Leren netwerken, de authentiek manier: 10 onmisbare tips

01 Feb 2015, door datingcoach Daan de Ram in Zakelijk flirten

Leren netwerken op authentieke wijze

'It not what you know, it's who you know' is een bekende uitspraak over het onmeetbare belang van netwerken. De juiste mensen kennen bepaalt of deuren geopend worden of gesloten blijven. Of je nu een nieuwe baan wilt, een opdracht, iets verkopen of iemand leren kennen: netwerken is het antwoord. De meeste banen bijvoorbeeld worden nooit officieel geadverteerd. Ze worden ingevuld via het netwerk van een bedrijf.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 17 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 17 kant-en-klare berichtjes

Maar: wat is netwerken? Hoe werkt het? Wat moet je wel en niet doen? Veel mensen gaan nog liever dood dan dat ze gaan netwerken. Daarom hier 10 onmisbare tips om je op weg te helpen.

Leren netwerken tip # 1: netwerk met mensen die je mag

Ook al klinkt netwerken als werk, het is maar net wat je ervan maakt. Netwerken is niet alleen het leukst met mensen met wie je het goed kunt vinden, het is ook nog eens het meest effectief. Je zult elkaar sneller begrijpen, meer mogen en eerder helpen. Netwerken is geen oefening in onoprechtheid, integendeel. Het is je sociale cirkel vergroten op een oprechte manier. Mensen prikken er zo doorheen als je een praatje met ze maakt terwijl je ze niet mag.

Leren netwerken tip # 2: geef aandacht aan je netwerk

Wanneer je iemand ontmoet hebt en jullie hebben het een en ander uitgewisseld, zorg dan dat je een systeem hebt waar je dat in opslaat. Misschien krijg je hier het gevoel bij dat het gezellige gesprek meteen zo zakelijk wordt, maar zie het eens zo: als jij niet vastlegt wie die ander is en wat jullie besproken hebt, hoeveel aandacht heb je dan voor die ander. En zonder aandacht is elk contact en elke relatie gedoemd nergens toe te leiden.

TIP: Guide: Alles wat je moet weten over WhatsApp, Tinder en andere apps

Leren netwerken tip # 3: weet wat je wilt maar wees gefocussed op de ander

Ga niet netwerken zonder je huiswerk gedaan te hebben. Maar ga vervolgens de gesprekken in om de ander beter te leren kennen. Als je weet wat je wilt en contact maakt me de ander, dan komen informatie en contacten van je netwerkpartner vaak vanzelf naar boven. Netwerken is een wederzijdse activiteit en dient altijd win-win te zijn, anders is jullie relatie geen lang leven beschoren.

Leren netwerken tip # 4: de currency van netwerken is je reputatie

Wie jij bent en waar jij voor staat is het verhaal dat hoort bij jouw persoon. In eerste instantie draait netwerken om wie je bent en en pas in tweede instantie om wie je kent en wat je weet. Er is een eigenlijk van mensen waar je altijd op kunt vertrouwen. Namelijk mensen willen zich goed voelen. Ze gaan dus het liefst om met mensen die hen een goed gevoel geven. De business komt uiteindelijk altijd op de tweede plaats.

Zorg er dus voor dat mensen een goed gevoel overhouden aan een interactie met jou. Doe dingen waar je enthousiast over bent, zodat je dat enthousiasme en plezier over kunt brengen aan anderen. En bewaak je reputatie ten alle tijden. Volg je intuïtie als mensen met je in zee willen gaan waar je geen goed gevoel over hebt, hoe verleidelijk het aanbod ook mag zijn. En wees altijd straight.  Verwijs bijvoorbeeld geen mensen door naar jouw contacten als je twijfelt aan hun motieven.

Leren netwerken tip # 5: verras de ander

Als je met iemand staat te netwerken en jullie kunnen niet direct iets voor elkaar betekenen, denk dan bij jezelf: hoe kan ik de ander verrassen? Probeer een onvergetelijke indruk na te laten door deze persoon te verrassen met een attentie. Niet op een needy manier, alsof je alsnog iets van deze persoon maar op een manier die gebaseerd is op het geven om het geven. Dát is namelijk dé manier om een onuitwisbare indruk te maken op een ander.

Waardeer het bijvoorbeeld as je van iemand een tip krijgt, ook al kun je er zelf niet direct iets mee. Misschien kun je een ander er blij mee maken. Vertel dat ook aan de tipgever. Wees de matchmaker. Ook al krijg je er niet direct waardering voor terug, opgeteld doet dit wonderen voor je reputatie. Het principe is dat je iets voor iemand anders doet wanneer je hem of haar niet nodig hebt. Bewaak wel je grenzen, want je wilt mensen ook niet het idee geven dat je een naïeve eikel bent waar ieder misbruik van kan maken (maar dat hoef ik jou ook niet te vertellen kanjer ;).

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlHoe Vrouwen Mannen Testen: 5 Tests Waarop Ze Je Beproeft
PijlIs ze verliefd op mij? 7 signalen (Datingcoach Daan de Ram)
Pijl8 Tips om je relatie te verbeteren en samen gelukkig te worden
PijlDe Ultieme Vierde Date Gids: 10 Date Idee├źn, 5 Tips, Meer...

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Plaats een Reactie