Sociale angst als belemmering om nieuwe mensen te leren kennen

21 Jan 2014, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Afrekenen met sociale angst om makkelijk contact te maken

Hoe zou het zijn als je in staat bent makkelijk en soepel contact te maken en nieuwe mensen leert kennen? Als je in staat bent jezelf te blijven in welke omgeving dan ook? Zou mooi zijn toch? In deze blogpost geef ik je een aantal tips om af te rekenen met sociale angst en makkelijk contact te maken met wie dan ook, inclusief vrouwen die jij aantrekkelijk vindt (of misschien wel te aantrekkelijk vindt).

Als je er bij stilstaat is het eigenlijk gewoon doodzonde als je je door sociale angst laat tegenhouden om allerlei leuke zaken te ondernemen en nieuwe mensen te leren kennen. Elke keer als je ergens heen gaat, waar het de bedoeling is dat je een leuke tijd hebt, maak je je van te voren al zorgen de indruk die je zal maken. Wat je moet zeggen, hoe maak je contact, wat zullen andere mensen van je denken?

Sociale angst bij alle mensen?

Vooral vreemde mensen zijn eng. We vinden het met name lastig te ontspannen bij mensen die we nog niet kennen. In tegenstelling tot familie en vrienden waarbij we het voor kan komen dat we zelfs superonverschillig zijn. Wat maakt nu het verschil? Nieuwe mensen maken dat we gaan navelstaren. We raken naar binnen gekeerd. We ontwikkelen een sociale angst die we niet hebben bij de mensen die langer kennen.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Het probleem is dat de verhouding tussen de mate waarin we bewust zijn van onszelf ten opzichte van hoe bewust we zijn van andere mensen scheef raakt. We zijn in gedachten tijdens het praten al twee stappen verder. Wat ga ik hierna zeggen? Wat als het gesprek stilvalt? Wat is een leuke vraag? Hoe meer we toegeven aan dit soort gedachten hoe meer we verkrampt raken en onze spontaniteit verdwijnt.

Sociale angst oplossing #1: wees niet interessant maar geïnteresseerd

We leggen een te grote druk op onszelf, waardoor we overmatig kritisch kijken naar alles dat we doen. Alles wordt onder een vergrootglas gelegd. Allemaal om te voldoen aan een denkbeeldige maatstaf. Voldoe ik wel, ben ik wel interessant genoeg. De sleutel?
Je hoeft niet interessant te zijn, maar wel geïnteresseerd. Verschuif de aandacht naar de ander zodat de balans waar ik het eerder over had wordt hersteld.

Zie het voor mijn past al seen vorm van meditatie. Maar test het gewoon eens uit. Verleg je aandacht steeds meer naar de ander. Er zullen dan twee dingen gebeuren. Doordat je de aandacht van je eigen gedachten afleidt word je sociale angst minder. En doordat je interesse toont in de ander worden je gesprekken ineens vele malen leuker.

Sociale angst oplossing #2: investeer je energie op de juiste manier

Een beeld ophouden dat niet bij je past kost bakken met energie. De ambitie zo vaak mogelijk je beste zelf te zijn daarentegen is een prima streven. Daar zit een verschil tussen. Het eerste doe je vanuit de gedachte dat je anders niet interessant genoeg zou zijn, vanuit sociale angst. Het tweede doe je vanuit een intrinsieke motivatie om gewoon je beste zelf te zijn, zodat je het beste kunt geven aan mensen om je heen.

Het eerste werkt ook niet. Anderen prikken daar doorheen. Dat doe jij immers bij anderen toch ook? Waarom zou het bij jou dan wel werken? Wanneer je dus merkt bij jezelf dat het je verkeerde energie kost om een bepaald imago hoog te houden, leer en durf dan om dat imago los te laten. Jij zelf, hoe je nu bent, is in essentie een stuk interessanter dan een façade.

Sociale angst oplossing #3: stop met vergelijken

Als jij op een feestje bent, en je bent té zelfbewust dan lijkt het erop alsof jij de enige bent die last heeft van sociale angst. Andere mensen hebben het naar hun zin. Sommige mensen stelen de show en zijn voor een moment het middelpunt van het feest. Ze zijn luidruchtig, extravert en hebben interessante dingen te vertellen. We plakken er allemaal ‘labels’ op, labels als ‘charismatisch’, ‘interessant’ en ‘zelfverzekerd’.

Labels zijn de manier van ons brein om betekenis aan zaken te geven. Dat is fijn dat het zo werkt, maar het tegelijkertijd wel een mindfuck. Iets dat jou niet dient. Zolang je blijft vergelijken zal het oordeel maar al te vaak zijn: niet goed genoeg. Je kunt bovendien maar één ding tegelijk doen wil je het goed doen. Wil je met jezelf bezig zijn, of wil je contact maken met anderen? Dan moet je ze wel aandacht geven.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlDe Valentijnsdag Survivalgids om Valentijn zonder kleerscheuren door te komen
PijlHoe Lichaamstaal Lezen van een Vrouw: 17 Tips + Voorbeelden
PijlAls Een Vrouw Verliefd Op Je Is: 17 Kenmerken & Wat Je Moet Doen
PijlBindingsangst: 12 Tips om het te overwinnen (bij jezelf of je partner)

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

eduardo
Ik adviseer https://www.penpaland.com aan voor ontmoeten nieuwe vrienden

AAA最主要AAAzzzzzzz

Dear Madam, Dear Sir In case of your interest, we can create an absolutely accurate and highly detailed Natal Chart, Compatibility Of Partners, and One-Year Forecasts of Events reports for you and your loved ones for the lowest prices on the market. Please visit our site https://wexxastrology.com for more information. We will be delighted to hear from you. Have a great day. Best regards WEXX Astrological Studio Team, https://wexxastrology.com

Dear Madam, Dear Sir Do you want to know what kind of events in your life you can expect in coming new year 2021? In case of your interest, we can evolve absolutely accurate our 1-Year Forecast of Events reports for you and your loved ones. Please visit our https://astrologicalstudio.com/home/23-1-year-forecast-of-events.html for more information. We will be delighted to hear from you. Have a great day and a Happy New Year. Best regards Brian WRIGHT Eng., Astrological Studio, https://astrologicalstudio.com

Plaats een Reactie