De valkuilen van eenzaamheid of sociale angst

16 Dec 2013, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Vijf valkuilen die leiden tot eenzaamheid en hoe je ze kan vermijden

Eenzaamheid is een bitch. Het geeft je een gevoel waardoor je sociale interacties gaat vermijden, zodat de eenzaamheid alleen maar versterkt. Je bewust wat de valkuilen zijn die leiden tot eenzaamheid is de eerste stap om ze te vermijden.

Hier zijn een aantal van de meest voorkomende valkuilen – aangevuld met advies over hoe je eromheen navigeert:

Eenzaamheidsvalkuil # 1: Het gevoel hebben dat je niet interessant genoeg bent

Als je in je hoofd vaak scenario’s voorstelt waarin je niet te vertellen hebt, waarin andere mensen je niet mogen en niet zo positief op je reageren, dan is dit misschien hetgeen wat je tegen houdt.

Ik ken deze gevoelens, omdat ik me ook zo gevoeld heb. Althans, totdat ik me besefte dat de mensen die leuk zijn om mee te praten of naar te luisteren, niet per se interessant of indrukwekkend hoeven te zijn. Ze zijn gewoon gewone mensen die hebben geleerd hoe ze moeten socialiseren!

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Daarnaast moet je realiseren dat je nooit interessant zult overkomen bij iedereen op deze aardbol. En dat is helemaal goed. Je hoeft namelijk alleen voor jezelf en de mensen waarmee je tijd wilt doorbrengen interessant te zijn.

Eenzaamheidsvalkuil # 2: Er van uit gaan dat mensen al vrienden genoeg hebben

Onderzoek heeft aangetoond dat eenzame mensen zich vergelijken met de meest populaire mensen om zich heen, alsof het vanzelfsprekend is om super populair te zijn. Dit is meer een illusie dan iets anders maar als je eenzaam bent kan het zijn dat je er last van hebt. Het lijkt dan alsof iedereen die jij ziet potentiële vriend al een vriendenkring waar niemand meer bij past.

De waarheid is eerder dat veel mensen leiden aan sociale armoede en ook moeite hebben om nieuwe vriendschappen te sluiten. Dit geldt in ieder geval voor het geïndividualiseerde westen. Je kunt deze illusie doorprikken door eens door te vragen over wie mensen zien als hun echte vrienden. Je krijgt dan verhalen te horen dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om goede vriendschappen te hebben. Ook niet voor populaire personen.

Eenzaamheidsvalkuil # 3: Niet (weer) teleurgesteld willen worden

Als je ‘geleerd’ hebt dat vrienden je zullen teleurstellen, dat mensen ‘van nature’ onbetrouwbaar zijn, dat je alleen op jezelf kunt rekenen, dan is dat een goed iets. Overal heb je rotte appels. En leren hoe je de slechte van goede vrienden onderscheidt is een essentiële sociale vaardigheid.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Wat je echter niet wilt doen is iedereen over één kam scheren, en generaliseren door er vanuit te gaan dat iedereen niet deugt. Als je altijd naar fouten zoekt, zul je ze ook vinden - gegarandeerd!

Er blijven gelukkig genoeg mensen over om vrienden mee te zijn. Als je je focust op het vinden van het juiste type mensen zal je ze overal gaan zien. Daarnaast wil je inderdaad jezelf niet afhankelijk van anderen opstellen. Dat is weer wat anders dan je kwetsbaar opstellen – dat is in principe iets moois. Vergroot alleen je capaciteit om met teleurstelling om te gaan. Waarom? Omdat je daarmee ook zoveel moois zult meemaken!

Eenzaamheidsvalkuil #4: Te snel opgeven

Als je ooit voor goede moed stappen ondernam om sociaal te zijn maar na een aantal goedbedoelde pogingen de deksel op je neus kreeg dan heb ik het volgende advies voor je. Je dient sociaal zijn niet te zien als iets waar je energie in steekt als je daar zin in hebt. Je dient het in je levensstijl te integreren zodat het een gewoonte wordt in plaats van een uitzondering!

Deze gewoontes dienen onderdeel van je weekschema te worden. Als je altijd een hand uit steekt, contact opneemt met mensen en regelmatig uit gaat, zal je sociale leven steady vooruit gaan.

De truc is om minder sociale gebruiken te vervangen door meer sociale gewoonten. Denk aan: geen plannen maken voor het weekend, de hele week met niemand contact opnemen, avonden lang films of sitcoms kijken. Neem in plaats daarvan bijvoorbeeld één uur per week om contact op te nemen met mensen (via sms, telefoon, email of Facebook bericht…) die je net hebt leren kennen of waarmee het contact verwaterd is.

In het begin zal het voelen als een verplichting, maar dat is met sporten ook. Zodra je in het ritme zit begin je er meer en meer van te genieten. Voor dat je het weet ben je in topconditie, en voelt bankhangen als net zo ontwerkelijk als socializen dat nu misschien voor je is.

Hopelijk helpt dit je. Deel jouw manieren en ervaringen hieronder; ik ben benieuwd!

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlZe heeft me geblokkeerd: 7 Redenen waarom + Zó los je het op
PijlLiegen In Je Relatie: Dé 21 Signalen van een Leugenaar
PijlGelukkig vrijgezel zijn: Het kan, maar DIT is cruciaal
Pijl10 Sexy dirty talk tips om iemand helemaal wild te maken

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

jelle
Je moet jezelf nooit met andere vergelijken, er zijn altijd mensen populairder en succesvoller.. is alleen maar frustrerend
ninon
Het werkt echt zoals het hierboven staat beschreven. Er is een handleiding voor het creren van vriendschappen. Als er n moeite heeft gedaan om leuke vriendschappen te vinden ben ik het wel. Mensen zijn tegenwoordig alleen maar ziek zwak en misselijk en willen helemaal niks. Ik schijn volgens mijn vriend alleen maar kneusjes aan te trekken.. Of ik wordt zo in beslag genomen dat ik energetisch helemaal leeggezogen ben... Onlangs heb ik drie zogenaamde vriendschappen bewust verbroken. De een was stront jaloers een ander iemand vrat zich helemaal vol en zwelgde in zelfmedelijden. Ook ging alle contact altijd van mij uit. Ik ben al tijden bezig om iemand te zoeken voor een lekkere boswandeling. Niemand heeft zin of tijd. Of ze hebben iets aan de ledematen. Kijk en ik ben echt de lelijkste niet....men zegt dat ik veel lijkt op Karen Mulder ( zij is foto model geweest ) Het is tegenwoordig ieder voor zich en God voor ons allen. Ik wandel nu alleen door het leven en ga veel naar kringloop winkels daar lopen mensen rond die met iedereen een praatje maken. Zo heb ik het aangepakt. Zo dat was het even mijn gedachten gelucht.

m.v.gr Ninon.....

Plaats een Reactie