Vragen? patrick@attractiongym.nl of bel: 06 - 539 69 751
Home / Blog / Tips voor Vrouwen / zelfliefde

Onvoorwaardelijke Zelfliefde: 7 Tips om het terug te krijgen

19 Apr 2016, door Patrick in Tips voor Vrouwen

Onvoorwaardelijke zelfliefde

Denk eens aan een pasgeboren baby. Vanuit een functioneel perspectief, heeft de baby absoluut geen waarde.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je leert hoe je eindelijk die ene speciale man voor altijd smoorverliefd op je maakt? Ontdek het geheim hier:
Download het rapport

Het enige dat hij kan doen is poepen, plassen en huilen! De harde waarheid is dat een baby compleet nutteloos. 

Maar als je aan iemand vraagt of een baby waardevol is, dan wordt er volop met ‘ja’ geantwoord.

Waarom? Omdat een baby intrinsiek waardevol is, al puur door zijn mens-zijn.

Naarmate je ouder en volwassener wordt, ontwikkel je vaardigheden die ook een functionele waarde hebben.

Wat onze maatschappij waarin economie de boventoon voert ons wil doen is geloven is iets anders, maar dit type waarde is altijd secundair aan de intrinsieke waarde die je hebt als mens.

Als je dit concept van intrinsieke waarde volledig internaliseert, dan beschik je over iets wat we ‘onvoorwaardelijke zelf liefde’ noemen. 

En dit is ook het GEHEIM van een sterke zelfliefde: de realisatie dat je intrinsiek al waardevol bent! Het is zelfs zo dat goed voelen over jezelf jouw natuurlijke staat is. Kijk maar naar een jong kind – voelt deze zich slecht over zichzelf? Nope ..

Het t gaat dus niet zo zeer om het ‘ontwikkelen’ van zelfliefde. Dit komt juist weer voort vanuit het denken dat je als mens intrinsiek niet waardevol zou zijn.

Het gaat meer om het herontdekken van jouw eigenwaarde.  De hoofdboodschap van deze blogpost luidt dan ook:

Zelfliefde ligt voor het grijpen als je eenmaal ervoor kiest om het terug te claimen!

Inderdaad... het is een keuze die je maakt!

De 7 positieve bijwerkingen van onvoorwaardelijke zelfliefde

Zelf-liefde is een uitermate bekrachtigend concept dat jou op het spoor zal zetten naar een rijk en voldoening gevend leven. Ik geef je een overzicht van 7 positieve bijwerkingen die je cadeau krijgt wanneer je dit denkpatroon eigen maakt:

1. Het vermogen om vanuit een neutraal standpunt naar je eigen fouten te kijken

Doordat je minder identificeert met jouw externe situatie, ontwikkel je het vermogen om op objectieve wijze naar jezelf te kijken. Zonder enig vooroordeel dus.

Je ontwikkelt de kwaliteit om jouw eigen zwakheden en gebreken te benaderen met een houding van nieuwsgierigheid en zelf-acceptatie.

Door dit verhoogde zelfbewustzijn en eerlijkheid, wordt het makkelijker om de realiteit te zien zoals het is –  en ook makkelijker om van je fouten te leren.

2. Afrekenen met negatieve zelfpraat

Veel emotionele pijn komt simpelweg voort uit de negatieve meningen die je hebt over jezelf. Deze negatieve meningen houden je flink terug in je dagelijks leven.

Als jij jezelf onvoorwaardelijk lief hebt, dan zal dit véél minder voorkomen.  Stel je eens voor hoeveel beter je leven zal zijn zonder al die negatieve gedachtes.

Na een tijd zullen deze negatieve gedachtes zelfs positief worden. En er is niets fijners dan door jezelf aangemoedigd te worden.

3. Loslaten van sociaal conformistisch gedrag

Een hoop mentale energie wordt verspild aan zinloos conformistisch gedrag.

De behoefte om goedkeuring te krijgen van anderen kan mensen ertoe aanzetten om dingen te doen die niet in lijn zijn met wat ze echt willen in hun leven.

Daarentegen, als je eenmaal de keuze maakt om goed te voelen over jezelf, dan zal je minder snel  geneigd zijn om je zelf te beperken door de mening van iemand anders.

4. Automatisch oplossen van allerlei angsten

Een hoop van jouw angsten hebben hun oorsprong in wat een bepaalde gebeurtenis over jou zegt als persoon, mocht deze ooit plaatsvinden.

Bijvoorbeeld, de angst voor falen is iets wat veel voorkomt bij mensen. Wat zou het namelijk betekenen voor jouw zelfliefde als het niet lukt om een bepaald doel te bereiken?

Een onvoorwaardelijke zelfl iefde zal voorgoed een einde maken aan dit soort zelfbeperkend denken.

5. Meer ruimte voor risico

Een direct gevolg van het vooragaande is dat je automatisch meer risico gaat nemen in je leven.

Omdat jouw gevoel voor eigenwaarde niet meer bepaalt wordt door externe omstandigheden, wordt het makkelijker om risico te nemen.

En naarmate je meer risico neemt, wordt het makkelijker om een beeld te krijgen van welk gedrag productief is en welk gedrag niet.

Dit gaat jou op de lange termijn helpen om meer succes te hebben – in de liefde, en op ieder terrein van je leven.

Een natuurlijk gevolg bij het internaliseren van dit nieuwe gedachtepatronen, dat jouw eigenwaarde los staat van externe factoren, is tegelijkertijd dat je jouw geluk niet meer zo laat afhangen van de successen die je boekt.

Je wordt meer proces georiënteerd en het feit dat je actie onderneemt wordt een doel op zichzelf.

Een effect is dat je makkelijker in een ‘flow’ staat komt en je veel meer plezier gaat beleven aan 'de reis'.

6. Een diep gegronde mentale rust

Omdat je niet meer zo afhankelijk bent van de omstandigheden waarin je verkeert, zullen jouw emoties minder snel omslaan. 

Het leven verloopt natuurlijk in cyclussen en er zullen altijd momenten zijn wanneer dingen even niet mee zitten.

Maar die momenten zullen een minder sterke stempel drukken op jouw emoties.

In plaats van een veertje in de wind, wordt je een kompas die altijd naar zijn koers wijst onafhankelijk van de weersschommelingen.

7. Meer authentieke connecties met anderen

Zodra je niet meer het gevoel hebt dat jouw persoonlijkheid op het spel staat bij sociale interacties, wordt het makkelijker om jezelf open op te stellen.

Je zal minder de behoefte hebben om positieve reacties uit te lokken bij mensen. Het zal zelfs makkelijker worden om jezelf uit te drukken.

Grappig genoeg, is het juist wanneer je niet meer zo bezig bent met goedkeuringzoeken bij anderen dat je het juist gaat krijgen.

Twee misvattingen over een onvoorwaardelijke zelf liefde

Er heersen nog een aantal misvattingen rondom het boodschap die ik je hier uit de weg wil ruimen. Dit zijn de twee valkuilen die ik het vaakst hoor en waarom ze niet kloppen.

1. Als ik mijzelf onvoorwaardelijk lief heb dan word ik lui

In mijn ervaring is het beter wanneer motivatie komt vanuit een plek van compleetheid en overvloed in plaats van schaarste. Dit geeft inspiratie en zelf-expressie in plaats van onzekerheid en angst.

Met een gezonde zelfliefde zijn jouw acties niet meer gemotiveerd vanuit een behoefte om een bepaald gat op te vullen. Daarentegen komen ze meer voort uit een authentieke behoefte om je zelf te zijn en dat te uiten.

2. Als ik mijzelf onvoorwaardelijk lief heb dan word ik arrogant

Arrogantie zit geworteld in onzekerheid en een sterke identificatie met het ego. Het is een poging van jouw beschadigde ego om zichzelf te beschermen.

Mensen die deze onzekerheid hebben proberren een positief zelfbeeld te hoduen door zichzelf superieur op te stellen tegenover anderen.

Iemand met een authentiek hoge eigenwaarde heeft daarentegen absoluut niet de behoefte om zoiets te doen.

Zij voelt zich al compleet van binnen en ziet geen reden om zichzelf ‘specialer’ op te stellen. Zij voelt haarzelf van nature al waardevol, en datzelfde gevoel heeft ze ook over elk ander mens!

Hoe maak je de transitie naar onvoorwaardelijke zelf liefde?De sleutel naar een hoog eigenwaarde ligt in de realisatie dat je intrinsiek al waardevol bent vanwege je mens-zijn.

Er is niks dat je kan doen wat zal bijdragen aan deze vorm van intrinsieke waarde. Ook kan er niks gebeuren dat afbreuk doet aan deze vorm van waarde.

Als je dit besef eenmaal volledig internaliseert, dan beschik je tot iets wat  onvoorwaardelijke zelf-liefde wordt genoemd.

Om dit besef te krijgen, is het belangrijk dat je niet identificeert met de externe situatie waarin je verkeert.

Dat betekent in essentie dat, als het aankomt om jouw gevoel voor eigenwaarde het irrelevant is of mensen jou wel of niet accepteren. Dat het irrelevant is of je wel of niet veel hebt bereikt in het leven.

Uiteindelijk, gaat het erom dat jij ontdekt dat je meer bent dan wat je wel of niet hebt.

Hoe maak je je deze nieuwe gedragspatronen eigen?Een ding wat je zeker niet aanraad is te lang piekeren over het verleden en op zoek gaan naar de exacte oorzaak van jouw lage zelfliefde.

Wat dit vooral doet is een slachtoffers mentaliteit cultiveren. Zonder uitzondering maakt iedereen fouten in het leven, en als jong kind gaan deze fouten gepaard met pijn door de afkeuring van anderen.

Op die leeftijd had je misschien niet het mentale vermogen om te ontdekken dat deze afwijzingen niks zegt over jou als persoon, maar meer om het gedrag dat je hebt vertoond.  Nu is dat wel anders, vooral na het lezen van dit artikel ;).

Het is daarom ook veel beter om het verleden los te laten en jezelf volledig over te geven aan een nieuwe denkwijze.

Om dit te doen, dien jij jezelf eerst te overtuigen dat het aannemen van onvoorwaardelijke zelf liefde de beste keus is.

Neem je tijd ervoor om hierover na te denken:  stel jezelf voor hoe anders jouw leven zal zijn met deze nieuwe houding... 

Als je eenmaal de rationele shift hebt gemaakt, dan zal de emotionele switch langzaam volgen. Houd er rekening mee dat een emotionele verandering meestal wat meer tijd kost.

Het grootste obstakel bij het internaliseren van een nieuwe denkwijze zijn de geconditioneerde gedragspatronen. Zelf-limiterende gedragspatronen zoals goedkeuring zoeken bij anderen, zelf-oordeel, en faalangst, hebben een bepaald momentum. Ze zullen daardoor niet zo gauw verdwijnen. Maar met voldoende inspanning zullen ze, met de tijd, steeds minder worden.  Je moet het maar  als dat je in een auto rijdt en dat je keihard op de remmen trapt. De auto zal niet meteen stoppen, maar heeft een paar meters nodig voordat hij tot stilstand komt. Jouw verstand werkt op dezelfde wijze.

Voor het verstand is het equivalent van de remmen intrappen je bewust worden.

Wordt bewust van jouw gewoonte om jezelf te identificeren met de huidige leefomstandigheden, waardoor je jouw gevoel van zelfliefde steeds conditioneel maakt.

Zodra je steeds meer bewust wordt van jouw zelf-beperkende gewoontes, zullen de volgende transformaties langzaam plaats vinden.

  • Je betrapt jezelf op een zelf-beperkende gewoonte nadat ze hebben plaats gevonden.
  • Je betrapt jezelf op een zelf-beperkende gewoonte op het moment wanneer ze plaatsvinden.
  • Je betrapt jezelf op een zelf-beperkende gewoonte vóórdat ze daadwerkelijk plaats vinden en kiest bewust voor een alternatieve betere aanpak.

Op den duur zullen al jouw zelf-beperkende gewoontes verdwijnen. Deze gewoontes zijn dan vervangen door meer positieve gedragspatronen:

  • Je ontwikkelt een gewoonte om de realiteit te zien zoals deze is.
  • Je accepteert jezelf zoals je bent en accepteert anderen zoals ze zijn.
  • Je neemt verantwoordelijkheid voor jouw huidige levenssituatie. Bijvoorbeeld of een geweldige vrouw (of meervoud) in je leven is.
  • En je neemt actie om jouw huidige levenssituatie te veranderen.

Dit zijn precies de eigenschappen voor zelfliefde die je nodig hebt om een fantastisch leven te leiden!

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

9 Belangrijke tips om samen gezond uit elkaar te gaan
De Vakantieliefde Gids: 10 Tips Voor Tijdens en Na Je Vakantie
7 Slimme Tinder tips: Zo krijg je meer matches en dates
3 Must-Have Tips om haar via WhatsApp op Date te krijgen

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Gerelateerde artikelen

Check deze funny en leerzame video's

Reacties

Plaats een ReactieWorkshops & Trainingen

Datum Programma Locatie Beschikbaarheid
23 Aug. '19 Attraction Bootcamp Amsterdam VOL MEER INFO ›
20 Sep. '19 Attraction Bootcamp Amsterdam VOL MEER INFO ›
18 Oct. '19 Attraction Bootcamp Amsterdam VOL MEER INFO ›
15 Nov. '19 Attraction Bootcamp Amsterdam VOL MEER INFO ›
15 Nov. '19 Attraction Bootcamp Brussel
MEER INFO ›
13 Dec. '19 Attraction Bootcamp Amsterdam
MEER INFO ›
2 Jan. '20 Kick-off Bootcamp Barcelona
MEER INFO ›
24 Jan. '20 Attraction Bootcamp Amsterdam
MEER INFO ›
31 Jan. '20 Attraction Bootcamp Gent
MEER INFO ›

Meer events en trainingen
Bel mij terug verzoek

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)