Relatie loopt niet lekker: 10 Oplossingen van een expert

17 Feb 2023, door datingcoach Daan de Ram in relatieproblemen
Vrouwen, let op!
Dit artikel is voor mannen. Ben je een vrouw? Bekijk dan eens dit artikel:
Wanneer zit je relatie niet goed? 21 Signalen en oplossingen

Je relatie loopt niet lekker? En je wilt weten wat je kunt doen om deze te verbeteren?

In dit artikel geeft relatiecoach Daan de Ram zijn tien beste tips om je relatie een boost te geven.

Inhoud van dit artikel: Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Perfect, want je relatie loopt niet lekker en na het lezen weet jij precies hoe je dit oplost. 

Wat te doen als je relatie niet lekker loopt? Bekijk deze video:

Zit jij op dit moment in een relatiedip? En wil je hier uitkomen zonder dure therapie?

Ik heb speciaal voor jou een video gemaakt met mijn beste antwoord op de vraag: “help, mijn relatie loopt stroef.

Bekijk hem snel:

1. Bekijk de drie belangrijkste redenen dat je relatie niet goed loopt

Het is heel vervelend als de partner waar je veel van houdt ineens verder weg lijkt dan ooit.

Loopt je relatie stroef? Dan is dit vaak heel makkelijk op te lossen.

Achter elk relatieprobleem gaat één van drie redenen schuil.

Herken je een van deze punten? Misschien herken je wel meerdere? En vraag jezelf ook af of jouw partner zich hieraan schuldig maakt.

Hier zijn concrete voorbeelden van deze patronen:

Reden 1: Niet je behoeftes uitspreken

Voorbeelden hiervan zijn dat je niet aangeeft dat jij eigenlijk meer ruimte voor jezelf nodig hebt. Je bent bang om je vriendin te kwetsen, dus denk je over je wens “ach, het valt allemaal wel mee”.

Reden 2: Geen grenzen aangeven

Sommige mensen vinden het lastig om toe te geven, maar het is waar…

Een relatie is altijd een compromis.

Het ideaal van altijd twee-handen-op-één-buik klinkt heel mooi, maar de realiteit is niet zo simpel.

Je geeft om elkaar, dus je geeft ook bepaalde dingen op voor elkaar.

Waar een compromis fout gaat, is wanneer jij je grenzen laat overschrijden, of als jouw partner dit laat gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer jouw vriendin eist dat jij thuis blijft, terwijl je eigenlijk met de jongens voetbal zou kijken. Of nóg subtieler, wanneer een van jullie een passief-agressieve opmerking naar de ander maakt, die eigenlijk best kwetsend is.

Hoe klein het ook is, weet dat je deze dingen mag (en zelfs moet) aankaarten om jullie relatie lekker te laten lopen!

Reden 3: Je kropt je issues op

Vooral mannen zijn hier goed in. Vanuit je overtuiging dat je sterk moet zijn, en vooral niet kwetsbaar, geloof je dat je het allemaal zelf moet uitvogelen.

Misschien heb je verdriet, stress of voel je je boos. Door je gevoelens niet uit te spreken, gaan ze hun eigen leven leiden. Vaak is zoiets ook de reden waarom je relatie niet lekker loopt.

Want wanneer je gesloten blijft naar de ander, voelt jouw vriend of vriendin een muur tussen jullie in. Dan begint de communicatie in je relatie stroef te lopen.

Dus wees er vroeg bij. Hoe eerder je begint met het uiten van je gevoelens, hoe makkelijker het is.

Goed leren communiceren is één van de belangrijkste stappen in relatiecoaching. Wil je weten wat de andere stappen zijn? Lees dan dit artikel:

2. Neem je verantwoordelijkheid voordat je de ander de schuld geeft

Wanneer een koppel naar me toe komt met een relatie die niet lekker loopt…

…dan is dit ene ding het meest belangrijke beginpunt.

Stel dat je de volgende problemen hebt. Je relatie loopt niet lekker, omdat je partner geen seks meer wil. Of misschien wil je partner meer afstand. Of communiceert de ander niet op een positieve manier…

Dan is het heel gemakkelijk om te denken “Zij/Hij is hier het probleem! Meneer de relatiecoach, zorg alsjeblieft dat je mijn partner repareert!”

Om je relatie te repareren, moet je niet het probleem bij de ander leggen. Wijs niet naar de ander terwijl je zegt “zij doet dit of dat fout, daarom loopt de relatie stroef”.

Ieder probleem in een relatie, is altijd een probleem van jullie allebei. Ik praat hier niet over schuld, ik heb het over de beste manier op tot een oplossing te komen.

Stel je voor dat je vriendin minder seks wil. Ga eerst na hoe jij bijdraagt hieraan. Misschien voelt zij zich niet zo gewaardeerd in de relatie? Mogelijk maak je seks niet plezierig voor haar? Of ben je zelf ook niet meer zo fit? Wat kan je zelf doen om het voor haar leuker te maken?

Werk eerst zelf aan deze dingen, de kans is groot dat de relatie dan alweer lekker gaat lopen. Stel je relatie is werkelijk voorbij, dan kun je ook jezelf aankijken in de spiegel en zeggen dat je je écht hebt ingezet.

3. Stop met doemdenken en werk aan een oplossing

Ik ga problemen niet verbloemen, maar maak ze ook niet erger dan ze zijn.

Je erkent dat je relatie niet zo lekker loopt, daarom lees je dit artikel nu. Dat is heel gezond. Het is een stap richting de oplossing!

Maar laten we het ook niet erger maken dan het is. Als je relatie niet lekker loopt is dat geen reden om te catastroferen.

Dit is een soort doemdenken waarbij je de 2e en 3e en 4e rangs gevolgen gaat voorspellen op een negatieve manier.

“Mijn relatie loopt niet soepel… dus ik word straks verlaten… dus ik blijf alleen achter… dus ik ben dan helemaal depressief… én ik wil niet opnieuw gaan daten… en dus blijf ik zo ALTIJD ALLEEN!”

Voorspel niet de gevolgen van de gevolgen. Denk slechts één of maximaal twee stappen vooruit. Hoe graag je misschien ook de controle weer wil, je kan de toekomst niet voorspellen.

Richt je tegelijkertijd op het oplossen van jullie problemen. Dat is een veel betere besteding van je energie.

Wil je concrete tips voor het verbeteren van je relatie? Lees dan snel dit artikel:

4. Verover je vriendin elke dag opnieuw

Veel mensen snappen niet dé echte reden, waarom aan het BEGIN van je relatie alles zo lekker loopt.

Natuurlijk is alles nieuw en spannend, dat is super leuk. Maar er schuilt een diepere reden achter.

Ik weet nog wel de eerste date die ik had met een mooie vrouw die ik op ‘t oog had. Ik deed alles om picobello te verschijnen op ons afspraakje. De sportschool bezoeken, m’n beste kleding aan, lekker geurtje op…

De reden om zoveel moeite te doen was dat ik haar nog niet had veroverd. Mogelijk zou ik alles nog verprutsen!

Nadat je een relatie krijgt, verlies je dit principe. Men maakt de denkfout dat “de buit wel binnen is” en dat je relatie “vanaf nu wel lekker loopt”.

Daar zit je samen op de bank Netflix te kijken. Alle uitdaging is weg! Lekker dan!

Een relatie is een plant die je iedere dag water moet geven. Zodra je stopt met je best doen om aantrekkelijk te zijn, gaat het plantje langzaam dood.

Neem je voor om voortaan veel aandacht te besteden aan het leuker maken van je relatie. Dan weet ik dat deze binnen no-time lekkerder loopt.

5. Zorg voor meer variatie en spanning

Laat me een voorspelling doen over jullie relatie:

Jullie weten van elkaar wanneer je thuiskomt. Of jullie hebben standaard date-avonden iedere week, en dan doen jullie ongeveer dezelfde dingen. Zelfs in je slaapkamer is een onuitgesproken routine bekend.

Mensen zijn wezens die patronen volgen. Dit is heel natuurlijk. Net als dat het natuurlijk is dat soms je relatie even niet zo lekker loopt. (Daarover later meer.)

Maar té veel patronen, geeft té veel zekerheid in jullie relatie. Het is alsof je voor de 30e keer naar dezelfde film kijkt. Zelfs al was het de spannendste thriller of engste horrorfilm, je zou in slaap vallen!

Maak je relatie weer spannend door nieuwe dingen te proberen en variatie te introduceren.

Hier is wat inspiratie:

Hier is een voorbeeld van hoe een beetje spanning de relatie beter maakt

In een relatie die niet zo lekker liep, was ik een avondje stappen met mijn vriendin.

Toen zat een kerel écht keihard achter haar aan. In een café speelden we in een groep een potje poolen, en die gast was niet van haar weg te slaan.

Maar weet je wat? Het was super positief.

Door weer te zien hoe gewild zij was, verhoogde dit mijn aantrekkingskracht voor haar. Ik kreeg weer het gevoel om mijn best te doen voor haar. Ik weet nog hoe ik de avond extra veel moeite deed om haar in bed te bevredigen.

De reden waarom deze tips zo goed werken, is dat je weer een beetje ‘positieve onzekerheid’ krijgt in een relatie. Net zoals aan het begin van het daten. Op deze manier ga je weer je best doen omdat je weer wat afstand tot de ander ervaart. Of bijvoorbeeld één van jullie jaloers wordt op de ander (zonder té ver te gaan hierin).

Wil jij trouwen met je vriendin maar heeft zij daar geen zin in? Lees dan snel dit artikel:

6. Gebruik deze communicatietip voor het oplossen van problemen

Soms communiceren koppels erg agressief naar elkaar. Hier is een voorbeeld van een relatie waarin de man vindt dat zijn vrouw te veel klaagt:

Ik ben het zo zat, je zeurt écht altijd aan m’n hoofd als ik thuis kom. Kun je nooit eens lief doen?

Het is goed om te bespreken wat fout gaat in je relatie. Maar deze communicatie is alles behalve een oplossing. Door zo’n opmerking als dit te maken, ben je eigenlijk super agressief.

De reden is dat je een absolute statement maakt. Alsof jouw vriendin ALTIJD aan je hoofd zeurt, en alsof ze NOOIT lief is. Ze voelt zich vervolgens totaal niet gezien. Ze zal niet geneigd zijn je feedback te accepteren, eerder gaat ze zelf de aanval in.

Stel dat je iets wil adresseren, zoals te veel geklaag, dan kan dat ook positief.

Liefje. Ik vind dit lastig om te zeggen. Als ik thuis kom ben ik echt heel moe. Ik snap dat jij ook veel aan je hoofd hebt. Soms komt je toon een beetje negatief op me over. Ik merk dat ik dan minder enthousiast wordt om thuis te komen. Snap je dat of denk je ‘wat zegt hij nou voor een onzin’?

In het tweede voorbeeld houdt de man zijn feedback heel erg in zijn eigen belevenis. Hij spreekt meer vanuit “dit is hoe het voor mij is” zonder haar direct aan te vallen.

Hij maakt het ook niet zo zeker. Hij biedt ruimte aan haar om hem tegen te spreken. Communiceer je op deze manier, dan zie je dat je relatie automatisch al lekker loopt.

Eerlijkheid is super belangrijk met de persoon waar je je leven mee deelt. Net zoals problemen op een rustige manier bespreken. Zorg dus dat je deze vaardigheden leert.

In onze relatiecursus gaan we hier diep op in. Zeker een aanrader, want mogelijk scheelt dit je duizenden euro’s aan relatietherapie.

7. Maak geen ruzie na 7 uur ‘s avonds

Eerst wil ik je zeggen dat ruzie helemaal prima is in je relatie, iedere gezonde relatie kent het van tijd-tot-tijd. Het is een teken dat jullie grenzen hebben en die aangeven.

Maar wordt ruzie een terugkerend patroon, zonder dat iets positiefs uit de chaos groeit? Stel direct de 7-uur-regel in.

’s Avonds laat ben je vaak minder beheerst. Je bent moe van de dag. Daardoor grijp je om 22:00 gemakkelijker naar een drankje of ongezonde snack dan je om 08:00 zou doen. Ruzie daarom ook niet na 19:00 in de avond!

Alcohol komt mogelijk in het spel, je zegt sneller stomme dingen tegen elkaar, mogelijk escaleert de hele boel!

Wanneer je de ruzie inslikt om 8 uur ’s avonds, dan denk je soms de volgende dag “oh, dat ging eigenlijk ook nergens over”.

Soms is het uitstellen van een ruzie al de oplossing. Zo simpel kan het zijn.

8. Probeer nieuwe dingen uit

Een relatie stagneert zodra jullie stoppen met groeien.

Groeien als mens, zelfontwikkeling, dat is naar mijn idee een essentieel onderdeel van je bestaan. Een relatie loopt niet lekker als jullie nooit iets nieuws te melden hebben. Wanneer je groeit, is je leven altijd in beweging.

Dat kan een sport, een dans, een hobby of nog veel meer zijn.

Daarom heb ik een video voor je gemaakt, met 10 leuke dingen om te doen met je vriendin. Activiteiten die je in beweging houden, je doen groeien, en je aantrekkelijker maken.

Bekijk de video hier:

9. Doe 100 dagen lang je best om je partner te verwennen

Soms ben je al tijden samen, en begint je relatie vast te lopen. De liefde lijkt op… moet je het nu opgeven? In je hoofd denk je misschien al over het uitmaken…

Als je relatie al langer stroef loopt, geef het dan nog niet op. Zeker in een huwelijk dat niet lekker loopt, raad ik aan om deze regel hartelijk op te volgen.

Voor de komende 100 dagen, doe je ALLES eraan om je partner gelukkig te maken. Je geeft leuke complimentjes, je schenkt haar echt je volle aandacht, je neemt je vriendin mee op date.

Waarom doe je dit?

Omdat wanneer jij jezelf 100% inzet voor 100 dagen, je dit vaak terugkrijgt van je partner.

Als jij de ander zo gelukkig maakt, waarom zou de ander dit dan niet terugdoen?

Het fijne van deze houding is dat mocht het werkelijk einde relatie zijn, dat je écht kan zeggen dat je alles hebt gedaan.

Ik hoop dat het je niet overkomt. Maar maakt je vriendin het uit? Lees dan dit artikel:

10. Versier haar elke dag

Een simpele manier om een relatie weer te laten bloeien, is door meer te flirten.

Versieren is eigenlijk een soort ‘jagen’ naar een partner. Versieren heeft een helder doel. Flirten is iets heel anders. Flirten betekent spelen met de seksuele energie zonder een doel voor ogen te hebben.

Door regelmatig te flirten met je partner, breng je de spanning terug in je relatie.

In mijn Transformatiepakket krijg je allemaal tools om beter te flirten. Denk aan 25 WhatsApp tips en voorbeeldzinnen voor leukere gesprekken.

Deze is gratis te downloaden hier onderaan.

Ik wens je al het succes, en weet zeker dat je relatie straks weer lekker loopt!

Je bro,
Daan de Ram

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl8 Tips om je relatie te verbeteren en samen gelukkig te worden
Pijl7 Tips om jaloezie in je relatie te bestrijden en op te lossen
Pijl5 Simpele stappen om over het einde van je relatie heen te komen
PijlRelatie Voorbij: 15 Signalen & 11 Tips om dit aan te pakken

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie