Sociale angst voor mensen: de gewoonte doorbreken

12 Feb 2014, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Sociale angst is heel normaal

Als je dit artikel leest, dan herken je waarschijnlijk wat in de titel. Laat me daarom beginnen om te zeggen dat angst voor mensen (om ze aan te spreken, aan te kijken of mee om te gaan) niet alleen heel vervelend is, het is ook best wel normaal.

Wat ik in dit artikel duidelijk ga maken dat angst iets normaals is en dat het tegelijkertijd ook heel normaal is om te doorbreken. Ik sta eerst stil bij angst en daarna bij een manier geven om angst te overwinnen.

De functie van sociale angst

Om te beginnen angst is niets meer en niets minder dan een emotie, zoals vreugde of verdriet. Deze emoties hebben allemaal een functie. Ondanks dat de emotie niet altijd fijn is, is het zo dat de functies wel allemaal positief zijn.

Vreugde heeft bijvoorbeeld als functie is om buiten jezelf te gaan en meer interesse te krijgen in de wereld om je heen. Angst op zijn beurt zorgt voor oplettendheid en maakt dat je je voorbereidt op het nemen van actie.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Angst voor mensen is (onbewust) aangeleerd

Bijna alle angsten zijn aangeleerd. Het zal niet met opzet zijn gebeurd maar een vervelende of traumatische ervaring is voorgevallen en dit kan (onbewust) veel invloed op jou hebben. Ook kunnen mensen angsten aanleren door iemand anders ergens bang voor te zien zijn. Wanneer we eenmaal angstig zijn blijft de angst in stand gehouden tot we een paar keer eenzelfde situatie op een positieve manier beleven.

De angstcirkel: automatisch gedrag

Angst word vaak in stand gehouden door een proces wat de angstcirkel genoemd kan worden. De angstcirkel zit heel logisch in elkaar (zie de illustratie):

Als eerste ben je bang voor een situatie (zoals een vrouw aanspreken). De angst maakt je scherp, tegelijkertijd voorzichtig en huiverig. Hierdoor wordt de situatie – en daarmee ook de angst – vermeden uit zelfbescherming. Ofwel, door de vermijding voel je tijdelijk geen angst meer. Dit voedt de angstcirkel echter wel. Dit maakt de angst wel sterker ook al heb je succesvol het angstgevoel vermeden!

Omdat je een goed gevoel had - door de angst te ontwijken – zal je naast enkel de angst voor de situatie ook een angst voor die angst van die situatie (die vermeden is) opbouwen. Angst voor de angst dus.

Om het overduidelijk te maken: je word bang om in een situatie te zijn die zou kunnen leiden tot de angst. Er vindt een opstapeling van angstgevoelens rondom een bepaalde situatie plaats. Dit is waarom de angstcirkel zo verraderlijk is en waarom bij mensen de angst alleen maar hardnekkiger wordt.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Het grote nadeel van het korte termijn prettige gevoel van vermijden is dat de angst niet wordt aangepakt, en deze niet kan wegvloeien. Door angst onder ogen te komen kan het verdwijnen.

De angstcirkel

angstcircel

De angstdoorbreking: bewust gedrag

De sleutel tot het verwijderen van bepaalde angsten uit je leven is het begrijpen van hoe de angstcirkel werkt. Je weet nu dat de angstcirkel er voor zorgt dat je angsten meer verankert raken. Super, want bewust zijn is de eerste stap naar verandering!

Veranderen van de angst gewoonte

Angst wegwerken gaat met kleine stapjes. Bill Gates was niet in een dag multi-millionair, Rome was er niet in een dag, angst is helaas ook niet in een dag weg. Het gaat om nieuwe patronen aanleren, en je oude patronen zijn ook niet in één dag gevormd. Daarom is iedere stapje naar confrontatie van je angst een stap in de goede richting…

Het voordeel van deze approach (de exposure aanpak), is dat je zelfvertrouwen toeneemt omdat jij ervaart dat je de kracht in jezelf hebt om deze denkbeeldige angst te overwinnen. Als je hiertoe in staat bent wat durf je allemaal wel niet nog meer?

Angst voor mensen, etc. oplossen in 20 dagen

Hoe halen we angst weg dan? Hier komt het. Maak een lijst met 20 stappen (een voor elke dag) die beginnen waar je nu bent - dag 0 - tot eindigt waar je wilt zijn: zonder angst - dag 20. Dit kan bijvoorbeeld een vrouw aanspreken zijn. Verdeel de stappen gelijkmatig van makkelijk te overkomen (bijna niet beangstigend) naar moeilijk te overkomen (heel beangstigend). Morgen is dag 1, maak stap 1! Ga zo 20 dagen af.

Een voorbeeld van zo een stappenlijst (angst: vrouwen aanspreken) is:

Waarschijnlijk heb je nu door dat we de angstcirkel in 20 dagen stap voor stap aan het slopen zijn. Jij vormt een nieuwe gewoonte: op een heel gedoseerde manier! Het is als een rondje hardlopen in het park. Waar je eerst moeite kost doe je uiteindelijk fluitend. Dat is de kracht van gewenning!

Nu is alles altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar dit is één van de KRACHTIGSTE MANIEREN om van je angst(en) af te komen!

Succes, sterkte en als je dit artikel je heeft geholpen like ons dan op Facebook!

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlIs ze verliefd op mij? 7 signalen (Datingcoach Daan de Ram)
PijlHoe maak je een vrouw verliefd: 7 Tips van een Datingcoach
PijlAls iemand je negeert op whatsapp: 5 Tips die aandacht trekken
PijlHet geaccepteerde leeftijdsverschil: Volg deze gouden regel

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

mist
angst voor mensen.. is heel wat anders als sociale angst... wat me dus ook doet afvragen.. hoe goed jou versiertrips werken.. ws wel.. maar ws net weer een beetje anders..

Plaats een Reactie