Recht door je sociale angsten heen

02 Feb 2014, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Confrontatie met je sociale angsten leidt tot vrijheid

Wie heeft er niet iets waar ie bang voor is? Dat is een fact of life. Wat doe je ermee is de vraag. Sociale angsten zijn niet alleen maar vervelend. Ze bieden ons ook een mogelijkheid. Wanneer we namelijk onze sociale angsten overwinnen ervaren we niet alleen euforie en vrijheid, maar ervaren we ook persoonlijke groei. Een mogelijkheid op een beloning en bevrediging die je maar zelden op andere manieren vind in je leven. 

Ga maar na. Kun je herinneren dat je ergens bang voor was maar toch doorgezet hebt. Of dat je op wat voor manier een zetje in je rug kreeg en je wel moest springen. Wat gaf er een grotere kick dan dat? Ik kan me herinneren dat is als kind ging spelen op het land van boer. Slootje springen en dat soort stoere jongensdingen. Een van mijn klasgenootjes had ons als bang gemaakt door te zeggen dat de boer ontzettend kwaad zou zijn als hij kinderen aantrof op zijn land. En dat hij zelfs een geweer had.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

En ja hoor, op een gegeven moment verscheen de boer uit het niets en kwam op ons aangestormd. Ik wist niet hoe hard ik moest hollen. Ik sprong over een slootje waar ik anders niet zo snel over heen was gesprongen denk ik. Hartstikke spannend en een enorm gevoel van overwinning als je met je klasgenootjes uit de handen van de ‘boosaardige boer’ bent ontsnapt.

Sociale angst hebben en het tóch doen is de grootste overwinning.

Als je iets doet waar je bang voor bent en wat toch lukt geeft een ongelofelijk gevoel. Een gevoel van trots, van onoverwinnelijkheid, van intens geluk. Je weet dat je een overwinning op je ego hebt behaald, en je weet dat je als gevolg daarvan een heel klein beetje bent veranderd. Je bent een beter mens, een ‘groter’ mens omdat je uit je comfortzone bent gestapt. 

De vraag dient zich aan: wanneer moet je doen waar je bang voor bent, en wanneer niet? Sommige zelfvertrouwen goeroe’s zeggen ‘doe iedere dag iets waar je bang voor bent’. De reden hiervoor is om je ‘lef-spier’ te trainen. Maar het vraag een groot commitment, waar je niet altijd tijd voor hebt of mentaal klaar voor bent. Het is één strategie, maar er zijn meer strategieën.  Belangrijker is dat je kijkt wat je op dit moment je tegenhoudt, waar je tegenaan loopt.

Waarin komt je niet verder tenzij je je sociale angst uit de weg ruimt? Waarin kom je niet verder terwijl je het gevoel hebt dat je verder wilt, is de vraag die je jezelf dient te stellen.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Sociale angst: ‘the only way out is through’

Ooit volgde ik een zelfontwikkelingstraining waar er allemaal spreuken aan de wand hingen. Eentje daarvan was ‘the only way out is through’, vertaald: ‘de enige weg uit (de angst) is er doorheen!’ Waarom werkt het? Omdat wanneer je er omheen wilt gaan, je de angst veel meer ‘power’ geeft dan deze verdient. En juist wanneer je er doorheen gaat zie je de angst voor wat deze is: een illusie.

Wat kan er namelijk gebeuren? Dat mensen je uitlachen? Ok, dat kan. Over wie zegt dat meer, of hen of over jou? Dat je je schaamt? Dat kan. Het zal niet de eerste keer zijn, en niet de laatste. Dat je mislukt? Mislukt is een permanente staat en nogal absoluut. Er is een mooie uitspraak (van Sylvester Stallone meen ik, je weet wel: Rocky) dat je pas ‘mislukt’ wanneer je niet meer opstaat. Dat je onderuit zult gaan is bijna onvermijdelijk, maar of je weer opstaat is een keuze!

Tegenover de ‘prijs’ (angst, pijn, schaamte, etc.) die je betaalt staat aan de andere kant een beloning. Focus je daar eens op. Hoe geweldig is het als je bevrijd bent van je sociale angsten. Ik kan het je ook anders zeggen. Volgens mij kun je überhaupt niet groeien en succesvol zijn als je niet buiten je comfortzone stapt. Maar het gaat hoe dan ook langer duren! En het gevoel van persoonlijke overwinning, van het ‘verdient hebben’ zal vele malen minder sterk zijn. En dat gevoel, mijn vrienden, is onbeschrijfelijk!

Sociale angst versus sociaal zelfvertrouwen

Op het moment dat je door je sociale angst heen breekt creëer je meer vrijheid en ruimte om meer leuke, bevredigende en uitdagende dingen te doen. Je creëert automatisch ook meer zelfvertrouwen. Je gaat zien, je ervaart hoe het proces werkt. Je maakt contact met je innerlijke kracht waarvan je jezelf nog niet bewust was hoe groot deze kan zijn. En iedere keer dat je hem aanspreekt wordt deze dus groter. Je begint je eigen ware potentieel te ontdekken.

Je leert ook je te focussen op de beloning, een plaatje of een gevoel misschien, die jou voortbeweegt. Wanneer je dit ‘mechanisme’ ontdekt kun je ook leren het te gebruiken. Dit is namelijk het ‘motivatie principe’. Motivatie draait namelijk altijd om het WAAROM. Waarom wil je het? Wat brengt het je, voor wie doe je het? Waarom, waarom, waarom. Zoals Tony Robbins zegt (of weet ik wie het zei): als je WAAROM groot genoeg is, vind je altijd wel een HOE.

Zelfvertrouwen is niet de afwezigheid van angst. Het is je VERMOGEN om er mee om te gaan. Angst mag er nog wel zijn, het zal er nog wel zijn, maar het bepaalt niet langer je leven. Je laat je er niet door tegenhouden! De vraag is nu dus: wat is jouw uitdaging? Wat houdt jou tegen, waar je door heen wilt breken. Wat het ook is, focus je op de beloning. Die zal het driedubbel en dwars waard zijn!

Maak ze gek!

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlVerlegen vrouwen versieren: 7 Tips die haar aantrekken
PijlDe 17 Beste Versierzinnen (+ Geheime Camera Beelden!)
Pijl50 Gespreksonderwerpen voor een fantastische Date (Lijst)
PijlOnbereikbare liefde? Vijf stappen om haar te daten

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie