Faalangsttraining tips

01 Feb 2014, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Lessen van een faalangsttraining

''Angst is een slechte raadgever'' is een gezegde dat iedereen kent. ''Angsten zijn niet goed, van je angsten moet je af'', toch? Maar is dat wel echt zo? Zijn angsten niet gewoon gevoelens die bij jou horen en waarvan je moet leren?

Trouwens: Als #1 datingcoach van Nederland heb ik een revolutionaire methode ontwikkeld: De FLOW-Methode.

Dit zijn 4 ingrediënten die jou als man helpen om eindelijk succes te krijgen met vrouwen.

Download hier gratis de FLOW-Methode in mijn gratis Transformatie-pakket

Vorig jaar heb ik meegedaan aan een faalangsttraining waar mij het verschil tussen gedachten en gevoelens werd uitgelegd. In eerste instantie dacht ik: 'Ja hoor, ga je me dat serieus uitleggen?' Even dacht ik dat ik misschien op een taalcursus Nederlands beland was, maar de uitleg bleek zo gek nog niet.

Faalangst gedachte: “Ik kan dit niet”

Gedachten is, logischerwijs, wat je denkt: ''Ik kan dit niet'','' Ik durf dit niet''. Maar van dit soort gedachten kun je 'helpende gedachten' maken. Helpende gedachten zijn gedachten waar je iets aan hebt. Dus in plaats van: 'Ik kan dit niet'; 'Waarom zou ik dit niet kunnen?' En in plaats van: 'Ik durf dit niet'; 'Waarom durf ik dit niet?'.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Mijn favoriete helpende gedachte is: 'Wat is het ergste dat er kan gebeuren?' Dit kan je in elke situatie toepassen. Bijvoorbeeld: '' Ik durf niet te spreken voor een grote groep''. Dan denk ik: ''Wat is het ergste dat er kan gebeuren?'' Dat is: 1. Dat ik wordt uitgelachen, 2. Dat ik in mijn broek plas en moet huilen of 3. Dat iedereen mij voor de rest van zijn/haar leven herinnerd als 'Dat meisje dat niet kon spreken in het openbaar'.

Faalangsttraining helpt tegen broekplassen?

En zelfs al zou één van deze dingen gebeuren, zal dit niet het einde van de wereld zijn. Stiekem, als ik heel reëel kijk, weet ik dat bovenstaande hoogstwaarschijnlijk niet zal gebeuren. De kans dat mensen mij uitlachen omdat ik een foutje maak, iets niet weet of zenuwachtig ben is héél klein. Daarnaast zegt dat meer over die mensen dan over mij.

De kans dat ik in mijn broek plas is ook nihil (ik ben al een aantal jaar zindelijk) en de kans dat ik moet huilen is iets groter maar dat is ook maar gewoon een emotie. Misschien herinneren mensen mij zich voor altijd als 'Het meisje dat niet kon spreken in het openbaar', maar naast dat meisje zijn er veel meer, leukere dingen, die mensen zich van mij kunnen herinneren. Het is maar wat je kiest.

Faalangst gevoelens onderdrukken

Met je gevoelens is het een ander verhaal. Deze komen en gaan. Je voelt je gespannen, je voelt je blij of verdrietig en je voelt angst. Want ja, uiteindelijk is faalangst ook gewoon een emotie. Het kan weliswaar een hele sterke emotie zijn, maar het is een gevoel. Het vervelende van emoties is dat ze minder makkelijk te beïnvloeden zijn. Althans, het vraagt een andere aanpak; eentje die we niet gewend zijn.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Je weet dat je gevoelens onderdrukken de zaak alleen maar erger maakt. Je bent verliefd maar mag niet verliefd zijn, dus je onderdrukt je vlinders en je voelt je gegarandeerd ellendig. Zo gaat dat ook met angst. Je komt een kamer binnen vol mensen die je niet kent, je voelt je angstig en probeert dat niet te voelen maar daardoor wordt het alleen maar erger.

Praten met je angsten

Maar wat als je nu eens iets anders probeert? Wat als je in plaats van ze weg te drukken nu eens naar ze luistert? Dat je als het ware probeert met je angsten in gesprek gaat?

Stel je voor: je komt die kamer binnen waar alleen maar mensen zitten die je niet kent en je wordt nerveus. Je wordt verlegen - je weet niet waar je moet kijken en je voelt je angstig. Als je op dat moment bij jezelf ten rade gaat: 'hé, waarom ben ik nou ineens bang?' 'Is dit echt eng?' maak je van je angsten gedachten.

Zoals ik in het begin al zei; van negatieve gedachten kan je proberen helpende gedachten te maken 'Nee, natuurlijk is dit niet eng. Dit zijn ook maar gewoon mensen net zoals ik''. Dit soort gedachten helpen je om je op dat moment over je faalangst heen te kunnen zetten en met een (echte) glimlach de kamer in te lopen.

Weten wanneer je last hebt van faalangst

Uiteraard wil je op de lange termijn positiever zijn. Probeer bij jezelf na te gaan wanneer je angstig bent. Dat kunnen situaties zijn waarbij je nieuwe mensen leert kennen, als je voor een groep moet staan of als iemand je plotseling aanspreekt in de supermarkt. Zodra je van jezelf weet wanneer je angstig bent kan je beginnen er iets aan doen.

Ik was bijvoorbeeld altijd heel nerveus voor presentaties of het ontmoeten van nieuwe mensen. Presenteren zal nooit mijn sterkste punt worden en ik heb er nog steeds een hekel aan, maar ondanks dat mensen zeggen 'Ik zag dat je zenuwachtig was', gaat het veel beter. Vroeger liep ik huilend de klas uit tijdens een presentatie, tegenwoordig kan ik het al een hele presentatie volhouden!

Nieuwe mensen leren kennen

Nieuwe mensen ontmoeten blijft spannend, maar dat heeft iedereen. Mijn 'faalangst' daarvoor is inmiddels verdwenen.

Dus ja, het gezegde klopt: angst is een slechte raadgever. Mits je er niets aan doet. Scheid je gedachten en je gevoelens, probeer je angsten te plaatsen en om te zetten in gedachten. Als je dat kan, kan je de strijd aan gaan met je gevoelens en korte metten maken met je faalangst. Uiteraard zullen er nog wel eens situaties langskomen waarin je last hebt van je faalangst. Maar dat is niet erg! Eigenlijk is het iets heel positiefs: het geeft aan dat er nog ruimte is om te groeien.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl31 Date Ideeën in Alkmaar Die Succes Garanderen
PijlVersiercursus voor mannen: Vrouwen versieren met een datingcoach
PijlBindingsangst: overwin het bij jezelf én partner met deze 10 tips
PijlVerliefd Op Een Getrouwde Vrouw: Hoe Je Haar Krijgt

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Luuk.
ik heb zelf erg veel last van faalangst, ik vind het inderdaad ook lastig presentaties te geven, mensen aan te spreken. Maar ook bij het leveren van prestaties (testen, rijbewijs enz.) wordt er in een bootcamp voor het versieren van vrouwen ook aandacht besteed aan faalangst?
Kees
ik denk dat ik niet echt last heb van faalangst maar meer een tekort aan zelfvertrouwen. Maar faalangst komt denk ik(?) ook door een gebrek aan zelvertrouwen. Wel een interessant artikel.

het stukje over verschil tussen gedachten en gevoelens vind ik leuk, heb er nooit zo over nagedacht.

Plaats een Reactie