om mij goed te voelen bij de situatie. Als het straks ‘zomaar’ gebeurt, ben ik helemaal down. (Aan jou de taak om het ‘zomaar’ te laten gebeuren)

Ga. Maar. Door.

De voorbeelden die ik je kan geven zijn onuitputtelijk.

Kijk naar de dieper gelegen betekenis wanneer een vrouw iets zegt in spannendere en intiemere momenten. Het kan zomaar het verschil zijn tussen hand in hand met haar naar huis óf met je eigen hand naar huis.

Houd altijd de context in je achterhoofd en de situatie waarin het gebeurt. Soms betekent ‘nee’ ook echt nee.

Non-verbaal is maar één zijde van het muntstuk

De rest zal toch echt door verbale communicatie overgebracht moeten worden. Dan wel door woorden of door geschreven tekst.

Om je een kickstart te geven heb ik het gratis Transformatiepakket gemaakt. Hierin leer je onder andere de juiste fundamenten voor aanspreken en het voeren van gesprekken (zowel online als offline).

Met dit pakket heb je de basis om uit te groeien tot een ware versierkunstenaar.

Klik als je dat wilt worden hieronder op de knop en vul je emailadres in. Dan ontvang je het gratis Transformatiepakket direct in je inbox.

Je opperbro Daan.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl27 Ideeën voor een heerlijke romantische avond (Thuis & Uit)
PijlDatingcoach Daan de Ram Deelt 10 Beste Tips (flirtzinnen in tip 8)
Pijl19 Eerste date tips voor de perfecte date [Complete gids]
PijlVrouwen versieren na scheiding: 8 Tips voor een nieuw begin

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie