Relatieproblemen? 12 Tips om je relatie weer toekomst te geven

05 Aug 2016, door datingcoach Daan de Ram in relatieproblemen

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

et eerste dat je in gedachte moet nemen is dat je zeker niet de enige bent met relatieproblemen. Hoe moeilijk deze tijd ook is, wacht en hoop niet op betere tijden. 70% van de Nederlanders ervaren, of hebben te doen gehad met, relatieproblemen.

Je kunt er nu direct iets aan doen, kom in actie!

Je moet de problemen alleen weten te herkennen en op tijd kunnen constateren, zodat je snel kunt handelen en weer aan een gelukkige relatie kan werken, in plaats van aan relatieproblemen! In dit artikel leer je hoe je het beste om kunt gaan met de volgende (potentiële) problemen en hoe je:

Inhoud van dit artikel:

Hoe ga je verder na overspel?

Overspel

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Een van de meest voorkomende relatieproblemen. Je partner is vreemd gegaan, en nu? Bij de meeste mensen is trouw zijn een van de meest belangrijke speerpunten in een relatie.

Vreemdgaan zet een relatie altijd onder hevige druk. Je hebt het gevoel dat je je partner niet meer kan vertrouwen en hebt wellicht de angst om je geliefde kwijt te raken.

Het is belangrijk dat je erover praat en je gevoelens de loop laat. Het is gemakkelijk om in een hoekje te gaan zitten en jezelf gek te maken, maar je hebt taal om jezelf te uiten en te praten over je pijn.

Net zo belangrijk dat de vreemdgaande partner bereidt moet zijn om de pijn te voelen die zijn of haar avontuur heeft veroorzaakt. De meeste mensen die vreemdgaan of vreemd zijn gegaan zien dit als een onherstelbare fout in de relatie.

Ga nooit akkoord met een simpele “sorry” of een eenvoudige vergeving om er maar vanaf te zijn. Ga ook vooral in gesprek als je de benadeelde partij bent. Vaak zijn er meerdere kanten van het verhaal en in de meeste gevallen zijn beide partijen schuldig.

Natuurlijk is degene die daadwerkelijk vreemdgaat de schuldige, want niemand dwingt een persoon vreemd te gaan, maar de benadeelde partij moet ook sterk genoeg zijn om enig aandeel te erkennen, hoe klein ook.

Dit is vooral noodzakelijk zodat je in de toekomst weet wat je kunt doen om de intimiteit tussen jullie te vergroten, zodat het niet meer zal voorkomen.

Maak duidelijke afspraken met elkaar. Nadat je partner is vreemdgegaan is het niet raar als je duidelijke afspraken maakt en enige controle uitvoert. Mocht je partner vaker gesprekken wegdrukken? Vraag hem dan deze gesprekken op te nemen waar jij bij bent.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Had je partner een online relatie? Vraag dan of je af en toe mag meekijken over zijn schouder als hij/zij achter de computer zit. Ga niet te ver in het controleren, dit drijft jullie uit elkaar. Je partner zal zeker bereid zijn aangezien het bewijst dat je partner bereid is om vrijheid op te geven om jou te behouden!

De basis van goede communicatie

Communicatie is een van de grootste problemen binnen een relatie of huwelijk. Waarom? Mannen en vrouwen communiceren op hun eigen wijze.

De man hoort over het algemeen het probleem aan van de vrouw en denkt in oplossingen. De vrouw wil op haar beurt het probleem tot in de puntjes bespreken. Ofwel, voor mannen speelt het praktische aspect de grootste rol en voor vrouwen de emotie.

De ene persoon is een prater, dan andere persoon wordt het liefst op bepaalde momenten met rust gelaten, de ander wil gezellig en uitgebreid de dag doorspreken. Iedereen heeft zijn eigen communicatiewijze.

Hoe verbeter je dan die communicatie, juist op het moment dat je in een conflict zit? En wat is goed communiceren eigenlijk? Met deze tips heb je de sleutel in handen naar een goede basis voor gezonde communicatie. Het is aan jou om de deur te openen!  

Communicatie

TIP: Guide: Vrouwen ontmoeten en aanspreken: Openingszinnen en gesprekstechnieken

1. Je partner kan je gedachte niet lezen

Op waarzeggers en gedachtelezers na is de kans vrij klein dat je partner niet jouw gedachtes kan lezen. Je hebt waarschijnlijk het idee dat dit ook helemaal niet nodig is en dat het wel duidelijk is wat je bedoelt, hoe je je voelt of wat je over bepaalde zaken denkt.

Toch is dit niet het geval. Als je iets niet uitspreekt, dan heeft je partner geen idee wat je denkt. Dit geldt ook zeker voor het voelen van obstakels in de relatie. Stop met denken over hoe boos je bent of hoe gefrustreerd je bent over een onderwerp, en communiceer met woorden!

2. Praat het uit in persoon, niet via de makkelijke digitale weg

Het uitspreken van de grotere problemen dien je te allen tijde persoonlijk te doen. Het is heel makkelijk om dit even via Whatsapp, Facebook Messenger, SMS of één van de andere mogelijke digitale manieren te doen.

Dat is de makkelijkste en meest ongezonde weg om grotere problemen te bespreken. Miscommunicatie is hier bijna gegarandeerd. Je partner kan de toon van je stem niet horen en niet afgaan op je lichaamstaal. Misschien bedoel je het niet zo zwaar, maar vat hij het wel zo op.

Laat de grotere dingen wachten tot je ze face to face kunt bespreken. Hoe belangrijk je ze op het moment ook vindt.

TIP: Guide: Alles over dates, de datingfase en gesprekken

3. Wees open en eerlijk en spreek vanuit je hart

Een relatie waar in je je hart niet kan luchten en oprecht kan uitspreken wat je denkt of voelt, ga je niet lang volhouden. Je moet open en eerlijk zijn, hoe graag je de ander ook te vriend wilt houden.

Soms is het hard om de waarheid te horen, maar dit is nodig voor een gezonde communicatie en goede, duurzame relatie.

Of het nu gaat om samenwonen of je verlangens in de slaapkamer, maak het bespreekbaar en zeg alles wat je kwijt wilt.

Spreek van te voren ook vooral af dat je het niet eens met elkaar hoeft te zijn! Onenigheid kan geen kwaad, maar belangrijkste is dat jullie overal over kunnen praten. Het hoeft geen discussie te worden, waarin je elkaar gaat proberen te overtuigen. Gevoel is immers gevoel!

4. Actief luisteren

Dit is een van de belangrijkste aspecten binnen communicatie in een relatie. Een aantal vaak voorkomende valkuilen zijn hier aan gelinkt. Zo gebeurt het vaak dat je in de hitte van de strijd zelf te veel aan het woord bent of door de ander heen praat.

Je hebt luisteren en actief luisteren. Actief luisteren betekent ook dat je de ander duidelijk maakt dat je 100% luistert en hoort wat de ander zegt!

Hoe je dit aspect kunt gebruiken om de communicatie in je relatie te verbeteren? Probeer de ander niet in de rede te vallen en luister aandachtig naar wat er gezegd wordt.

Maak oogcontact, herhaal wat de ander gezegd heeft (vat het samen en vraag of je het goed begrepen hebt) en accepteer vooral dat de ander niet hetzelfde is als jij. Ook qua communicatie werkt het voor iedereen anders!

5. “Ik” in plaats van “jij”

Dit heeft alles met benadering en psychologie te maken. In relatietherapie wordt dit ook aangeleerd aan partners met problemen. De therapeut leert het koppel om “ik” te zeggen in plaats van “jij”. Waarom?

In plaats van dat je je partner aanvalt met een “jij” stelling, laat je je partner weten hoe iets voor jou is. Dus in plaats van dat je zegt “Je helpt me ook nooit in het huishouden!” zeg je “Ik vind het jammer wanneer je me niet helpt in het huishouden”.

Je zult zien dat je op deze manier de angel uit de opmerking haalt, met positief effect. Jouw partner zal zich hier minder beschuldigd door voelen en het voelt stukken toegankelijker.

6. Sandwich methode

Nog één gouden tip dan op het gebied van communicatie, de sandwich methode. Dit zou je beste vriend moeten zijn! Simpel gezegd, wanneer je iets lastig vindt om te zeggen of je denkt dat het te zwaar overkomt, dan pak je het in (sandwich je het) tussen positieve zaken.

Het ziet er ongeveer zo uit: “Henk, je maakt me zo blij en ik hou zoveel van je, maar ik vind het heel zwaar dat je de hele tijd aan het werk bent. Zou je een poging kunnen doen om meer tijd voor ons vrij te maken? Het is zo geweldig om tijd met jou door te brengen!

Je ziet hier aan dat de lading heel anders is, dan wanneer je alleen zou aangeven dat je het zat bent dat je partner alleen maar aan zijn werk denkt.

Ruzies (die vaak nergens over gaan)

Elke relatie kent ruzies en een ruzie zegt ook zeker niks over de kwaliteit van een relatie of het gevoel dat je voor de ander hebt. Elke relatie bevat 2 verschillende personen.

Ergernissen en irritaties zullen er dus altijd zijn, maar toch is dit een van de voornaamste redenen dat relaties stranden. Aan de ene kant is het dus een ideaal middel om de lucht te klaren en zaken snel duidelijk te maken. Aan de andere kant kan het je je relatie kosten.

Ruzie is een serieus probleem als het steeds heftiger wordt en vaker blijft terugkomen. In sommige relaties is dit de enige manier om zaken te bespreken terwijl het uiteindelijk niets positiefs oplevert. Vaak zit er dan ook een diepere frustratie achter verscholen.

Hoe ga je hier het beste mee om? Spreek (kleine) irritaties uit naar elkaar. Doe dit uiteraard door bovenstaande communicatie tips te gebruiken. Wees vooral niet bang voor confrontaties, als zaken zich opstapelen wordt het alleen maar erger.

Blijf ook vooral rustig in een ruzie. Je wilt voorkomen dat je dingen gaat zeggen als “Ik haat je”. Je partner zal weten dat je het niet meent, maar vaak maak je hier toch iets mee kapot.

Nog belangrijker is om het over één probleem tegelijk te hebben. Je wilt geen opstapeling, aangezien het einde dan ver te zoeken is.

Om af te sluiten met het belangrijkste punt: laat de ander in zijn/haar waarde! Scheld elkaar nooit uit en misbruik ook zeker geen kwetsbare informatie, zoals “Nu weet ik waarom al je vriendinnen je in de steek hebben gelaten”. Dit kan een onherstelbare situatie opleveren van de relatie.

Te grote verschillen en aangepaste verwachtingen

Dit lijkt vooral voor de langdurige relaties een dood doener. Echter lopen ook veel kortlopende relaties op de klippen doordat er te grote verschillen zijn (ontstaan), of verwachtingen tegenover elkaar of het leven zijn veranderd.

Elke relatie begint doorgaans vol passie en met hooggespannen verwachtingen. Opeens, of beetje bij beetje, begin je uit elkaar te groeien. Een conflict begint hier doordat jullie of teveel hetzelfde zijn, of juist té ver uit elkaar liggen.

Hoe zorg je dat je dit voorkomt, of geneest op het moment dat het al te laat is? Het aannemen van een paar gewoontes van gelukkige koppels kan zeker geen kwaad. Deze gewoontes maken van intimiteit, het uitdrukken van liefde (seksualiteit en verbondenheid) en vergeven prioriteit nummer 1.

Dit zijn de drie vlakken waarop je hard zult moeten werken met je partner. De volgende tips zorgen ervoor dat je beste vrienden met extra’s wordt, in plaats van huisgenoten met gedeelde rekeningen.

7. Maak ruimte voor plezier

Plezier hebben is essentieel in elke goede relatie en is één van de beste manieren om te binden met je partner en je algehele gevoel over je relatie te verbeteren. Het versterkt de vriendschap die jullie hebben en moedigt teamwork aan.

Als jullie samen kunnen lachen en samen plezier kunnen hebben, zullen je ook veel beter met tegenslagen in de relatie om kunnen gaan.

8. Maak tijd voor elkaar

Koppels die het willen voorkomen dat ze uit elkaar groeien moeten uiteraard tijd voor elkaar maken, zodat er quality time is en de band sterker en sterker wordt.

Dit bereik je door op dates te gaan, terug te vallen in oude gewoontes die ervoor zorgden dat jullie verliefd werden. Vaak werden er in het begin minder gebruikelijke dingen gedaan, die voor des te meer plezier zorgden.

Heb je beiden bijvoorbeeld een hekel aan schaatsen, maar was het zo leuk op één van de eerste dates? Ga dan gewoon weer eens schaatsen binnenkort!

9. Blijf open en eerlijk

Het is lastig om dichtbij iemand te blijven wanneer je hem of haar niet meer kent. Het is een herkenbaar verhaal, in het begin van een relatie delen partners hun dromen, angsten, gevoelens en ambities.

Wanneer je deze dingen op een gegeven moment niet meer deelt, aangezien ze niet meer zo bijzonder lijken, bestaat de kans dat ze steeds verder in jou naar beneden zakken. Dan worden die ooit zo gave ambities of onoverwinnelijke angsten omgezet in een gevoel van eenzaamheid.

Blijven praten over deze zaken zorgt ervoor dat je niet uit elkaar groeit, maar juist dichter naar elkaar toe groeit naar mate je langer bij elkaar bent.

10. Koester je seksleven

Je seksleven moet één van de belangrijkste prioriteiten zijn in je relatie. Alle koppels ervaren saaie periodes in hun seksleven. Draag er zorg voor dat je het uitdagend houdt tussen de dekens en er open en eerlijk over praat wanneer het niet zo gaat zoals je wilt.

Doe er zelf ook je best voor, ga er niet vanuit dat je partner het allemaal maar prima vindt. Het kan zijn dat je partner het wegens eerdere gebeurtenissen er niet gemakkelijk over praat. Terwijl er wel iets dwars zit!

Maak ook gerust bespreekbaar welke spanning je partner in de slaapkamer mist, of wel als leuke aanvulling ziet zitten. Zo blijf je op de hoogte van elkaars wensen en kun je elkaar wellicht nog eens ergens mee verrassen, voordat de sleur toeslaat in de slaapkamer!

11. Moedig je partner aan

Samen groeien werkt niet wanneer jij je best doet om je beste zelf te worden en de best mogelijke helft in een huwelijk (of langdurige relatie). Je bent hier samen bij en dus moet je samen je best doen.

Op het moment dat jij de enige bent en je partner stagneert en vindt het wel prima, dan groeit de relatie niet.

Het beste is om je partner aan te moedigen met de zaken die hem/haar bezighouden in het dagelijks leven. Al vind je het niet het leukste om het over je partners werk te hebben, het loont de moeite om betrokken te blijven en de positieve stimulans te zijn die je partner nodig heeft!

12. Werk aan je eigen tevredenheid

Om niet uit elkaar te groeien is het belangrijk dat jij op elk moment aan jouw eigen tevredenheid werkt. Je krijgt gegarandeerd relatieproblemen als jij niet lekker in je vel zit. Als je ontevreden bent, of dit nu door je relatie komt of niet, werk hieraan.

Er zullen ongetwijfeld momenten zijn waarop je je ergert aan je partner. Laat dit niet ten koste gaan van je eigen tevredenheid!

Werk aan jezelf en koester de liefde, hier voorkom je mee dat je uit elkaar groeit!

Relatie

Nu weet je wat de 4 grootste relatieproblemen zijn en waardoor de meeste relaties stuk lopen, waar dat helemaal niet nodig is! 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

  • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
    En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
  • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
    Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
  • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
    En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
  • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
    En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
  • Friendzone Houdini
    De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlJulien Blanc: Wat je wel en niet van hem aan wilt nemen
PijlAlleen uitgaan: 7 Tips voor een fantastische avond uit
Pijl17 Manieren Om Een Vrouw Te Verrassen
PijlMannelijke en vrouwelijke energie: De 7 grote verschillen

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie