De pijn van zelfvertrouwen

08 Jun 2014, door datingcoach Daan de Ram in Nieuws

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Zelfvertrouwen en de rol van wilskracht

Ik heb me vaak voorgenomen op dat dag dat ik de uitvinder van de chips zou ontmoeten dat ik hem een high five zou geven. Om hem daarna voor z’n bek te slaan. Iedere keer dat ik een zak chips in huis haal heb ik iedere gram wilskracht nodig om zorgen dat ik hem niet in één ruk leeg eet. Vooral ’s avonds laat. Je hebt deze vreetbuien zelf vast ook wel eens gehad. En iedere keer dat ik - of jij - er aan toegeef is dit dodelijk voor mijn zelfvertrouwen.

Iedereen heeft wel een avondje dat hij zich te buiten gaat aan één of andere ongezonde gewoonte. Videospelletjes, fastfood, porno kijken op het internet, domme tv series kijken. Wat er vaak gebeurd is dat de ene avond leidt tot de volgende. Je gaat laat naar bed, moet ’s ochtends vroeg op en bent de volgende avond zo moe dat je helemaal geen wilskracht meer over hebt om de verstandige beslissing te maken vroeg naar bed te gaan. Voor je het weet zit je in een cyclus.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Het leven is opgebouwd uit cycli die zich ontwikkelen tot patronen. Het is vandaag de dag bijvoorbeeld makkelijker dan ooit om in een negatief gezondheidspatroon te glippen. Dit komt doordat de meeste mensen hun leven achter hun computerscherm doorbrengen; vrijwel iedereen een zittend bestaan. Een levensstijl zonder veel beweging is de norm geworden. Mix daar nog wat ongezonde eetgewoonte doorheen en je begrijpt waarom zoveel mensen zich moe en down voelen tegenwoordig.

Positieve en negatieve zelfvertrouwen cycli

Maar het kan ook een minder duidelijke cyclus zijn. Bijvoorbeeld overwerken, zeker wanneer je zelfstandig ondernemer bent (zoals ik)… Je doet het allemaal voor het grote doel, toch? Of geld uitgeven aan hele coole maar dure hobby’s, geld dat je eigenlijk niet hebt.

Iedereen komt wel eens in zo’n negatieve cyclus terecht. Als je er in terecht komt ben je misschien nog volledig in control. Jij bepaalt wat je wel en niet doet. Het is niet de activiteit zelf (soms wel) dat een probleem, maar het is de macht van de gewoonte die het stuur overneemt. Ons brein is namelijk ontworpen om patronen te volgen.

Ons brein heeft simpelweg niet de energie of de behoefte om telkens na te denken over zaken die niet met overleven te maken hebben. En wanneer je eenmaal in een patroon zit is dat patroon de meester en ben jij de slaaf.

En iedere keer dat je in de ongeschikte ‘slaaf-positie’ terecht komt gaat dat ten koste van je zelfvertrouwen. Iedere keer dat je wilskracht overwint geeft dat je zelfvertrouwen een boost.

TIP: Guide: Alle tips over Flirten, Versieren en Mannelijkheid

Zelfvertrouwen in relaties

Dit geldt helemaal wanneer het gaat over één van de belangrijkste terreinen van ons leven: onze relaties. De cycli in relaties zijn vele malen subtieler, omdat ze meer complex zijn dan patronen als geld uitgeven of ongezond eten…

Daarnaast zijn relaties misschien nog wel meer verslavend dan drug of eten. Volgens hulpverleners kunnen relaties één van de meest hardnekkige verslavingen zijn die zij tegenkomen. Relaties bieden ons namelijk bijzonder aantrekkelijke incentives. Geweldige seks. Validatie. Afhankelijks issues. Of misschien ben je wel verslaafd aan de emotionele ups en downs van af-aan relatie.

Daarnaast is het ook meer subtiel zodat het even kan duren voordat je door hebt of een relatie gezond voor je is. Zo kan het gebeuren dat je voor dat je voordat je het weet vast zit in een cyclus zit waar je maar weer moeilijk uitkomt.

De angst, de apathie en de gemakzucht houden je gevangen in het patroon. Het is namelijk altijd lastig het onbekende in te ruilen voor iets onbekends, hoe rottig je relatie ook is. Er geldt echter een vuistregel: wanneer de dieptepunten lager worden dan de hoogtepunten wordt het tijd om het patroon te doorbreken en de relatie te beëindigen.

De kracht van cycli en patronen

Waar komt de kracht van een patroon vandaan? Van passiviteit. Het kost minder energie om in het patroon te blijven zitten dan eruit te stappen. En dit is hoe je zelfvertrouwen de nek omdraait. Door diep van binnen te weten dat je iets moet doen, iets moet veranderen, maar het niet te doen. Je laat het patroon sterker zijn dan jou. De oplossing is om een nieuw MOMENTUM op te bouwen. Bij het creëren van een nieuw patroon wil je gebruik maken van de kracht van beweging.

TIP: Guide: Vrouwen ontmoeten en aanspreken: Openingszinnen en gesprekstechnieken

Wanneer iets eenmaal in beweging is kost het veel minder energie om het op gang te houden, of te versnellen. Het is net als met een vliegtuig dat opstijgt… In de lucht komen kost de meeste brandstof. Daarmee is in de lucht blijven vele malen makkelijker.

Zelfvertrouwen groeit als je de grenzen opzoekt. In sociale situaties, qua werk, qua lifestyle en qua sporten, op welk terrein dan ook. Wat er dan namelijk op gegeven moment ontstaat is het gevoel van ‘ik kan dit!’ Weten dat er iets is dat je wilt….en dat het uitdagend zal zijn om het te krijgen… en er toch voor kiezen om het te doen… en daar zelfs enthousiast over worden omdat je weet dat het je waarschijnlijk gaat lukken, net als al die andere keren...

Meer zelfvertrouwen? Kies de ‘goede pijn’

Neem dus de acties waarvan je weet dat je ze moet nemen. Test de tips en technieken uit die we je hier op dit blog geven. Zorg ervoor dat je coaching krijgt als je sneller resultaten wilt zien

Laat me deze post afronden met te zeggen dat er slechts twee soorten pijn zijn: ‘goede pijn’, de pijn van inspanning, van in beweging komen, van beslissingen en risico’s nemen, van positieve cycli creëren die uiteindelijk leiden tot groei van je zelfvertrouwen. En ‘slechte pijn’ die leidt tot spijt, vlakheid en verlies van zelfvertrouwen. Het is aan jou om de juiste pijn te kiezen. Choose wisely.

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

Pijl16 Signalen dat je tweede keuze bent + Zo word je toch #1
PijlWaarom heb ik geen relatie? 15 Redenen + tips voor een relatie
Pijl39 Beste Date Ideeën in Groningen (+Tips voor je eerste date)
PijlHoe Lichaamstaal Lezen van een Vrouw: 17 Tips + Voorbeelden

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie