Verlatingsangst oplossingen

31 Jan 2014, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Afrekenen met verlatingsangst

Verlatingsangst is de angst dat de ander het uit maakt en je alleen achterblijft. Iedereen kent het in meer of mindere mate. Als relaties met andere mensen je niet zouden interesseren, zou je er nooit in investeren en zou je altijd alleen zijn. Een zekere mate van verlatingsangst voorkomt dat.

In deze blogpost wil ik het hebben over onbewuste angsten die je tegenhouden te bereiken wat je wil in het leven. Je wilt niet verlamd zijn door verlatingsangst. En je wilt ook niet je eigen grenzen over gaan, waarbij je zo’n beetje alles doet om iemand te behouden – zelfs al weet je dat de huidige relatie niet goed meer voelt.

Hoe herken je verlatingsangst?

Het begint met het herkennen bij jezelf. Natuurlijk kan iedereen de extreme vormen herkennen, waarbij iemand alleen functioneert wanneer hij (of zij) bij de hand wordt gehouden en reddeloos verloren is zonder die ander. Maar hoe zit het met de wat lichtere vormen? Let op. Er zijn gedragsuitingen die sterk lijken op of neigen naar verlatingsangst.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

 1. Extreme jaloezie: Claimgedrag, wantrouwen en bezittingsangst zijn drie kenmerken van verlatingsangst. Dit komt allemaal voort uit extreme jaloezie en dat is een belangrijk kenmerk bij verlatingsangst. Een beetje jaloers zijn is niet erg en kan op zijn tijd ook best gezond zijn. Maar echt jaloers zijn op alles en iedereen die ook maar bij je partner in de buurt komt is ongezond voor jezelf en je relatie.
 2. Vast blijven zitten in relaties: Als je te lang blijft hangen in een relatie die niet goed voor je is, is de kans groot dat je last hebt van verlatingsangst. Dat is dan de reden dat je het er moeilijk mee hebt om te relatie te beëindigen. Het klinkt misschien onlogisch, want waarom zou je het eng vinden om een slechte relatie te beëindigen? De reden is dat mensen met verlatingsangst vaak denken dat helemaal geen relatie nog veel enger is. 

Waar komt verlatingsangst vandaan?

De een heeft meer last van verlatingsangst dan de ander. Mensen die kampen met verlatingsangst hebben in hun jeugd moeten vechten voor de goedkeuring en liefde van mensen die belangrijk voor hen waren. Mensen met verlatingsangst zijn vaak daadwerkelijk verlaten door iemand, bijvoorbeeld door één van beide ouders.

Zoals elke grote teleurstelling in het leven, heeft dit effect op hoe je tegen het leven aankijkt, op je geloofsysteem. De één zal denken: “Nou, als iemand mij verlaat, dan kies ik voor gezonde relaties met mensen die mij wèl de moeite waard vinden.” De ander concludeert: “Ik moet er alles aan doen om te voorkomen dat iemand me ooit nog verlaat.” Je conclusie bepaalt hoe je tegen relaties aankijkt.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Verlatingsangst en controledrang

Aangezien verlaten worden pijn doet proberen we dit te vermijden. Wanneer we hier in doorslaan komt dit door dit vanuit de illusie dat we kunnen voorkomen dat mensen ons verlaten. Dat we anderen 100% kunnen controleren. En dat is natuurlijk niet zo. We kunnen uiteindelijk niet bepalen wat iemand anders besluit te doen. Die keuze maakt de ander, niet jijzelf.

Er is dus geen enkele garantie dat je vriendin op partner altijd bij je blijft. En hoewel je dat zou denken is het niet zo dat dit gegeven ons stress geeft. Wat ons stress geeft, is wat het voor ons betekent om alleen achter te blijven.

Wat betekent het dat iemand je verlaat voor jou?

Welke conclusies kun je allemaal trekken als je vriendin of vriend het met je uitmaakt?

 1. Ik ben kennelijk niet leuk genoeg
 2. Ik ben niet de moeite waard
 3. Ik zal altijd alleen blijven 
 4. Het is vreselijk om alleen te zijn

Daar komt de werkelijke stress vandaan. Het is de betekenis van afscheid nemen die een ‘negatief’ gevoel geeft. Je kunt ook concluderen:

 1. Jammer dat iemand afscheid van me neemt, maar ik accepteer mezelf zoals ik ben
 2. Als iemand afscheid neemt, staat dat los van mijn eigenwaarde
 3. Ik heb mijn best gedaan, maar het moet wel van twee kanten komen
 4. Het is prima om tijdelijk alleen te zijn. Ik kan goed met mezelf opschieten dus het is geen probleem.

Als het goed is zie je in dat deze conclusies veel minder stress geven. Hoe je tegen verlating aankijkt, bepaalt hoe je je voelt.

TIP: Guide: Vrouwen ontmoeten en aanspreken: Openingszinnen en gesprekstechnieken

Voorkomen dat iemand je ooit verlaat

Als je uit alle macht wilt voorkomen dat iemand je ooit nog verlaat, dan kun je het volgende proberen:

 1. Je kunt iemand 24 uur per dag controleren om zeker te zijn dat die persoon nog steeds om je geeft en je nooit bedriegt
 2. Je kunt op alles ‘ja’ zeggen zodat je nooit meer iemand teleurstelt
 3. Je kunt nooit je mening geven in de hoop elk conflict te vermijden

Er zijn mensen die dat dan ook doen. Je worden heel overheersend of juist een enorme ‘nice guy’. Welke ‘methode’ ook wordt gekozen, ze zijn allemaal erg vermoeiend en werken ze natuurlijk niet.

 1. Iemand die 24 uur per dag wordt gecontroleerd zal vluchten omdat niemand in een keurslijf wil lopen
 2. Als je overal ‘ja’ op zegt, wordt je misschien nooit verlaten, maar ook nooit echt gelukkig
 3. Als je nooit je mening geeft word je een voetveeg. Je laat mensen nooit zien wie je werkelijk bent

Ben je slechter af als iemand je verlaat?

Er is geen enkele blijvende effectieve methode om te voorkomen dat iemand je verlaat. De enige effectieve methode voor verlatingsangst is te realiseren dat als iemand je ooit verlaat, je waarschijnlijk beter af bent. Want die persoon waardeert je kennelijk niet genoeg om bij je te blijven. En wat voor zin heeft het een relatie te hebben met iemand die jouw waarde niet inziet?

Toegeven, er is toch nog één manier om te voorkomen dat je nooit wordt verlaten. Dat is door nooit een relatie aan te gaan. Dit is het geval als mensen last hebben van bindingsangst. Het is dan ook niet zo raar dat sommige mensen hiervoor kiezen omdat ze bang zijn teleurgesteld te worden. “Je kunt me niet verlaten, want we hebben helemaal geen relatie.” Het is een manier, maar of het je uiteindelijk gelukkig maakt?

TIP: Guide: Alles over dates, de datingfase en gesprekken

De oplossing voor verlatingsangst?

De oplossing voor verlatingsangst is het te confronteren. Negeer het niet, want dan zal het altijd een rol blijven spelen in je relaties. Onderzoek:

 1. Waar ben ik nu eigenlijk zo bang voor?
 2. Kan ik realistisch verwachten dat iedereen altijd bij me blijft?
 3. Is het echt zo erg alleen te zijn?
 4. Wil ik wel een relatie met iemand die me niet de moeite waard vindt?
 5. Wil ik mijn eigen grenzen wel voorbij lopen? Wordt ik daar echt gelukkiger van?

De ultieme angst is om alleen te zijn. Maar alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn. Als je goed met jezelf kunt opschieten en jezelf waardeert, is alleen zijn zelfs leuk. Als je alleen zijn ziet als iets positiefs, dan vervalt de angst om verlaten te worden. De blijvende oplossing is dan ook je zelfvertrouwen te vergroten. Want uiteindelijk is verlatingsangst een vorm van onzekerheid.

Meer zelfvertrouwen helpt!

Met meer zelfvertrouwen sta je automatisch anders in een relatie:

 1. Je accepteert en waardeert jezelf
 2. Je hebt geen behoefte je anders voor te doen dan je bent
 3. Je geeft je mening en bent niet bang als iemand het er niet mee eens is
 4. Je hebt minder behoefte een ander te controleren
 5. Je ziet in dat je net zoveel waard bent als een ander
 6. Je zoekt vertrouwen in jezelf, niet in het gezelschap van een ander

Meer informatie over hoe je zelfvertrouwen opbouwt vind je onder andere hier. Veel succes!

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlTinder op vakantie: 10 Tips voor leuke dates over de grens
Pijl20 Beste Date Ideeën in Tilburg Voor Een Romantische Avond
PijlSocialer worden: 23 tips om een sociale superster te worden
PijlWare liefde: 10 Signalen dat jullie voor elkaar gemaakt zijn

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

noud
Hey, echt super bedankt voor de tips! Ik denk dat ikzelf ook met extreme jaloezie te maken heb en ik zie dat mijn relatie hier erg onder lijdt. Het is niet dat ik mijn vriendin niet vertrouw, maar ik zie haar gewoon niet graag bij andere mannen. Hierdoor gaat het steeds slechter tussen ons en zijn we afstandelijk geworden van naar elkaar. Ik hoop echt dat ik mezelf kan verbeteren en dat we weer gelukkig kunnen worden. Is er iemand met dezelfde ervaring die ook met die dit probleem te maken heeft of heeft er nog iemand tips ?
Hdk
Ik heb een relatie gehad van een maand, hij was verliefd op me heel erg naar een maand was hij zijn liefde kwijt. We hebben nog wel contact ,alleen als ik weg ben vraagt hij wel elke keer met wie, als Ik niet reageer denkt die dat ik boos ben. Daarnaast is die bang dat hij of ik later verliefd word op en ander. En hij wil me niet kwijt, wilt me blijven zien ect.
Maar als hij niet verliefd is waarom dan wel een bos rozen? Ik zelf zeg dat hij bindingstangst heeft of verlatingsangs.
Ik zelf zit vol met vraagtekens.

Plaats een Reactie