Onderzoek wijst uit: Mannen met mondkapje aantrekkelijker

26 Jan 2022, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

De pandemische maatregelen leiden tot opmerkelijke inzichten over dating. Uit recent gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het dragen van een mondkapje een man op foto’s aantrekkelijker maakt dan zonder.

Voor het onderzoek beoordeelden 43 vrouwelijke participanten diverse foto’s van 40 mannen op aantrekkelijkheid. 

Dit ging om foto’s van gezichten zonder mondkapje, met stoffen masker, met blauw medisch mondmasker, of met een boek dat de plaats bedekte die een mondkapje zou verbergen. 

De vrouwen gaven daarna de gezichten een cijfer van 1 tot 10.

Gezichtsbeschermende mondmaskers maken mannen aantrekkelijker op foto’s

De resultaten tonen dat foto’s van mannen die gezichtsbeschermende mondmaskers dragen over het algemeen aantrekkelijker zijn dan foto’s van mannen die dat niet doen.

Opmerkelijk volgens de onderzoekers is dat de foto’s van mannen die een blauw medisch mondmasker dragen veruit het aantrekkelijkst werden beschouwd. Dit in tegenstelling tot wat de onderzoekers hadden verwacht. 

Op de tweede plaats volgen de foto’s van mannen met een stoffen mondkapje.

De implicatie hiervan is dat gebruik van foto’s op dating apps waar een mondkapje op te zien is een positief effect heeft op de aantrekkelijkheid van mannen.

Meer matches dus.

Pre-COVID gebruik van mondmaskers: signaal voor besmetting

Volgens de onderzoekers was het al bekend dat mondmaskers iemands aantrekkelijkheid deed stijgen, maar dit kon ook een algemeen effect van bedekking van het onderste gedeelte van het gezicht zijn.

Maar, zo voegen de onderzoekers hieraan toe, of iemand wel of niet een aantrekkelijk gezicht heeft, heeft niet een op een te maken met het feit of deze persoon het onderste gedeelte van zijn gezicht al dan niet bedekt heeft.

Dit duidt er volgens de onderzoekers op dat het feit dat de aantrekkelijkheid van een man stijgt als gevolg van het dragen van een mondkapje niet alleen komt doordat die man onaantrekkelijke uiterlijke kenmerken aan zijn gezicht weet te verhullen met een mondmasker.

Vóór de COVID-19 pandemie had het gebruik van mondmaskers vooral het Sanitaire-Maskereffect (Sanitary-Mask Effect) als invloed op iemands aantrekkelijkheid: de bevinding dat mondkapjes vooral een beeld van ziekte oproepen en zodoende resulteren in een lagere aantrekkelijkheid van de drager.

De resultaten van het nieuwe onderzoek staan daarentegen haaks op het Sanitary Mask Effect. 

Volgens onderzoeker Michael Lewis is dit te verklaren vanuit de evolutionaire psychologie en waarom we romantische partners kiezen op de manier zoals we dat doen:

“Ziekte en bewijs van ziekte kunnen een grote rol spelen in partnerselectie. Voorheen zouden signalen die konden wijzen op ziekte een afknapper zijn, maar nu kunnen we een verschuiving binnen onze psychologie waarnemen, zodat gezichtsmaskers niet langer fungeren als een signaal voor besmetting.”

Blauwe mondmaskers aantrekkelijker vanwege zorgberoepen

Het onderzoek suggereert verder dat de grotere aantrekkelijkheid van het blauwe medische masker mogelijk te verklaren valt vanuit de associatie met medici en andere beroepen in de zorg. 

Het voordeel van het gebruik van een stoffen mondkapje kan nog worden toegeschreven aan het verbergen van ongewenste gezichtskenmerken, dat van het blauwe medische masker kan dat niet.

De onderzoekers vergelijken deze associatie met de eerdere bevinding dat vrouwen mannelijke dokters aantrekkelijker vinden wanneer ze een witte jas dragen. 

Dit zogenaamde ‘white-coat effect’ zou kunnen verklaren waarom mannen met een blauw medisch mondkapje het aantrekkelijkst worden gevonden, aldus de onderzoekers.

 

 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlVaccinatieverificatie wellicht binnenkort ook in Nederland op datingapps
PijlTevredenheid over je seksleven staat vast, zegt onderzoek
PijlMensen met sociale angst willen nog steeds nieuwe mensen ontmoeten
PijlLachende, plagende en roastende stellen zijn tevredener over hun relatie

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie