Assertiviteit & zelfvertrouwen: zo wordt je een 'geboren optimist'

08 Mar 2014, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Assertief omgaan met negativiteit

Laatste paar maanden was voor mij een vreemde periode, met veel ups en downs. Op de een of andere manier kon ik mijn state niet beheersen en werd ik eerder beheerst door mijn state dan andersom. Ik was het slachtoffer van mijn gedachten, naar gelang de wind waaide.

Ik worstel al een tijdlang met een ingrijpende spierblessure, die er zelfs voor zorgde dat ik mijn stage (bij een gerenommeerd bedrijf) stop moest zetten. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik bijna niets meer kon, zo zeer werd ik afgeleid door de constante zeurende pijn.

Nog vervelender werd het toen geen fysiotherapeut of andere specialist mij kon helpen. En trust me, I have tried them all… En als het dan een jaar duurt dan… Je weet dat je niet boos zou moeten zijn om een gegeven situatie, maar dat was ik toch. Ik was pissig om de kleinste dingen, ook al wist ik dat dit averechts zou werken en de situatie vaker alleen maar erger maakte.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Afrekenen met negativiteit

Ik was altijd erg assertief als het aankwam op negativiteit. Mijn aanpak was het positieve frame aannemen en iedere negatieve gedachten neerhalen met positieve gedachten. Maar deze keer werkte dat niet. Waarom niet? Het kost wilskracht, het kost moeite om niet aan negatieve dingen te denken en ze te vervangen door positieve dingen.

Er zijn dagen dat je niet voldoende je gedachten op de positieve dingen kunt richten en dan is het raak… Je bent boos, bedroefd en onaardig tegen anderen. En voordat je het weet heb je niet alleen een klote dag, maar ook een klote week.

De reden dat ik deze blogpost schrijf is dat ik op een zoektocht ben gegaan om een nieuwe manier te vinden om positieve gedachten te hebben die ook werkt wanneer je weinig energie hebt.

Assertief zijn wanneer je weinig energie hebt

Je kunt ook assertief zijn wanneer je niet de wilskracht op kunt brengen vanwege een gebrek aan energie. Hoe doe je dat? Als volgt. Laat ik beginnen met het volgende. Jouw perceptie is jouw realiteit, er is niet één realiteit, er is enkel jouw interpretatie. Een negatieve gedachte is daarom jouw interpretatie van iets dat zich voortdoet in jouw realiteit.

Wat ik ontdekte was dat er in plaats van het vervangen van een negatieve gedachten door positieve gedachten ook een andere methode is. Namelijk: het neutraliseren van negatieve gedachten. Dat werkt als volgt.  In plaats van actief te vechten tegen het negatieve, geef je er nu simpelweg geen aandacht aan. Je gedachten zullen zich vervolgens automatisch wenden tot het positieve. Iedereen heeft immers een optimist in zich ;-).

Neutraliseren van negativiteit

Stel je voor je bent bezig aan een project en je computer gaat stuk op het moment dat je deze het hardst nodig hebt. Stel je zelf de volgende vraag: Wat doet dit probleem met me volgende week of volgende maand? Zou ik me dan überhaupt dit probleem kunnen herinneren?

Of stel je vriendin maakt het met je uit. Hoe zou deze situatie je gemoedstoestand beïnvloeden in een jaar tijd of 5 jaar tijd? Zou het me dan echt nog uitmaken? Of zou ik blij zijn met de ervaringen die ik heb opgedaan?

Uiteindelijk zijn de gedachten die jouw gemoedstoestand bepalen jouw keuze. Negatieve als positieve gedachten zijn een keuze, je hebt altijd de keuze om wel of geen aandacht te geven aan alles wat zich aan jou voortdoet. Full time optimist zijn is dus best makkelijk, probeer het uit en zie hoe makkelijk het is ;-). 

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlGespreksonderwerpen Lijst: In 19 Manieren IEDER Gesprek Leuk Maken
Pijl7 Must-Have tips om Online te Flirten (+17 Copy/Paste Zinnen)
Pijl12 Must-Have tips van een datingcoach bij geen succes met vrouwen
PijlHoe krijg ik haar aandacht terug? Doe DIT nu!

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie