Verlegenheid overwinnen in 6 stappen

03 Dec 2013, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Verlegenheid overwinnen – praktische tips en oefeningen

Laten we eerlijk zijn. Verlegen zijn is ronduit irritant. Het maakt dat je jezelf beperkt en niet uit het leven haalt wat erin zit. Je wordt bijvoorbeeld uitgenodigd voor een feestje waarbij je weet dat je mensen zult ontmoeten die je nog niet kent. En in plaats van de uitnodiging te accepteren verzin je een excuus om niet te gaan en blijf je thuis. Je verlegenheid was je de baas.

Het klinkt als een stomme vraag, maar toch stel ik hem: waarom laat je je verlegenheid jouw leven bepalen? Misschien ben je je het niet bewust op dit niveau, maar het is omdat je je inbeeldt dat je afgewezen of voor schut gezet zult worden. Er spelen zich allerlei beelden af, een zelf geproduceerd filmpje, waar bij er van alles mis gaat.

Mensen die je aankijken met wijd opengesperde ogen als je tegen ze praat. Of het beeld dat je alleen in een hoekje staat, en mensen ziet kijken die over je roddelen en je uit staan te lachen. Als ik zulke beelden zou zien zou ik eerlijk gezegd ook thuisblijven. Ze zijn ronduit angstaanjagend.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Verlegen zijn is knap

Laten we er eens op een andere manier naar kijken. Hoe werkt het proces van verlegen zijn? Verlegenheid is welbeschouwd een indrukwekkend gedachte proces. Je moet je namelijk heel levendig voor kunnen stellen dat mensen in de toekomst negatief op je zullen reageren. Of dat zo is zal zijn kun je niet bewijzen, maar voor jou is het in ieder geval heel echt.

Je moet je voorstellen dat je staat te stamelen, staat te blozen, je hart in je keel klopt en niets te zeggen hebt. Om dit levendig voor te stellen betekent dat je dit voorstellingvermogen goed getraind moet hebben. Feitelijk heb je dit voorstellingsvermogen verheven tot een kunst, en daarom is verlegenheid zo fascinerend. Het is een vaardigheid die je onbewust aan het uitvoeren bent.

Waarom zijn sommige mensen meer verlegen dan anderen?

Voor veel verlegen mensen geldt dat ze geloven dat liefde, vriendschappen en respect niet waard zijn. Helaas hebben je ouders je het tegenovergestelde niet meegegeven toen je kleiner was. Maar neem het hen niet kwalijk, als zij het anders wel geleerd hadden ze ook aan jou overgedragen. Het is aan jou om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Jij kunt laten zijn dat jij over de persoonlijke kracht beschikt om een nieuw patroon te creëren.

Naar mate je erin gaat geloven dat je het wel waard bent wordt je automatisch, stap voor stap, socialer. Een zelfverzekerd persoon die een uitnodiging ontvang voor een feestje zal denken: “Natuurlijk ga ik. Misschien ontmoet ik wel gave nieuwe mensen of een mooie vrouw. Ik zal het sowieso naar mijn zin hebben, en als het feestje toch niks blijkt te zijn kan ik er altijd vandoor gaan en wat anders gaan doen.”

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

De verlegen persoon versus de persoon met zelfvertrouwen

Een persoon met een gezond zelfvertrouwen denkt er niet over na wat andere mensen van hem of haar zullen denken. Zo’n persoon denkt eerder of de andere aanwezigen cool genoeg zullen zijn om te willen blijven. En als een zelfverzekerd persoon terugkijkt zal diegene zich vooral mensen herinneren die positief op hem of haar reageerden.

Wanneer een persoon terugkijkt in het verleden herinner je je meestal niet wanneer mensen positief op je hebben gereageerd. Op deze manier zorg je ervoor, op het niveau van gedachte processen, je verlegen zult blijven. Je moet dus het tegenovergestelde doen - namelijk goeie herinneringen in de toekomst plaatsen. Ik zal je hier een oefening voor geven.

Praktische oefening om van je verlegenheid af te komen

Er zijn gelukkig verschillende technieken om je verlegenheid te overwinnen. Dit is een hele simpele die heel goed werkt. Hij bestaat uit 6 stappen:

1. Maak nu de volgende uitspraken af met verschillende antwoorden:
– Als ik 5% zelfverzekerder was tegen mensen, dan zou ik _________
– Als ik 5% zelfverzekerder was tegen mensen, dan zou ik _________
– Als ik 5% zelfverzekerder was tegen mensen, dan zou ik _________

2. Vul de volgende zinnen aan met verschillende antwoorden:
- Als ik 10 keer zo zelfverzekerd zou zijn tegen mensen dan dat ik nu ben, dan zou ik _________
- Als ik 10 keer zo zelfverzekerd zou zijn tegen mensen dan dat ik nu ben, dan zou ik _________
- Als ik 10 keer zo zelfverzekerd zou zijn tegen mensen dan dat ik nu ben, dan zou ik _________

3. Stel je nu voor wat je zou doen als je ook daadwerkelijk 5% zelfverzekerder zou zijn tegen mensen en wat je zou doen als je 10 keer zo zelfverzekerd zou zijn tegen mensen dan je normaal bent. Neem hier 2 minuten voor of meer.

4. Kijk nu bij welke van de antwoorden van de voorgaande vragen je je het meest op je gemak voelt - en welke het meest realistisch is voor jou, om dat vervolgens te gaan doen. Stel je dan voor wederom minimaal 2 minuten voor dat je dit een week doet. En stel je dan hetzelfde voor, voor de week erna.

5. Herhaal dit proces iedere week, en elke keer voordat je in een sociale situatie terecht komt, waarbij je je in het verleden verlegen zou voelen.

5. Schrijf/typ je ervaringen en nieuwe realiteit in een dagboek of verslag. En deel dit, ter bemoediging van anderen, onder deze blogpost. Succes!

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlHoe Geraak Ik Aan Een Lief? 6 Praktische Tips
PijlWat vrouwen willen: Mijn 3 informantes die alles prijsgeven
PijlZe wil geen relatie: De 10 enige redenen + oplossingen
PijlOnbereikbare liefde? Vijf stappen om haar te daten

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Gerard
Wauw dat stappenplan werkt super! Ik ga het zeker nog een paar weken volhouden!

Ik ben pas een klein week bezig. Hopelijk heeft het voor mij succes! Ik laat het resultaat aan jullie weten
- Anoniem
Sandra
Ik ben zo verlegen en vind het zo lastig om contact met mensen te maken, terwijl ik dit zou graag zou willen. Als ik al met iemand praat word ik knalrood.. Ik had het stappenplan van hierboven proberen. Leuke blog!
Xx Sandra

Plaats een Reactie