Eenzaamheid overwin je zo

21 Dec 2013, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Ontdek dat eenzaamheid een signaal is (sociale angst?)

Iemand die honger heeft gaat op zoek naar eten. Iemand die bang is zal weglopen van datgene dat hem bang maakt zoals bij sociale angst. Dit zijn logische oorzaak gevolg relaties tussen emoties en gedrag. Als je het zo bekijkt is het logisch dat iemand die eenzaam is er vaak voor kiest alleen thuis te blijven. En om voor de tv te gaan zitten in plaats van op zoek te gaan naar sociale contacten.

Hoe doorbreek je zoiets?

Laten we eens op zoek gaan naar de oorzaken van eenzaamheid. Hoe succesvol of slim je ook daadwerkelijk bent, eenzaamheid geeft je het gevoel dat je het op de een of andere manier niet verdient om met andere mensen om te gaan. Je denkt dat je altijd door mensen wordt afgewezen, hoe graag je ook een gesprek met ze aan zou knopen.

Gelukkig kun je hier uit komen.

Eerst moeten we begrijpen wat eenzaamheid nou feitelijk is. Laten we terug gaan naar de basis, naar het tijdperk dat de mens in stammen leefde. Wanneer een dier dat in groepsverband leeft wordt uitgesloten, of om wat voor reden dan ook buiten de groep valt, is het ten dode opgeschreven. Het zal snel ten prooi vallen aan een roofdier, en wanneer het zwak of ziek wordt kan je gerust stellen dat z’n einde nabij is.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Eenzaamheid als overlevingsmechanisme

De emotie die vrij komt en die we kennen als “eenzaamheid” is dus eigenlijk een overlevingsmechanisme van het lichaam, dat in werking treedt om aan te geven dat je in moeilijkheden bent. Je lichaam reageert dus instinctief op deze gevaren door stress - bijvoorbeeld door minder diep te slapen of angsten te ontwikkelen.

Maar zijn deze gevaren in de huidige tijd en samenleving nog wel gegrond? Het antwoord is: nee.

We hebben de luxe dat de maatschappij op zo’n manier is ingericht dat we rustig kunnen gaan slapen en niet bang hoeven te zijn ten prooi te vallen aan een roofdier. Het is een overdreven reactie om in de stress te schieten als deze signalen zich voordoen.

Gebruik de signalen liever waar ze voor bedoeld zijn: om actie te nemen en op zoek te gaan naar nieuwe contacten. Het wonderlijk is dat de negatieve gevoelens vervolgens uit zichzelf zullen verdwijnen.

Dé eenzaamheidsremedie: diepgaande contacten

De meest voorkomende vorm van eenzaamheid is emotionele eenzaamheid. Dat wil zeggen, het gevoel dat je niet begrepen wordt. Hoewel je tal van mensen om je heen kunt hebben voel je je niet gehoord en niet begrepen. Wanneer je eenzaam bent zoek je diepgaande contacten - mensen die je aanvoelen en begrijpen.

Diepgaande vriendschappen zijn in het begin echter vaak ook oppervlakkig. Ze geven je niet meteen de emotionele bevrediging die je zoekt. Hoewel dit logisch klinkt voelt dit vaak niet zo. Jij wil van dat vervelende gevoel af, en wel zo snel mogelijk.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Het heeft geen zin om het proces te forceren. Maar het heeft alle zin om het proces in gang te zetten.

Gouden tip: onthul een geheim

Dit is huge! Wanneer je een nieuw persoon ontmoet, vertrouw deze een klein geheim toe. Niet op een vragende manier waarin je op een zielige manier aandacht of goedkeuring vraagt, maar op een zelfbewuste manier. Het is vanuit kracht dat jij die ander dit toevertrouwt.

Een goed geheim is iets waarvoor je je schaamt of hebt geschaamd. Je hoeft niet letterlijk te zeggen: “ik ben eenzaam”. Maar bijvoorbeeld wel “ik ben nogal op mezelf”.

Merk op hoe je je voelt wanneer je dit doet. Je zult je waarschijnlijk minder eenzaam, vrijer en krachtiger voelen. Wanneer je doorkrijgt dat niemand echt opkijkt van jouw ontboezemingen zal het gevoel van schaamte namelijk als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Door te laten zien dat jij mens bent zal je ontdekken dat anderen ook maar mens zijn. Andere mensen verschillen wezenlijk niet zo veel met jou. En dat is een hele prettige gedachte.

Als je eenzaam bent sta je voor een dilemma

Als je eenzaam bent verlang je naar iemand die om je geeft en naar je luistert. Feit is echter dat mensen pas naar je zullen luisteren en om je zullen geven wanneer jij EERST aandacht en warmte aan anderen geeft. Maar hoe kun je verwachten dat je mensen aandacht geeft terwijl je zelf eenzaam bent? Het is alsof je honger hebt en mensen gaat zoeken om te eten te geven. Toch vraag ik je juist dit te doen.

Zie het als een tijdelijk experiment. Wanneer je iemand ontmoet, forceer jezelf om te luisteren. Vergeet voor heel eventjes hoe eenzaam jij bent, daar mag je je even later weer aan over geven (als je dat nog wilt). Ga er bij wijze van experiment van uit dat die andere persoon net zo eenzaam is als jij, en zie het als jouw taak om die andere persoon zich gehoord en begrepen te laten voelen.

Jij dient ervoor te zorgen dat die ander zich na jullie gesprek minder eenzaam voelt. Stel vragen, reflecteer op hun antwoorden, vraag door totdat je het gevoel hebt dat je die persoon doorhebt.

Onthoud dat elke diepe vriendschap ook ooit met een simpel gesprek begon. Geef dus elk gesprek een kans. Hoe meer je er voert, des te groter de kans dat een gesprek zich uiteindelijk ontwikkelt tot een bloeiende en bevredigende vriendschap.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlGeen reactie op berichtjes? 8 Tips hoe je ermee dealt.
Pijl33 Lieve en leuke dingen om te zeggen tegen een vrouw
PijlSociale vaardigheden om vrouwen te versieren: Zo krijg je ze
Pijl8 Gemengde signalen ontcijferd: Dit is waar je aan toe bent

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties


Interessant artikel! erg leuk!
Frans
Als je zegt ik ben erg op mezelf. Denkt diegene dan niet dat je graag alleen bent?
Jur
Ik heb de tips gevolgd en ze werken goed! Ik vond het heel erg lastig om eerst naar iemand anders te luisteren.. dit kwam vooral omdat ik snakte naar aandacht. Ik heb al een paar leuke mensen ontmoet, maar heb nog steeds niet echt vaste contact. Jullie horen van me
groeten jur
Vince
Wauw dat stappenplan werkt super! Ik ga het zeker nog een paar weken volhouden!

Plaats een Reactie