Zen & Sociale Angst

10 Apr 2014, door datingcoach Daan de Ram in Sociale angst

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Zen en omgaan met sociale angst

Emotionele zelf controle, rustig blijven, chill zijn, relaxed, ontspannen, helder in je hoofd, state control, de kracht van nu... Allemaal belangrijke zaken als je wilt omgaan met sociale angst. We hebben een heleboel woorden in onze taal die allemaal hetzelfde concept proberen te definiëren. Laten we deze keer ‘zen’ gebruiken.

Hoe je zen voor jezelf noemt maakt minder uit dan hoe je denkt: zen is meer een mindstate die je tot in je botten voelt en veel minder een woord dat je constant aan het denken bent.

We denken van onszelf graag dat we rationeel zijn: ik doe zus want ik denk zo. Ik ga eten, want ik heb honger. Oorzaak, gevolg. Maar als mensen opereren we veel minder rationeel dan we geneigd zijn te denken. We worden voornamelijk emotioneel voortgedreven. Je kán wel rationeel zijn, maar alleen als je onderliggende emoties je dat toestaan. Oftewel, zen zijn is direct gerelateerd aan hoe goed je je emoties kan reguleren, of preciezer, hoe goed je;

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

a) in touch bent met je emoties

b) je emoties kan reguleren

A. In touch zijn met je emoties

Om überhaupt iets te reguleren moet je bewust zijn dat datgene dat je wilt reguleren. Je wilt dus je eigen emoties leren kennen. Ok, ok... wat zijn je emoties? Een mooi uitgangspunt zijn de 4 B’s: Bang, Boos, Blij en Bedroefd. Emoties waar we allemaal mee kunnen identificeren. Maar niet emoties die we altijd even goed in onszelf herkennen. Sterker nog, vaak moeten anderen ons op onze emoties attenderen voordat we het zelf doorhebben.

Afgaande op de hoeveelheid angststoornis-diagnoses in Nederland is ‘Bang’ één van de meest voorkomende problematische emoties. Toevallig is het ook een emotie die ik slecht kan aanvoelen. Niet dat ik nooit sociale angst voel, integendeel: ik voel het alleen niet bewust. Bewust vertel ik mezelf dat ik een coole kikker ben en dat deze ‘gevoelens van angst’ voor mietjes zijn. Ik ben duidelijk geen mietje. Maar daar waar m’n ego me vertelt dat ik een hele stoere jongen ben, laat de realiteit zien dat ik een angstige jongen was.

Waar je ego je één verhaal vertelt, vertelt de realiteit je echte verhaal. Kijk terug op de geschiedenis van je leven tot nu toe en ik garandeer je dat je een spoor van keuzes zult zien die zijn aangelegd door bepaalde dominante emoties, positieve en/of negatieve. Als je je sociale angsten nog niet verwerkt hebt dan is de kans groot dat je je nog steeds door die emoties laat leiden.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Wordt dus bewust van de emotionele draden in je leven. Kijk hoe je reageert op situaties en let op hoe je je daarbij voelt en wat het met sociale angsten doet: hoe voel je je in een grote groep? Hoe voel je je met je vrienden? Hoe voel je je met een knap meisje? Met een dominante jongen? Op een feestje waar je bijna niemand kent?

Sociale angst herkennen

Je kan hier steeds dieper mee gaan. Als man is er een makkelijke manier om sociale angst te herkennen: het  gevoel als je een leuk meisje ziet en je twijfelt of je haar gaat aanspreken. Een veel voorkomende sociale angst.

Een moeilijker voorbeeld: de emoties de je baas in je losmaakt bij jullie interacties. Dubbele punten als je baas een natuurlijke Alfa is. Wat gaat er door je heen als deze persoon je goedkeurt? Wat gaat er door je heen als deze persoon je afkeurt? Wat doet het met je sociale angst gevoelens – en wat voor andere emoties maakt dat los?

B. Je emoties reguleren

Zeg dat je aanweziger in het moment bent geworden en je wat meer in touch bent met je emoties. Puur daardoor ben je al halverwege: de ongemakkelijkheid van de situatie benoemen neemt vaak al een deel van de ongemakkelijkheid weg. Ik had het eerder over ‘angst’ als dominante emotie in m’n eigen leven.

Ik voel nog steeds lang niet altijd duidelijk m’n angst, maar ik herken het steeds sneller als een ongemakkelijk gevoel in m’n lichaam, een soort van stress die ik kwijt wil raken. ‘Aha ‘ denk ik dan, ‘Jij bent dus mijn angst. Hoi.’

TIP: Guide: Vrouwen ontmoeten en aanspreken: Openingszinnen en gesprekstechnieken

Maar door je sociale angst alleen te benoemen ben je er nog niet. De tweede stap is je emoties reguleren, zeg maar op gezonde wijze je emoties leiden zodat je leven niet door je ongezonde emoties wordt geleid. Hier zijn we full-circle teruggekomen bij het moeilijker te defineren ‘zen.’ Hoe reguleer je je emoties? Hoe leid je ze? Hoe ontspan je? Hoe ben je zen?

Dit is niet iets dat ik in één blogpost kan uitleggen. Ik heb niet een magische pil-alinea met het antwoord. Een life training is hier een slimme volgende stap. Wat de theorie betreft is het essentieel dat je beseft dat je niet je emoties bent; zij leiden niet jouw leven. Ik heb ook nog een paar tips die voor mij werken:

Bestaat er zoiets als je emoties volledig kunnen loslaten? Hangt er vanaf of je in de ‘compleet verlichte mens’ gelooft. Ik ben deze mens nog niet tegengekomen. Ik denk dat zelfs de Alfa-opa z’n angst nog tegenkomt en zegt: ‘Ha, angst, oude vriend. Kijk dan hoe ik flirt met deze zuster.’

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl51 Allerbeste Tinder openingszinnen (2023 Update) + Tips
PijlTinder Expert & Coach Louis Onthult Zijn 9 Beste Tinder Tips
PijlVersieren op Snapchat: 10 tips om haar aandacht te krijgen
PijlIs uiterlijk belangrijk? Datingcoach legt uit + 7 Simpele tips

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie